«Доступне житло» може стати ще доступнішим*

«Доступне житло» може стати ще доступнішим*
Не зважаючи на успішність реалізації програми «Доступне житло» вона потребує подальшого вдосконалення, до якого мусять долучитися і фінансисти, і влада.

На такій думці зійшлися учасники круглого столу, на якому обговорили «Державну програму «Доступне житло 30/70» та «Програму здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення житлом», затверджену Кабінетом міністрів у квітні 2012 року.

Круглий стіл відбувся у Києві в резиденції Українського Союзу Промисловців і Підприємців. Ініціаторами проведення заходу стала делегація з Волині на чолі з виконавчим директором Регіонального Відділення Українського Союзу Промисловців і Підприємців у Волинській області Юрієм Анцухом.

Можливість організації заходу такого високого рівня – результат плідної роботи, яка бере свій початок з минулорічного візиту народного депутата України, президента УСПП Анатолія Кінаха на будівництво одного з учасників державної програми: 72 - х квартирного житлового будинку по вул. Федорова, 4Д.

Сьогодні будинок успішно введений в експлуатацію, а його мешканцями стали 38 учасників державної програми.

«Це гарний показник для області» – зауважив на нараді делегат від Волині, директор Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву у Волинській області Олександр Максимчук.

Доступне житло у Луцьку: 72–х квартирний житловий будинок по вул. Федорова, 4 Д
Доступне житло у Луцьку: 72–х квартирний житловий будинок по вул. Федорова, 4 Д


Участь у круглому столі прийняли Голова Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін, заступник директора Департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Наталія Козловська, представники Державного казначейства України, Національного інституту стратегічних досліджень, банків «Укргазбанк», «Ощадбанк» та інші.

ВОЛИНЬ – У ЛІДЕРАХ

З 2010 року Волинь займає лідируючу позицію, щодо темпів реалізації програми «Доступне житло». Скептики постійно посилаються на рецесію української економіки, щорічні проблеми із держбюджетом, проте стаття витрат на програму захищена, виплати проводяться постійно і Державний фонд сприяння молодіжному будівництву через Держказначейство постійно нарощує об’єми виплат компенсацій громадянам і банкам та впроваджує можливість отримання доступного житла.

«Наше підприємство четвертий рік поспіль приймає участь в реалізації державних програм в області», – зауважив делегат від Волині, генеральний директор ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Руслан Вайман.

«За цей час, саме завдяки участі в Програмі відбулося зростання обсягів будівництва на 25 – 30% . На сьогодні питома вага реалізації і обсягів збудованого доступного житла складає майже 50 %. Це цілком «прозорі» та чесні програми, завдяки яким волиняни отримують омріяне житло», - зазначив Руслан Вайман.

Волинська делегація на круглому столі у Києві
Волинська делегація на круглому столі у Києві


Директор «Луцького домобудівельного комбінату» запевнив, що постійна робота в рамках програм та безпосередня робота з клієнтами дає можливість його компанії виявити усі недоліки та прогалини. «Ми постійно висуваємо свої пропозиції з удосконалення програм і приємно, що до нас дослухаються», - зазначив Вайман.

ДЕСЯТКИ МІЛЬЙОНІВ - ЩОРОКУ

Про важливість програми «Доступне житло» говорив і народний депутат України, президент УСПП, член Комітету Національної Безпеки Анатолій Кінах.

Він зауважив: «Починаючи з 2010 року учасниками програми стали 2,6 тисяч сімей. Держава виділила 326 мільйонів гривень, що дозволило залучити у будівельну галузь 1 мільярд гривень. У 2010 році на реалізацію програми було виділено 71 мільйон гривень, що дало можливість побудувати 11 житлових будинків, в яких налічувалось 590 квартир».

Зі слів Кінаха у 2011 році сума сягнула 100 мільйонів гривень. Тоді допомогу по компенсаціях отримали 793 родини, більшість з яких – молодь. В 2012 обсяги фінансування збільшились до 156 мільйонів, відповідно щасливішими стали 1222 сім’ї . В 2013 році передбачено виділення 89 мілйьонів гривень.

ЛИШЕ НАДІЙНІ ПАРТНЕРИ

«Банки на сьогодні видали 1800 кредитів, частка «Укргазбанку» складає 64%. Участь у програмі комерційні банки не приймають, хоча від початку така можливість розглядалась. Проте, жорсткі правила програми позбавили акредитації банки і забудовників, які не змогли дотримуватись висунутих умов співпраці. Через це у рамках програми працюють лише надійні партнери»,- зазначила заступник голови правління «Укргазбанк» Олена Дмітрієва.

Статистика свідчить, що 33% виданих кредитів отримали працівники бюджетної сфери: лікарі, вчителі та наукові працівники, 17% - держслужбовці, 12% - працівники правоохоронних органів та військовослужбовці, інші 38 % - наймані робітники комерційних компаній.

У Відділі соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень переконані, що результат впровадження програми «Доступне житло» залежить від місцевих органів самоврядування, їх ініціативності у роботі з населенням.

Доступне житло у Луцьку: 108-ми квартирний житловий будинок у Луцьку  на вул. Федорова, 4 В. Введений в експлуатацію.
Доступне житло у Луцьку: 108-ми квартирний житловий будинок у Луцьку на вул. Федорова, 4 В. Введений в експлуатацію.


Програма розрахована на період 2010-2017 роки, її бюджет - 28 мільярдів гривень. І щоб ці кошти були освоєні належним чином, обласні та міські влади не повинні перетворювати програму у паперову імітацію вирішення завдань. Влада мусить наполегливо розповідати і допомагати отримувати житло у кредит або за компенсацією.

ПРОПОЗИЦІЇ СПЕЦІАЛІСТІВ

Учасники круглого столу сформували пропозиції щодо змін та доповнень до законодавчих актів, які покращать умови програми «Доступне житло»».

Насамперед, спеціалісти запропонували розробити окремий механізм компенсації відсотків по кредитах за Програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів на рівні держави (як розпорядника бюджетних коштів) та банку, без залучення фізичних осіб – учасників Програми. Це стане додатковою гарантією захисту громадян. За час реалізації програми затримок по виплаті державної компенсації 13 % не траплялося, проте додаткова гарантія не завадить, - вирішили учасники круглого столу.

Також було запропоновано збільшити нормативну площу житла - з 40 до 50 м. кв. (на сім'ю з однієї чи двох осіб).

Директор «Луцького домобудівельного комбінату» Руслан Вайман підтримав цю пропозицію.

«Як показує досвід, фактичні площі комфортних однокімнатних квартир – це 45-50 м. кв. Внесені зміни автоматично дали б можливість збільшити максимальну суму кредиту в обласних центрах з 200 до 250 тисяч гривень. (5 тис. грн. х 50 м. кв.). Попередній розрахунок показує, що при вартості квартири в розмірі 291 400 грн. (47 м. кв. х 6 200 грн.) перший внесок для учасника Програми складе 41 400 грн. Необхідний дохід сім'ї, для обслуговування кредиту при купівлі однокімнатної квартири – 4 тис. грн., двохкімнатної – 5 500 грн», - пояснив Вайман.

Аби програма «Доступне житло» реалізовувалася успішно, потрібно, аби до процесу долучилися місцеві роботодавці. Адже в їх силах надавати кошти робітнику на перший внесок. Таким чином підприємство на тривалий час отримує лояльного, вдячного працівника, що є запорукою стабільності, продуктивності та рентабельності підприємства.

Сформовані на нараді пропозиції були викладені у Зверненні до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради.

«ДОСТУПНЕ ЖИТЛО» ЧЕКАЄ ВАС!

Інформацію про програму «Доступне житло» і умови участі у ній на місцях можна отримати у Державній спеціалізованій фінансовій установі «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Доступне житло у Луцьку: 107 – ми квартирний житловий будинок по вул. Ветеранів, 22 у м. Луцьку.
Доступне житло у Луцьку: 107 – ми квартирний житловий будинок по вул. Ветеранів, 22 у м. Луцьку.


Голова правління Фонду Леонід Рисухін каже, що тільки у цьому році по всій країні до Фонду звернулося близько 10 тисяч громадян. «10 % з них ми вже направили до банку , інші поки думають», - повідомив Рисухін.

«У нас створений справжній ринковий механізм отримання житла, де з-поміж 85 забудовників та 122 об’єктів людина має право вибрати помешкання виходячи з своїх уподобань. Людина обирає житло з оптимальним саме для себе співвідношенням ціни і якості, місцем розташування, архітектурно- планувальними та конструктивними параметрами», - зауважив голова Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Волиняни детальну інформацію про програму «Доступне житло» можуть отримати у Волинському регіональному управлінні Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву за адресою: м. Луцьк вул. Конякіна, 2 (каб. 11,12,13,14), за номером телефону (0332) 78-84-99, 28-13-27.

Олексій АНЦУХ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Доступне житло - добровільна петля на шиї. Сьогодні всі стеляться. Завтра держава поморозиться і болт...
Відповісти
кому ви вірите? - там де Вайман -там жидівські мутки...
Відповісти
Придбали вже 3 квартири і ніяких "жидівських муток" немає!!! Квартир валом, хочеш купуй, а ні то немає чого гнати!!!
Відповісти
Купив квартиру у Ваймана ціна якість відповідає
До слова ще трохи й скинули було приємно
Відповісти
ЩЕ ДОСТУПНІШИМ?! Куди вже більше? І так - бери-не хочу!
Відповісти
Як стати на чергу доступного житла???
Відповісти