Ігор Палиця: цунамі 3D

Ігор Палиця: цунамі 3D
Добігає кінця перший місяць від довиборів до луцької міської ради. 18 серпня вибирали депутата у 10 виборчому окрузі Луцька. Причина – смерть обраного тут у 2010-му депутата-регіонала Леоніда Лаби.

Не дивлячись на абсолютну «локальність» цих виборів, вони стали вкрай показовими. Адже надто багато «гравців першої ліги» зійшлося тут у протистоянні, і надто багато «підводних каменів» вилізло «на гора».

Пропоную оком абсолютно стороннього спостерігача, не задіяного у виборчому процесі, який не є прихильником будь-кого з кандидатів, ще раз озирнутися і оглянути події виборів у Луцьку, і – головне – результати цих подій.

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ: ДЕПУТАТСЬКЕ КРІСЛО - НЕ СПАДЩИНА

Поширеною була думка, що кандидат від Партії регіонів на цьому окрузі – беззаперечний фаворит. Адже у 2010-му переміг саме регіонал, тож округ – явно лояльний до «партії при владі». До того ж Аркадій Яворський активно використовував тему «я – офіцер!», яка мала знайти відгук у думках і серцях населення саме цього кругу.

Але депутатство (як, до речі, і президентство) у спадок не переходить. В результаті кандидат регіонал зайняв лише третє місце, набравши менше 400 голосів.

В Партії регіонів, схоже, «спочили на лаврах». Тим не менше президентські вибори не за горами. Чи не стали вибори у 10-му окрузі Луцька певним сигналом для партійного Києва про стан команди в регіоні?

За деякою інформацією, місцеві керівники Олександр Башкаленко та Іван Смоленг цей «холодний душ» сприйняли правильно, і роблять усе, аби до наступних виборів підійти «в тонусі».

ВАСИЛЬ ТОКАРСЬКИЙ: ЗАСЛУЖЕНЕ СРІБЛО

Певною несподіванкою виборів 18 серпня стало срібне призерство луцького бізнесмена Василя Токарського. Та все ж несподіванкою лише до певної міри: фінансові ресурси й далі відіграють важливу роль у виборах. Тим більше, якщо вони поєднуються з продуманим підходом до справи.

Й мова тут не тільки і не стільки про банальну «гречку». На Токарського працювала досвідчена команда, яка, окрім всього іншого, правильно акцентувала на тому, що Токарський – не політик, «як інші».

Можна з великою долею впевненості казати, що Василь Токарський спробує поборотися за 10-й округ на наступних місцевих виборах. Звісно, якщо не передумає таки йти у політику.

ОБ’ЄДНАНА ОПОЗИЦІЯ: ЗАГРАЛИСЯ

Кандидат, якого підтримували найрейтинговіші партії: «Батьківщина», «Свобода», «УДАР»… Здавалося б, чого ще не вистачає для перемоги. Тим не менше результат у три сотні голосів і четверте місце таки засвідчили: чогось не вистачає, і то серйозно…

Кажуть: не вистачає свідомості виборців, які просто продалися… Заява, розрахована виключно на того ж виборця. Бо кожному, хто захоче розібратися у причинах, стане зрозуміло: штаб кандидата-опозиціонера допустився багатьох помилок.

Наївно і безпомічно дивилися об’єднані фотошопом кандидат Дмитро Дубняк і Юлія Тимошенко. Старою і недієвою виявилася схема, яка «рулила» на попередніх виборах: навіть якщо ти ніхто, але висунутий «Батьківщиною» - тебе, скоріш усього, оберуть.

Ще один сигнал, тепер уже для партій-опозиціонерів: думайте, кого робите кандидатами. Партійний бренд уже не допоможе. Кандидат мусить бути не просто опозиціонером і хорошим хлопцем. Для виборця це не аргумент. І якщо нема третього – він обирає поміж «просто хорошими хлопцями» і грошима.

І тут ми підходимо до найцікавішого… Хто не знає, кандидат Дмитро Дубняк – людина, на яку має вплив депутат міської ради Володимир Никитюк. Саме той Никитюк, який був ключовою фігурою у виборчому штабі нардепа Ігоря Палиці.

Для багатьох було загадкою: чому серед кандидатів на виборах в 10 окрузі – не тільки «людина Никитюка», а й юрист благодійного фонду Палиці Ігор Поліщук? (Поліщука курував інша «права рука» Палиці у Луцьку, президент його фонду і помічник-консультант Олександр Товстенюк).

Що це – вияв внутрішніх непорозумінь у команді нардепа чи звичайна виборча технологія? Але запеклий характер боротьби показав, що обоє кандидатів йшли до кінця… Розповідають навіть, що це так Товстенюк з Никитюком побилися об заклад – чий кандидат виграє. Знаєте, як власники породистих скакунів чи собак…

Зрештою, ви не забули, про що ми? Про кандидата від об’єднаної опозиції. Так от, як розповів один із працівників зі штабу опозиції, коли наступного дня після виборів хтось зі штабу зателефонував Дмитру Дубняку, слухавку взяв… Олександр Товстенюк.

Не знаю, можливо у кандидата від опозиції викрали слухавку, можливо штабіст помилився номером… Але питання до ЯКОСТІ такого кандидата і такої «опозиції» - очевидні.

Шановні виборці-прихильники опозиції. Якщо на наступних виборах наші браві опозиціонери знову займуть четверті місця, будь ласка, нагадайте їм про 10 округ Луцька і 18 серпня 2013 року…

ПЕРЕМОЖЕЦЬ: ВСЬОГО ЛИШ КРАПЛЯ В ЦУНАМІ

З вище сказаного уже стає зрозуміло: перемога Ігоря Поліщука і програш опозиції – явища одного порядку. Взагалі, виграв-то не Поліщук. Чергову перемогу здобув Ігор Палиця, провівши у депутати нікому невідомого хлопця-юриста.

Є великі сумніви, що виборці, які ставили галочку проти прізвища «Поліщук» назвуть хоч одну його чесноту. Все просто – вона їх може і не цікавити. Є всі підстави вважати, що багато хто з виборців голосував «трохи за інше».

Автор цього тексту не буде моралізувати на тему несвідомості виборців і неморальності політтехнологів. Так, виборці бідні. Так, політтехнологам платять за результат, а не дотримання норм моралі.

Схема «гроші - депутатство» зведена до найпростішого. Згадайте, як було раніше. Так, депутати тратили гроші. Але на дитячі майданчики, лавочки, ремонти в під’їздах…

А що ж буде, коли кандидати в депутати почнуть просто купувати голоси за 150-200 грн?

Ідеальна схема. По-перше, виборці знатимуть, що взявши гроші, порушили закон. Тому нікому не розкажуть (ви досі чули хоч одну офіційну заяву про підкуп?).

По-друге, взявши гроші, виборці УЖЕ отримуватимуть від депутата все що хочуть. Таким виборцям і в голову не прийде вимагати від депутата бути активним і відповідальним.

Є всі підстави вважати, що таке цунамі уже насувається на Луцьк. На своєму шляху воно змиває все – і принциповість депутатів-опозиціонерів, і зародки громадянської свідомості виборців, і сподівання на адмінресурс у провладних кандидатів.

Чи може бути абсолютніший контроль над містом, ніж присутність БІЛЬШОСТІ депутатів-маріонеток у міськраді? А багато для цього не треба – всього лиш помножити на 25 зусилля, витрачені на 10 округ…

Це – виклик. Набагато очевидніший, ніж той, що був у 2012-му на парламентських виборах. Й прийняти його для інших гравців значить – знайти для виборця переконливіший аргумент, аніж гроші чи демонстрація політичного бренду. Як гадаєте, знайдуть?..

Володимир ПАЩЕНКО (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 30
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вова.....пеші ісчо....жги..жги
Відповісти
вау, цікаво написано
Відповісти
Пащенко закинув тенісну ракетку і вирішив стати аналітиком. Ну да, аналітиком нині бути модніше, аніж інструктором з тенісу, одначе для того аби бути аналітиком треба мізки а не м"язи))
Відповісти
На гору тихенько лізуть підводні камені.
В цей час на лаврах, ще навіть не підозрюючи на холодний душ, спочивають регіонали.
Токарський зі сріблястим волоссям, наливає сріблястим ополовником лучанам сріблястий борщ… В цей час «досвідчена» команда з сріблястиків Находа-Шелепа підмітає в дворах сріблясте листячко…
Об’єднані фотошопом кандидат Дубняк і Тимошенко наївно і безпомічно дивляться на все це…
Власники породистих скакунів чи то собак (обирати що кому до смаку) вже зробили свої ставки..
А тим часом на Луцьк насувалось цунамі………………………
Повеселили - давно так не сміявлись :))))
Відповісти
во копає! як бульдозер!
але не ясно, собі чи під себе?
Відповісти
Да , а про Нікітюка і Товстанюка це вперше в смі. Але завжди є початок і кінець. Не всі люди дураки. Стаття хороша.
Відповісти
Домисли. Хто що знає напевне? Хто ще ставки робив?
Відповісти
вову жаба даве
Відповісти
«Поширеною була думка, що кандидат від Партії регіонів на цьому окрузі – беззаперечний фаворит. Адже у 2010-му переміг саме регіонал, тож округ – явно лояльний до «партії при владі». До того ж Аркадій Яворський активно використовував тему «я – офіцер!», яка мала знайти відгук у думках і серцях населення саме цього округу».

А краще ось так: Панувала думка, ніби кандидат від Партії регіонів у цьому окрузі – беззаперечний фаворит, адже на виборах 2010-го року тут переміг регіонал. (друга частина речення «тож округ – явно лояльний до «партії при владі») – зайва, позаяк вона дублює початок речення. Терміну «партія при владі» в загальній практиці не існує, є термін - «партія влади».
А «використовував тему»? Краще б було: «Спекулював на темі». «Тож» пишеться окремо. І так - по усьому тексту.
Кидається в очі не тема минулих довиборів: вона вже не актуальна – рудимент. Зайве розглядати заяву після смерті заявника (по Паркінсону). Дивує страшна мовна безпомічність дорослої людини, яка з великими потугами намагається сформулювати свою думку, і це в неї так важко вдається, ніби вона на операційному столі народжує первістків-двійнят. Для віку Пащенка це щось середнє між драмою і трагедією. Сайту треба тримати коректора – на нього зрідка заходять і розумні люди.
Відповісти
Вряд ли текст статьи оригинален, думаю что его редактировали перед постановкой на сайт.
Відповісти
Ну, не "кидається в очі", "впадає"(((
Відповісти
Скільки можна мусолити ті вибори??!! Розумні люди справді деколи читають ці творенія, а ще більше розуміють. Регіонал не виграв, бо вік вже не той і хто курував його кампанією - нікчема БАШКАЛЕНКО, повний ноль у всьому навіть в українській мові. Токарський... він тільки дерьмо вміє лити в прямому і в переносному значенні. Апазіція бо керівник штабу повний долб..б і вискочка. Камуністи... тут взагалі змовчу...
Відповісти
А григоренко маладець - сам себе обісрав, АЛЕ СЕБЕ НЕ ЗАЧЕПИВВВ!!! УМНО! Це ще вміти треба, хоча треба ж відробляти безплатний теніс для самого себя ...
А зачепив всіх, хто немає жодного відношення до його шаленого ПРОЛЕТУ. Помилки признавати треба а не шукати винних.Не копай другому ями, бо сам в неї упадеш.
Відповісти
А що таке "цунамі ЗD"? Що це буде на мові розумних людей?
Відповісти
поліщук виграв, бо дубняк не політав на гріпенах)) а якщо серйозно, то поліщук виграв через те, що опозиція декларує якісь певні принципи ( в даному випадку, і це характерно БЮТ)яких не дотримується після виборів ( про т.з зворотній зв"язок Батьківщини з виборцями, навіть, і говорити не будемо))) і люди це бачать!!!ПР програла, хоч і використовувалим технології, що принесли їм успіх на мажоритарних округах під час виборів у ВР, але забула, що Луцьк не Харків чи Херсон, де їх базовий добчинський і кернесовчинський зачистили все поле...
Відповісти
і тоді ми просто застосовуємо технологію черновецького і пафос "Нового Луцька" ( недарма вони просилися виступити на міськраді), адмінресурс проти якого не працювала т.з. опозиція...і о чудо))) нікому не відовий поліщук став депутатом... чудес не буває)))
Відповісти
а щодо токарського - технологія черновецького і гра на протиріччях)))
Відповісти
Шелепу, в першу чергу, і Находу, було б варто згадати про "ціну" незалежності їх суджень після їх участі у цій виборій кампанії загалом і мережі "Опора", зокрема...Як то кажуть, "один раз не підора..с", в політичному плані, звичайно)))
Відповісти
Все недолуге, навіть заголовок. Після двох крапок повинні йти слова Палиці. Але ж не він автор цієї мазні. Хтось може популярно це пояснити справжньому автору? Такі речі повинна писати людина з класичною освітою, а не тенісист. Для Шелепа це цікаво, бо йог рівень відповідає рівню Палиці. Може тому, що його "соціологія" вмерла, не народившись, що підтвердили згадані тут злощасні довибори. А для інших?..
Відповісти
Яка iдеолог1я, якi iдеi? Народ в цьому бардаку вже нi в що не вiрить. Тупо бабки рулять i все.
Відповісти
В целом все верно. Написано кривовато, вы уж Володя не обессудьте, но стиль хромает.)))
Відповісти
А як на мене, то саме кривуватість змусила багатьої читати і плакати - "інша права рука палиці.." І відразу декілька варіантів: в палиці декілька рук і всі праві, як варіант можу є ще і декілька лівих :)))))
Відповісти
Стаття гарна та правильна!
Відповісти
Интересно это доводы или есть какие-то основания так утверждать? Концовка неясна, к чему автор ведет? Обвинение, рассуждение, проза?)
Відповісти
а так, потрандеть.
ну и все таки, что такое "цунамі 3D"?!
Відповісти
От так товстенюк і нікітюк колись ви виливали бруд не заслужений на людей а тепер і вам дісталось. ЗЕМЛЯ КРУГЛА хлопці прийшов і ваш час. Тільки є одна відмінність у вас в 100 разів більше ворогів. Бійтеся хлопці дограєтесь. А людський суд не купите. І Богові не заплатите. Чесно велика повага Пащенкові , що хоть він не злякався і мочить цих нелюдів бариг, це люди без св'ятого в душі. Вони думають гроші вирішать все , ні хлопчики ні!!!
Відповісти
І до речі шкода Палицю ( в якійсь мірі) , бо він і близько не знає , що ці два бариги позорять і принижують самого Палицю. Тому що під його ім'ям дають різні вказівки службам ( сбу , прокуратура , міліція ) , а люди думають , що це Палиця. Можливо це прочитають близькі Палиці хай зроблять висновки.
Відповісти
сумніваюсь)))дуже глибоко))) сумніваюсь, що Палиця такий собі лошок))), який не знає))люди, які "пробили" капітал у непростих, м"яко кажучи, умовах, багато знають і добре чують)))))
Відповісти
В активі тандему Товстенюк-Никитюк вже спалені машини і дачі, побиття людей, рейдерство і відбирання бізнесу, кидання банків, знищення своіх колег бізнесменів. Вітаємо іх список поповнивсям і підкупом виборців. За одне уважаю, хоч жидка Палицю розводять як останнього лоха! Так тримати, буде і у Вас судилище....
Відповісти
Товстенюк - штунда, недоросток метр з кепкою, амбіційне і непотрібне воно. Дивно і образливо,як Палиця позволив собі так низько опуститись до Товстенюка.
Відповісти
Останні статті
Райцентр у фото. Іваничі
20 вересень, 2013, 09:37
Ігор Палиця: цунамі 3D
17 вересень, 2013, 10:11