Євромайданівці: якщо треба, стоятимемо і на Різдво

Євромайданівці: якщо треба, стоятимемо і на Різдво
Волинські єврореволюціонери готові стояти до останнього й відзначити на Майдані навіть новорічні свята.

ВолиньPost про Євромайдан говорив із заступником голови обласного осередку УДАРу Ігорем Алєксєєвим та членом координаційного комітету луцького Євромайдану Володимиром Пащенком.

Вони переконують: протестні настрої у людей не стихають, навпаки збільшується кількість рішуче налаштованих українців. Більше того, до протистояння з владою приєднуються небайдужі представники бізнес-середовища.

ІГОР АЛЄКСЄЄВ: ВЛАДА ГОТОВА ДО СИЛОВОГО ВАРІАНТУ РОЗВИТКУ ПОДІЙ

- Які враження ви привезли з Києва? Кажуть, що запал у людей вичерпується…

Ігор Алєксєєв: Атмосфера на Майдані чудова, дружня, мирна. Чутки про те, що Майдан вмирає, я чітко можу назвати брехнею.

Євромайдан не вмирає, але він суттєво змінює формат. Зменшується кількість «зівак», тих, хто прийшов просто подивитися чи на годинку помахати прапором. Істотно збільшилася кількість людей, які готові до дій.

Тобто змінюється якісний склад Майдану. Там збирається все більше рішучих людей, які тихо стоять і очікують команди.
Ігор Алєксєєв
Ігор Алєксєєв

- Але існує скепсис з приводу того, що опозиційні лідери не знають, що робити далі...

Ігор Алєксєєв: Ні, лідери якраз знають, що робити. У мене була можливість спілкуватися з людьми, які приймають рішення.

Найкомфортніший зараз для регіоналів сценарій – силовий. Перебуваючи під тиском світової спільноти і під особливою увагою журналістів, вони розуміють, що ініціювати силовий розгін самостійно зараз вони не можуть. І тому дуже багато їхніх людей ходять і підбурюють, мовляв, чого стоїте, розходьтеся вже. Це дуже легко помітити.

В Луцьку теж така робота ведеться. Хоча це відбувається відносно мирно.

- Це провокатори чи радше люди, завдання яких дратувати?

Ігор Алєксєєв: Це люди, які мають завдання формувати суспільну думку, що все пропало. Насправді нічого не пропало. Ніхто не казав, що буде легко, що перемога буде миттєва.

- Тим не менш силовий варіант лишається реальним…

Ігор Алєксєєв: Безумовно. За останні три роки бюджет МВС збільшувався в геометричній прогресії. Міністерство закупило обладнання, по-моєму, більше ніж вся Європа. Це так звані спецзасоби: починаючи від кийків, закінчуючи машинами для розгону демонстрацій.

Тобто влада розуміла, що вони дійдуть до цієї точки кипіння. І влада готова до силового варіанту розвитку подій. Тільки зараз це нікому невигідно. Крові й так достатньо. Хоча до крові готові обидві сторони.

Зараз всі розуміють, що країна стала іншою. Чим би це не закінчилося, Україна вже інша. Хоча дуже хотілося б, щоб це закінчилося відставкою уряду і президента й розпуском Верховної Ради.

- Люди у соцмережах та й самі євромайданівці активно критикують опозиційних лідерів й висловлюються за революцію без політики…

Ігор Алєксєєв: Давайте будемо реалістами: це абсолютно політична акція. Це протистояння двох політичних пластів, двох соціальних груп. В даним момент Майдан просто не може бути аполітичним.

Чіткий план дій є, але зараз відбувається така собі гра в шахмати: між владою і опозицією. І конструктивно владі зараз дуже вигідно перевести це в мирне русло і затяжну війну. Тому що вони до неї готові, їм же не треба мерзнути і жити в наметах. Їм просто треба чекати поки люди змерзнуть і розійдуться.

Наше завдання – стояти до кінця. А якщо ми все-таки встоїмо, то влада думає застосувати варіант «тітушок», тобто фізичне протистояння. А міліція займе позицію типу «ми нічого не бачили».

«Тітушків» у Києві вже близько п’яти тисяч, з різних регіонів. Є неперевірена інформація, що й з Волині виїхало три автобуси.

- Скільки платять таким «тітушкам»?

Ігор Алєксєєв: Я знайомий з деким, кому це пропонували. Якщо це силовий формат, тобто людина береться травмувати протестувальників – це 150 гривень у годину. А їм дозволено все, дають шматок труби і орудуй нею, як хочеш.

Але не всі ж запроданці в цій країні. Дехто дзвонить і каже: «Ігор, що відбувається? Я займався спортом все життя, до мене приходять і пропонують таке лайно».

Є інший формат: людям, які просто ходитимуть і верещатимуть, займатимуться деструктивом, скажімо, зриватимуть мітинги, платять від 200 до 300 на добу, а ще годують і кладуть спати.

Такі тарифи принаймні пропонували на Волині. Це я знаю від людей, які, дякувати Богу, відмовилися. В основному це спортсмени, люди, які займаються бойовими мистецтвами.

- Що робити далі усім місцевим Євромайданам?

Ігор Алєксєєв: Зараз з усіх областей треба делегувати у Київ людей, які мають практичний досвід роботи, спілкування у кризових ситуаціях. Це колишні військовослужбовці, колишні працівники силових структур, які підтримують Майдан. Це мають бути люди, які вміють себе правильно поводити у таких ситуаціях, у яких стабільна психіка, є досвід і власне бажання протистояти.

Відправляти у Київ молодь – це дуже добре, але якщо ситуація, не дай Бог, дійде до конфлікту з «тітушками», то ми матимемо побоїще.

- Регіонали переконані, що вони виграють, опозиція теж вірить у свою перемогу. У кого більше шансів?

Ігор Алєксєєв: Я переконаний, що виграємо ми. Бо в процес вже включаються доволі серйозні бізнесмени, спортсмени зі словами «Це вже дістало, давайте щось робити!».

Звісно, першу хвилю спротиву підняли студенти. Але зараз мусять включитися усі ті, хто мають можливості протистояти і фінансово, і фізично. Студенти – це не ті люди, які повинні боротися з «тітушками» чи «Беркутом».

ВОЛОДИМИР ПАЩЕНКО: РЕВОЛЮЦІЯ МАЄ БУТИ МИРНОЮ І КРАСИВОЮ

- Київ потребує людей з регіонів. Луцький Євромайдан відправляє туди свій десант?

Володимир Пащенко: У Києві вже багато людей з Волині. Ми будемо відправляти автобуси з небайдужими до столиці. Я цим займаюся. Будемо прориватися. З нами будуть і журналісти. Зараз справді головне – мобілізація людей на Київ.
Володимир Пащенко
Володимир Пащенко

- Чи варто далі підтримувати Майдан у Луцьку чи, може, треба таки «переселятися» усім до Києва?

Володимир Пащенко: Дуже важливо зберегти той Майдан, який є зараз в Луцьку. Якщо того Майдану не стане, то в принципі не буде мобілізаційного пункту, не буде людям, де збиратися, обмінюватися думками, координувати дії.

- Та й лучани матимуть враження, що протест вщух і мітингувальники здалися…

Володимир Пащенко: Звичайно. Знаєте, я ніколи не був радикалом. І в луцькому Rоординаційному комітеті я теж впродовж всього цього часу займав помірковану позицію. Це може комусь подобатися, комусь – ні. Для мене головне – зберегти в наметовому містечку тих людей, які є. Щоби цей майдан функціонував.

І наразі нас не буде розганяти Борис Клімчук, волинський «Беркут» чи міліція. Можливо, навіть «тітушки» нас не будуть чіпати. Але нас будуть розганяти зимові морози.

- Тому наметове містечко треба утеплювати?

Володимир Пащенко: Я зараз працюю, аби поруч з тим наметовим містечком, яке ми маємо зараз, встановити нове – європейські гарні дерев’яні будиночки, які впишуться в новорічний ансамбль площі. Буде кампус жіночий, буде чоловічий. Буде гарно і тепло. Також буде столова, де можна буде погрітися, випити чаю і поїсти. Все безкоштовно, все для того, щоби люди могли стояти довго.

Ми мусимо бути готові до окопної війни. Ніхто не знає, коли ця революція скінчиться. Це може тривати дуже довго. Тому я закликаю всіх небайдужих допомогти цій активній молоді відстояти цю сувору зиму.

- Майдан стоятиме навіть на свята?

Володимир Пащенко: Якщо це буде потрібно – звичайно! На Святого Миколая, на Новий рік, на Різдво. Прикрасимо нашу головну ялинку європейською символікою. Зробимо нашу площу особливою. Ми маємо робити красиву революцію.

І ще хочу звернутися до всіх політиків: ми маємо чути один одного. Мирна революція – це суцільний компроміс. Якщо ми будемо в кожному шукати ворога, то ніколи не виграємо.

Подав Льовочкін у відставку – маємо поаплодувати. Не треба казати, що перший щур побіг. Вийшли якісь партійці з Партії регіонів – аплодуємо. Ми маємо домовлятися з усіма, тільки тоді все буде мирно.

Так, уряд має піти у відставку. Це одзнозначно. Так би було в будь-якій європейській країні. Треба розуміти, що хтось має прийти на зміну. А на зміну прийде коаліційний уряд – уряд компромісів.

Тому я закликаю усіх політиків до діалогу. Хоча в координаційному комітеті багато кому це не подобається, я маю багато опонентів. Але лише через порозуміння ми можемо досягти своєї мети.

А зараз наше завдання - утримати Майдан, щоб ніхто не застудився, щоб був теплий чай й гаряча їжа. Ну, і щоб наша центральна площа мала святковий і європейський вигляд.

Ми мусимо мати святковий настрій. Нічого не скінчилося, все тільки починається.

Розмовляла Ірина КАЧАН (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Когда за дело беруться такие такие "орлы" как Пащенко и Алексеев - можно быть совершенно спокойными - они ОДНОЗНАЧНО его загубят.

Недостаток образования и кругозора, который подменяется барыжной хваткой и тем, что у евреев называется "хуцпой" ВСЕГДА в итоге проигрывает - что в итоге УЖЕ продемонстрировали эти "евромайданы".

Искренне жаль молодёжь, которую в очередной раз "отимели" в своих предвыборных раскладах эти неудачники.

Тезис Алексеева про то, что "треба делегувати у Київ людей, які мають практичний досвід роботи, спілкування у кризових ситуаціях. Це колишні військовослужбовці, колишні працівники силових структур...." - лишний раз вызывают обоснованное беспокойство насчёт его травмоопасного "боксерского" прошлого )

Безусловно, что Янукович и Азаров - не менее уродливые персонажи политического зоопарка чем Ющенко, Кравчук или Кучма, но отдать на откуп православную славянскую страну барыгам с сомнительной родословной - Кличко-Этинзону, Яценюку или Тимошенко-Григян - это уж слишком )))
Відповісти
тактику уже поміняли...уже янукович і азаров погані, але кличко, яценюк, тимошенко гірші...примітивно...і цьому словоблуддю ніхто не повірить...Янук і Хазар уже продемонстрували їхню сутність...
Відповісти
Тактика - это когда Григян-Тимошенко "помогли" проиграть выборы и посадили в тюрьму - аккурат чтобы привычно не "кинула" русских и не "слила" Украину и Украинцев т.н. "просвящённой Европе" ))) Или когда вытягивают на площадь шкльников и студентов, т.к. никто из взрослых особо не хочет идти на митинги т.н. "оппозиции", понимая, что их в очередной раз имеют те же персонажи, которые привычно получат депутатскую зарплату и выплаты, а им надо кормить детей.

Так же посмотри, что там наработал Кролик-Моисеня за время своей работы на посту главы НБУ или ВР - одни только схемы по валютным кредиты по которым укатали кучу народа после 2008 года и проведение законов связанных с тендерными закупками при Ющенко-Тимошенко и таможенными льготами чего стоят ))))
Відповісти
Просто поїдьте в Київ на майдан, і у вас не підійметься рука більше писати коменти, що когось "паімєлі", чи що все погано. Ви зрозумієте, що цей майдан зробив набагато більше для України, ніж усі історичні і політлогічні факультети, за 24 роки незалежнсті. Дай Бог не перебють, і буде у нас нова політична еліта. А усім політикам і діячам, хто допомагав майдану і при цьому не піарився, низький уклін. Та навіть хто і піарився... Головне - майдан відбувся, і навіть якщо ми не добємось відставки уряду, ми від нього лише виграли. Не вірите? Поїдьте на майдан!
Відповісти
Не нужно патетики и давления на чуЙства - это хорошо действует на экзальтированную публику и девочек пубертатного периода - лучше вместе с "майданом" поедь в уже принятую в Евросоюз Болгарию и попробуй ТАМ найти купить знаменитый болгарский перец или найти счастливого от Евросоюза болгарина ))))

Единственный "респект" - Тягнибоку - скинул-таки памятник Ленину.
Відповісти
Словоблуд. Простым словом скажу: революция в Украине - это прививка свободы нашим детям . Это смелые мысли и вольное дыхание, это полная грудь и светлый мозг. Сейчас это все выглядет иначе , но на ментальном уровне , люди думающие о будущем своих детей , поднялись на ступеньку вверх!
Відповісти
Я навчаюся в Варшаві і коли я приходжу на навчання, мої одногрупники завалюють мене питаннями, сміючиль з України. Мені соромно за нас, це вже надоїло, люди зупиніться! Навіщо це робити, якщо вже нічого не зміниться? Таким чином ми ніколи не війдемо до Євроми, почніть перш всього з себе і ведіть себе пристойно! Я їздила на цьому тижні в Берлін та Прагу, живу в Варшаві, в цих всіх містах гарний, новорічний, святковий настрій, всі люди радісню купують подарунку на свята, а на Україні що? А на Україні ЖОПА! ці студенти та школота яка стоїть на євромайдані, та на це смішно дивитися, з нас сміються люди! Будь ласка перестаньте, візьміться за голову, бо це все вже ні в які рамки не лізе!
Відповісти
Роби вигляд навчання в Варшаві, витрачай гроші батьків і прийде час, і твої діти тобі подякують, що ти була не в Україні. І ця революція в мізках українців відбулась. Помовчи і розумнішою виглядатимеш.
Відповісти
завдомо приречена: Хотіли самі стати біля корита. І ніяких змін!
Відповісти
Щось,сьогодні будучи в центрі я не бачила нікого
Відповісти
Останні статті
Євромайданівці: якщо треба, стоятимемо і на Різдво
06 грудень, 2013, 16:48