Як «фінансують» Євромайдан: свідчення очевидців

Як «фінансують» Євромайдан: свідчення очевидців
«Відчуття згуртованості і потрібності приносить купу задоволення»
Зі сторінки facebook-користувача Yurko Adamchak


Доки десятки-сотні тисяч небайдужих мерзнуть на Майдані, доки сотні волонтерів годують, підтримують, заліковують і захищають, доки десятки несправедливо затриманих мітингувальників у відділках і судах чекають на порятунок, що можу я, одна, зробити для них усіх тут, доки не маю змоги поїхати в епіцентр подій?

І доки провладні ЗМІ ще й досі розпинаються про те, що євромайданівцям платять за участь в акціях протесту (це ж скільки грошей потрібно, аби роздати їх такій кількості людей?), прості українці виявляють дива щиросердя та взаємодопомоги.

Я запитала у мітингувальників: як їх і їхніх знайомих підтримували люди, які вболівають за Євромайдан? Виявилося, майже кожен із опитаних має що розповісти.




Христина Губська, Луцьк: «Щодо мене особисто — то на нашому луцькому майдані мене постійно намагалися нагодувати яблуками, цукерками і напоїти чаєм, хлопці постійно перепитують, чи не мерзну, і в цьому плані теж якось допомагають. Дехто навіть приносив якісь дерев’яні підстилки під ноги. Взагалі, волонтери луцького майдану кажуть, що харчів народ простий ніс дуууже багато. Друзі з Києва розповідають, що теж відчувається велика підтримка одне одного, чаї ллються ріками. Знайомий їздив на день, то повіз людям пледи з дому. Ну але найголовніше — то, певне, моральна підтримка. Подруга розповідає, що в Києві найкраще тримають дух львів’яни. Ну тобто коли хтось у масах починає зневірятися і скиглити, то вони швидко всім покращують настрій і тримають бойовий дух».



Петро Яценко, Київ: «На Майдані зустріли літнього чоловіка з українським прапором. Він питав, чи ми з Києва, і коли почув, що так, засмутився: «Де ж ці приїжджі? Хочу запропонувати їм житло, шукаю, а тут самі кияни».











Анелі Ахха, Львів: «У мене знайома зі Львова на київському Майдані була волонтером в інфоцентрі. Приїхала на кілька днів, залишилася на тиждень. Одна тітонька прийшла до неї і сказала, що бачила її вже давно по телевізору, як та давала інтерв’ю у тоненькій курточці, і принесла їй куртку своєї доньки. Але насправді Христя була в лижній куртці».








Андрій Тимчук, Луцьк: «Я особисто підготував (бо вже втомила по тисячному колу «Вставай» Океанів — при всій повазі і любові до цього гурту) підбірку з гарних патріотичних пісень різних часів для луцького Євромайдану і передав звукорежисерам. Хоча після того буваю щодня там — і лише зрідка чую щось із тієї збірки. Натомість періодично лунають пісні про Маямі чи щось зовсім не в тему. Але Бог із ним...»







Роман Бояр, Луцький район: «Моєму товаришу жінка в київському тролейбусі дала 100 грн, наполягаючи, мовляв, сама на Майдан ходити не може. Він віддав їх волонтерам».










Ольга Волинська, Дніпропетровськ: «Знаю, що у нас священики збирають речі та продукти для Майдану. А в Києві на Майдані є чудовий кримський татарин, який зарізав бичка та щодня готує плов. Бичок скінчився — то він за власні кошти купує м’ясо».








Ольга Дацюк, Луцьк: «Маршрутка на Київ на 14:00. Я ж, як завжди, не встигаю. Викликала таксі. Їду і по ходу розповідаю хлопцеві, що і як там було. Приїхали. На лічильнику — 40 грн. Даю гроші. Водій каже: «Давайте 20. На Майдан їдете?»

А ще мені тітонька дощовик подарувала, а дідусь намагався шалика дати (він йому б самому не завадив). Казав, що з дачі привіз курточку і шалик (простягає його). Я відмовилася, сказала, що мені не холодно. Тепер шкодую: йому було би приємно, а я комусь би теж віддала».



Андрій Мельничук, Івано-Франківська область: «Їхав із Майдану. Стопився з Чорткова в Косів, і гроші з мене ніхто й не думав брати, хоч і брали з інших».










Олексій Чупа, Донецьк: «Та в нас у Донецьку від самого початку все трималося на ентузіазмі, бо, самі розумієте, тут на акції протесту ніхто грошей не дасть. Виключно активісти. Нам заборонили ставити намети, а оскільки людей порівняно мало і в разі чого їх не було би кому захищати елементарно, то вирішили просто влаштувати цілодобове чергування і по два мітинги на день. Щоденно приходило до 250 людей, ввечері особливо. На ніч залишалися 3-5 активістів ночувати. Але коли ми все стали робити організовано, тобто обрали комітет, призначили відповідальних за все — стали нести і гроші, і їжу, і одяг, і ковдри, бо людям ночувати під небом відкритим у листопаді не так уже й тепло. Ось. Досить багато тих, хто допомагав і співчував, — я від Донецька не чекав такого, чесно кажучи».



Марічка Островська, Луцький район: «Наприклад, моя мама мені із собою дала курку сиру, щоб на Майдані зварити теплий бульйон. Ще в моїй школі в селі Угринів мене дуже підтримують. Оскільки я одна така активістка, то мої учні понамальовували малюночки про ситуацію в країні і про те, якою вони хочуть бачити Україну, позбирали їх і сказали, щоб я завтра вчепила на «Йолку».







Богдан-Олег Горобчук, Київ: «Я сам, наприклад, декілька днів поспіль, десь із 25 до 27 листопада, коли ще не було на Майдані пунктів із їжею, таких як тепер, носив після роботи повні рюкзаки пиріжків, круасанів, булочок, які купував у супермаркетах. Пригощав в основному друзів і друзів друзів, які стояли вдень на Майдані і до вечора зголодніли».







Тимофій Мороховець, Диканька/Київ/Варшава: «Ми з гуртом PanKe Shava добиралися в Києві на концерт на Майдан і трохи запізнювалися. Я з руки почав ловити машину. Зупинилася сіра дев’ятка. Чоловік запитав, куди їхати. Як почув, що граємо на Майдані, був приємно вражений. Віз швидко, але безпечно. Грошей із нас не взяв».







Наталія Коваль, Нетішин: «Ми в Нетішині організували мобілізаційний штаб. Тобто збираємо гроші на пальне, теплі речі, все інше — і відправляємо на Київ. У день десь 60 людей іде, сьогодні — близько 200. Тобто це ж не одна історія, ми з 30 листопада працюємо.

От старенька жінка принесла нам дві гривні і зі сльозами на очах просила взяти, бо більше не має, а допомогти хоче. Ой, та такого багато.

У вівторок їхала родина: мама, тато, старший син, років 17, і малий, років 8. Прийшли до нас, аби взяти інформацію, куди йти і що робити. І от жінка каже: «Мене дехто не розуміє, нащо я туди меншого везу. Аякже! Якраз треба везти! Лише там можна виховувати національну свідомість! Вчитись пишатися своєю країною, побачити нормальних, адекватних співвітчизників».

У нас місцевий підприємець тоннами відправляє продукти харчування, одноразовий посуд, нові шкарпетки тощо. І сам сидить там майже безвилазно.

Зі Славути в Київ прямо на Майдан біля Стели загнали автобус, дають притулок, годують усіх охочих, затарабанили туди польову кухню, варять величезні виварки з кулішем — це теж підприємці середньої руки.

Прийшли до нас у понеділок учні ПТУ, чоловік із 40, дуже просилися поїхати. Але там майже всі — 17-річні, ми їм відмовили: все-таки діти ж. Ну вони довго там човплися і сказали, що поїдуть електричками. Не знаю, чи виїхали.

У нас у Нетішині в ліцеї діти намалювали купу плакатів, повісили в понеділок. Директор усе познімав. Діти у вівторок на великій перерві почали співати гімн України. Директор після того активістів почав викликати до себе в кабінет. Типу, навчальний процес зривають! Коротше, школярі сьогодні самоорганізувались і пішли страйкувати на 10 ранку. Мене взагалі ця історія надзвичайно тішить: там діти 15–17 років — і такі, знаєш, уже з іншою свідомістю ростуть».

* * *

Від автора: Не знаю, як у вас, але у мене після таких історій віри в українців помітно більшає.
Ну і наостанок — аби не було занадто солодко:

Богдан Климко, Луцьк: «На жаль, не знаю таких історій. Зате чув про те, як тітонька від депутатів вимагає у волонтерів нормальну ковбасу, замість тієї, яка під руку перша трапилася. Мовляв: «Ти шо, ето єсть не будєм!» Ось такі реалії розповіла мені волонтер, киянка».








Підготувала Віта ЛИТВАК (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 34
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А хто заплатить за той безлад на майдані та в центрі Київа?
Маєте бажання помітингуівти - виходьте на свої майдани.
Перетворили центр Київа у гадюшник.
Відповісти
Гадюшник у нас власть А на эту молодежь молиться надо
Відповісти
Все правильно. Только справедливое недовольство молодежи опять канализуется в реализацию грязных интересов политиков и радикальных партий. Все повторяется, только в еще худшем варианте.
Відповісти
Пропоную Вам застрелитись від безвиході...
Відповісти
Власть состоит из паразитов,а народ борится с ними.
Відповісти
микола ты в гадюшнику живешь эта власть даунбасская превратила Киев в годюшник а ты блядь этого не видишь
Відповісти
Не хвилюйся Миколо, за безлад платити не прийдеться, він вже створений. Якщо серйозно, то на майдані все організовано - вивіз сміття, прибирання. І "гадюшник" там менший ніж зазвичай. Навіть якщо ти - киянин, то майдан - не твій. Так як Київ - столиця, то майдан так само донеччанина як і львівянина.
Відповісти
Ви були на Майдані? Ви бачили на власні очі там гадюшник?
Якщо барикади, які захищають людей від нападів, Ви називаєте гадюшником, то мені Вас шкода.

На самому Майдані чистіше, ніж у Вас в голові!
Відповісти
Бандернята когда вы захлеснетесь в своей крови. Хватет выезжать на рабочем класе.
Відповісти
нюхай ногу, роботяга
Відповісти
смотри своим гавном не захлебнись а то скоро через рот полезет особенно когда тебе дайнбасские в жопу хер вставят и трахнут ну ну наверное точно не вывезешь захлебнешся
Відповісти
Лида иди по хрюкай. Молодеж всегда чегото хотела больше а сама куку.
Відповісти
А ты Петя учи историю Украины, уважай людей и страну в которой живешь и не показывай всем какой ты безграмотный
Відповісти
А еще грамматику выучить надо - в одном предложении 6 ошибок!!!
Відповісти
Такие как ПЕТЯ УБОГИЕ СУЩЕСТВА. За кого Вы стоите, и какую дрянь Вы пишите в интернете, а нас читают и Европа и Америка. Я понимаю , выдвигали ба какие-то реальные требования, а то все по заказу ТРОИХ ИЗ ЛОМБАРДА. ОНИ стары, как мир и ничего нового для Украины не дадут. За четыре года, они подписали хоть какой-то договор, разве, что по газу и этим увеличи цену в несколько раз. Да и сейчас они уже 2 года блокируют трибуну, а денежки им давай и никто от ДОТОРКАННОСТИ не отказывается, у всех свой бизнес. В Раде они друг другу ручки жмут, а на ТВ устраивают ШОУ ненависти друг к лругу. Они все повязаны, у них одна кормушка. Так, что не верьте.
Відповісти
Мирослава. они стоят за себя Они и политикам требования выдвинули. этот майдан без денег
Відповісти
до 1955г.бендеровскую свору недобили!!! а жаль!
Відповісти
Пропоную Вам застрелитись від досади...
Відповісти
Все эти слова доказывают, что у народа таки есть деньги и скорее всего лишние. Так кто там кричит, что власть всех обокрала. Работать надо и жить в мире, а не на майданах стоять и тогда денег у всех только больше станет.
Відповісти
Пропоную Вам застрелитись від надмірної заздрості до народних грошей...
Відповісти
Та перенесите майдан в центр Львова
Відповісти
Та не реагуйте ви на недолугі коментарі окремих писарів,які,звісно,роблять це за тарілку помиїв,яку їм наливає пердунівська свора.Тому зрозуміти майдан вони ніколи не зможуть,а причина проста:мізки відсутні,тобто вони як би є,але вони неактивовані,а заблоковані їхнім кумиром паханом зеківським та його друзями недоколисаними......
Відповісти
Ніяка. Але і "тріумвірат" НІЧОГО не пропонує. Жити при галіцайських фашистах не хочеться.
Відповісти
Пропоную Вам застрелитись в ім'я ідеї антифашизму...
Відповісти
http://vk.com/lutsk___zion?w=wall-40845240_1548%2Fall
Відповісти
В Варшавi дуже багато людей стоять за Майдан!!!Допомога у виглядi iжi i теплоi одежi надходить щодня.Maю надiю,що все це далi доставляють по призначенню!!!Ми з Вами!!!Слава УкраiнI!!!Смерть ворогам!!!
Відповісти
А ще за майданом стоять ЦРУ i IS.
Відповісти
Пропоную Вам застрелитись на зло сіоністам і капіталістам...
Відповісти
А хто буде стояти за твою сім"ю і тебе, коли бандюковичі прийдуть по твою душу?
Відповісти
А де можна побачити звіт за кошти лучан, які в скриньку кидають??? Нацальянс десь звітує за них, чи це на новий хьондай Гузю збирають?
Відповісти
таке ті, хто сам може в чужу кишеню залізти, а ще такі і грошей не дають.Ті діти там ночами мерзнуть, а вам відчитатися треба? Сором і ганьба !!!! Не давай і не лай !
Відповісти
Діти у школах за партами мають сидіти, а ти "писака" на Майдані стояти і мерзнути!!!
Відповісти
Тепер уявіть, що кожному хто занходиться на майдані заплатять гроші, це де ж їх треба взяти щоб стільком людям заплатити. А для того хто не знає, що там робиться просто з'їздіть, подивіться. Люди боряться за своє майбутнє і якщо приносять пожертви то це лише для того, щоб народ на майдані не мерз, не хворів і йому було що їсти.
Відповісти
Простіше очорнити опонента, ніж самому підняти дупу і на власні очі побачити події на Майдані без викревлення.

Україна - багата країна, але через великі апетити можновладців і їхню звичку красти, розплачується народ.



Відповісти
Останні статті
Як «фінансують» Євромайдан: свідчення очевидців
07 грудень, 2013, 15:33