Готуй лижі!

Готуй лижі!
За останнє десятиліття гірські лижі стали в Україні справжнім зимовим трендом. Кришталево чисте повітря, відчуття швидкості і неймовірний адреналін – це те, що приваблює людей різного віку та статі.

Тим більше, що на сьогодні існує безліч пропозицій гірськолижних турів як закордоном, так і в Україні. Попри існуючі стереотипи, такий відпочинок можливий і в економ-варіанті, і для вибагливих клієнтів з ексклюзивними запитами.

Ми розповімо вам тільки про найкращі місця для швидкісних спусків, про вигоди проживання, харчування, характеристики самих спусків та необхідне спорядження.

Отже, - готуємося на лижі!

Гірськолижне спорядження

Якщо ви вирушаєте на відпочинок в межах України, або ж на власному авто плануєте дістатись територіально наближених курортів Польщі або Словаччини, є сенс придбати власне лижне спорядження. У випадку ж мандрівки до віддалених країн та авіатранспортом – дешевше та зручніше орендувати його вже на місці.

У той же час, без спеціального, зазделегідь купленого одягу не обійтися на лижах ні в Україні, на за кордоном.
Для того, щоб почуватися комфортно та у повній безпеці під час гірського відпочинку вам слід подбати про:

1) Професійне спорядження:

- ЛИЖІ. Усі виробники лиж пропонують великий вибір моделей: від найпростіших до високотехнологічних. Рекомендації для новачків: основний критерій вибору – довжина лиж повинна бути меншою на 5-20 см від вашого зросту. Звичайно, що вчитись простіше на коротших лижах, але якщо ви впевнені, що без лиж ви уже не зможете прожити, тоді обирайте правильно ростовку: не нижче 15 см від зросту і як мінімум лижі середнього рівня. Бо лижі для початківців ви швидко переросте і ваш прогрес на тому закінчиться, а задоволення від катання буде зменшуватись.

- СНОУБОРДИ. Визначальним при виборі довжини дошки є Ваша вага, при виборі ширини – розмір ноги із взуттям (Ваші ноги в черевиках, поставлених на сноуборд, повинні виглядати по обидва боки не менш, ніж на 1 см). Від Вашого рівня катання залежить вибір твердості сноуборда. Звичайно, для новачків підходять м'які й середні дошки. Основне правило полягає в тім, що, чим краще Ви катаєтеся, тим більше тверда дошка Вам підійде.

- ПАЛИЦІ. Допомагають тримати рівновагу і легше входити в поворот, і ні в якому разі не призначені для гальмування. Новачкам вони звичайно заважають, але жоден професійний спортсмен не зможе робити ідеальні повороти без палиць, тому відразу вчіться робити правильні рухи палицями.

- ЛИЖНІ ЧЕРЕВИКИ розрізняються за жорсткістю, підбирайте їх з особливою ретельністю. Тут будуть схожі рекомендації з лижами, плануєте далі прогресувати та розвивати техніку - тоді купуйте лижі середньої жорсткості 80-100. На наявність різних перемикачів регуляторів звертайте найменшу увагу.

- ЗАХИСНИЙ ШОЛОМ. Оскільки лижі - це екстремальний вид відпочинку, тому шолом є просто необхідним. При виборі також доречно ретельно приміряти, найкраще сідають на голову шоломи без регуляторів та дорожчі варіанти. Захистить голову і найдешевший шолом, але один раз, оскільки при сильному ударі може просто розколотись.

- ОКУЛЯРИ (лижні маски) – для захисту очей від сонячних променів, снігу та вітру. Маску підбирайте по формі вашого обличчя. Є безліч думок, якого кольору має бути лінза. Для наших Карпат найкраща лінза з рівнем захисту 1-2, оскільки сонячних днів на наших курортах обмаль. Найкращими кольорами лінз будуть жовтий, оранжевий, рожевий. І якщо це маска хорошого, надійного виробника, то відтінок лінзи на схилі не буде виділятись. І ні в якому разі не купуйте маску з одинарними лінзами – це гроші на вітер. Купуйте в спеціалізованих магазинах, де продають маски лише тих виробників, які гарантують захист очей.

2) Одяг для зимового відпочинку у горах:

ЛИЖНА КУРТКА І ШТАНИ – як і звичайний одяг потребує примірки, повинен бути максимально зручним. Цей одяг гарантує сухість та комфорт за будь-яких несприятливих погодніх умов. Виготовляється зі спеціальних мембранних тканин, які не промокають і дозволяють виходити волозі назовні, усі шви обов’язково мають бути проклеєні. Оскільки це технологічний одяг, то і дешевим він не буде. Чим дорожчий одяг, тим більші показники водонепроникності та паропроникності, складніша викрійка;

ТЕРМОБІЛИЗНА – просто незамінний елемент лижника, оскільки ефективно відводить вологу від тіла та утримує накопичене тепло біля тіла, не перегріваючи та запобігаючи переохолодженню. Існує просто безліч видів від тонкого до товстого, з натуральних матеріалів та синтетичних. Обирати варто індивідуально залежно від власних потреб. Синтетичні матеріали швидше сохнуть та швидше відводять вологу. Натуральним матеріалом у термобілизні має бути лише вовна новозеландських вівць мериносів (Merino Wool). Вовна краще утримує тепло, не вбирає в себе вологу та також швидко сохне. Термобілиза - важливий елемент екіпірування, не шкодуйте на нього грошей, крім того, її можна завжди використовувати і в місті.

ЧЕРЕВИКИ та одяг для пересування поза трасами. Якогось спеціального одягу не потрібно. На гірськолижних схилах ви і так знаходитесь у самому техологічному одязі, якщо не пожалкували грошей. Щодо черевиків, то найкращі варіанти - це туристичні трекінгові черевики з мембраною Gore-Tex або аналогів. У таких черевиках ви можете сміливо гуляти по зимових горах, носити кожного дня у місті і на довгі роки залишати ваші ноги у сухості, комфорті та надійності.

АКСЕСУАРИ: рукавиці, шалики, шапки. Рукавиці такі, щоб не промокали. Шапки та шалики - теплі та веселі.

Вибрати якісне спорядження від провідних виробників можна у магазині «Миклухо-Маклай» за адресою: м. Луцьк пр. Грушевського буд. 6 (район стадіону Авангард) та онлайн на інтернет-сторінці магазину m-maklay.com
контактні телефони: 095-861-77-46, (0332)-24-42-24
online консультації - icq: 644130360

Відпочинок в українських Карпатах – своє, рідне…

Зростаюча кількість іноземців на українських лижних курортах підтверджує приємну тенденцію покращення вітчизняного сервісу і якості трас. Серед найпопулярніших варіантів: Буковель, Славсько, Драгобрат, курорти Міжгірщини та інші.

Для лижного відпочинку в Україні ви можете обрати не лише Карпати, а й Крим (Ай-Петрі та Чатир-Даг). Один із комплексів для спусків відкрився також у Черкаській області.

Буковель. Найкомфортніші умови гірськолижного відпочинку ви отримаєте саме в Буковелі – навіть іноземці захоплені комплексом та його інфраструктурою.
Усі траси лижного курорту обладнані сніговими гарматами, мають захист від прямих сонячних променів. Завдяки цьому сніг тут тримається набагато довше. Траси постійно готують до катання за допомогою ратраків – спеціальної сніготрамбувальної техніки, також використовують снігонапилювачі. Особливо романтичним буде катання на спусках, які освітлюються ввечері.
Плануючи бюджет відпочинку, слід врахувати, що зимовий сезон у Буковелі умовно ділиться на «низький», «високий» і «святковий», і ціни на проживання і катання теж будуть змінюватись відповідно.

На період новорічних та Різдвяних свят проживання обійдеться вам втричі дорожче, ніж до 28 грудня чи після 19 січня. Ціни на підйоми на витягах у Буковелі теж зростуть на 35%.

Спеціальний «карпатський» пакет гірськолижних послуг пропонує своїм клієнтам туристичне агентство «Патріот».

Кожного тижня на весь зимовий період ТА «Патріот» організовує 3-денні тури в Буковель всього за 500 грн. У вартість входить проїзд, проживання в Микуличині або Яремчі, гірськолижна страховка і супровід представником фірми.

Крім того, ви можете придбати абонементи на катання та гірськолижне спорядження по акційних цінах, нижчих ніж у самому Буковелі.

Звертайтесь за адресою: м.Луцьк, вул. Богдана Хмельницького-29 (оф. 3а)
або за телефонами: (0332) 28 64 16, (050) 705 97 43, (050) 697 45 92, (093) 054 27 89, (097) 745 53 92, (068) 565 02 32.

Драгобрат. Саме тут ви знайдете найвищі гірськолижні траси України, сніговий покрив тримається з листопада по травень. Урочище Драгобрат розташоване на висоті 1400 м, біля підніжжя гори Стіг і гірського масиву Близниця. Перепад висот на Драгобраті — близько 500 м, є 4 основних траси і 5 підйомників. Драгобрат знаходиться на відстані 18 км від cелища Ясіня, Закарпатської області. Гірськолижні тури сюди цікаві лижникам з будь-яким рівнем кваліфікації, адже тут є траси всіх рівнів складності - починаючи від учбових і закінчуючи екстремальними трасами для професіоналів. Гірськолижний курорт Драгобрат - рай для сноубордистів. Розміщення можливе безпосередньо на курорті недалеко від підйомників, або в численних приватних віллах і котеджах.
Міжгірщина. Одним із найбільш концентрованих регіонів гірськолижного туризму є Міжгірщина. Тут розташовані такі основні курорти: Воловець, Верхній Студений, або Бескид, Міжгір'я, Пилипець, Подобовець. Різноманітність варіантів проживання, численні траси різних рівнів складності та довжини створюють можливості як для сімейного, так і молодіжного відпочинку.
Славсько – один з найпопулярніших гірськолижних курортів України, центр гірськолижного спорту, туризму і відпочинку в мальовничій долині рік Опір та Славка на висоті 501 м над рівнем моря. На сьогодні у Славську функціонують один крісельний і 15 бугільних витягів, що піднімають протягом години більше 7 тисяч лижників. Кращі траси – на горі Тростян. Поруч працюють гірськолижні комплекси Варшава і Захар Беркут, за 20 км - курорт Плай.

Лижі для любителів престижу

Зимовий відпочинок у найзаможніших країнах Західної Європи має давні традиції, а разом із тим – відлагоджену систему безпеки, комфортні траси та сучасні обладнання і техніку. Щоправда, вартість таких турів порівняно висока, але відпочинок вартує того.

Австрія – визнаний світовий лідер за кількістю гірськолижних курортів, яких тут нараховується більше 500. Деякі з курортів розташовані на льодовиках, що дає можливість відвідувати їх у будь-яку пору року. Інші - чекають своїх відвідувачів з листопада по травень. Гірськолижний відпочинок в Австрійських Альпах вважається одним із найякісніших у світі. Особливо виділяють такі курорти, як: Зеєфельд, Зьольден, Ішгль, Серфаус, Майрхофен, Кітцбюель, Санкт-Антон, Лех, Заальбах, Капрун, Бад Гаштайн, Бад Хофгаштайн, Цель Ам Зеє. Австрія «тримає марку» завдяки унікальній системі підйомників, які обладнані сучасною технікою. Окрім того – тут багато складних і простих трас, стійкий сніговий покрив, цікаве життя після катання.
Швейцарія. Завдяки тому, що гори займають майже дві третини території країни, Швейцарія стала справжнім раєм для гірськолижників і альпіністів. Швейцарські Альпи справедливо вважаються батьківщиною альпінізму і гірськолижного спорту. Швейцарські Альпи вирізняються своєю висотою зон для катання. Тут ви не лише зможете насолодитись якісними трасами для спусків, а й відчути атмосферу старовини, традицій і особливого комфорту.
Франція. Французькі Альпи – найвищі гори Західної Європи, гірськолижні курорти Франції – величезний у світі центр зимового спорту: 380 лижних станцій, найбільша у світі кількість підйомників – 2500, а також короткі черги на них. Головні гірськолижні курорти цієї країни розташовані у відомих на увесь світ Трьох Долинах. Траси підійдуть як для початківців, так і досвідчених лижварів.
Андорра. Князівство нараховує 5 гірськолижних станцій: Pal, Arinsal, Soldeu — El Tarter, Ordino и Pas de la Casa / Crau Roig. Загальна довжина спусків – 279 км., де діє 106 підйомників з пропускною здатністю до 130 000 людей на годину. Не поступаючись якістю, Піренейські курорти все ж набагато дешевші, ніж альпійські.
Німеччина. Якщо їхати на лижі до Німеччини – то до Південної Баварії. Так, варто назвати такі альпійські курорти цієї країни, як Берхтесгарден, Гарміш-Партенкірхен, Оберстдорф.
Іспанія. Найпопулярнішим гірськолижним курортом країни називають Сьєрра-Неваду, на південному заході Іспанії. Розташована місцина за 32 км від Гранади. Траси розташовані на висоті понад 2 км над рівнем моря. До головних переваг цього курорту варто віднести яскраве сонце, сухий сніг і чудове планування трас. Це найпівденніший гірськолижний курорт Європи.
Італія. Гірські лижі в Італії – це одні з найкрасивіших гір у світі, а також бурхливе курортне життя і термальні джерела. Італійські гори називаються Доломітові Альпи. Довгий час гірськолижні курорти Італії вважалися найдоступнішими за ціною, але останнім часом ситуація суттєво змінилася, і місцеві курорти все частіше відвідують найбагатші люди з різних країн.
Скандинавські країни. Багато любителів гірських лиж обирають для відпочинку скандинавські країни – Фінляндію, Швецію, Норвегію. Деякі з місцевих курортів були столицями зимових олімпіад, тому мають підвищений рівень комфорту трас. Гірськолижні траси скандинавських країн відрізняються значною протяжністю і доглянутістю, що також приваблює величезну кількість туристів з усього світу. Ціна активного зимового відпочинку в скандинавських країнах досить доступна.

На лижі за кордон – це не завжди дорого.

За кордоном можна відпочити і маючи обмежений бюджет – Україну оточує ряд країн, де лижна інфраструктура теж розвивається швидкими темпами, а ціни на проживання та харчування іноді навіть нижчі, ніж вітчизняні.

Польща. Значну частину території Польщі уздовж кордонів із Словаччиною і Чехією займають гірські системи - Західні Карпати, Судети та Татри. У Польщі є всі умови для активного відпочинку і занять спортом. Біля підніжжя Польських Татр на півдні країни розташована «зимова столиця» Польщі – Закопане. На висоті від 850 до 1120 м створено більше 60 км прекрасно підготованих трас різного рівня складності, мережа підйомників, безліч атракціонів, музеїв і Національний парк Татр площею 211,6 кв км. Інші найпопулярніші гірськолижні курорти Польщі: Криніца, Шклярска Поремба і Щирк.
Словаччина. Гірськолижні курорти Словаччини сьогодні украй популярні по всій Європі завдяки прекрасним природним умовам, невисоким цінам та інфраструктурі, що інтенсивно розвивається. Тут розміщені два основних гірських масиви - Низькі і Високі Татри, які є частиною Карпатських гір. На гірськолижних курортах Словаччини є велика к-ть сучасних підйомників і пунктів прокату обладнання. На всіх курортах існують гірськолижні школи.
Словенія. Словенія має давні традиції в організації зимового відпочинку, її курорти вельми привабливі для прихильників здорового способу життя. Країна розташована в Юлійських Альпах і пропонує чудові умови для любителів зимових видів спорту. Найпопулярніші курорти країни - Кранська Гора, Бохінь, Бовец, Маріборске Прохор'є і Крвавец. Курорти Словенії універсальні: задоволення отримають не тільки гірськолижники та сноубордисти, але й шанувальники рівнинних лиж, піших прогулянок і відпочинку з дітьми.
Чехія. Останнім часом Чехія все популярніша завдяки своїм гірськолижним курортам, які відомі стабільними погодними умовами і вважаються відносно дешевими, хоча засоби обслуговування там поки «не дотягують» до західноєвропейських стандартів. Головними центрами гірськолижного туризму Чехії є Шпіндлерув Млин, Пец под Снєжкой і Гаррахов.
До нових напрямків гірськолижного туризму, які динамічно розвиваються, належать: Румунія, Туреччина, Болгарія, Грузія, Росія.

Для вибагливих відпочивальників, яким набридли європейські курорти та які хочуть нових відчуттів від гірськолижного відпочинку, підійдуть тури в США, Канаду, Нову Зеландію. Щоправда, вартість такого відпочинку буде значно більшою, великою мірою – з огляду на тривалість і ціну перельоту.

Види гірськолижних трас і активностей

Перед початком занять виберіть для себе саме той тип траси, який підходить вашим здібностям і досвіду:

- Зелені траси – найлегшого рівня складності, підійдуть для новачків і дітей, зазвичай, розміщені недалеко від житлових зон курорту. Кут нахилу не перевищує 25%.

- Сині траси – для тих, хто вже знайомий з гірськими лижами, але ще не готовий до швидкісних спусків. Самі ці траси – найпопулярніші у світі (більше половини всієї кількості), кут нахилу теж не перевищує 25%.

- Червоні траси – для «просунутих» лижників, спуски мають не лише більшу крутизну, а й довжину. Максимальний кут нахилу – 40%, на більшості таких трас працює патруль.

- Чорні траси – для «еліти» лижварів. Чорний колір позначки може означати не лише підвищену складність трас, а й ризик сходження лавин.

- Помаранчеві та жовті траси – існують на деяких курортах Австрії, Швейцарії та Швеції. Це додаткова класифікація для трас підвищеної складності, часто – для позначення можливостей позатрасового катання.

Варто мати на увазі, що загальносвітової класифікації трас не існує, у окремих країнах і курортах існують свої критерії. У будь-якому випадку, скрізь потрібно дотримуватися основних правил безпеки, а саме:

- вчитися контролювати свою швидкість;
- об’їжджати інших осіб, що їдуть нижче, на відстані не менше 5 метрів;
- не підрізати інших лижварів і сноубордистів;
- підніматися по трасі без використання витягу слід по правому краю схилу та інші.

Окрім традиційного катання на бігових лижах і спусків, під час зимового відпочинку ви можете займатися: сноубордингом, спусками на санчатах, кататися на гірському велосипеді по снігу, а на деяких курортах – автомобілем просто на льоду!

«Досвідчених» екстремалів вабить небезпечний хелі-бординг (heli-skiing, heli-snowboarding) - за допомогою гелікоптера вас доставляють у віддалене і абсолютно відокремлене місце, де можна екстремально екстремально кататися по незайманому снігу, прокладаючи нові непізнані траси.
Яку б країну чи курорт ви не обрали, заняття гірськолижним спортом подарують вам приплив нових життєвих сил, підвищать рівень адреналіну та залишать по собі найкращі враження і фото!


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
як же хочеться на такий відпочинок!!!
Відповісти
ДУЖЕ хочу в гори!!!!!!!!
Відповісти
Ще є в Луцьку м-н Альпініст, вул. Винниченка 26а
Відповісти
...і не тільки Альпініст ще є, але за рекламу вони не платили...
Відповісти