Луцький Дід Мороз. Цитатник

Луцький Дід Мороз. Цитатник
У період новорічно-різдвяних свят однією із найзатребуваніших «професій» стає Дід Мороз. Його замовляють на корпоративні свята, дитячі новорічні ранки.

За яскравим костюмом Діда Мороза ховаються звичайні люди: часом студенти, а часом – професійні артисти.

ВолиньPost після спілкування з одним з таких «професійних Дідів Морозів» пропонує читачам такий собі анонімно-новорічний цитатник.

***

Дід Мороз – то дуже епізодична робота. У ліпшому випадку вона актуальна від 20 грудня до 1 січня. Далі – ні.

Діди Морози влітку роблять все те саме тільки без костюма. Якщо це актори. Якщо ні, то цей образ, в принципі, забувається.

Людина стає Дідом Морозом, коли у неї безгрошів’я. Дідами Морозами стають студенти, яким треба гроші, аби достойно зустріти Новий Рік, купити подарунок коханій дівчині. Вони абсолютно не знають, на що вони йдуть.

Студент Дід Мороз бере набагато менше грошей, ніж професійний артист. Зазвичай в його активі декілька вивчених фраз типу: «Добрий день вам, любі діти!». Насправді ж інколи треба і на дорослих корпоративах щось креативніше сказати, а досвіду часто нема. І ті Діди Морози часто зазнають фіаско, бо ними незадоволені.

Часто Діди Морози зрікаються тієї професії. Це трапляється тоді, коли вони розуміють, що треба кудись рости, щось думати, якось себе удосконалювати, і ту свою вітальну програму робити цікавішою. Багато хто зрікається цього, розуміючи, що то важка праця.

У Діда Мороза – постійно мокра спина. Він мусить з однієї точки на іншу з тією мокрою спиною пересуватися. А у студентів зазвичай ще немає транспорту, а деякі потім із запаленням легень зустрічають Новий Рік. Буває й таке.

Порядний Дід Мороз має мати свій костюм, має за ним стежити. А це, знову-таки, вкладення. Вкладення вимагає потім матеріальної віддачі. Відповідно Дід Мороз починає працювати над своїм образом. Якщо студент бере в оренду якийсь там костюм за пляшку в театрі, чи десь у костюмерні, то це костюм, якому років 30-40, і він пахне нафталіном, занедбаний. Вигляду такий Дід Мороз немає.

Є два Діда Мороза – дорослий і дитячий. Якщо на дитячих ранках сам по собі образ Діда Мороза викликає захоплення, то для дорослих просто дядько у костюмі з бородою – то нецікаво.

Дитячий Дід Мороз передбачає доброту, щирість і довіру, яку він має викликати у дітей. Він має вислухати кожен віршик. Обов’язково батькам треба попрацювати над тим, щоб діти ці віршики вивчили, аби дитина не почувала себе меншовартісною.

Раджу Дідам Морозам бути щирими до дітей. Якщо з дорослими ще можна поклеїти дурня, то до діток треба ставитися по-батьківськи. Бо ж вони в очікуванні того Діда Мороза житимуть цілий рік. Тому педагогічні моменти дуже важливі в роботі актора, який працює Дідом Морозом.

Діду Морозу легше приховати сміх за бородою і вусами. Є дитячий віршик із фразою: «І цяцьками можна гратись». Дітки зазвичай плутають і кажуть: «І цицьками можна гратись». Ще, коли вони співають «Червону руту», то, буває, кажуть: «Ти признайся мені, звідки в тебе сісяри». Дід Мороз зі Снігуркою просто пухнуть зі сміху, але треба стримуватися.

Досвідчений Дід Мороз і Снігурка взагалі поняття не мають, що таке сценарій. Вони просто вибудовують фактаж, хто за ким виходить. Тобто так званий сценарний план. І, оцінюючи моментально настрій публіки, Дід Мороз починає говорити щось таке настроєво-серйозне, якщо це публіка старша, і, навпаки, вдаватися до якогось епатажу, якщо це молодь, добре підігріта спиртним.

Ціна Діда Мороза залежить від того, скільки часу він працює. Якщо це півгодинна робота на корпоративній вечірці, то він може заробити приблизно 200-250 гривень. Це за умови, якщо Дід Мороз, який ще щось вміє – співає чи танцює, чи декламує, чи володіє акторською майстерністю. А якщо Дід Мороз просто прийшов, повіншував, хоровод провів, то це може бути і менша ціна.

Найбільша прикрість Діда Мороза – це навіть не те, що він багато працює і мало заробляє. Коли він приходить на останній корпоратив (п’ятий чи шостий за вечір), вже дуже «підігріті» люди сприймають його як ляльку, як власність, за яку вони заплатили. Вони забувають, що платять за програму, яку Дід Мороз їм презентує. Натомість ставляться до нього як до повії, яку вони купили.

Моя борода – не з вати. Звичайна синтетична.

Найстрашніше, до чого може вдатися публіка – це підпалити бороду. Вона спалахує миттєво. У мене такого, на щастя, не було. Було в колеги. Тобто ідіотів не бракує. Але мушу відзначити, що з кожним роком їх стає менше. Бо якщо порівняти 90-ті, коли кожна друга вечірка – це було знущання над Дідом Морозом, то тепер це кожна десята.

Приїжджаючи додому, Дід Мороз просто замертво лягає спати. Іноді дуже хочеться запам’ятати обличчя тих людей, які знущалися з нього на вечірці, навіть записати їхні імена та прізвища, щоб потім на тверезу голову їх знайти і добре відбубнити, віддубасити. Але така образа зазвичай швидко минає.

Коли сам був дитиною, в Діда Мороза не вірив. Той образ мені не дуже створювали. Зазвичай ж діти бачать, що Дід Мороз – це, наприклад, переодягнена вихователька. Тобто образ дуже розсіюється.

З кожним роком Діду Морозу стає працювати важче. Щоразу складніше дивувати публіку. Моя порада колегам: свою програму треба удосконалювати усіма можливими вміннями: співати, жонглювати, показувати фокуси, танцювати стриптиз.

Найкращий спосіб розрекламуватися Діду Морозу – поширювати візитки. Людина, яка робить перші кроки у цій справі, може звернутися до агентства. Перші два-три роки вона зароблятиме значно менше, ніж той Дід Мороз, який працює сам на себе. Але людина таким чином робить собі піар, її починають впізнавати.

Новий рік для мене давно перестав бути святом. Відчуття такого немає. Останні двадцять років не зустрічав Новий рік вдома. Родина звикла.

Анастасія ПЕРЕДРІЙ (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.