Реконструкція луцького зоопарку: невже фальстарт?

Реконструкція луцького зоопарку: невже фальстарт?
Реконструкція луцького зоопарку, попри обіцянки влади, так і не розпочалася. На заваді став тендерний скандал.

Хоча про це говорять не надто охоче.

Про те, що Луцьк має шанс отримати європейські кошти на реконструкцію зоокуточка, заговорили ще у 2011 році. Вже у червні 2013-го виконком міськради затвердив проектно-кошторисну документацію реконструкції звіринця. А міський голова обіцяв, що роботи розпочнуться у жовтні. І вони наче розпочалися, але у тому то й річ – наче…

Проект з розвитку транскордонного природного туризму, який має назву «Модернізація зоопарків у Замості та Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони у Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму» отримав співфінансування з коштів Програми транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна 2007-2013. На реалізацію проекту передбачено 2,3 млн євро.

За грантові кошти в Луцьку заплановано будівництво містечка для левів та містечка для ведмедів з вольєрами, павільйоном та оглядовими терасами. Передбачено проведення інженерних комунікацій, благоустрій території, обігрів, облаштування енергетичних мереж, будівництво водопроводу й каналізації і навіть відеоспостереження. Після оновлення зоокуточка очікується збільшення відвідуваності у 3-4 рази.

Коли і скільки?

Владці заявляли то про 22, то про 25 мільйонів гривень, які потрібні на реалізацію проекту. Єврокомісія виділила близько 15 мільйонів гривень, решта ж – за міським бюджетом.

Спершу координатор проекту, колишній заступник луцького мера Василь Байцим говорив про те, що основні будівельні роботи планують завершити в 2014 році. А на весну 2015-го, ймовірно, залишаться тільки незначні роботи з благоустрою. Загалом закінчити реконструкцію зоопарку планували на початку 2015 року. Згодом заговорили про те, що вона завершиться у 2016-му.

Перша черга будівництва мала розпочатися у жовтні 2013 року і завершитися наприкінці 2015-го. Ідеться про освітлення, нову огорожу і каналізацію, якої в зоопарку взагалі нема, а також про будівництво містечок для левів та ведмедів і, звісно, благоустрій. Про це заявляв сам міський голова Микола Романюк. А от вже на другому етапі робіт подбали б про забезпечення кращих умов проживання для інших звірів. До слова, розпочати мали з нового житла для левів.

Хто виконавець?

Тендер виконком Луцької міськради оголосив наприкінці червня. На конкурс подали свої пропозиції три фірми: ПАТ «Рембудуправління-Вишків-АТ» – майже 19 млн грн, ПП «ПМК №19» – 23,5 млн грн та ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» – понад 21 млн грн. Тільки-от найдешевшу пропозицію відхилили. Причини такого рішення тендерного комітету – і формальні, як-от неповний пакет і неправильно оформлена пропозиція, так і лист від управління капітального будівництва Луцькради, в якому йшлося про недостатню кваліфікацію працівників «Рембудуправління-Вишків-АТ».

Відтак переможцем визнали ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», які запропонували виконати роботи на 3 млн грн дорожче. Договір із цим забудовником було підписано у вересні.

Як відомо, основним власником фірми «Луцьксантехмонтаж №536» є Віктор Чорнуха, член виконавчого комітету Луцької міської ради, який і проводив цей тендер. Фірма авторитетна, є одним із найбільших забудовників на Волині. Разом з тим, ця фірма найбільше відома тим, що раніше регулярно розігрувала тендери зі своєю колишньою дочірньою компанією – ТзОВ «Житлобуд-2», основним власником якої «Луцьксантехмонтаж №536» був від початку її існування і до липня 2012 року. До слова, тільки за три останні роки фірма Віктора Чорнухи, якою зараз керує його син Ігор Чорнуха, виграла тендерів на 420 мільйонів гривень.

Остаточне рішення про те, що реконструкцію зоопарку не варто довіряти «Рембудуправління-Вишків-АТ», конкурсний комітет ухвалив на основі листа від міського управління капітального будівництва, яке напередодні, навесні 2013-го, замовило «Вишкову» реконструкцію приміщення в міській лікарні для встановлення ангіографа. До слова, лист тендерний комітет отримав за два дні до оголошення вироку.

За словами начальника управління капітального будівництва Луцької міської ради Леоніда Карабана, «Вишків» неякісно виконав роботи у міській лікарні й київська фірма, яка монтувала обладнання, висловила низку серйозних зауважень до будівельників, які останнім довелося зрештою усунути.

«Саме тому я написав лист про перестороги. Адже це підприємство на прикладі лікарні показало себе не з найкращого боку. Звісно, помилки бувають у всіх, на жаль. Але реконструкція зоопарку – справа надто серйозна, на яку передбачено європейські кошти. Тут і вимоги дуже високі. До того ж, вони пропонували зробити швидше і дешевше, але це малоймовірно. Я гадаю, вони навмисно встановили меншу ціну, тільки аби виграти тендер. А якби взялися до роботи, то об’єкт все одно ж треба закінчувати. Потім поставили б ультиматум: потрібна ще певна сума. Не додасть Європа, то додасть міська рада. Бо об’єкт треба ж завершити. Виходу іншого не буде. Я не стверджую, що саме так було б, але цілком можливо», – зазначив Леонід Карабан.

До того ж, як каже посадовець, нині це підприємство занепадає, а от «Луцьксантехмонтаж №536» навпаки – одне з найуспішніших, а тому й, мовляв, надійніше.

Запах корупції?

Як розповів виконавчий директор «Рембудуправління-Вишків-АТ» Віктор Лось, результати тендеру його фірму дуже обурили. Мало того, тендер підприємство називає корупційним. З’ясувати правду будівельна фірма вирішила за допомогою прокуратури та СБУ. Утім свого висновку правоохоронці поки не зробили, каже Віктор Лось.

До того ж, він зауважує, що документи на конкурс фірма оформлювала відповідно до консультації з секретарем тендерної комісії, а заяву управління капітального будівництва вважає безпідставною, мовляв, строки виконання робіт в лікарні перенесли за взаємною згодою сторін через потребу усунення деяких зауважень і встановлення самого обладнання, про що свідчить додаткова угода.

Віктор Лось також дивується: мовляв, пропозиція «Вишкова» була найбільш економічно вигідною не тільки з позиції ціни. Фірма також пропонувала виконати роботи найшвидше з трьох учасників і погоджувалася найдовше чекати на оплату.

«Теоретично тендер можуть визнати недійсним і оголосити про проведення нового, але от чи буде так на практиці, сумніваюся. Тим паче, що договір вже укладено. Нас просто-напросто викинули. То на що нам вже розраховувати? Ми на три мільйони гривень готові були зробити дешевше. Якщо для міста це – не гроші, то мені нічого сказати. Я вважаю, що нас необґрунтовано викинули з тендеру. А викинули, щоб протягнути «Луцьксантехмонтаж». Обурює твердження, що у нас нема кваліфікованих працівників. Наше підприємство свого часу переробило півміста. Саме ми реконструювали Замок Любарта, а скільки шкіл і дитсадків на Волині ми зробили, та й житлових будинків. І сказати, що ми – фірма, яка не має кваліфікації? Неправда», – обурюється будівельник.

Разом з тим, Віктор Лось визнає: їхня фірма зараз переживає не найкращі часи. А все тому, що їм, мовляв, заважають працювати, натякаючи на той же зоопарк.

Тим часом…

Начальник управління капітального будівництва Луцькради Леонід Карабан каже, що на початку листопада в зоопарку розпочали підготовку до реконструкції. Усі нові будівлі в зоокуточку зводитимуть на палях через особливості ґрунту. Будівельники вирівняли територію, де буде містечко для левів. І випробовували ці палі. Більше – нічого.

«На сьогодні є дозвіл на початок будівництва, укладено договір, але гроші не надійшли. Єдине – було забурено п’ять таких бетонних паль, їх випробовували, щоб ухвалити остаточне рішення щодо будівництва», – розповів чиновник.

До того ж, Леонід Карабан розповів: польська сторона замовила аудиторську перевірку тендерної процедури, яку виконували фахівці з Києва. Як зазначає керівник проекту Василь Байцим, результати перевірки вже є, але йому вони поки невідомі.

Тим часом у Замості реконструкція місцевого зоопарку давно розпочалася, а от у Луцьку – загадкове затишшя…

ЗООПАРК СЬОГОДНІ

Зоокуточок у Луцьку з’явився у 1964 році, а вже у 1994-му набув статусу комунального зоопарку. Нині тут мешкає майже 150 тварин п’ятдесяти видів, серед яких – ведмеді, леви, лані, антилопа, олень, бізон, фазани, різні декоративні тварини тощо. Зоопарк є комунальним підприємством Луцької міськради – малоприбутковим і з не дуже хорошою репутацією. Довгий час нарікали на роботу зоокуточка як звичайні лучани, так і владці.

Трохи більше як рік тому зоопарк отримав нового директора – на зміну Володимиру Гончарову прийшла Людмила Денисенко, яка взялася по-новому господарювати на підприємстві. Результати роботи відчутні, на чому наголошував і міський голова Микола Романюк. Так, у 2013-му звіринець заробив понад 387 тисяч гривень, а от у 2012-му – 231 тисячу гривень.

– Насамперед у зоопарку стало чистіше, тепер тут щотижня відбуваються суботники. Зник неприємний запах, бо біля тварин регулярно прибирають. Раніше ж звірі не знали, що таке щоденне прибирання у вольєрах. Також тепер тварин, які дозволяють підступитися, розчісують, чого раніше не було, – розповідає Людмила Денисенко. – Тварини тепер можуть не боятися морозної зими, бо до холодів ми підготувалися як слід: і кормів закупили, й заготували достатньо, і дровами та торфобрикетом запаслися. Та ще й встановили додаткові розетки для обігріву теплолюбних звірів. У мешканців зоокуточка збільшився раціон, а левиці вже навіть треба дотримуватися дієти. Оскільки покращилися умови утримання й харчування, тварини стали спокійнішими. Одне з досягнень – відновлення мережі освітлення, своїм коштом підприємство профінансувало 15 ліхтарів. Старий будиночок каси на вході розібрали і встановили новий, відновили занедбане кормосховище. Працівники підприємства мають спецформу. Також зоопарк провадить активну інформаційну роботу та всіляко популяризує себе, проводить різні акції й свята для відвідувачів. Зоокуточок випустив рекламну продукцію – календарики і магніти із зображенням наших тварин, якими ми дуже пишаємося. У планах на цей рік – щонайменше три нові вольєри за власний кошт. Я дуже хочу нових тварин, але як відповідальний керівник усвідомлюю: треба спершу навести лад із тим, що маємо, але згодом ми подбаємо і про поповнення нашого зоопарку.

Ірина КАЧАН (Хроніки Любарта)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: зоопарк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це Смальові не з Кривицьким тендери ділити...
Відповісти
І шо, нарешті може Вася Байцим повіддає свої борги?
Відповісти