Перший командир волинського «Беркуту» : «Наш загін не воює з Майданом. Принаймні, вони так кажуть…»

Перший командир волинського «Беркуту» : «Наш загін не воює з Майданом. Принаймні, вони так кажуть…»
Спецпідрозділ «Беркут» нині в українців асоціюється із тотальними правопорушеннями та звірствами. Неправомірні дії міліцейські бійці вчиняють під час розгону протестувальників. Дії «Беркуту», його напади на демонстрантів, м’яко кажучи, не зовсім відповідають уявленням про поведінку правоохоронців.

Про специфіку роботи спецпідрозділу розпитуємо першого командира волинського «Беркуту», полковником міліції у відставці Антона Цісарука.

– Саме ви очолювали спецпідрозділ «Беркут» на Волині. Поясність, яка була необхідність формування такого спеціального загону міліції?

– Я керував цим спецпідрозділом лишень рік, а згодом уже очолив блок міліції громадської безпеки Луцького МВ.
Підрозділ міліції швидкого реагування «Беркут» на Волині створений у 1992 році. Його сформували на базі колишнього відділення міліції особливого призначення роти ППС.
Тоді були такі часи, що «Беркут» був вкрай необхідний. Процвітала організована злочинність, тривали міжрелігійні конфлікти, акції громадської непокори тощо. Словом, беркутівці в цих умовах забезпечували громадський порядок, брали участь у затримані озброєних злочинців, реагували на вуличні злочини.

Причому діяли професійніше та організованіше, аніж звичайні міліцейські підрозділи.

Окрім того, значна частина бійців волинського «Беркуту» брала участь у миротворчих місіях за кордоном. Зокрема, у Югославії та Африці.

– Дикий розгул оргзлочинності, як і міжконфесійні конфлікти, згасли приблизно на межі тисячоліть. Чого ж тоді «Беркут» не розформували? Адже їх утримували за державні кошти. Взували і вдягали. Платили зарплати.

– Він і далі стояв на сторожі громадського правопорядку – на найскладніших напрямках.

– Зараз волинський «Беркут», що підтвердив начальник управління МВС в області Олександр Терещук, – у Києві. Чим він там займається?

– Забезпечує громадський порядок.

– На вулиці Грушевського?

– Волинські беркутівці не вступали у сутички із мирними протестувальниками на Майдані, а забезпечували громадський порядок на інших вулицях столиці.

Серед відкомандированих у столицю, багатьох з яких я знаю, не було бійців, котрі перевищували свої повноваження.

– Звідки ви про це знаєте?

– Принаймні таке я чув з їхніх слів, час від часу спілкуюся з окремими з них телефоном.

– Сказати вони могли усе… А чому беркутівці стоять на Майдані у масках? Адже новим законом, який у народі охрестили «диктаторським», заборонено закривати обличчя масками. Причому будь-кому. Навіть бійцям спецпідрозділів...

– Так, таке є. Використання масок регламентовано відомчим документом. При використані масок на шоломах спецпризначенців у таких умовах доцільно вказувати хоча б розпізнавальні знаки, за якими можна було встановлювати їхні особисті дані, на випадок фіксації фактів перевищення повноважень.

– Чому застосували «Беркут» проти мирних протестувальників у ніч на 30 листопада?

– Я цього не знаю, тому коментувати не можу.

– Абсолютно по-новому правоохоронці почали себе вести, починаючи з 19 січня. Після цих подій з боку мітингувальників з’явилися вбиті. У злочинах теж підозрюють «Беркут». Як ви оцінюєте дії беркутівців після 19 січня, зокрема застосування спецзасобів?

– Моя оцінка може бути не всебічною. Я, як і всі, дізнаюся інформацію зі ЗМІ.

Правоохоронців залучили для припинення групових порушень громадського порядку. Натомість, і на жаль, їхні дії, як видно з відеосюжетів, вчиняються не на належному професійному рівні і часто з перевищенням повноважень.

Вони стали застосовували спецзасоби проти натовпу, де були не тільки провокатори, а й мирні протестувальники, журналісти. Зокрема світлошумові гранати, які мали б використовувати не ближче, аніж за два метри від людей.

Є вичерпний перелік спецзасобів, які може використовувати міліція і за яких обставин. Інші засоби використовувати забороняється.

– Ви кажете про «коктейлі Молотова» чи сльозогінний газ «Терен-6», які використовував «Беркут»?

– На жаль, я детально не спостерігав за подіями, тому не можу сказати точніше.

– І все ж виходить, «Беркут» використовують для війни із власними громадянами…

– Я б так не сказав. Мають місце окремі непрофесійні дії, перевищення повноважень.

Розмовляла Олена МОРОЗ (написано для газети ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Краще попросити пробачення та засудити дії підрозділу до якого мав відношення, ніж мямлити невідомо що. Де честь офіцера?
Відповісти
Де Ви бачили останнi 100 рокiв на цих землях Офiцерiв?
Кати-найманцi.
Відповісти
ганьба таким офіцерам!
Відповісти
цього чмиря.він і в помаранчеву революцію вислужувався перед владою, хамелеон
Відповісти
чмо в погонах,пенсію немаленьку отримує
Відповісти
МИРОТВОРЦI - МАРАРОДЕРИ ТАК ПРАВДИВIШЕ крали уроди все що бачили а потiм на пенсiю повиходили в 35. А ми кормим це ПАДЛО.
НУ Нiчого ПРИЙШОВ НАРЕШТI ТОЙ ЧАС КОЛИ ВИ УРОДИ БУДЕТЕ ПО ВУЛИЦI БОЯТИСЬ ПРОЙТИ И НЕМАЕ ЗНАЧЕНЯ ХТО БУДЕ ПРИ ВЛАДИ ВАМ ЦЕ ВЖЕ НЕПРОЙДЕ ПРОСТО ТАК !
Відповісти
Коментарі півня та інших, не що інше як писк шакалів , які не поважають і не дотримуються закону. Видно ,що ха ха настільки переляканий ,що сам вдається до погроз правоохоронцю , який все своє життя боровся з такими ,ха ха та іншим контингентом правопорушників.
Відповісти
Не сором волинян, тому,що вони своїх земляків шакалами не назавають.Про звірства "Беркуту" і інших птахів знає весь світ і наберись в собі громадянської совісті і відповідальності це признати.
Відповісти
Стидно стало за своїх шакалів , добре знає що там ці тварини витворяють!!
Відповісти
Беркут-це язва на тілі народу і за кошти народу.
Відповісти
Це не Беркут а"БерКАТИ"
Відповісти
Останні статті
Перший командир волинського «Беркуту» : «Наш загін не воює з Майданом. Принаймні, вони так кажуть…»
31 січень, 2014, 07:47