Позачергова сесія Парламенту: слова і дії волинських нардепів

Позачергова сесія Парламенту: слова і дії волинських нардепів
29 січня Верховна Рада закрила позачергову сесію. Результати досить сумнівні, але все ж таки є. Диктаторські закони 16 січня скасовано, Прем’єр Азаров подав у відставку, знову, з зухвалим порушення Регламенту, регіоналами і комуністами прийнято власний варіант закону про амністію, який не влаштував Майдан.

Напередодні, 26 січня народні депутати з різних фракцій розповсюдили відкрите звернення до своїх колег, в якому закликали Верховну Раду взяти на себе відповідальність за події в країні і працювати «нон-стоп» аж до повного вирішення політичного конфлікту. Від Волині звернення підписали Ігор Єремеєв, Степан Івахів, Сергій Мартиняк та Катерина Ващук. Загалом під зверненням підписались 17 депутатів з різних фракцій. В пресі почали говорити про формування нової більшості. Головними завданнями Верховної ради підписанти визначили:

- Скасування «диктаторських законів»;
- Відставка Уряду Азарова;
- Амністія учасникам протестів;
- Повернення до парламентсько-президентської форми правління.

Саме волинські позафракційні депутати першими зареєстрували законопроект про повне скасування «диктаторських законів» 16 січня. І саме в той же день, після сумнозвісної сесії 16 січня Ігор Єремеєв заявив, що позафракційні депутати ніколи не брали і не братимуть участь в ручному голосуванні в неконституційній спосіб і закликали своїх колег не порушувати регламент Верховної ради при голосуванні.

Чи дослухалися до позафракційних? Після багатогодинних консультацій між лідерами фракцій першим питанням порядку позачергової сесії було скасування «диктаторських законів». Майже всі волинські народні обранці, проголосували за їх скасування. Такого єднання депутатів, Рада не бачила вже давно. Не натиснули кнопку «За» з волинських тільки комуністи Адам Мартинюк та Василь Демедюк.

Скасувавши «диктаторські закони» депутати дізналися того сесійного дня ще одну доволі неочікувану звістку – Азаров подав у відставку і Янукович цю відставку прийняв. Також спікер Рибак повідомив журналістам про те, що депутати від влади та опозиції дійшли згоди щодо формування комісії по внесенню змін до Конституції задля повернення до парламентсько-президентської форми правління. Лишилося тільки питання амністії…

І саме питання амністії перервало виконання переговірників з провладної більшості та опозиції власних домовленостей на позачерговій сесії. Опозиція зареєструвала власний законопроект та наполягала на його прийнятті, в той час як влада наполягала на законопроекті свого авторства. Відмінність цих законопроектів стисло можна описати так:

Опозиція пропонує – спочатку негайно звільніть людей та припиніть переслідування активістів – а потім люди самі звільнять адмінбудівлі та вул. Грушевського;

Партії регіонів – звільніть адмінбудівлі та вул. Грушевського протягом 15 днів, а вже після цього ми будемо звільняти людей.

Відмову опозиції голосувати за версію від регіоналів вдало пояснив нардеп Соболєв: «Люди не вірять владі, а тому вони ніколи не звільнять захоплені ОДА. Тож вибір дуже простий – якщо проголосуємо за закон від «регіонів» то ми проти власного народу» - сказала опозиція та не підтримала законопроект про амністію від влади. Не підтримали цей законопроект і волинські мажоритарники Ігор Єремєєв, Степан Івахів, Ігор Палиця, Сергій Мартиняк.

Чергова сесія має розпочатися вже на наступному тижні – 4 лютого. Головне питання на порядку денному для Парламенту - повернення до Конституції 2004 року зі суттєвим зменшенням повноважень Президента. Таку вимогу задекларувала опозиція. Такий пункт міститься у згаданому зверненні позафракційних. Отже, слідкуватимемо за волинськими обранцями й надалі.

Іван ГЕРАЩЕНКО

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Комуняк- на гілляку, тварюки криваві!
Відповісти
Останні статті
Позачергова сесія Парламенту: слова і дії волинських нардепів
31 січень, 2014, 11:41