Хто стане новим губернатором Волині?

Хто стане новим губернатором Волині?
Питання, не дивлячись, на те, що цікавить багатьох – вкрай невдячне для прогнозів.

По-перше, тому що охочих дійсно мало. Адже губернатора, скоріш усього, після травневих президентських виборів знов змінять.

По-друге, ще вчорашні соратники по боротьбі вже скоро перетворяться на політичних суперників. Надто багато амбітних політсил «в одній банці». Надто «цікава» посада губернатора дня кожної з партії – з огляду на прийдешні вибори.

По-третє, попри люстраційні процеси і «революційність» ситуації губернатором мусить бути господарник. А з цим у місцевих «вождів революції», прямо скажемо, нема особливо чим похвалитися.

Та все ж когось оберуть. Більшість спостерігачів сходяться на думці, що оберуть когось з перших облич нової влади. Кого? Спробуємо оглянути ймовірне «губернаторське меню». Саме ці імена «гуляють» коридорами Волинської ОДА, саме їх найчастіше називають, коли хтось когось у цих коридорах запитує: «Ну, і кого призначать головним?».

Володимир Бондар. Екс-губернатор помаранчевої влади. Досвідчений чиновник має великі шанси повернутися у своє колишнє крісло: усі три місяці був одним з основних керівників луцького Євромайдану. До того ж підтримка авторитетного, як не крути, Юрія Луценка та Третьої Української Республіки могла б бути великим козирем у переговорах в Києві.

Правда, Бондар випередив події і 23 лютого заявив, що на будь-які чиновницькі посади не претендує.

Ігор Гузь. Безперечно, одна з «рушійних сил» революції на Волині. Його позиція домінує у численних рішеннях ВО «Майдан». Опозиціонер зі стажем. Один з тих, хто реально не давав спокійно жити попередній владі в області. Один з перших в рядах безперечно найвпливовішої в регіоні «Батьківщини». Має високий рейтинг довіри.

Може б Гузь і не проти такої посади у свої 32 роки. Проте, все ж, мабуть, зарано. Тим більше, коли геть обділеним заступник голови облрали Ігор Гузь назвати себе не може. Та й зрештою – куди в губернаторське крісло без досвіду господарника?

Анатолій Вітів. Головний свободівець Волині – ще одне «обличчя і голос» Майдану на Волині. «Свобода» показала характер. Партія багато відпрацювала у районах, зокрема у місцевих радах. Була однією з основних сил на Євромайдані в Києві.Відтак і внесок самого Вітіва – значний.

Проте відомо, що від пропозиції очолити область він відмовився. Додамо, що в нього наразі немає вищої освіти, що заважає йому згідно ЗУ «Про державні адміністрації» заступити на посаду.

Євген Мельник. Набагато вигідніша для губернаторських перспектив свободівська фігура на Волині. Авторитетний у своєму окрузі народний депутат, який тяжко виграв вибори, поміркований, розсудливий. Його кандидатура була б цілком прийнятною та компромісною.

Втім, чи погодиться Мельник обміняти крісло нардепа на набагато менш комфортний губернаторський трон? За нашою інформацією, він, як і решта його колег-нардепів, з депутатським значком розлучатися не спішить.

Юрій Савчук. Голова партії УДАР на Волині. І хоч на Майдані він був украй нечастим гостем (на відміну від свого заступника Ігоря Алєксєєва), та все ж якщо Волинь відійде під ударівську квоту, головування в області віддадуть саме Савчуку.

Зовсім не впізнаваний і невпливовий серед волинської публіки Савчук тим не менше має шанси. І передусім - через хороші рейтинги очільника партії Віталія Кличка, який, як відомо, «бачить себе тільки президентом».

Олег Кіндер. Ковельський міський голова, подейкують – один з тих, хто реально хотів бути губернатором, не зважаючи на сумнівну райдужність перспектив такої посади. Представляє амбітну ковельську громаду. Його персона могла б бути оптимальним варіантом для перехідного етапу – до встановлення і закріплення у країні нової влади.

Втім, кажуть, київські партійні боси сказали Кіднеру: не придатний. Чому – достеменно неясно.

Святослав Кравчук. Перший заступник луцького міського голови і заодно депутат Волинської обласної ради має великий чиновницький досвід й імідж «усюди свого».

Має впливових покровителів, зокрема народного депутата Ігоря Палицю. Якщо той вирішить, що крісло губернатора потрапляє в коло його інтересів – шанси Кравчука можуть зрости. З іншого боку, «фактор Майдану» ніхто не скасовував: кажуть, нового губернатора муситиме затвердити волинський Майдан. І тоді шанси Кравчука можуть впасти.

Думка експерта. Голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход вважає, що до президентських виборів терміном на три місяці головою ОДА має бути технічна особа, рівно віддалена від усіх опозиційних політичних сил.

«Серед таких осіб доцільно розглядати Василя Грома, Бориса Загреву, можливо, Володимира Гунчика», - каже експерт.

Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 23
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну Кравчук, Бондар і Гузь - це вже перебор!
Відповісти
ну про кіндера ви насмішили ... він у ковельчан крім посмішок
ізлоби ісвисту на віче інших емоцій не викликає
Відповісти
А чому ви тут розписуєтесь за ковельчан?Це ваша особиста думка,не більше.
Відповісти
А Ви маючи технічні можливості, проведіть он-лайн опитування в людей, будемо знати рейтинг кожного з можливих кандидатів. Залучіть всю громадськість Волині. Тоді, можливо, отримаємо губернатора і на більш тривалий термін. Та і в самих кандидатів запитайте чи вони прагнуть цієї високої посади - це в першу чергу!!!
Відповісти
Савчук в губернатори, Юрій Петрович достатньо зробив для Луцька та області, як керівник підтримую його кандидатуру
Відповісти
Чому не Романюк, Саганюк чи Спожніков? А лише ковельський міський голова.
Один ковельський вже був (Клімчук) потрібна ротація)))
Відповісти
в нинішніх умовах варто цей інститут взагалі переглянути і такі посади повинні бути підпорядковані обласній раді, обиратись голосуванням депутатами з облради і за зловживання зніматись ними також.
тоді це крісло буде цікаве лише справжньому патріоту-господарнику, інакше народ його швидко попре.
Відповісти
Ну Савчук,то вже смішно.
Там минуле таке кримінальне,плакати хочеться
А що він зробив для Луцьк?То цікаве питання????
Відповісти
Да о це так кандидатури!!!!!!!!!!!!!! Хоч не хоч , а треба їхати з Волині. Це жах і оці хлопці , які загинули на майдані загинули ріді того , щоб вони керували державою !? Стид!
Відповісти
Слава ГЕРОЯМ!!
Відповісти
Вітів поставить свого=не сумнівайтесь!
Відповісти
Область сільськогосподарська ,для блага краю до кандитатури голови ОДА треба підійти дуже виважено.Губернатор має бути професіоналом,з відповідними навиками керівної роботи ,іголовне,без амбіцій і манії величності та жажди портфеля ,а з бажанням перетворити нашу область в економічно сильну маленьку Швейцарію.А чому б не запропонувати в цій складній ситуації кандидитуру Заремби Віталія Миколайовича ,вміючий, знаючий, досвідчений господарз досвідом роботи в ОДА .
Відповісти
Повністю підтримую, достойна кандидатура.
Відповісти
Потрібно обирати досвідчених ,молодих а не пенсіонерів,які при любі владі пристосовувалися, а самі за своє життя самостійно і копійки не заробили.
Відповісти
То може пенсіонери мають за них ще й працювати?
Відповісти
Мудрі слова. Підтримую.
Відповісти
І взагалі: на усіх посадах мають бути молоді і амбітні люди з відповідною освітою, а не такі, яким по 60-75 років, вони вже в стадії старечого маразму, а ще працюють "на державу". Не смішіть, це держава працює на їх пенсію. Який ККД від цих стариків, який їх посил у майбутнє, якщо вони вже самостійно в туалет сходити не можуть?
Відповісти
Це має стосуватись усіх галузей, КУЛЬТУРИ ТАКОЖ. А то сидять там сиві, як культурна спадщина, діди і колекціонують власні спогади. Наприклад, БОБ Ревенко з кіностудії "Волинь"...Ніхто, звісно, не заперечує "внеску у культуру" ветеранів праці, але ж держава за усі заслуги і вислугу років нагородила їх чималою пенсією. І це у той час, коли молодь животіє на мінімальну зарплатню...То може вже пора дідам пора насолодитись заробленим на дачі?
Відповісти
до влади, бо вже за....ли ті ГАСПАДАРНИКИ = ЗЛОДІЇ
за стільки років.
Відповісти
В Укpаїні немає посади "губеpнатоp". Губеpнії, як і губеpнатоpи, - в Pосії! Чи хтось підтpимує pосійську окупацію Укpаїни? :)
Відповісти
чому саме ви вважаєте, що головою ОДА повинен бути політик. Серед вказаних кандидатів не бачу достойних.
Навіщо на такій посаді політик із стереотипним мисленням бюрократа, всі зусилля якого скеровуються на те щоб гарно скласти "документ" та виступити з трибуни із палкою промовою.
Рахую що слід розглядати кандидатів з числа кевівників успішних господарств,підприємст Волині, які вже довели свої вміння не словом а ділом.
Рахую що Волинянам слід негайно приступити до вирішення цього питання , поки за нас це не зробили політики
Відповісти
А буде Григорій Пустовіт. Скільки хоч думайте-гадайте, а буде він. Мені з п’ятниці на суботу приснився сон. А ще наснилось, що дуже на це образиться один із "символів революції" на Волині і все буде робити, аби Олександровича обляпати. Вось так, хочте вірте - хочте ні.
Відповісти
на мою думку з списка цих кандидатив не мае никого достойного. ...........треба шукати достойних серед "нормальних" людей.
Відповісти