Волинь і інтернет: підсумки-2011

Волинь і інтернет: підсумки-2011
Функції і можливості інтернет-технологій давно вийшли за межі звичайної комунікації між людьми. Це – глобальний простір, «ефір», що проникає в усі без винятку сторони життя.

ВолиньРost робить спробу підсумувати головні інтернет-досягнення, виокремивши головні події і явища, які мали значення для окремо взятого регіону – Волині і її жителів

«Бум» соціальних мереж

Багатьом скептикам, які не так давно сприймали соціальні мережі не інакше як забавку, 2011 рік показав, до чого може призвести сучасна комунікація. Не дарма кажуть, що революції на Близькому Сході стали можливі завдяки листуванню в соціальних мережах.

Нині, окрім розважальної функції, соцмережі стали оплотом народної журналістики, політичної діяльності та піару, висловлення громадянської позиції.

Найпопулярнішими для України залишаються мережі «ВКонтакті» та Facebook. Якщо першу більшість сприймає як розважальний ресурс, то серед користувачів FB – політики, бізнесмени, журналісти, письменники, депутати, державні службовці і навіть прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Свіжі цифри свідчать, що у світі понад 800 мільйонів активних користувачів Facebook. В Україні лише за останні півроку кількість юзерів мережі збільшилася на 200 тисяч і становить 1,7 мільйона. На початку року кількість фейсбуківців-українців становила лише 1 мільйон користувачів.

Волиняни також відзначилися активністю у соціальних мережах. Наприклад, в мережі Facebook активно «світяться» місцеві політики. Депутат обласної ради Ігор Гузь згідно з рейтингом видання Watcher навіть потрапив у топ-20 українських політиків за рейтингом популярності у квітні 2011 року.

У рейтингу цього ж видання станом на 30 грудня три волинські депутати входять до топ-50 популярних українських політиків у соцмережі. Це депутати Луцької міської ради Олександр Пиза (керівник Луцького міського осередку «Фронту Змін»), який «висить» на ФБ з 2007 року, Павло Данильчук, що посів 41 місце, «свободівець» Андрій Калахан з 43 місцем.

Оплотом гарячих політичних дискусій стала онлайн-група «Контролюй волинських депутатів», створена Центром політичного аналізу і виборчого консалтингу. У ній мали місце прямі репортажі з сесій місцевих рад, публікувалися найсвіжіші новини, плітки чи озвучувалися зауваги до депутатів. Цікаво, що на такі зауваги депутати реагували і навіть на їх підставі формулювали звернення на пленарних засіданнях.

З-поміж найактивніших депутатів та представників влади у ФБ помічені, окрім названих, депутати Андрій Осіпов, Олександр Плісецький, Олена Голєва, Анатолій Вітів, заступник директора ДКП «Луцьктепло» Дмитро Дубняк. Мають свої акаунти тут Андрій Козюра, Роман Романюк, заступник міського голови Василь Байцим, бізнесмени Олег Бровін, Василь Токарський та Тетяна Єрємєєва.

Не дивно, що й на пленарні засідання чимало обранців ходять, озброєнні планшетами чи нетбуками, аби висловити все недоказане в очі через соціальну мережу.

Нове доменне ім’я Луцька

До існуючих доменних імен lutsk.ua та volyn.ua 2 грудня 2011 року приєдналося ще одне - lt.ua. Альтернативний домен другого рівня, тобто який складається з двох частин, присвоїли в день 19-ліття .UA. Домен другого рівня гарно читається і шукається у пошуку. Вже 7 грудня було делеговано перше доменне ім'я в зоні lt.ua.

Відтак, і зареєструвати сторінку з місцевою прив’язкою стало легше, і різноманітність доменних імен ростиме.

Влада і інтернет

2011-й рік позначився значними реформами сайтів влади. Зокрема, слідом за зміною онлайн-обличчя сайту облдержадміністрації в 2010-му змінилася інтернет-сторінка Луцької міської ради.

Сайт має ряд недоліків, проте містить довідкову інформацію, проекти рішень, перелік нормативних документів, інформацію щодо чиновницького складу мерії, довідку про місто, фоторепортажі і відеоматеріали. Значно побільшало інформації про діяльність депутатів міської ради, запрацювала онлайн-приймальня. А на сайті обласної ради ввели можливість поспілкуватися у часті з обранцями громади.

Серед новацій 2011 року – запуск довідкового сайту з незручною назвою, але корисною інформацією - ї"Адміністративні послуги органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Волинської області".

Ресурс включає інформацію про послуги влади в різноманітних галузях. Найбільше такого ресурсу потребували підприємці, котрі не відходячи від монітору можуть бачити усі новації і вимоги до документації.

Відтак можемо резюмувати: волинські чиновники таки оцінили практичну вагу інтернету. Бо раніше вся ця увага зводилася до формального «вивісили в інтернеті – значить поінформували». І чи прочитала це хоча б одна людина – нікого не хвилювало.

Онлайн-медіа: меж досконалості нема

2011 року посилилася конкуренція на ринку онлайн-ЗМІ Волині. Ринок цей неслабо лихоманило, від чого зрештою читачі цих видань тільки виграли.

Судіть самі. З’явилося видання ВолиньPost. Серйозну реконструкцію пережили видання «Під прицілом» та «Волинська правда». Не втратили уваги до себе «три кити» волинських інтернет-медіа – сайти "Волинська правда", «Волинські новини» і «ВІП». Активізувалися інтернет-сторінки друкованих волинських газет («Волинська газета», «Віче-інформ», «Відомості-ua» тощо).

І хоч поки що говорити про інтернет-медіа як про серйозний і привабливий бізнес (у звичному розумінні слова «прибуток») поки що рано, власники інтернет-ЗМІ у 2011 році продемонстрували готовність до серйозних інвестицій.

Шукай корисну інформацію
У 2011 році побільшало на Волині і більш «вузькопрофільних» сайтів, які всерйоз заявили про готовність надавати достовірну і практичну інформацію певної конкретної тематики. Такі ресурси засвідчили щонайменше ріст вимогливості інтернет-аудиторії Волині.

Ресурс Walk PM, створений у Луцьку і про Луцьк, містить поки що найбільше інформації. Загалом дозволяє він дізнатися про розважальні події в Україні, Росії, Білорусі, хоч амбіції творців сайту – не більше і не менше як всесвітні. Тут є можливість вибрати підходяще для себе місце і час відпочинку не лише за містом, а й за настроєм. Наприклад, вибрати місце для танців, гри на більярді, побачення. Для того щоб «сходити наліво», «поїсти сала» чи «побути на самоті». Також на сайті представлена розширена афіша концертів, фестивалів, вечірок, спортивних та мистецьких заходів, вказана ціна за вхідний квиток.

Онлайн-табло Луцького автовокзалу з’явилося теж у 2011 році. Сторінка дозволяє пасажирам побачити графік рейсів усіх перевізників автобусних станцій Луцька, Ковеля, Володимир-Волинського, Нововолинська, Горохова, Любешова.

Користувачі можуть побачити онлайн-табло рейсів, дізнатися розклад руху автобусів, а також знайти необхідний маршрут. Причому пошук включає можливість шукати маршрут, який проходить через конкретні станції, вибирати час, дізнатися, чи є вільні місця, ім’я перевізника, кількість зупинок, кілометраж і вартість подорожі.

Сайт «Твій місцевий депутат. Волинська область», створений в рамках проекту «Твій місцевий депутат: моніторинг діяльності депутатів місцевих рад в Україні», містить найповнішу інформацію про обранців з Луцької міської, районної рад, Волинської обласної ради, Турійської райради та Ківерційвської міської ради.

Ресурс, над яким працює Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу, містить інформацію про законодавчі ініціативи, аналітичні прогнози щодо місцевої політики, звіти та інтерв’ю депутатів, повідомлення про новини і події, що стосуються місцевої політики і місцевого самоврядування.

Проект «Твій місцевий депутат. Волинська область» дозволяє за допомогою функції «Відгуки» налагодити контакт з депутатом певного округу та повідомити про проблему.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.