Горілка під замком, або Як благі наміри чиновників «вбивають» луцький бізнес

Горілка під замком, або Як благі наміри чиновників «вбивають» луцький бізнес
У Луцьку хочуть заборонити нічну торгівлю алкогольними напоями. Відповідний проект рішення вже зареєстрований у Луцькій міській раді.

Перспективи зменшення алкоголізму і злочинності у Луцьку – доволі примарні. Перспективи серйозних проблем для підприємців – цілком реальні.

НАША ПІСНЯ ГАРНА Й НОВА…

У 2011 році депутати Луцькради вже приймали схоже рішення. Правда тоді заборонили нічну торгівлю алкоголем у стаціонарних магазинах, що вбудовані в житлові будинки, а також у тимчасових спорудах торговельного призначення (намети, шатра тощо).

Нове табу на торгівлю спиртним з 22:00 до 8:00 має бути ще суворішим. Адже стосуватиметься усіх без винятку «об’єктів торгівлі». Так в проекті і сказано: заборонити з 1 червня поточного року продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів в об’єктах торгівлі та на винос у закладах ресторанного господарства.

Окрім того, і старе, і проект нового рішення забороняють цілодобово торгувати алкоголем у закладах, що знаходяться у 100 метровій зоні від входу до шкіл.

Автором проекту рішення значиться управління розвитку підприємництва та реклами. Хоча начальник управління розвитку підприємництва та реклами Луцької міської ради Олександр Козлюк запевняє, що ідея про тотальну заборону на нічний продаж алкогольних виробів не належить його відомству. Мовляв, мерію звернути увагу на це питання змусили «численні звернення громадських організацій щодо обмеження торгівлі спиртним у нічний час доби».

Ще 15 січня 2014 року виконком прийняв рішення «Про режим роботи окремих закладів торгівлі, сфери послуг та ресторанного господарства». Однак громадським активістам таке вибіркове обмеження видалося не надто суворим. Тож їхні повторні звернення та позиція виконавчого комітету й послужили причинами того, що з’явився цей проект рішення.

Олександр Козлюк впевнений, що в разі прийняття такого рішення знизиться рівень злочинів, скоєних під дією спиртного, та й взагалі – боротися з алкоголізмом і підлітковим пияцтвом буде простіше.

ЗАБОРОНЯТИ ПРОДАЖ ЧИ ВЧИТИ КУЛЬТУРІ?

Натомість начальник луцького міського управління охорони здоров'я Федір Кошель не впевнений, що заборона на торгівлю алкогольними напоями в нічний час доби допоможе впоратися із пияцтвом.

«Не думаю, що заборона на торгівлю вночі алкогольними напоями хоч якось допоможе впоратися із захворюванням на алкоголізм у Луцьку, - міркує головний медик міста. – Аби це явище побороти, кроки повинна робити передусім держава. Перше, що потрібно зробити – збільшити вартість акцизу разів у десять разів. Також треба працювати над тим, аби піднімати культурний рівень суспільства, робити все можливе, щоб людям не хотілося вживати».

Спеціалісти критичним вважають рівень споживання спиртного 8 літрів на людину в рік. Тоді нація починає вимирати – кажуть вони. В Україні рівень споживання – 12 літрів. Втім, невтішну статистику «робить» передусім сільське населення, для якого більш характерний низький рівень зайнятості.

НА ЗМІНУ ПРИЙДУТЬ ІНШІ

Луцькі підприємці абсолютно не поділяють оптимізму чиновників мерії: на їх думку, тотальним і непродуманим «табу» на нічну торгівлю алкоголю міська влада боротьбі з алкоголізмом не допоможе, а з бізнесу «чергове відро крові» таки вип’є.

Підприємці впевнені: якщо їм заборонять торгувати вночі сертифікованим спиртним, їм на зміну прийдуть інші, які не платитимуть відрахувань у бюджет й з-під поли торгуватимуть сурогатним алкоголем. Тоді ще до існуючих проблем додадуться отруєння. Адже не таємниця, що будь-які заборони такого штибу, породжують розвиток тіньового бізнесу. До прикладу історія із табу на «одноруких бандитів». Ті, хто заробляв на ігроманах, й досі продовжують це робити, правда у підпіллі, а от держава з їхніх прибутків не отримує ні копійки.

Найбільше вдарить це рішення, по власниках малих архітектурних форм (МАФів) – каже луцький підприємець Ігор Третевич.

«Якщо ми не будемо торгувати вночі алкоголем, то нам доведеться узагалі закриватися на ніч, - заявляє він. - Заборона, навпаки, може сприяти тому, що злочинів побільшає. Кожен, хто займається нічною торгівлею, знає, які «гарячі голови» можуть приходити за покупками. Якщо якийсь підпилий розбишака не купить чекушки – він запросто почне зі злості бити вікна. Що робити бідній продавчині, яка залишилася торгувати на ніч? Чи наймати ще й охоронця? І це тільки одна із проблем, які потягне за собою таке рішення».

З іншого боку, якщо малі магазини власники стануть закривати на ніч, у них з’являться інші проблеми: з охороною приміщень, з оплатою праці працівників, з пожежною безпекою, з обслуговуванням холодильних установок тощо.

Відтак рішення може просто «вбити» магазини у МАФах – наприклад ті, що розташовані на зупинках громадського транспорту. А такі крамнички довели свою користь.

«Ну хіба просто старенькій бабці піти до супермаркету, щоб купити буханець чи булку? Адже, щоб дійти до полиць з хлібом, їй треба чималу відстань подолати: хліб завжди в самісінькому кінці. Власників супермаркетів теж можна зрозуміти. Був би хліб на касі, всі б його брали і йшли додому. А їм же треба продати решту товару… Тому маленькі магазинчики потрібні – це зрозуміли в усьому світі», - каже підприємець.

«Відтак, мусить бути індивідуальний підхід. Зрозуміло, що контролювати продаж алкоголю треба. Але варто подумати: де саме обмежувати? Як зробити це так, аби не нашкодити підприємцям і решті лучан? Адже очевидно, що це головна причина появи такого рішення – бажання мерії зробити собі «піар». Бачте, мовляв, як ми з алкоголізмом боремося! А продуманості, аналізу, поваги до платників податків у цьому рішенні – немає», - вважає Ігор Третевич.

Підприємці міста хоч і обурені непродуманим проектом рішення, втім – не здивовані. Кажуть, уже не перший рік міська влада демонструє абсолютну «глухість» до проблем підприємців. Згадуючи про малий і середній бізнес хіба тоді, коли їй треба навести порядок у місті чи знайти меценатів для втілення своїх ідей.

КОМПРОМІС - ГОДИНА

Депутат Луцької міської ради Євгеній Ткачук взявся озвучити аргументи підприємців перед своїм колегам-депутатам. Каже, робить це на прохання самих підприємців.

Зрештою, розуміючи марність бути почутими, власники об’єктів торгівлі багато не вимагають: заборонити продаж алкоголю не з 22:00 а з 23:00. Але й тут наштовхуються на стіну нерозуміння.

«З проблемою алкоголізму, особливо серед молоді, бореться не одна держава світу, - каже Євгеній Ткачук. - Я добре пам’ятаю як ще за радянських часів вводився сухий закон. В Криму тоді повністю знищили виноградники. Зникли дуже цінні сорти винограду. Хоча в деяких країнах на тому тримаються бюджети».

Депутат розповідає, що підприємці попросили його виступити від їхнього імені на засіданні депутатської постійної комісії з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва Луцької міської ради. Правда до депутата колеги теж не дослухалися.

«На сьогодні в дуже критичному стані перебуває економіка нашої країни, - констатує Євгеній Ткачук. - Підприємці затратили кошти на відеонагляд, встановлення тривожної кнопки, договори із охоронними фірмами. Вони просили хоча б на літній період на годину їм продовжити роботу. Якщо влада піде їм на зустріч, то це і буде компроміс. Адже за ту годину населення не зіп’ється, а підприємців почують, адже в тому числі й за їхній рахунок наповнюється бюджет міста».

Заборони ще ніколи не дозволяли досягнути потрібних результатів. Ситуація може призвести до того, що активізується тіньова торгівля спиртним: розбавленим спиртом, самогоноваріння. Щоб подолати проблему алкоголізму, думаю, слід починати із заборони реклами алкогольних напоїв. Будувати спортивні майданчики і залучати до активного способу життя молодь, - переконаний депутат.

* * *

У проекті рішення про заборону продажу алкоголю проглядається типовий чиновницько-популістський «почерк»: зробити найпростіше, не думаючи про наслідки, але зважаючи на громадську думку. Проблема алкоголізму і злочинності? Так ми ж заборонили продавати алкоголь, що ви ще від нас хочете?..

Галина БАРАН, Юрій РИЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: бізнес
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 25
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що значить, що заборонять "торгувати на винос у закладах ресторанного господарства"? Як взагалі можуть заборонити "торгувати на винос"? Зайду я в бар, замовлю пляшку пива, і вийду з нею з бару - хто буде винен? Офіціанти мене за ноги мають хапати і назад тягнути? Шо за брєд???
Відповісти
майдан иссяк. обострение идиотизма перешло в весеннюю фазу. вот и все.
борцам с водкой не хватает ума бороться с причинами пьянства. а дурной энергии хоть отбавляй. и, конечно, они не будут в реанимации откачивать отравившихся паленкой, мыть блевоту из-под них тоже не будут. де-би-лы.
Відповісти
У чому проблема? У хорошого господаря дома завжди э! А у забулдиг завжди порожняк! Підставляти молоденьких продавчинь виставляючи на нічні зміни це, що нормально? Я взагалі за закривання подібних торгових точок у нічний час доби, у ночі треба спати а бо чимось корисним займатися а не після попойок з апаратами на "пів шостої" землю українську топтати!
Закрити взагалі. Є мережеві цілодобові магазини де несуть відповідальність за те що продають а не реалізують самопали та отраву. Жріте одеколони алкаши!
Відповісти
Вполне понятно, для чего сие решение вообще произведено на свет Божий. Всем запретят, а потом за взятки будут делать "исключения". И исполком втихаря каждый раз будеть "погоджувати режим роботи".

Взяточники вы, уважаемые мер Романюк и вся шоб...., тоесть коллектив товарищей.
Відповісти
стаття піар
Відповісти
Интересно стоимость лицензии и торгового патента тоже станет меньше?
Відповісти
Статья - заказуха. Никаких проблем на самом деле нету. Есть положительный опыт в других областях и странах. Продажу нужно ограничивать. Плюс блокировать рекламу на тв.
Відповісти
Зроблю один раз виняток з правила не спілкуватися з анонімами. стаття написана з очевидною метою спробувати роз'яснити логіку дій і резони малого і середнього бізнесу міста. Середовища, яке створює робочі місця і платить податки (чомусь багато хто думає, що це робить у місті тільки завод "Богдан" і копорація SKF).

Як колишній працівник саме ділового видання, стверджую: регіональна преса зав'язла в соціалці і політиці. Цей матеріал - спроба показати читачу, що є й інша логіка.

А ваше "авторитетне" визначення, що це - заказуха, правильне тільки в тому сенсі, що цей матеріал "заказали" читачі, які хочуть мислити трошки глибше за інших. Шкода, що ви до таких не маєте стосунку
Відповісти
у львові і тернополі така заборона вже пару років, ніхто не закрився, ніхто не збанкрутів.
Відповісти
Я хочу попросить господина редактора мне об'яснить, почему если с 22 часов ограничить - мы, мыслящие немного глубже чем другие, против, т. к. нерентабельно, а если с 23 ч- то мы согласны? Ну и комментаторы правы: в какой стране господин редактор знает о свободной ночной продаже алкоголя? Где ж это совсем не заботятся о малом бизнесе и МАФах, тем более о бабушках, жаждущих буханки хлеба? Может он не только мыслит глубже, но и видит лучше и знает больше?
Відповісти
Я думал Александр Вы где-то под Славянском в окопах;))
Думаю от запрета продажи алкоголя выиграют ночные заведения: клубы, пабы, бабы с самогоном;)

Відповісти
Нет, все там же, на Тучинском полигоне, отпустили отдохнуть от красоты и удобств жизни в поле. Все надеюсь Вы меня смените:)). По теме - да, выиграют. И выигрыш дополнительно должен облагаться налогом. Но пьянка идет не на улице, а внутри, и не мешает жителям, и (так должно быть!!!) по другим ценам, и в другой возрастной категории. А "бабы"...их роль существенно преувеличена, если, конечно, их не начнут "крышевать". Но надо начинать! Или в Европу уже не хотим?
Відповісти
боротися методом заборони з українцями?! ну-ну)
Відповісти
Звичайно, обмеження продажу не вирішує проблеми. А власне проблема з нічним продажем у наступному - купа п"яні, що поночі сидить дворами, тими ж зупинками і т.д., вигукує, матюжиться, влаштовує бійки... Хтось хоче розважатись, хтось на цьому заробляти, а переважна більшість люду хоче спокійно спати вночі. Тому вирішення даної проблеми - це серйозне підвищення адмінвідповідальності за порушення громадського порядку в стані алк.спяніння та розпивання в громадських місцях, а особливо в ночі. Наразі такий штраф складає лише 51 грн. А потрібно мінімум 510 грн. + громадські роботи за хуліганку "по п"яні". Інакше культуру пиття не виховаєш. Хочеш хильнути - в бар, або додому (в межах дозволеного). На вулиці, дворі, сквері, зупинці і т.д. - у відділок і штраф
Відповісти
510?
50грн міліціонеру і справу залагоджено ;)
Думаю 5000- 10000 самий раз або пів року громадських робіт
Тоді міліціонер захочє щонайменше 2000-3000 а це вже сутт'єво ;)
Відповісти
Звичайно, можна згадати слова Марка Твена про те, що існує брехня, велика брехня і статистика, однак дані різноманітних центрів і громадських організацій з вивчення громадської думки корелюють з цифрами продовження тривалості життя в Україні, перш за все чоловіків, виходячи зі скорочення і всілякого обмеження продажу алкоголю. Смерть чоловіків молодого і середнього віку в абсолютній більшості викликана хворобами і травмами, пов’язаними саме з його зловживанням. Це вже не кажучи про те, що населення завжди підтримувало антиалкогольні ініціативи. Розумний світ давно прийняв за аксіому положення, яке стверджує, що дуже важливою мірою є обмеження роздрібної торгівлі напоями та заборони на них продажу в нічний час, але наша продажна і брехлива, як дешева сучка, преса, бере на себе гріх писати про те, що така заборона призведе до банкрутства торгашів алкоголем і, відповідно, нанесе удар по так необхідному для економічного розвитку держави «середньому класу». Але Україні навряд чи потрібний «клас», який збиває бариші на спиртних напоях і нікотині і тим самим вбиває свою ж Україну. Ми звикли завжди кидатися в крайнощі і збирати податки будь-якою ціною, навіть ціною людського життя. На світі є речі, на які не поширюється економічний термін «окупність». З цього приводу хотів би порадити молодим співавторам цієї мазні на захист «нічних» алкашів задуматись, розкаятись і поставити велику свічку перед іконою Миколая за свої провини в плані агітації за зло.

Відповісти
"але наша продажна і брехлива, як дешева сучка, преса, бере на себе гріх писати"
От бере гріх і пише. Які форми: продажна і брехлива, дешева сучка, бере на себе гріх
Агітації вживати алкоголь особисто я не помітив. Те, що є позиція інша від влади міста висвітлили. Отже є дві позиції. Заборонити чи дозволити. Висвітлині обидві читач для себе зробить висновки, що підтримати.
Особисто я за повну заборону продажу спиртного в нічний час.
Але, як це зреалізувати?
І який ефект з цього вийде?
Відповісти
Нет второй позиции. Есть позиция десятка людей, противоставляющих себя интересам подавляющего большинства жителей города. Или нужен референдум?:)) Сколько налогов они платят, Владимир? Ваши друзья в горсовете могут дать депутатский запрос для взвешенного решения. Благими намерениями заботы о хлебе для бабушек по ночам дорога известно куда вымощена...
Відповісти
Тут дело не только в тех кто продает, но и в тех кто покупает
Их права тоже ущемляются
Захотелось пива вышел а тут 22:05
Друг зашел, а все выпито до него ;))
По мне так можно обойтись вообще без спиртного, но есть риск увеличения потребления наркотиков
Відповісти
А я раньше любил зайти в Киеве в казино "Сплит" на Прорезной в Киеве, сыграть в рулетку и найти подружку. И тут вдруг взяли и нарушили мои права. Все выбираю, то ли алкоголем заливать горе, то ли "колесами"...
Відповісти
І правильно, щоб нічого дурного не робили є день і вечір для покупок. ПРАВИЛЬНЕ рішення не продавати вночі!!!
Відповісти
Мені здається, товариство не вловило основного меседжа статті.

Проблема не в тому, що підприємцям забороняють торгувати алкоголем. Проблема в тому, що підприємців НЕ ЧУЮТЬ. Чиновники не розуміють і не хочуть розуміти їх проблем.

От цікаво, чи хоч один чиновник мерії подзвонив до підприємця зі словами: "Слухай, ми тут мусимо торгівлю алкоголем заборонити. Я розумію, що це трохи по тобі вдарить. Давай подумаємо, як ми в рамках закону можемо тобі допомогти? Ти ж податки платиш, місто прибираєш - ти ж наш партнер!"
Відповісти
давайте з метою підняття економіки і т.д дозволимо продавати в денний час автомати, наркотики і т.д. А що? плюс для бюджету буде, клієнти задоволені, і з цими бідами в світі теж борються багато років без особливого результату. Які там ще у вас аргументи є?
Відповісти
давайте з метою підняття економіки і т.д дозволимо продавати в денний час автомати, наркотики і т.д. А що? плюс для бюджету буде, клієнти задоволені, і з цими бідами в світі теж борються багато років без особливого результату. Які там ще у вас аргументи є?
Відповісти
"Особисто я за повну заборону продажу спиртного в нічний час.
Але, як це зреалізувати?
І який ефект з цього вийде?". Дуже просто. Простіше, ніж два пальці запісяти. Для цього не вимагається ніяких затрат: ні 1000 тонн цементу, ні 100 КАМаЗів, ні підвищення зарплати тим, хо видасть цю заборон і т.п. Просто, видати розпорядження і заборонити. І суворо наказувати тих, хто не слухається. Заборонити сьогодні ж і не калічити наших дітей. Ефект буде високим. Вночі статечні дядьки не шукають алкоголю, його шукає молодь. І знаходить, де треба й не треба.
Відповісти
Останні статті
Горілка під замком, або Як благі наміри чиновників «вбивають» луцький бізнес
29 квітень, 2014, 17:18
Кримінальне пекло
24 квітень, 2014, 16:40