З історії «базарних» воєн: чиєю буде земля на «Варшавці»?

З історії «базарних» воєн: чиєю буде земля на «Варшавці»?
Земля у Луцьку вже неодноразово була предметом суперечок, у які втягують депутатів, правоохоронців та пересічних мешканців. Однією із найбільш «древніх» стала суперечка між міською радою та облспоживспілкою за ділянку на Завокзальному ринку міста.

Більше трьох гектарів землі, на яких розташовані торгові точки, за визнанням самих «базарників» вже давно стали «золотими». Тому ще з 2008 року за право орендувати землю на «Варшавці» борються різноманітні групи впливу. Зокрема йдеться про Волинську облспоживспілку, яка хоче довгостроковий договір оренди, щоб впевнено закріпитися на ринку.

Опонентами спілки виступає частина депутатів міської ради, зокрема Богдан Шиба, який вже двічі ставав ініціатором судової «тяганини», щоб розірвати договір із облспоживспілкою.

Історія пішохідного мосту

За словами заступника голови правління облспоживспілки Володимира Горгута, «проблеми» почалися у 2010 році, коли його та тодішнього його заступника Марту Кандибу покликали на виконком міськради та запропонували віддати 1 гектар орендованої землі для добудови пішохідного мосту від Залізничного вокзалу до ринку.

Очевидно, що в спілці не хотіли розпрощатися із майже третиною ділянки на Завокзальному, тому запропонували виділити на добудову моста 1,3 мільйони гривень в обмін на укладення договору оренди землі на 25 років.

Такий договір був для спілки вигідним: раніше доводилося щороку продовжувати договір із міською радою, тому керівництво не будувало довгострокових планів щодо розвитку ринку.

«Раніше кожен рік розглядалося питання про виділення землі. Оскільки треба було продовжувати кожен рік, то спілка та підприємці не мали перспектив вкладати в розвиток на довгий період», - пояснює Володимир Горгут.

Під час сесії міськради 5 травня 2011 року депутати підтримали укладення договору із облспоживспілкою на 22 роки в обмін на зобов’язання виділити 1,3 мільйони на добудову мосту, укласти із підприємцями довгострокові договори також на 22 роки і виготовити проект реконструкції Завокзального ринку.

Від останнього пункту у облспоживспілці всіляко відхрещуються, натякаючи, що реконструкція ринку передбачала би знесення багатьох торгових точок, облаштування парковок та перетворення ринку на торговий центр. За словами Володимира Горгута, перетворювати торгові ряди на торговий центр вони не планують, адже ціна за квадратний метр там в рази вища, ніж на ринку, і значна частина базарників не зможе платити за місце.

За словами Марти Кандиби, ціна оренди квадратного метра землі на Завокзальному ринку є їх «козирем», адже вона, мовляв, найнижча серед ринків міста – 60 гривень. Для порівняння – на ринку «Північний» просять 70 гривень. «У торговому центрі це будуть сотні гривень, бо власник захоче швидко відбити свої гроші», - пояснює голова правління спілки.

Однак саме «невиконання умов договору» стало приводом для депутатів міськради розірвати договір із Волинською облспоживспілкою на сесії 29 травня 2013 року. Так, депутати у своєму рішенні посилаються на те, що спілка не хоче укладати довгострокові угоди із підприємцями. Оскільки такий договір можна розірвати лише через суд, юридичному відділу міськради доручили розірвати його у судовому порядку.
Тоді розпочалася «судова тяганина», яка фактично тривала до грудня 2013 року. Всі три судові інстанції - Господарський суд Волинської області, Львівський апеляційний господарський суд та Вищий господарський суд винесли рішення на користь облспоживспілки.

Цікаво, що, поки тривав судовий процес, спілка не укладала довгострокових договорів до 2031 року із підприємцями, мотивуючи це тим, що рішення судів могло бути не на їх користь, і землю, з приводу оренди якої договір і укладають, могли відібрати.

Лише після березня 2014 року, коли суд надав остаточне рішення про безпідставність розірвання договору, такі договори почали укладати.

Проте не всіх базарників із Завокзального ринку влаштовує співпраця із облспоживспілкою. Яблуком розбрату стало встановлення накриття над рядами та укладання бруківки на території «сектору Б». Так, частина підприємців скаржилась, що їх «примушують скидатися» на це. У березні 2014 року кілька підприємців відмовились задавати кошти на будівництво даху над торгівельним рядом. Облспоживспілка подала до суду, однак справу програла.

До цього у лютому 2014 року вона програла суд підприємцеві Аллі Сівак, з якою намагалися розірвати договір оренди. Саме Алла Сівак також стала одним із ініціаторів повторного рішення міськради про розірвання договору оренди від 26 лютого 2014 року. Саме вона на сесії міської ради з трибуни закликала зробити це. «Зараз в міському бюджеті грошей не вистачає. Проголосуйте за те, щоб ці кошти (податки підприємців, - авт.) ішли в казну міста. Ми хочемо віддати це для міста. Я прошу всіх підтримати. Ми хочемо дати гроші для міста. Для чого цей посередник?», - пояснила вона депутатам.

Автором проекту, який підтримали депутати, став Богдан Шиба. Він пояснює, що облспоживспілка є «прокладкою» між базаром та містом.

«Облспоживспілка – це колгосп, який залишився після Радянського Союзу. Якщо би там був звичайний ринок, то підприємці платили би тільки єдиний податок і плату за землю та могли б нормально заробляти», - відзначає Шиба. Так, Волинська облспоживспілка платить 3,5 гривень за квадратний метр землі у міський бюджет, а із підприємців бере 60 гривень, - пояснює депутат.

Натомість заступник директора спілки Марта Кандиба пояснює, що 10 гривень із 60 – це ПДВ. Також вона запевняє, що жодних поборів на ринку немає. «Якщо ви покажете, що я взяла хоч в одного підприємця гривню, я в той же день піду з посади», - пообіцяла Кандиба. За її словами, при укладанні довгострокових договорів у них вказують, що орендна ставка є фіксованою до 2019 року, її можуть змінити тільки, якщо облспоживспілці доведеться платити більше у бюджет міста, узгодивши при цьому із кожним власником торгової точки.
Чи законне скасування?

На початку квітня 2014 року суперечка між сторонами зводилася до того, що облспоживспілка хотіла і далі працювати на цій території, частина депутатів хотіла у неї таке право забрати, а підприємці просто хотіли спокійно працювати на старих умовах.

Новий виток протистояння взяли на себе підприємці. За словами голови ради підприємців Завокзального ринку Тетяни Іовенко, власники торгових точок зібрали більше 700 підписів у підтримку скасування рішення.

Автором проекту рішення про скасування рішення щодо розірвання договору оренди став депутат Євгеній Ткачук. За його словами, вирішив таким чином допомогти підприємцям. Натомість Богдан Шиба вважає, що Ткачук таким чином хоче «догодити» директору облспоживспілки Володимиру Горгуту. «Він хоче вислужитися перед Горгутом, видно, Горгут щось пообіцяв, він вміє мотивувати», - пояснює Шиба.

За його словами, проект Ткачука не має юридичного підґрунтя, бо міськрада, мовляв, не може скасовувати свої рішення: «Він хоче скасувати, але, відповідно до закону, міська рада не в праві скасовувати свої ж рішення».

Попри це підприємці, за сприяння облспоживспілки, організували 25 квітня на ринку збори, на які завітали Євгеній Ткачук та його колега Роман Романюк. Там більшістю голосів вирішили підтримати проект про скасування розірвання договору та прийти пікетувати міську раду перед черговою сесією 30 квітня.

Хоча на зборах постійно закликали «вислухати всі сторони» та дати слово «опозиційним» підприємцям, їх спроби покритикувати Волинську облспоживспілку натикалися на скандування «Ганьба» від «проспілківських» базарників. Фактично тим, хто не згодний працювати із цією структурою на Завокзальному ринку, запропонували шукати собі інше місце для торгівлі.

Комунальний ринок. Бути, чи не бути?

Гострі дискусії між прихильниками та противниками облспоживспілки викликає ідея розірвати із нею договір оренди землі та створити на Завокзальному комунальну структуру із робочою назвою «Ринок». Таку ідею намагалися втілити у міськраді депутати віл ВО «Свобода». «Проти створення ринку ті, хто не хоче прозорості підприємства», - заявляв на сесії міської ради 26 березня депутат Юрій Вега. Однак його проект про створення комунального ринку так і не підтримали. А Тетяна Іовенко вважає що під таким приводом депутати і чиновники міськради можуть зайнятися «дерибаном» землі.

Богдан Шиба запевняє, що комунальний ринок – має бути неприбутковою організацією, а лише способом адміністрування надходжень від підприємців до міського бюджету. Якщо базарники будуть платити напряму, вигоду отримають і вони, і місто, - переконує Шиба.

Натомість на думку Євгенія Ткачука, коли розірвати договір із облспоживспілкою та почати створювати комунальну структуру, буде «хаос», тому Ткачук пропонує «старого не руйнувати, нового не вводити», а й надалі працювати за посередництва спілки.

***

Остаточне рішення щодо долі Завокзального ринку можуть прийняти на сесії міської ради 30 квітня. На боці облспоживспілки підприємці, що обіцяють пікетувати міську раду та своє присутністю «переконувати» депутатів відмовитися від скасування.

P.S. Голосування на сесії 30 квітня призвело до фактичного «взяття штурмом» будівлі Луцькради. Ще до її початку підприємці із Завокзального зібралися навколо будівлі на пікет. Цікаво, що до них вийшов поспілкуватися депутат, який, можливо, найбільш критично налаштований стосовно облспоживспілки – Андрій Осіпов.

Однак донести свою позицію йому так і не вдалося. Крики «Ганьба!» практично повністю заглушили промову депутата.

«Гарячіше» біля міськради стало, коли більшість депутатів проголосували за невключення проекту Ткачука у порядок денний, мотивуючи це тим, що міськрада не може скасовувати власні рішення.

Почувши таку звістку підприємці вирішили зайти до будівлі та фізично донести їм свою позицію. Їх не зупинили близько 20 самооборонівців, які змушені були пустити базарників у міськраду після нетривалої сутички.

У сесійній залі підприємці не стримували емоцій. В адресу міського голови Миколи Романюка звучали звинувачення, хоча сам мер божився, що він за підприємців.

Після тривалої перерви Романюку вдалося зібрати голів фракцій та знайти компроміс. Так, вирішили призупини дію рішення міськради від 26 лютого та створити тимчасову комісію з 15 осіб, до складу якої увійдуть депутати, підприємці, представники громадських організацій і облспоживспілки.

Комісія має до 10 червня 2014 року подати на розгляд депутатів лист-рекомендацію щодо системних порушень у роботі облспоживспілки і порушень умов договору оренди із організацією.

Схоже, таке рішення тимчасово задовольнило підприємців, спілку та депутатів. Принаймні повторний штурм міськради поки не планують.


Антон БУГАЙЧУК
(ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нашої держави мали б в бюджет гроші скерувати, а не 2 кланам кандибо-горгутів, які залякали підприємців розвалом ринку. ДЕПУТАТИ ПОВИННІ ДАТИ ГАРАНТІЇЇ ПІДПРИЄМЦЯМ І ЗАБРАТИ ГРОШІ В БЮДЖЕТ !
Відповісти
Тетяна Степанівна не має жодного власного місця на Варшавці------ просто орендує площу в будівлі Горгута. Є над чим подумати...
Відповісти
якщо депутати не можуть зробити нічого для наповнення бюджету --- ТО НАВІЩО НАМ ТАКІ ОБРАНЦІ ? Громаді міста що від того, коли кандиба і горгут ще парочку будинків в Маяках побудують, а може школу чи садок дітям важливіше зваяти ????
Відповісти
Баригі завжди були хітрожопими доїти їх треба по максімому
Відповісти
Останні статті
Škoda, що не моя… ТЕСТ-ДРАЙВ
12 травень, 2014, 10:20
З історії «базарних» воєн: чиєю буде земля на «Варшавці»?
30 квітень, 2014, 09:41
Кримінальне пекло
24 квітень, 2014, 16:40