Škoda, що не моя… ТЕСТ-ДРАЙВ

Škoda, що не моя… ТЕСТ-ДРАЙВ
Виходячи з офісу на домовлений тест-драйв, уявлення не мала, куди й на чому їхатиму. Наша автівка виділялася з-поміж припаркованих подруг свіжим блиском. Одразу швидкий жіночий погляд: нова, сяюча. Колір – графіт металік. На такій аж шкода кудись за місто по бездоріжжю. «Шкода» - не те слово. Вірніше, якраз саме те. Тому що це і є «Шкода». Точніше – «Шкода Спейсбек».

Сідаю! Поїхали!



Стоп! А вмоститися? Підсуваю сидіння, щоб зручніше діставати до педалей, регулюю спинку. Кермо теж регулюється у двох напрямках: вверх-вниз і вперед-назад. Не забути про дзеркала! Обидва зовнішні регулюються джойстиком з водійського місця. Зручно! Загалом, це можна було зробити і на ходу, але так - правильніше.



Двигун слухняно заводиться з півоберта. Працює так тихо, що на гамірній вулиці і не почуєш. От тепер – поїхали. Відразу – приємний сюрприз: зі своїм заявленим кліренсом у 16.5 см машина легко долає поребрик, майже непомітно скочується на проїжджу частину.



В салоні – просторо. Над головою – вільний простір з запасом, помістився б і водій, значно вищий за мої 1,70. Зручно голові, ногам, рукам. Справа від водійського сидіння – підлікотник. Можна використати за прямим призначенням, якщо заважає – підняти до вертикального положення.



Окремо – про кермо. Приємна на дотик імітація шкіри, зручна форма. Під великими пальцями рук – управління: зліва – музикою, справа – бортовим комп’ютером. Навіть з огляду на те, що я так і не оволоділа навичками користування будь-якими кнопками на кермі, ці конкретні здалися досить зручними й зрозумілими. Навіть не посуваючи рук, робиш улюблене радіо голосніше, ще голосніше…одночасно стрімко повзе догори стрілка спідометра…Ну, тихіше, ми ж іще з міста не виїхали.



На панелі – стандартні два кружальця тахометра й спідометра, між ними – дисплей бортового комп’ютера. Показує пройдену дистанцію за сьогодні і загалом, витрати пального, швидкість миттєву й середню. Ще там щось може показувати (може й не показувати – це вже як ви самі захочете: нецікаві для вас характеристики можна відключити і не відображати).



Мені, приміром, миттєву швидкість зручніше бачити на класичному стрілочному спідометрі. А до середньої за поїздку – взагалі чисто спортивний інтерес. А от витрата пального – це вже принципово. Забігаючи наперед: у мене вийшло 7,1 л (непоганого, сподіваюся) бензину, що для двигуна об’ємом 1,6 мабуть, не так уже й мало. Але ж відомо, що витрати – річ дуже індивідуальна. В перерахунку на пальне – так само. Важко сказати, що тут - заслуга двигуна і авто в цілому, а що – залежить суто від вашого стилю водіння.

Я звикла їздити більш-менш спокійно, а тут ще й машина нова, не моя і незнайома. З огляду на це радує легкість перемикання передач - після автоматичної коробки боялася, що важко буде перелаштуватися. Нюансів із зчепленням теж не зауважила: жодних тобі "притримати і вловити момент" - просто плавно відпускаєш педаль. Ніякого "пізнього зчеплення" і подібних дурниць.



Виїхали за місто. Назвати це «дорогою» в принципі, не буде помилкою. «Хорошою» ця дорога, можливо, була колись – хоча й це сумнівно. Попри це авто йде досить впевнено, всі ці ями-горби на асфальті практично не відчуваються. Трохи погойдує – так. Трясе – ні. Не шумить, не деренчить, не підскакує. Значна заслуга в цьому – немаленької такої колісної бази (2,5 м). Ну і підвіски, звісно.



Не втрималася – похуліганила. На порожній дорозі спробувала в довільному порядку об’їжджати «змійкою» вибоїни: машина поводиться так, ніби це вона сама хоче так петляти. На кожному віражі міцно тримається усіма чотирма колесами за покриття і м’яко погойдується, входячи у поворот. Їдеться легко, тихо, от тільки стає гарячіше.

На цей випадок авто обладнане системою клімат-контролю, що забезпечить комфортні умови в салоні за будь-якої погоди. Все керування – під рукою. Холодить, дме, освіжає. Краса!

Приїхали на майданчик, щоб проїхатися «на пробу» з вітерцем. За швидкості 140км/год на третій передачі у мене особисто відчуття було між «о, Боже!» і «супер!» На автодром наша смуга схожа дуже трошки, тому на цьому атракціон швидкості й закінчився. Хоча машина легко пішла б і 160, а якщо вірити виробнику, то й 190. Не ризикнула.

Зате тут, на відкритому просторі, роздивилася вже її з усіх боків і зсередини. Перше враження – невеличка така машинка. Гарнюня. Як на мене, з дизайном – повний порядок. Плавні, але динамічні лінії. Нічого зайвого, все практичне, все – для зручності. І при цьому – авто красиве, стильне. Не таке вже й мале, до речі: при ширині 1,7 м довжина 4,3 м. Ще один плюс дизайну: при такому співвідношенні машина не здається вузькою і довгою. Навпаки, виглядає пропорційно, компактно.

А от як вдалося створити таке враження – загадка. Тому що всередині машина дуже простора (як на мої габарити, принаймні). Сидячи спереду – великий діапазон для посування сидінь. Для пасажирів ззаду навіть при дуже габаритному водієві залишається вдосталь місця для ніг.

Багажник мало того, що і так є досить об’ємним, так ще й має простір для росту: спинки задніх сидінь складаються у пропорції 40/60, що дозволяє залишити потрібну кількість пасажиромісць, загрузивши, до приміру, лижі. У нагоді стануть і кріплення для багажу - сітка, гачки, кишеньки.



Що ще можна подивитися? Відкрила капот. Перше, що кинулося в очі, - кришка має шумо-,вібро-(і тепло, мабуть) ізоляцію. А от під нею...Ну, все, що там завжди буває. Без чого машина не їздить. Машина нова, все чистеньке таке. З інших вражень: дуже гарний бачок для склоомивача. Все, капот закриваємо.



На зворотньому шляху почуваюся впевненіше. Мабуть, тому що за кермом - не я. У моєму розпорядженні - ціле заднє сидіння: хоч сидячи, хоч лежачи. Роздивляюся, чого не помічала раніше.



За вікном - поля. Нерівності дороги не дошкуляють. Помічаю дещо цікаве: при їзді на четвертій передачі на дисплеї з'являється пропозиція перемкнутися на п'яту. На тахометрі - всього 2000 обертів. Автомобіліст-професіонал пояснює, що машина таким чином підлаштовується під індивідуальний стиль водіння: оскільки різких рухів від водія не очікує, пропонує за рахунок вищої передачі економити пальне. Схоже, ми дійшли взаєморозуміння.



Цікавлюся, скільки ж коштує така цяця. В такій комплектації – щось коло 230 000 грн. З урахуванням ситуації з курсом – цілком прийнятно.

Ольга ДОРОШЕНКО

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Класна фотка з патріотичними кольорами)
Ну й машина теж.
Відповісти
Ну якщо заробляти 15-18 тис.грн. на місяць то ціна в 230 штук дійсно цілком прийнятна.
Відповісти
Або тато купить)
Відповісти
або "ухожор"
Відповісти
цікаво написано, тільки трохи рекламно якось. Не вірю, шо досвідчений водій не знайшов би в цій машині недоліків
Відповісти
А ти що думав просто так?
звичайна проплачена реклама, бюджетненька повозка, сліпий побачить
Відповісти
Нічосе повозка за чверть лімона, на таку повозку середньостатистичний волинянин має заробляти декілька років. Бюджетненька повозка це колись була славута, а тепер ланос, хоча й він вже біля сотки коштує. Так що середньостатистичному волинянину ще не скоро на такому авто їздити
Відповісти
Від того шо ти не маєш грошей на таку, вона не перестає бути бюджетною.
а сусід твій скажімо може таких 10 купити.
славути і ланоси - це убожество на якому навіть індуси постидаються їздити.
Відповісти
Шось типу фабії, але новіше. Явно бюджетний варіант, але для наших людей це розкіш за теке бабло. Ціни на авто виросли, зарплати зменьшились. Авторинок стрімко входить в тотальну дипресію, з якої в цьому році навряд чи вибереться, і ніяка відміна утилзбору чи акцизу ринок не врятують.
Відповісти
а ціни і справді пішли суттєво угору. Якщо раніше можна було купити наприклад, Рено Логан нову за просту комплектацію за 114 тис.грн., то зараз аж 175 тис.грн., а наприклад якогось корейця можна було взяти за 120-130 тис.грн., то зараз аж він коштує під 200 тис.грн. так що із теперішніми доходами, багато верст населення точно не буде спроможна купити таке авто. І знову піде прослойка у суспільстві.
Відповісти
проти ауді, бехи і вольво не попре
Відповісти
Тестувала в аеропорту? І як там дороги?
Відповісти
19 тис. у.о. це пресічний волинанин, що заробляє 3000грн. на місяць. не ївши, не пивши збиратиме гроші на це бюджетне авто 6 з половиною років...
Відповісти
а де ж тоді люди беруть ті гроші??? Чи базарники-спекулянти, чи якісь ділки???!
Відповісти
Якщо рахувати в долларовому еквіваленті, то ціни не змінились.
Відповісти
То ясно шо в долларах не змінились, про те й мова що зарплати в людей в гривнях, яка зницінилась. Гривню стало заробити важче, а потратити легше. Попереду знову тотальне завезення автосекондхенду з Європи не найкращої якості, бо кращої теж буде коштувати грошей, яких в людей немає. Якби не ціна то я б такого "жужика" взяв би. Прикольний.
Відповісти
Поребрик?
Відповісти
Слава Україні, дорогі Українці!
В цей момент, коли в реальному житті Росія нападає на Україну, на її територіальну цілісність, вона насмілилась атакувати і інтернет версію нашої неньки!!! Реєструйся за посиланням:

http://www.erepublik.com/en/referrer/B+O+P+O+H

стань патріотом України та відбий ворожу атаку!

Це не тільки гра, адже в ній присутня інтернаціональна складова. Своїми діями Росія хоче зганьбити українську націю на теренах інтернет простору.
Це не тільки гра, адже в ній присутня інтернаціональна складова. В грі Ви зможете знайти нових друзів не лише в Україні, але й поза її межами.
Пам’ятай, ти потрібен Україні!! Захисти честь і славу своєї батьківщини!!

(залишайся в грі деякий час, і тебе знайдуть та допоможуть)
Відповісти
Де там під капотом журналістка побачила "дуже гарний бачок для склоомивача"
Відповісти
Останні статті
Škoda, що не моя… ТЕСТ-ДРАЙВ
12 травень, 2014, 10:20