Сергій Шаповал: «Сепаратисти деморалізовані. Їх можна дотиснути»

Сергій Шаповал: «Сепаратисти деморалізовані. Їх можна дотиснути»
Журналіст ВолиньPost Сергій Шаповал провів у полоні у сепаратистів більше трьох тижнів. Його затримали в Донецьку 26 квітня. Затримали після того , як він спробував записатися добровольцем у народне ополчення Донбасу. Шаповал збирався потрапити в середовище сепаратистів, аби підготувати репортаж.

За словами Сергія, в рядах сепаратистів панує справжня шпигуноманія: побоюючись проникнення до своїх лав «Правого сектору», всіх добровольців допитують. Після того, як у Сергія знайшли журналістське посвідчення, його били електрошокером, а щоб електричний розряд бив сильніше, на плече клали мокру ганчірку.

Весь час допиту в сусідній кімнаті знаходилися журналісти агентства Anna News. Після катувань вони, як ні в чому не бувало, записали відео з побитим журналістом. Сергія змусили говорити про те, що у нього все гаразд і він знаходиться в Слов'янську.

Пізніше відео видалили з Youtube. Всього було записано чотири відеоролики, в яких Шаповал говорить текст, написаний сепаратистами та російськими журналістами. Вони також розсилали статті від імені Сергія, в яких сепаратистський рух намагалися виставити в позитивному світлі.

- Чи підтримують ідеї Донецької народної республіки в Донецьку?

- Прості люди в Донецьку не підтримують Донецьку народну республіку. Пам'ятаєте, на Майдані завжди були сотні волонтерів, які готували їжу, приносили якісь продукти. У Донецьку бійці самі ріжуть собі бутерброди , а зі сцени протягом для оголошують кілька разів, що потрібні жінки для готування їжі.

Я це все бачив і чув, бо сидів у кімнаті , вікна якої виходять на центральний вхід до Донецької облдержадміністрації.

У них навіть матраців не було в достатній кількості. Деякі бійці спали на підлозі. Вони не змогли організувати свій побут.

Увечері Донецьком ходять патрулі, начебто охороняють правопорядок, попутно забирають у людей мобільні телефони. Вранці приходять і хваляться, хто який телефон собі віджав.

Стоянка перед обладміністрацією забита краденими автомобілями. Звідки я це знаю? Вони самі кажуть «віджаті машини».

- Сепаратисти дійсно бояться «Правого сектора». Або розуміють, що чутки про цю організацію дещо перебільшені?

- Це у них універсальна страшилка. Кого б не зловили - оголошують «Правим сектором». Щоб не відбулося - це все «Правий сектор». Їх накручує російське ТБ, яке називає «Правим сектором» навіть Нацгвардію.

- Хто люди, які мітингують біля адміністрації?

- Коли я з'явився в кінці квітня, там було багато романтиків, ідеалістів, авантюристів. Публіка від 25 до 33 років.

Після пожежі другого травня в одеському Будинку Профспілок пішов вал добровольців. Коридори були забиті людьми. Приходили якісь шахтарські дружини.

Пройшов референдум - всі розповзлися. Зараз там залишилася одна молодь. Навіть у суботу та неділю, коли, здавалося б, повинно бути багато людей, там їх десяток, два десятки. До сотні максимум, коли проходить мітинг.

Якщо подивитися на самоорганізацію євромайданівців, то бачимо, що вони здатні створювати якісь структури, організовувати побут, взаємодіяти. Сепаратисти здатні тільки на імпульс, який швидко гасне.

Дуже яскравий факт. Сепаратисти, які говорять, що дійдуть до польського кордону, відходять на 100 метрів від облдержадміністрації – і знімають георгіївську стрічку . Я бачив це особисто. І коли перепитав у однієї дівчини, чому так, вона відповіла: «А ти не розумієш скільки тут фашистів?»

- А чому тоді досі не звільнена облдержадміністрація?

- Тому що вони з автоматами. Там дуже багато зброї. Я бачив автомати Калашникова, бачив протитанкові гранатомети і предмети, схожі на протитанкові міни.

- У пресі писали, що в Донецькій ОДА мало не в кожному кабінеті бранець. Це так ?

- Так, я чув крики , чув як по коридорах когось тягли. Там можна стояти під будівлею і спостерігати, як ведуть людей з заломленими руками, обмотаними ганчіркою головами. І так кожен день. У кращому випадку цих людей змушують мити туалети, в гіршому їх катують.

Мене катували в колишній редакції газети «Життя». У них там є редакція якась і там мене катували. Потім після допиту прийшли російські журналісти, почепили на стіну прапор і сказали мені говорити на камеру, що я у Слов'янську. І вимовляти текст, який вони мені написали.

- Як люди в захопленій облдержадміністрації ставляться до Ахметова?

- Погано. Говорили, що він звільняє з шахт за участь у мітингах. І Партію регіонів теж ненавидять разом з Царьовим.

- Як виглядає місце протесту, наметове містечко?

- Наметове містечко - це голосно сказано. Стоїть два або три намети.

Є сцена, але вона постійно порожня. Не так, як на Майдані, де кожен хотів вийти на сцену і щось сказати. Там або грає «Вставай, страна огромная», або виходить якась старенька, яка читає свої вірші, або дідок, який розповідає, як він хоче Ляшко горло перегризти. Або крутять репортажі та новини каналу «Росія 24».

Особливо у них була популярна пісня з такими словами: «Война с народом – это зло. Майдан заткнет свое хайло». А ще у них є своя «Небесна гвардія» і гасла «Слава России – Донбассу слава!»

Сама по собі Донецька облдержадміністрація розгромлена. Звідти витягли все, що тільки можна.

- Як ти зміг звільнитися з полону?

- Сам би я не зміг вибратися. Мене б зловили і вбили б. Тому я сидів просто чекав. А вчора близько трьох годин дня прийшов чоловік і сказав, що ти повинен поїсти і помитися. Тебе зараз будуть обмінювати. Через три години за мною прийшла людина в цивільному. Він провів мене до машини.

- Ми поїхали кудись, як виявилося, в Донецький аеропорт. Там було багато людей, серед яких я впізнав Віктора Медведчука і Нестора Шуфрича. Я підійшов до Медведчука і запитав - навіщо вам це потрібно, навіщо ви мене звільнили? Він відповів, що це його позиція - допомагати людям, які потрапили в біду.

- Який твій прогноз розвитку подій?

- Сепаратистів можна спокійно дотиснути. Якщо не давати їм можливості для такого сплеску, як в Одесі. Вони деморалізовані, не знають, що робити. І не бачать ніякого результату. Донецької народної республіки, за яку вони живуть впроголодь і вмирають, окрім як в Донецькій ОДА немає.

Катерина ШАПОВАЛ (Hubs)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мене катували в редакції газети «Життя»....

Разговаривала 10 минут назад с вашим редактором, просила написать корректно, нет сейчас в ога редакции никакой, там все уже второй месяц захвачено и разграблено... если там осталист старые вывески, нельзя же писать, что вашего сотрудника пытали в редакции газеты... если на заборе написано слово из трех букв, вы же понимаете, что это забор, а не то, что это слово обозначает
Відповісти
Мене катували в редакції газети «Життя». У них там є редакція якась і там мене катували. Якась редакция с 3 апреля по причине захвата помещения там не находится, вносите изменения и проверяйте факты!
Відповісти
таваріщу медведчуку і шуфричу!
Відповісти
Такой подвиг, такой подвиг... Надо бы медальку какую пацану исхлопотать!
Відповісти
цікаво, скільки тобі платять за кожен висер в коментах?
Відповісти
ну я это, натурой беру, то у вовы, то у димы.
Відповісти
"ФигВаму" - если уж берешься подражать кому-то, то делай это хотя бы не так убого (про стиль я уж молчу, но хотя бы пиши грамотно)!)))))
Відповісти
Ну катували в розгромленій редакції газети "Життя" - це міняє суть?
Відповісти
Українська олігархічно-масонська влада яка увійшла на "олімп" за подачки іх спонсорів не може зрозуміти Донецку народну республіку, як можно воювати без американських сендвічей , як можно спати на підлозі, відстоювачи свою Батьківщину від бандерівського мракобесія.Слава Героям Донбаса!
Відповісти
палишся москалику. ми тебе знайдемо і покараємо
Відповісти
ти не махно ти петлюра
Відповісти
Ви ще не досить добре вивчили українську.
Відповісти
блин, спалили агента кремля нашего.
теперь ему не заплатят. а у него семья, дети в ростове.
Відповісти
такий спосіб відвести погляд від правди знаю,питають ім'я та залякують чи концентрують увагу на помики.
Відповісти
Гарне інтерв'ю.
Терористів і російських ходячих трупів треба завалити і закопати в братській могилі. Це буде найкращий "братський" подарунок українцям.
Відповісти
Напомним, 15 мая народный губернатор Донецка Павел Губарев также заявил, что 18 мая ДНР намерена «распечатать» границу с Россией, а также добиться, чтобы воинские части, дислоцированные на территории Донецкой Республики, либо приняли присягу ДНР, либо покинули ее территорию.
Відповісти
хорошее интервью, благодаря ошибке, пол-донеца прочитало...
Відповісти
УНА-УНСО; ВІСТІ ЗІ СХІДНОГО ФРОНТУ.."Произошли боевые столкновения украинских силовиков с группами повстанцев близ Рубежного и Волновахи. Со стороны сил АТО есть погибшие. В частности, под Волновахой, по нашим данным, погибло 8 украинских силовиков, ранено 18".На прикладі 72 бригади збройних сил України можемо стверджувати, що наслідки подібних «боїв» є результатом:саботажниками та прямими ворогами української хунти у погонах. Найвищим рівнем подібної роботи є перегляд новин ТСН))) Найчастіше ж командний склад активно схиляє нижніх чинів до зради. Переважає «політпідготовка» типу: «головне – зберегти своє здоров’я, а не класти життя за жидівську владу у Києві» чи «не будемо стріляти у своїх братів»…
Відповісти
Взяв би і дотиснув!А то приперся мордою світити!Про тебе забули.
Відповісти
Останні статті
Сергій Шаповал: «Сепаратисти деморалізовані. Їх можна дотиснути»
19 травень, 2014, 19:06