«Війна» за Завокзальний ринок затягується

«Війна» за Завокзальний ринок затягується
У Луцьку триває конфлікт навколо землі під Завокзальним ринком: мерія хоче відібрати її в облспоживспілки, та опирається.

Підприємці Завокзального ринку, дізнавшись, що питання розірвання договору з спілкою винесене на розгляд чергової сесії, масово зібралися біля стін міськради на мітинг. Згодом значна частина прорвалася до сесійної зали, що спонукало депутатів шукати компроміс. Було вирішено утворити тимчасову комісію, що скрупульозно мала б розібратися в усіх нюансах проблеми, яка виникла на порожньому місці. Хоча чи на порожньому?

У цьому починаєш сумніватися, коли бачиш як окремі депутати з відкритим забралом ідуть у наступ на облспоживспілку, аби забрати в неї землю, яку міська рада три роки тому віддала в оренду на 22 роки. Зрозуміло, що чимало грошовитих людей готові хоч сьогодні прибрати до рук територію не тільки Завокзального ринку, аби розширювати власний бізнес, споруджувати нові «Порт-сіті». Про інтереси людей у даному випадку не йдеться.

Не дуже, напевно, переймаються ними і деякі обранці луцької громади. Вони згадають про електорат лише, коли приходить час виборів. Тоді обіцянок – почути кожного і захистити його права – хоч відбавляй. Згодом ніхто нікому не потрібний. У запальній суперечці за землю люди загубилися, мовби це голки в сіні.

Таке враження, що долею двох тисяч людей, які нині мають власний бізнес на Завокзальному ринку, ніхто особливо не переймається. Це добре було помітно і того дня, коли «варшавці» зібралися на протестний мітинг, і в стінах міської ради дискутували з депутатами, які твердо стояли на своєму: розірвання угоди щодо оренди землі з облспоживспілкою – це панацея для підприємців. Аргументи останніх, що вони категорично проти того, оскільки від добра – добра не шукають, сковзали мимо вух опонентів.

Поки що проблема знаходиться в «Бермудському трикутнику». Аби вийти з тупикової ситуації, луцький міський голова Микола Романюк запропонував депутатам прийняти єдино вірне рішення: створити тимчасову комісію з вивчення порушеного питання. Оскільки обранці міської громади з такою думкою Миколи Ярославовича погодилися, то восьмого травня з’явилося розпорядження міського голови про створення тимчасової комісії.

До її складу ввійшли заступник голови Тарас Яковлев, начальники юридичного відділу, управлінь розвитку підприємництва і реклами, а також містобудування й архітектури та управління земельних ресурсів міської ради Олександр Рачков, Олександр Козлюк, Леонід Герасим’юк і Сергій Шабала, голова постійної комісії самоврядного органу з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва Юрій Вега, перший заступник голови правління облспоживспілки Володимир Горгут, голова Волинського представництва спілки орендарів і підприємців України Тетяна Іовенко, начальник Луцького міськрайонного відділу управління Державної служби з питань надзвичайних ситуацій в області Василь Оліферук, депутати міськради Рустам Дячук, Євген Ткачук і Богдан Шиба, приватні підприємці В’ячеслав Орлов та Алла Сівак.

Спеціально назвав усіх, аби пересічні громадяни впевнилися, що у складі комісії фахівці, які, як мовиться, володіють темою. Саме такими намірами, думається, керувався і Микола Ярославович, підписуючи розпорядження. Тож немало подивувався, коли почув з уст депутата Юрія Веги, що комісія не легітимна. Ця фраза прозвучала минулого четверга, коли комісія зібралася на своє перше засідання.

Свого колегу підтримали Рустам Дячук та Богдан Шиба. Мовляв, держслужбовці не повинні входити до складу комісії, позаяк можуть бути не об’єктивними у підході до суті справи. Важко сказати, чому такий суб’єктивізм до посадовців самоврядного органу проявляють обранці громади?

Цієї таємниці, вони, безумовно, не розкриють. Але, переконаний, названі спеціалісти – професіонали своєї справи. І кожен з них у тій чи іншій мірі дотичний до питання оренди землі, яку міська рада надає тому чи іншому суб’єкту. Невже представник найпрестижнішої громадської організації краще обізнаний з нюансами земельного законодавства, ніж посадовець, який щодня з ним стикається і з’їв, як кажуть, на цьому зуби? І знову, де гарантії, що той самий член громадського формування буде об’єктивним? А, можливо, одній із зацікавлених сторін вдасться переконати його у своїй правоті? Ніхто чогось подібного гарантувати не може.

Це знову-таки свідчить про далекоглядність і логічну послідовність луцького міського голови Миколи Романюка. Функціонер самоврядного органу дорожить своєю посадою і в більшості своїй дотримується державницької позиції. У даному випадку він буде відстоювати інтереси громади, а не того чи іншого суб’єкта господарювання.

Отже об’єктивність у такому випадку набагато вища. Підбираючи кандидатури на певну посаду, в обов’язковому порядку вивчають і ділові, і моральні якості претендента. Якщо окремі десь свідомо чи не свідомо оступаються, то це не є підставою огульно підозрювати усіх. Це пряма образа і честі, і гідності будь-якої людини.

Голова комісії Тарас Яковлев намагався пригасити пристрасті і все-таки провести засідання комісії. До цього закликали також перший заступник голови правління облспоживспілки Володимир Горгут, голова Волинського представництва спілки орендарів і підприємців України Тетяна Іовенко та приватний підприємець В’ячеслав Орлов. Але їхні заклики лишилися гаслом «вопиющего» в пустелі.

Не буду про образливі ярлики, що також мали місце на засіданні комісії, яке зрештою троє депутатів полишили. Решта просто поспілкувалася та й розійшлася. А час підтискує. Про результати роботи комісія має прозвітувати Луцькій міській раді до 10 червня. Поки що звітувати нема про що. Чи ж буде? – покаже час. Він усіх і розсудить.

Але вже нині кілька слів мовити потрібно. Як заявили Тетяна Іовенко та В’ячеслав Орлов, більшість бізнесменів Завокзального ринку хочуть працювати в одній супрязі з облспоживспілкою. Не секрет, що стовідсоткової одностайності в їх лавах нема.

Саме через ті тертя й виникає в окремих каверзна думка про розірвання договору оренди землі з облспоживспілкою. Не беруся когось переконувати, що така позиція помилкова. Навіть якщо суд і погодиться з рішенням міської ради про розірвання угоди, то частина землі, яка обтяжена об’єктами, залишиться в оренді облспоживспілки. Загроза її втрати існує лише в підприємців.

Сумнівно, що новий власник збереже всі малі архітектурні форми. Швидше всього земля йому потрібна для новітнього супермаркету. Тож перш, ніж рвати налагоджені зв’язки, варто добре помізкувати, аби згодом не лишитися біля розбитого корита.

Коли верстався номер, стало відомо, що під депутатським пресом Микола Романюк змушений був вивести зі складу комісії двох посадовців міськради Олександра Рачкова (начальник юридичного відділу) та Олександра Козлюка (начальник управління розвитку підприємництва і реклами). Але… кількісно комісія зросла до 18 чоловік.

До її складу, невідомо з чиєї подачі, чомусь зарахували Сергія Рижкова від «Самооборони», Ігоря Дильова від асоціації «Бізнес Волині», з «Правого сектора» Андрія Мірошниченка, Ганну Мов’як («Автомайдан») та Володимира Герасимовича з «Народного ринку». А чому ж тоді проігноровано думку 300 підприємців,які пропонували свої кандидатури?

Напевно, так лягла карта, що довірені особи депутатів ввійшли до складу комісії, бо до ринку вони мають таке саме відношення, як я до Папи Римського. А, можливо, помиляюся?

Депутати, мабуть, іншої думки. У всякому разі ці люди можуть хоча б запобігти теракту проти Завокзального ринку. Сумнівно, що вони більш компетентні в питаннях земельної оренди, ніж Олександр Рачков чи Олександр Козлюк. Тепер у депутатів є всі підстави, аби дати відвід комісії, оскільки в її складі має бути 15 людей. Це чітко регламентовано документом міської ради, порушувати який не було ніякого смислу.

Але, маємо те, що маємо.

Володимир ПРИХОДЬКО (газета "Діалог")

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
«Війна» за Завокзальний ринок затягується --ось Ваше єкономічне та майбутне кредо,далі не піде.До Москаля Вам як до Зірки раком..
Відповісти