Граблі для луцької мерії, або Як чиновники ділять «сміттєві» гроші

Граблі для луцької мерії, або Як чиновники ділять «сміттєві» гроші
Луцька міська влада оголосила 2014 роком економії і внесла зміни до запланованих бюджетних витрат, скоротивши фонди оплати праці вчителям та лікарям. Натомість під час тендерів на закупівлю послуг продовжує обирати далеко не «економні» пропозиції.

«ПРИБИРАЛЬНІ» ТЕНДЕРИ

Із початку року департамент ЖКГ робив кілька спроб визначитися, кому доручити прибирання міста. З різних причин тендери не відбувалися: їх то відміняли, то деякі учасники самі відмовлялися брати в них участь.

Як правило, відмовлялися житлово-комунальні підприємства. Відтак, тендер ставав неможливим: залишався всього один учасник. Чому підконтрольні владі «жеки» знімалися з конкурсів, чиновники не пояснювали. Проте особливо і не приховували, що причина зволікання у тендерах – небажання продовжувати співпрацю із ТзОВ «Луцьк Комунал Сервіс», яке прибирало міські вулиці донедавна, використовуючи не тільки працю двірників, а й «дорожні пилососи».

У березні двірники цього підприємства навіть вийшли на пікет, заявляючи, що через непроведений тендер 70 працівників підприємства лишилися без роботи і зарплати.

А доки у департаменті ЖКГ відкладали проведення тендеру, міські вулиці прибирали двірники із «жеків». Вуличні пилососи замінила робота мітлами.

УЧАСНИКИ ТЕНДЕРІВ: РЕТЕЛЬНІ І НЕ ДУЖЕ

Зрештою тендер на прибирання міських вулиць таки призначили на 16 травня. Площу міста (вулиці, тротуари, газони) розбили на шість ділянок. Загальна протяжність міських доріг, які пропонувалось прибирати – 255 км. Додаткове навантаження – очищення 641 тисячі квадратних метрів тротуарів та 966 тисяч «квадратів» газонів.

На кожну із ділянок виявилося по троє бажаючих: ТзОВ «Луцьк Комунал сервіс», КП «Луцькспецкомунтранс» та кілька «жеків» або ТзОВ «М.Ж.К.». До речі, останнє підприємство претендує на лідерство за активністю участі в житлово-комунальних тендерах. Фірма виявляла бажання і займатися безгосподарними відходами, і ліквідовувати стихійні сміттєзвалища, і утримувати дороги взимку, і навіть відповідати за експлуатацію мереж зовнішнього освітлення та світлофорів. Проте через найвищі із запропонованих цін у всіх тендерах, отримувала практично лише програші.

За результатами проведених тендерів (результати опубліковано на офіційній сторінці департаменту ЖКГ)із 255 кілометрів почнуть офіційно прибирати лише 20 км. На чотирьох ділянках із шести торги відмінили. Підстава: до оцінки допущено лише одного учасника.



ТзОВ «Луцьк КомуналСервіс» отримав відхилення своїх, до слова, найдешевших пропозицій (загалом на 600 тис. грн, порівнюючи із наступними низькими цінами). Причини дві:

1) копія витягу з Єдиного державного реєстру видана раніше, ніж за 30 днів до торгів (хоча, як стверджує учасник, жодних змін не відбулося й інформація із витягу є актуальною);

2) у розрахунках вказано, що вартість вивезення зметів сміття – 0 грн. Претензія абсурдна, бо дорожні «пилососи» відразу прибирають і забирають сміття, не створюючи ніяких зметів; проте вказаний «нуль» чомусь не влаштував конкурсну комісію.

Для ще одного активіста комунальних тендерів – КП «Луцькспецкомунтранс» – причина відмови була такою ж: у документації теж «виявився» витяг із ЄДР, старіший 30 днів. Дивно, як така необачність могла трапитися із підприємством, що протягом років бере активну участь в десятках тендерів, і цьороріч отримав як мінімум шість перемог.

Тим не менше, на чотирьох ділянках допуск до тендеру отримав лише один учасник, відтак, торги скасували.

«ЖЕКИ»-ПЕРЕМОЖЦІ

На двох інших ділянках виграли «жеки» – ЖКП № 2 та ЖКП №11. І хоча в торгах вони конкурували з ЖКП № 3 та ТзОВ «М.Ж.К.» за дуже сприятливим збігом обставин, запропонованих цін і розрахунків кожен «жек» виграв право прибирати саме на тій території, яка в його підпорядкуванні.

Таким чином район вулиць Станівславського/Дружби народів/Мамсурова (13,4 км дороги, 45,8 тис м2 тротуарів та 130 тис м2 газонів) прибиратимуть двірники з ЖКП № 2. А район вулиць Карпенка-Карого/Конякіна/Єршова/Гордіюк (6,4 км вулиць, 65 тис м2 тротуарів та 192 тис м2 газонів) прибиратимуть двірники ЖКП № 11.



Протокол про розкриття пропозицій із вказаними цінами учасників тендеру та повідомлення про акцепт пропозиції переможця – ЖКП № 11 із запропонованою ціною, більшою на 100 тис. грн.

За очищення цих неповних 20 км міських доріг з бюджету міста коммунальникам заплатять 658,4 тис. грн. До слова, це на 140 тис. грн. більше, аніж сума, яку запропонувало зняте з торгів ТзОВ «Луцьк КомуналСервіс».

До речі, на одній із ділянок міських доріг (4,9 км доріг в районі вулиць Ковельської/Володимирської/Львівської) така ситуація відбулася і під час березневих тендерів. Переможцем було визнано КП «Луцькспецкомуналтранс» з ціновою пропозицією 810 тис. грн., у той час, як ТзОВ «Луцьк Комунал Сервіс» пропонувало виконувати ці роботи за 711 тис. грн.

ОСОБЛИВИЙ РЕЖИМ ДЛЯ ЖКГ?

Схоже, міськрада грошей на прибирання міста таки не шкодує. Принаймні, якщо порівняти проект луцького бюджету, прийнятий на початку року (рішення міськради від 7 лютого), із найсвіжішою редакцією (рішення від 30 квітня), то можна помітити: видатки на житлово-комунальне господарство збільшили. Передбачені 22,4 мільйона гривень виросли до 36,3 мільйона.

У роз’яснювальних записках до рішень про такі бюджетні зміни – пояснень чимало. І необхідність видалення аварійних дерев, і навпаки – відновлення насаджень дерев, кущів, газонів та квітників, і більш суттєві потреби, такі як ремонт водопровідних систем, ремонт і утримання доріг та вулиць, санітарне прибирання міста.

От до прикладу кілька статей витрат, передбачених результатами цьогорічних тендерів:

5,6 млн грн. на благоустрій та озеленення території міста (ТзОВ «М.Ж.К.»);

3 млн грн. на зимове утримання вулиць (КП «Луцькспецкомунтранс»);

1,6 млн грн. на обслуговування мереж зливової каналізації (КП «Луцькспецкомунтранс»);

1 млн грн. на утримання територій вздовж русел річок (КП «Луцькспецкомунтранс»);

500 тис. грн на видалення безгосподарних відходів (КП «Луцькспецкомунтранс»);

400 тис. грн на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ (КП «Луцькспецкомунтранс»);

300 тис. грн на встановлення та обслуговування дорожніх знаків (КП «Луцькспецкомунтранс»);

6 млн грн. на поточний ремонт доріг (ТзОВ «Луцькавтодор-сервіс»);

2,8 млн грн. на експлуатацію мереж зовнішнього освітлення (КП «Луцьке електротехнічне підприємство – Луцьксвітло»);

394,5 тис. грн. на утримання світлофорів (КП «Луцьке електротехнічне підприємство – Луцьксвітло»);

999,6 тис. грн. на утримання місць поховань та пам’яток історичної і культурної спадщини (КП «Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування»);

299,7 тис. грн. на цілодобове чергування автокафалки (КП «Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування»).

Для порівняння можна, приміром, зазначити, що минулого 2013 року те саме КП «Луцькспецкомунтранс» обслуговувало зливові каналізації не за 1,6 млн грн., а лише за 500 тис. грн. А за зимове утримання вулиць взяло лише 1,8 млн грн. (замість 3 млн грн., хоча кількість опадів взимку 2013 року навіть близько не можна порівнювати із зимою 2014 року, яка тривала, по суті, лише три тижні).

Розмітка полотна доріг подорожчала на 80 тис. грн., ліквідація стихійних сміттєзвалищ – на 100 тис. грн., експлуатація мереж зовнішнього освітлення – на 300 тис. грн., утримання кладовищ – на 400 тис. грн. Варто також згадати, що тендери на ці роботи з року в рік виграють одні і ті ж підприємства.

І ще. Згідно зі згаданими вище бюджетними змінами, на відміну від комуналки, на інших сферах таки економлять. Так фонд оплати праці освітянам зменшився на 6 мільйонів гривень, медикам – на 18,5 мільйона…

* * *

Завівши у тупик ситуацію з тендерами на прибирання міста, луцька мерія починає наступати на свої ж граблі. І вперше вони вдарили по чиновницькому лобі, коли треба було прибрати місто до свята Трійці і приїзду патріарха Філарета.

Відтак міська влада домовилася із ТзОВ «Луцьк Комунал Сервіс» про те, що підприємство буде прибирати місто до повторного проведення тендерів. 6 червня працівники приступили до роботи

Антон БУГАЙЧУК


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Антон БУГАЙЧУК-Організовуй свою фірму і дерибань гроші. Можливо щось заробиш(думаю геморой)писати не мітлою махати(спробуй ,кожен ЖЕК має потребу в двірниках (ніхто не хоче працювати з мітлою).Хто думає ,що це так легко допоможу в працевлаштувані.
Відповісти
Бюрократичний маховик в дії...додати нічого...
Відповісти
Хто керує містом? Де обіцяні зміни деребанщиків? Мера на люстрацію!!! Знову деребанять!!!
Відповісти
ці кур,,,и в такий час далі крадуть,,, прокурор в темі, менти в темі, якщо то доведіть!!!!!!!!
Відповісти
Гарна стаття, як видно ніхто нічого так і не боїться! Як в людей копійку з зарплати відібрати, так мер і свита перші в черзі, а як перестати красти і почати працювати, так вони як були брехунами і злодіями то так і залишились!!!!!!!!!!!!
Відповісти
Вона Шибу здала і Вас здасть, а Ігорка ніколи то ж шефуня!!!
Відповісти
Міськрада грошей точно не шкодує!
Відповісти
Цікава економія в нашої влади!Як може перемогти тендер підприємство, цінова пропозиція якого набагато вища від інших учасників тендеру?!!!
Відповісти
Думаю пояснення тут лишні.
І так зрозуміло, що схема проведення тендеру явно не є прозорою і "чистою"!
Відповісти
з такими темпами, місто ще кілька місяців не прибиратиметься. А крайніми будуть хто завгодно, тільки не наші чиновники! Браво!
Відповісти
Соколовську у відставку!!!
Відповісти
Читати бридко, а голосувати за такого мера соромно, не зміг ні в хаті, ні в місті порядки навести!
Відповісти
Бидло керує комуналкою
Відповісти
Якщо прокуратура вас не посадить ми підемо під прокуратуру!!! Ганьба!!!! Не прокуратура а фантік!!!
Відповісти
Контініум, що не може знайти цій бабі безпридельниці заміну? Безхрибетний ми бачимо, що не може, а Кравчука теж на пенсію!!!
Відповісти
Зміна пркурора не за горами!!!!
Відповісти
Спецкомунтранс сама прогргесивна організація в якій працює дружина Кубіцкого І в якій він сам працював і буде працювати бо попруть!!!
Відповісти
Останні статті
Граблі для луцької мерії, або Як чиновники ділять «сміттєві» гроші
16 червень, 2014, 17:18