Нові технології на варті життя солдатів*

Нові технології на варті життя солдатів*
Українські збройні сили опинилися перед усім нам відомими викликами. До буремного 2014 року наші військові могли «попрактикуватися» у війні лише обмеженим контингентом у гарячих точках світу, наприклад у Косово, Лівані, Сьєрра-Леоне, Кувейті та інших.

Бог подарував Україні 23 складних, але у той же час мирних років. А коли у державі мир, то питання переоснащення армії на практиці відходило на другий план.

Військові стандарти у більшості своїй перейшли у спадок від радянських часів періоду кампанії у Афганістані. Разом з тим, матеріально-технічна база в багатьох напрямках взагалі відповідає середині минулого сторіччя. А на дворі століття ХХІ-ше.

Народні депутати із групи «Суверенна європейська Україна» навесні започаткували ініціативу адресної допомоги військовим «Збережи життя солдату». На першому етапі на передову було налагоджено системне постачання великих партій бронежилетів 4 рівня захисту та іншої амуніції, яка була необхідна, як повітря.

Наприкінці травня Ігор Єремеєв, Ярослав Москаленко, Степан Івахів та Сергій Мартиняк здійснили свій перший, але не останній візит до 51-ої окремої механізованої бригади на Донеччину.

За декілька днів до того бригаду спіткало горе: вночі терористи застали зненацька і розстріляли блокпост біля Волновахи. Померло 17 чоловік, поранено 32 солдати.



У спілкуванні із народними обранцями солдати подякували за привезені бронежилети, але зауважили, що це не панацея для збереження життя. Четвертий рівень захисту бронежилетів є оптимальним компромісом між мобільністю солдата і захистом від вогнепальної зброї. Так, привезені екземпляри витримують чергу з АК-47. «Але коли наші хлопці фактично сліпі вночі, оскільки немає відповідного технічного оснащення, то ризики лишаються неймовірні», - поділився розмовою із солдатами Москаленко.

Після почутого представники «Суверенної європейської України» зважили на цей факт при подальшій допомозі українській армії. Окрім захисної амуніції на передову поїхали тепловізори, прибори нічного бачення, професійні рації із безпечним каналом зв’язку та інші сучасні технічні засоби, які давно стали стандартом у західних арміях, але лишаються ноу-хау в українських реаліях.

Друга поїздка до 51-ої бригади відбулася всередині червня. Разом із партією бронежилетів, 2000 карематами, 5000 укріплювальними мішками для блокпостів народні депутати взяли із собою тепловізори, якими забезпечили 100% потребу бригади у відповідній апаратурі. Тепер вони мають на озброєнні засоби, які ще в 1980-их роках були лише у голлівудських фантастичних блокбастерах.

До слова, аналогічні пристрої були направлені 79-ій окремій аеромобільній бригаді, Білоцерківському батальйону та іншим.

Але, як то кажуть, «не тепловізорами єдиними» має бути озброєна «розумна армія» нового рівня. Найбільшого потенціалу мають так звані «безпілотники», якими вже багато років озброєна більшість армій розвинутих країн.

«Безпілотники можуть вести спостереження, відеозйомку, вони забезпеченні тепловізорами і приладами нічного бачення. Апарати можуть перевозити на своєму борту до 5 кілограмів вибухової речовини, завдяки чому здатні вести точкове бомбардування», - повідомив народний депутат Ігор Єремеєв.

Безпілотник здатен охопити територію радіусом від 25 до 100 кілометрів в залежності від модифікації. Розвиваючи швидкість 120 км/год він малопомітний через малі розміри та має низький рівень шуму. Екземпляр малоуразливий як традиційними засобами ПВО, так і ручною зброєю.
Нині тестовий апарат проходить випробування в місцях проведення АТО для планування і проведення реальних бойових операцій.

Депутати із групи «Суверенна європейська Україна», за словами Івахіва та Єремеєва, вирішили підтримати розробку військових безпілотних літаків для української армії. Наразі вивчаються можливі проекти.

Народні депутати із групи «Суверенна європейська Україна» продовжують роботу у рамках кампанії «Збережи життя солдату». Про нові подробиці буде повідомлено згодом.

Марія КОСТЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Де коментарі... Як гадити Єрємєва то всі, а похвалити і подякувати то немає кому. Такі ми Українці говорити герої....
Відповісти
Похвалю з задоволенням, коли побачу конкретны прызвища солдатів яким передали бронежилети і т.д. А то все як завжди віртуально. А також коли побачу їх відстріл. А то хлопці уже дзвонили після минулого разу - АКМ ті привезені бронікі як картон прошив.
Відповісти