Якщо не воюватимемо сьогодні на Сході, доведеться воювати на Волині, - Сергій Мартиняк *

Якщо не воюватимемо сьогодні на Сході, доведеться воювати на Волині, - Сергій Мартиняк *
Сергій Васильович Мартиняк – непересічний політик. Це перший народний обранець, якому вдалось розвіяти всі стереотипні міфи про статус народного депутата України. В окрузі №20 по якому Сергій Мартиняк обраний депутатом, його знають, як людину слова: якщо він вже щось пообіцяв – неодмінно виконає.

Виборці досі не звикли до того, що парламентар може отак просто, в міжсесійний період, приїхати до сільради, аби вислухати пропозиції та побажання селян. Нині у депутата – інші клопоти. Останні півроку він все більше часу проводить в столиці, оскільки загрозлива ситуація в державі вимагає від політиків безпосередньої участі у прийнятті ключових рішень. Про особливості нинішньої роботи народного обранця – далі у інтерв’ю.

ПРО ДЕПУТАТСЬКІ ТУРБОТИ

- Сергію Васильовичу, з моменту нашого останнього спілкування минуло не так багато часу, утім в державі за цей час відбулося чимало кардинальних змін. А чи змінилася Ваша діяльність, як депутата Верховної Ради України?

- Сьогодні ми, як і раніше, працюємо над законопроектами, приймаємо рішення. Якщо говорити, що змінилося в парламенті, то можу сказати, що змінилися пріоритети щодо прийняття рішень. Враховуючи події, що зараз відбуваються на Сході, ми приймаємо законопроекти, які стосуються нашого війська, Криму і східних областей держави. Всім зрозуміло, що з європейського вектору ми не зійдемо, тому приймаються закони, які необхідні для швидшого входження України в асоціацію з Європейським Союзом, для безвізового в’їзду наших громадян в ЄС.

- А які проблеми округу зараз доводиться вирішувати частіше?

- Моя робота в окрузі на поточний рік планується заздалегідь. ЇЇ довелось дещо відкоригувати, оскільки відбулись зміни до державного бюджету, а тому ті субсидії з державного бюджету, які були передбачені на розвиток мого округу, довелось зняти, аби ці кошти були перенаправлені на армію, знову ж таки, через ситуацію, яка виникла на Сході. Що стосується роботи благодійного фонду «Європейський вектор», вона, як і було заплановано, спрямована на вирішення актуальні проблеми громад.

Зараз, окрім законотворчої роботи та вирішення нагальних буденних питань, які щоденно турбують громадян мого виборчого округу, до мене масово почали звертатися родичі військовослужбовців, які були мобілізовані на Схід для захисту інтересів нашої держави. Ми всіма можливими засобами намагаємося їм допомогти.

- Під час останнього інтерв’ю Ви ділилися планами щодо створення депутатської групи позафракційних депутатів у парламенті. Нині можна сказати, що Вам це вдалося – ось уже кілька місяців у парламенті діє депутатська група «Суверенна європейська Україна». Які цілі ставите перед собою?

- Після внесення змін до Конституції України, які передбачили формування коаліції з депутатських груп та фракцій, ми, маючи усі законні підстави, її утворили. До складу увійшли переважно мажоритарні депутати та депутати, які інтегровані на Європу.

У групі є представники майже з усіх областей України. Право голосу теж в усіх депутатів однакове. Ми збираємося двічі на тиждень, де обговорюємо поточні законопроекти та порядок денний парламенту, усі можуть висловити свою позицію з приводу тих чи інших питань. Тоді й ухвалюється рішення про те, підтримуватиме депутатська група «Суверенна європейська Україна» законопроект чи ні.

Ми об’єдналися, щоб ефективно впливати на роботу парламенту. Маємо власну позицію і хочемо, щоб у Верховній Раді нас чули. В першу чергу, наша мета - підтримувати всі парламентські ініціативи, що наближатимуть Україну до Євросоюзу.

- Після переформатування депутатської більшості, як працюється у парламенті? Які найвдаліші рішення, на Вашу думку були прийняті Верховною Радою останнім часом?

Думаю, тут варто згадати як швидке призначення уряду, яке дозволило стабілізувати фінансово-економічну ситуацію в країні, так і прийняття ряду системних нормативно-правових актів, що вплинули на соціально-політичний стан.

Щодо найбільш позитивних законів для наших громадян, то скажу, що це - прийняття радою закону щодо оподаткування спадщини, який передбачає, що, окрім звільнення від сплати податку спадкоємців першої та другої черги, спадкоємцям не потрібно буде проводити оцінку успадкованого майна.

- Нещодавно Верховна Рада 247 голосами прийняла закон №2609а про скасування технічного огляду сільськогосподарської техніки. Ви – серед співавторів законопроекту. Розкажіть, будь ласка, які переваги цього закону для селян та фермерів?

- По перше, цей закон змінить ту абсурдність ситуації, яка була до цього часу – якщо легкові автомобілі могли не проходити техогляду, то чому він має бути для сільськогосподарської техніки? Скасування технічного огляду сільськогосподарської техніки стало черговим кроком до подолання корупції. Більше того, чотири приватні фірми-монополісти щороку збирали з селян за нього понад 100 мільйонів гривень. Цей законопроект дасть можливість сільгоспвиробникам, в першу чергу - фермерам, зекономити певні кошти на техогляді. Ми всі чудово розуміємо, що замість постійного здійснення контролю щодо дотримання техніки безпеки та її безпечної експлуатації проводилися швидше формальні заходи.

НАМАГАЄМОСЯ ЗБЕРЕГТИ ЖИТТЯ СОЛДАТАМ

- Ви раніше розповідали, що до Вас часто звертаються рідні військовослужбовців 51-ї механізованої бригади з проханням повернути їх додому. Які заходи, як депутат Верховної Ради, проводите аби вирішити цю проблему?

- Так, до моєї приймальні постійно надходять телефонні дзвінки, приходять люди з вимогою повернути мобілізованих додому.

Я особисто зустрічався з матерями та родинами військовослужбовців, які несуть службу у 51-ій окремій гвардійській механізованій бригаді, по тому я мав зустріч з в.о. Міністра оборони України Михайлом Ковалем і передав йому прохання родин військовослужбовців щодо демобілізації та передислокації волинян до іншого місця служби.

Після цього було ухвалено рішення про демобілізацію усіх поранених та передислокування 51-ої бригади для несення служби у Миколаївську область. Михайло Коваль передав звернення до всіх матерів та дружин військовослужбовців та запевнив, що міністерством здійснюються всі заходи з метою забезпечення наших службовців усіма необхідними засобами захисту.

Розумієте, були б інші часи, можливо, мобілізації не було б. Але є Конституція в якій сказано, що кожен повинен захищати інтереси своєї Батьківщини. Такі війни ніхто не планує, коли вже так сталося, тому треба виконувати свій громадянський обов’язок. Що стосується самого процесу мобілізації – там також було багато порушень. Під час розмови з міністром я наполягав на проведенні перевірок військоматів та медичних комісій. Я був у цій дивізії, я був в Донецькій області, зустрічався з військовослужбовцями та бачив мобілізованих хлопців, які не повинні були там опинитися, чи то через сімейні обставини, чи то за станом здоров’я. Тому, на мою думку, мобілізація була проведена з порушеннями.

Окрім того, ми організували дві поїздки матерів та родичів військовослужбовців 51-ї окремої механізованої бригади з Рожищенського, Луцького, Локачинського, Турійського та Горохівського районів до місця їхньої теперішньої дислокації у Миколаївській області. Рідні військовиків мали можливість привезти синам та чоловікам гостинці, разом пробути півдня, та підтримати морально, адже після комісії, більшість бійців продовжить службу на Сході.

- До слова, серед солдатів 51-ї механізованої бригади кілька десятків військовозобов’язаних – працівники Агропромислової групи «Пан Курчак», яку Ви свого часу заснували та очолювали ще до депутатства. Чи відомо Вам, як складаються їхні долі? Чи допомагає підприємство пережити нелегкі часи рідним військовослужбовців?

Як народний депутат України, я звернувся до всіх підприємств виборчого округу з розумінням поставитися до своїх працівників, які були мобілізовані, зберегти за ними як робочі місця, так і заробітну плату. Адже часто саме чоловік є єдиним годувальником в сім’ї. Знаю, що керівники Агропромгрупи підтримують постійний зв'язок з родинами мобілізованих та надають допомогу.

- Ви з іншими депутатами, зокрема Ігорем Єремєєвим та Степаном Івахівим, чи не найперші переказали на рахунки Міністерства оборони України близько 16-ти мільйонів гривень, аби покращити оборонну здатність українського війська. Чи відомо Вам, яким чином ці кошти освоєні?

- Прямої звітності за використані кошти ми не вимагали, розуміючи, що цих коштів недостатньо для того, щоб відновити якісну обороноздатність української армії, яка роками фінансувалася за принципом «залишку».

Зараз ми не маємо точної інформації, куди були витрачені ці кошти, але вже створена комісія, яка буде перевіряти рух фінансів, які надійшли на рахунок Міністерства оборони України, як від громадян, так і від інших організацій. З нашої групи в цій комісії буде працювати Степан Петрович Івахів, тому надалі ми зможемо надати більш вичерпну інформацію щодо використання як 16-ти мільйонів, так і інших грошей. Ми ще окремо допомагаємо нашій 51-ій бригаді та іншим спецпідрозділам Волині.

За роки незалежності майже не проводилася модернізація збройних сил і цей в той час, коли Україна входить у 10-ку експортерів зброї у світі. Тому, коли виникла необхідність ми, з колегами-депутатами переказали допомогу, сподіваючись, що це врятує життя військовослужбовців, які перебувають в умовах війни. Це був наш внесок. Також ми закликали всіх народних обранців, бізнесменів, громадських діячів та всіх небайдужих громадян України відгукнутися на заклик про допомогу та приєднатися до цієї ініціативи. Я вважаю, що в умовах війни, посильний вклад повинен зробити кожен.

- Нещодавно Ви долучилися до акції «Збережи життя солдату» та відвідали бійців 51-ї механізованої бригади на Сході України, де передали військовослужбовцям засоби індивідуального захисту. Які враження, окрім усього іншого, ви привезли з тієї поїздки?

Враження змішані. Я скажу, що в хлопців, які були там, на передовій, відчувається шалений патріотизм. Вони розуміють, що якщо вони не стоятимуть там, то доведеться воювати тут, вже на своїй малій батьківщині. І в першу чергу ми захищаємо Волинь, а в другу чергу захищаємо Україну.

Додатково починаєш усвідомлювати: якщо так віддано й жертовно військові захищають Україну в умовах війни, ми – цивільні, мусимо працювати в кілька разів ефективніше, якісніше. Немає нічого важливішого, ніж людські життя, тому ми плануємо ще передати на потреби українських військовослужбовців куленепробивні шоломи, бронежилети, обмундирування, спецокуляри, тепловізори та засоби зв'язку.

ВИБОРИ ДОЦІЛЬНІ ПІСЛЯ ВРЕГУЛЮВАННЯ СИТУАЦІЇ НА СХОДІ

- Після інавгурації Президента України висока ймовірність того, що Україну чекають ще й парламентські вибори. Як на Вашу думку, це питання на часі? Чи готові брати участь у виборах, аби працювати у новому складі парламенту?

- Вважаю, що Верховна Рада у сучасному форматі втратила свою продуктивність. Частина депутатів не відомо де, ще частина - склали свої мандати, тому можна сказати, що парламент зараз – неповноцінний. Для голосування достатньо, але регіони не представлені так, як мало би бути. Завдяки «революції гідності» Рада змінилася і зараз вона приймає ті рішення, завдяки яким ми маємо нового президента і маємо певні зміни.

Відверто кажучи, я - за вибори, і не бачу нічого поганого в тому, що їх необхідно провести, але ми повинні розуміти, що у новому парламенті повинні бути представленні всі регіони. А якщо ми зараз проведемо вибори, але там не буде представників Луганщини та Донеччини, то ми нічого не змінимо. Яким буде рішення – ще не відомо. Вибори треба проводити тоді, коли буде вирішена проблема зі Сходом.

Ще одним важливим аспектом є закон про вибори. Повернення до Конституції 2005 року вимагає повернення до пропорційної виборчої системи.

Однак уже зараз всі розуміють, що є проблема із закритими списками, коли виборець голосує за партію, знаючи лише першу п’ятірку. Тому наша депутатська група готова підтримувати той законопроект, яким будуть передбачатися відкриті регіональні списки. Таким чином, ми створимо умови як для боротьби партій, так і дозволимо виборцю контролювати обранця від свого округу.

Щодо моєї участі у позачергових виборах – скажу відверто: я ще рішення не прийняв. Тому що бути депутатом, якщо справді працювати, доволі не легко. А просто відсиджувати час у Раді - я так працювати не вмію.

Оксана ПРОКОПЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: Мартиняк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні статті
Якщо не воюватимемо сьогодні на Сході, доведеться воювати на Волині, - Сергій Мартиняк *
26 червень, 2014, 13:10
Три дні у лігві друзів
25 червень, 2014, 09:48