Чи комфортно в Луцьку візочникам та мамам з колясками?

Чи комфортно в Луцьку візочникам та мамам з колясками?
У Луцьку проживає близько 30 активних інвалідів-візочників, які майже щодня пересуваються містом.

Для такої категорії людей у місті мають бути обладнані понижені бордюри. Кожна приватна чи державна організація зобов'язана зробити біля входу пандус. А містом повинні курсувати спеціально обладнані маршрутні транспортні засоби. Таку думку висловив голова волинської обласної організації «Інва-Волинь» Валерій Бакаєвич.

На перший погляд, у Луцьку можна зустріти усі вище наведені зручності для візочників. Проте за словами Бакаєвича, місто пристосоване для візочників лише на 60 відсотків. А ця категорія далеко не вичерпує усі маломобільні групи населення.

«НЕДРУЖНІ» БОРДЮРИ

Просте завдання – як доїхати від житла до зупинки громадського транспорту – «спотикається» на першому ж бордюрі. Вони або недостатньо понижені, або просто нездоланні, каже Бакаєвич.

«Ще років десять тому мова про комфортне пересування візочниками Луцьком не йшлася. Адже місто почали пристосовувати для інвалідів лише в останні роки. Зараз на багатьох вулицях кладуть новий асфальт і разом із ним облаштовують понижені бордюри, що дуже приємно», - зазначив Бакаєвич.

Прикладом може слугувати ділянка дороги від РАЦСу до Північного ринку. Хоча понижені бордюри ще не повністю готові, але, принаймні, їх роблять. Не всі бордюри понижують в рівень з дорогою, інколи залишається сходинка висотою кілька сантиметрів.

Це також створює певні незручності для візочників та мам з колясками. За словами Валерія Бакаєвича, «Луцькавтодор» пообіцяв до кінця року докласти біля бордюрів на Соборності ще по чотири сантиметри асфальту і цим самим полегшити виїзд на тротуар.

Ділянка дороги на проспекті Перемоги є найбільш придатною для руху інвалідів. Як зазначає пан Валерій, претензій до понижених бордюрів та спусків з тротуару на цій вулиці у нього немає.

НОВІ ПЕРЕХОДИ ЗБУДОВАНІ З ВІДХИЛЕННЯМ ВІД НОРМ

В останні місяці в Луцьку збудували перехід від ТЦ «Гостинець» до зупинки біля РАЦСу. За словами візочника, понижений бордюр незручний, бо не дає йому змоги виїхати на тротуар.

Зауваження до іншого регульованого пішохідного переходу має директор департаменту житлового комунального господарства Іван Кубіцький. Нещодавно побудований перехід біля супермакету «Салют» на Соборності має значні недоліки. Зокрема світлофори мають неправильний інтервал перемикання світла.

«Світлофор встановили власники магазину. Але хочуть його передати на баланс міста, бо обслуговування коштує недешево. У свою чергу наш департамент висловив зауваження магазину по цьому переходу. До того часу поки не буде облаштований понижений бордюр і усунені недоліки у роботі світлофора, на баланс міста він прийнятий не буде», - зазначив директор департаменту ЖКГ.

Коли пройтися Луцьком, то можна побачити насправді комічні і незрозумілі речі. Наприклад, біля ЦУМу, в напрямку готелю «Україна» одна сторона пішохідного переходу облаштована пониженим бордюром, а інша – ні.

ЗАБУДОВНИКИ ЗОБОВ'ЯЗАНІ ОБЛАШТОВУВАТИ НОВІ СПОРУДИ ПАНДУСАМИ

Пандуси – одвічна проблема маломобільних груп населення. Навіть якщо вони є, не факт, що ними можна користуватися.

Валерій Бакаєвич каже, що намагається підказувати будівельникам, як правильно будувати пандуси, щоб інвалідам було комфортно на них виїжджати. Нові, хороші пандуси з’являються із новими спорудами, проте старими непридатними ніхто не займається.

«За нормами і стандартами, допускається кут нахилу пандуса - дев’ять градусів, як це зроблено на залізничному вокзалі. Але часто будують так, що не думають, як інваліду виїхати на те підвищення. Неможливо до жодного банкомату нормально заїхати, часто треба просити допомоги у людей»,- зазначає пан Валерій.

Сьогодні для будівництва нових споруд значно спростилися умови. Про це розповів директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький. Забудовнику після отримання дозволу на будівництво управління архітектури та містобудування видає містобудівні умови і обмеження. У них є пункт про обов’язкове спорудження пандусів.

«Після отримання дозволу із Києва на будівництво за дотриманням усіх норм слідкує спеціальна інспекція. Вона перевіряє наявність усіх документів і видає заключення на будівництво»,- зазначив Кубіцький.

З’ясувалось, що нагляд за будівництвом повинна здійснювати Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Волинській області. Проте цей орган здійснює нагляд лише за відповідністю проекту будівництва загальним нормам та накладає штрафні санкції у випадку їх порушення.

Заступник директора інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Волинській області Андрій Пиріг каже, що порушень у будівництві нових пандусів не спостерігалось.

«Як правило нові споруди та закладені у проекті пандуси будуються з відповідністю за усіма вимогами. А коли до старої будівлі добудовують такі підвищення для інвалідів, то відповідальність за них несе реконструктор», - резюмував Андрій Пиріг.

Інвалід-візочник Валерій Бакаєвич є також членом комітету доступності при луцькій міській раді. Цей комітет рекомендує і вносить свої поправки щодо облаштування міста. На засідання комітету доступності запрошуються представники різних дорожніх, будівельних, а також комунальних організацій. Щороку у міський бюджет закладено кошти, якими розпоряджається комітет доступності. Тож, сподівається візочник, з часом ситуація з пандусами у місті покращиться.

НЕ ВСІ ВОДІЇ ДОПОМАГАЮТЬ ВІЗОЧНИКАМ

Невтішною залишається ситуація для інвалідів, коли водії спеціально обладнаних маршрутних транспортних засобів ігнорують візочників.

У цьому переконався журналіст інтернет-видання ВолиньPost під час експерименту із Бакаєвичем. Метою експерименту було з’ясувати, чи сумлінно водії маршрутних автобусів виконують свої обов’язки.

У результаті, водій спеціально обладнаної для інвалідів маршрутки №17 проігнорував вимогу Бакаєвича зупинитись.

Натомість водій тролейбуса № 15 без вагань зупинився. А кондуктор розклала спеціальну платформу, яка полегшує заїзд у салон для інвалідів-візочнків.

Бакаєвич розповів, що коли обладнані маршрутні таксі почали їздити містом, водії люб’язно себе поводили. Але зараз ситуація кардинально змінилась.

«Маршрут номер 17 обладнаний підйомником. Кожного разу, коли я водію подаю сигнал зупинки, він мене ігнорує. Водій або просто не зупиняється, або розводить руками і дає зрозуміти, що не має на мене часу. Ці маршрути спеціально куплені для інвалідів і працівник зобов’язаний зупинятись», - розповідає Бакаєвич.

Через це він переважно користується тролейбусами. У спеціально обладнаних «рогатих» немає сходинок, а за потреби відкидається спеціальна платформа, яка спрощує заїзд інвалідам у салон.

«Дуже приємно, що місто подумало про нас і запустило на маршрути спеціальні тролейбуси. Я майже кожного водія і кондуктора знаю поіменно. Я будь-коли можу подзвонити в депо і дізнатись розклад потрібних мені тролейбусів», - резюмував Валерій Бакаєвич.

***

Герой цього матеріалу Валерій Бакаєвич відчуває в собі сили та наснагу на подальше відстоювання законних прав людей з обмеженими можливостями. У минулому чоловік брав участь у змаганнях з єдиноборства. Сьогодні ж він заочно навчається на юридичному факультеті СНУ імені Лесі Українки.

Своєю активною громадянською позицією Валерій Михайлович доводить, що інваліди-візочники є повноцінними мешканцями Луцька. Як і інші, вони мусять захищати свої права.

Антон СТАМБУЛЬСЬКИЙ (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Про які 60% вони говорять??? можливо малося на увазі 0.060%? Невже 60% маршруток обладнані для пасажирів на візках? Невже 60% закладів та установ мають туалети для таких людей? Невже із 60% під’їздів людина на візку може виїхати без сторонньої допомоги? Мене це просто обурює!!! Закордоном людина на візку сама може дістатись куди захоче, а у нас навіть з будинку не може вийти!
Відповісти
Багато тих пандусів зроблено для галочки і толку із них мало. та й на дорогах оце тільки зараз, що почали бордюри трохи опускати, а так чим по вище їх ставлять.
Відповісти
Останні статті
Чи комфортно в Луцьку візочникам та мамам з колясками?
22 вересень, 2014, 15:26