Яке спорядження варто купувати військовим на зиму

Яке спорядження варто купувати військовим на зиму
Попри анонсоване у Мінську перемир’я бойові дії на Сході нашої держави продовжуються. Очевидно, що українським військам треба готуватися до зимової кампанії, а волонтерам починати закуповувати зимову форму та амуніцію.

Поряд з цим, виникає маса питень. Що робити, коли тебе або твого родича призивають до армії? Що саме зараз треба купувати в першу чергу, а на що не варто витрачати кошти? Чим ці бойові дії відрізняються від тих, до яких армію готували всі попередні роки? Якого вкрай необхідного спорядження ніколи не видадуть у Збройних силах України? Що краще купити, а що ліпше зробити самому?

Про всі ці тонкощі забезпечення вояка та добровольця в умовах бойових дій на Сході ми говорили з волинянином, бійцем батальйону "Азов" Сергієм Ващуком (на фото справа).


Хлопець вже півроку служить в батальйоні і говорить, що всі його поради оплачені літрами солдатської крові та поту.

Узагальнений досвід бійців одного з найбільш боєздатних добровольчих батальйонів може згодитися як призовникам так і їхнім родичам. Також зможе зберегти здоров’я та життя не одному патріоту.

Берці. Бажано не українські, хоча є і декілька фірм, які шиють непогано (наприклад «Атака»). Шукати треба осінньо-зимові берці, водостійкі та теплі.

Термобілизна. Вона буває двох видів: для військового, який багато рухається, і для військового, якому бігати і ходити доводиться менше. Тобто треба орієнтуватися на завдання, в яких задіяний конкретний підрозділ.


Наприклад, бійцям штурмових загонів та розвідувально-диверсійних груп краще купувати термобілизну для руху. Вона є у спортивних магазинах та точках, що торгують туристичним спорядженням. Для тих, хто стоїть на блокпостах або несе караульну службу, краще брати білизну другого типу. Її продаються у мисливських та рибальських магазинах.

Шоломи. Кевларові шоломи витримують кулі калібру 5,45 та кулі калібру 7,62 по дотичній траєкторії. Навіть, бували випадки, коли такий шолом витримував два влучання по дотичній кулі від новітньої російської снайперської гвинтівки «Вінторєз».

Бронежилети. Також кевларові. Досвід поточної кампанії свідчить, що більшість вбитих або поранених бійців постраждали не від кулі, а отримали ураження від уламків артилерійських снарядів. Кевлар дуже добре тримає такі уламки. Хорошими є польські бронежилети. Краще брати такі, що дозволяють розмістити на собі також і магазини для автомату (так звана система «Моллі»). Це створить додатковий захист для бійця та дозволить обійтися без розвантажувальної системи.

Балаклави. Утеплені флісові балаклави запобігають обвітренню шкіри обличчя.

Тактичні рукавиці. Дуже важлива річ, на яку мало звертають свою увагу солдати та волонтери. Під час стрільби зброя нагрівається і необережний солдат може попекти руки схопившись за розпечений ствол. Обпалені руки - і він вже не зможе стріляти або перезаряджати свою зброю.


Камуфляж. Для холодної і дощової погоди краще підійде німецький камуфляж. Торгівці військовим спорядженням називають його «Бундес».


У нього цупкіша, тепліша і міцніша тканина, аніж у британського камуфляжу MTP, який за своїм кольором та фактурою добре підходить для використання у теплу пору року.


Є дуже хороша форма, яка називається «Жаба». Розробник цього камуфляжу служив у батальйоні «Азов».


Наколінники та налокітники. Можна не купувати, а вирізати відповідні латки з каремату та вшити зі зворотної сторони на одяг якраз навпроти суглобів. Такі вставки не натиратимуть під колінами та ліктями, як дуже часто буває, коли використовувати наколінники та налокітники, що кріпляться за допомогою пасків.


Попри те, що обома сторонами конфлікту було задекларовано бажання дотримуватися перемир’я, проросійські бойовики вже отримують поставки зимового спорядження та амуніції виробництва Російської Федерації. Очевидно, що сепаратисти готуються до «гарячої» зими, сподіваючись що «генерал мороз» спрацює цього разу проти українського війська.

Але, як заспокоїв на Сергій, навколо Маріуполя зараз будується потужна система оборонних споруд, яка дозволить витримати можливий штурм сепаратистів.

Наостанок наш співрозмовник попросив звернутися до волинян з проханням пожертвувати транспортні засоби для потреб батальйону. Вони можуть бути будь якої ступені зношеності – фахівці підрозділу їх перемонтують. Згодяться навіть звичайні легкові автівки – їх використовують для розвідки.

Телефони бійця є в редакції і ми готові надати їх волонтерам або благодійникам.

Сергій ШАПОВАЛ (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Яке спорядження варто купувати військовим на зиму
29 вересень, 2014, 11:35