Тиждень українського кіно у Луцьку: що подивитися

Тиждень українського кіно у Луцьку: що подивитися
У Луцьку в кінокомплексі «Адреналін» з 9 по 14 жовтня триває Тиждень українського кіно. Щовечора о 20:05 транслюють фільми вітчизняного виробництва.

Українські стрічки показують насамперед аби підтримати українського режисера Олега Сенцова. Його у травні цього року після участі в акції протесту в Криму незаконно затримала окупаційна вдала. Сенцова підозрюють в організації тероризму, нині він перебуває в московській в’язниці.

Тиждень українського кіно має на меті зібрати гроші, необхідні родині режисера. У кінокомплексі «Адреналін» запевняють, що усі кошти, отримані із квитків, перекажуть для Олега Сенцова. Усі сеанси у Луцьку вартують 30 гривень.

ВолиньPost пропонує огляд стрічок, які транслюватимуться у межах Тижня українського кіно з 10 до 14 жовтня.

«МОЛИТВА ЗА ГЕТЬМАНА МАЗЕПУ»

Стрічка – не нова. Її ще у 2001 році відзняв режисер Юрій Іллєнко. Фільм довго де-факто був обмежений для перегляду. Кінооглядачі вважають, що стрічку навмисно «ховали» від людей через несхвалення Кремля. І справді, Петро І зображений там, м’яко кажучи, у нехорошому світлі.

В основі сюжету – історичні перипетії між Іваном Мазепою та Петром І. У ролі Мазепи – легендарний Богдан Ступка. А ще, кажуть, це перший повнометражний і великобюджетний фільм за роки незалежності України.

П’ятниця, 10 жовтня, 20:05 (Срібна зала)



«ПАРАДЖАНОВ»

У фільмі йдеться про Сергія Параджанова. Кінорежисер знімає по-справжньому великі фільми, які приносять йому міжнародне визнання. Але його відверта поведінка провокує конфлікт із радянською владою. Параджанов опиняється у в’язниці. Втім, і це не обмежує його таланту і любові до своєї справи.

Режисери фільму – Олена Фетисова, Серж Аведікян.

П’ятниця, 10 жовтня, 20:05 (Синя зала)
Неділя, 12 жовтня, 20:05 (Синя зала)




«ІСТАЛЬГІЯ»

Режисер Дар’я Онищенко у своєму дебютному фільмі показує три історії кохання, які одночасно відбувається у трьох європейських містах: Мюнхені, Белграді та Києві. Цю драму можна назвати емігрантською.

У Мюнхені старий боксер з екс-Югославії Владан допомагає Руслані, самотній вдові з України, зупинити потоп у її квартирі. У Києві син Руслани Богдан закохується у співачку Марію і пропускає поїзд до Німеччини. Усе це відбувається в той час, коли в Белграді Ялена вирішує провести свою останню ніч удома не з чоловіком, а з молодим сербським маляром Зораном.

Влучно про стрічку висловився її дистриб’ютор Володимир Філатов, якого цитує газета «Україна молода»: «Усі ми знаємо, що таке ностальгія, а істальгія — це прагнення знайти краще на стороні».

Субота, 11 жовтня, 20:05 (Синя зала)
Вівторок, 14 жовтня, 20:05 (Синя зала)




«ТРУБАЧ»

Надзвичайно світлий і позитивний фільм виробництва режисера Анатолія Матешка. Головний герой – 13-річний хлопчик – трубач шкільного оркестру. Як годиться, він не лише любить музику, а й закохується у дівчину. Казковості стрічці додає happy end.

Актор Юрій Радковський каже: «Наш фільм – для дітей, про дітей і головні актори у нас також діти».

У стрічці знімаються і відомі актори: Володимир Горянський, Нонна Гришаєва, Ірма Вітовська, Олекій Горбунов.

Понеділок, 13 жовтня, 20:05 (Синя зала)



«ВАВИЛОН’13»

Це – альманах короткометражної документалістики, народжений Євромайданом. Невеликі фільми-історії про революцію гідності. Усе те, що ми з вами спостерігали останній рік у випусках новин, а дехто і наживо.

У кадрі – «самооборонівці», «Беркут», кухарі Євромайдану, мітингувальники та багато інших історій з революційного життя України за останні місяці.

Понеділок, 13 жовтня, 20:05 (Срібна зала)



«ГАМЕР»

Режисер цієї стрічки – Олег Сенцов. Головний герой – український юнак – геній комп’ютерних ігор. Він, характерно, не задоволений життям реальним і всі сили вкладає у розвиток життя…віртуального.

Основне місце зйомок – Сімферополь. Хоча, упізнати його можна лише зважаючи на деталі, бо місто – якесь дуже типове для України.

Вівторок, 14 жовтня, 20:05 (Срібна зала)



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Тиждень українського кіно у Луцьку: що подивитися
10 жовтень, 2014, 13:32