Григорій Пустовіт – управлінець із Майдану*

Григорій Пустовіт – управлінець із Майдану*
Народ має мати чіткі важелі для впливу на владу, щоб стимулювати будь-якого чиновника до дії, й за необхідності змінити його.

Такою бачить реформу системи державного управління Григорій Олександрович Пустовіт. На його глибоке переконання, після цих виборів до влади мають прийти люди з незаплямованою репутацією, люди нового мислення, люди Майдану, який вимагає європейських стандартів управління країною.

Сьогодні Григорій Пустовіт балотується в народні депутати України, аби гідно представляти та відстоювати інтереси лучан. Стати народним депутатом він вирішив, маючи за плечима багаторічний досвід військового, освітянина, керівника.

Події Помаранчевої революції не могли пройти повз нього як справжнього патріота своєї Батьківщини. Саме тоді, буремного 2004-го, Григорій Пустовіт пішов у політику. Активно відстоюючи ідеали Майдану, вступив до лав «Батьківщини», а пізніше очолив спершу Луцьку міську, а згодом і Волинську обласну організацію партії «Батьківщина».

Захищати права своїх партійців, добиватися правди в часи правління Януковича було нелегко. Вирішити будь-яке питання практично – нереально, бо всі двері для тебе зачинені, бо ти – б’ютівець. Це загартувало.

Під час Революції Гідності активно підтримував вимоги Майдану. Зрештою, коли постало питання, хто ж керуватиме областю, Григорій Олександрович погодився на таку пропозицію й очолив Волинську обласну державну адміністрацію.
За своє життя Григорій Пустовіт не нажив мільйонних статків, бо завжди працював чесно, сумлінно, без хабарів, щоб не було соромно дивитися людям в очі.

Як говорить сам Григорій Олександрович, після призначення на посаду голови Волинської ОДА, вирішив створити прецедент – як може й повинен працювати очільник області. І це йому вдалося. За досить короткий час вдалося відновити роботу структурних підрозділів облдержадміністрації.

Свій перший прийом Григорій Пустовіт проводив до 24-ої години, бо вважав своїм святим обов’язком вислухати і справді почути кожного, хто потребував допомоги, підказки, елементарного людського розуміння. Уперше було організовано виїзний прийом громадян у Локачинському районі, що так важливо для людей, що живуть віддалено від обласного центру. І що найголовніше, люди йшли на прийом щоденно, бо знали, що двері цього посадовця відчинені для кожного.

За час перебування на посаді, а це близько п’яти місяців, вдалося знайти порозуміння з бізнесовим середовищем області. Йдучи до підприємців, Григорій Пустовіт запитував: «Чим я можу вам допомогти?» – що нерідко викликало відверте здивування. Бо ж, як відомо, досі в нас існувала практика «дай за дай», зелене світло бізнес отримував після доброго хабара. За таких умов підприємці всіляко намагаються залишатися в тіні, не платити податки.

Тому саме над цією проблемою Григорію Олександровичу довелось чимало попрацювати. За місяць роботи в лісовій галузі господарства вдалось легалізувати понад 400 робочих місць. Люди тут працювали без трудових книжок, без належного соціального захисту, і їх таки вдалося офіційно працевлаштувати. Відповідно податки йшли до бюджету.

За достатньо короткий відрізок часу за основними показниками виконання місцевих бюджетів вдалося підняти область з 15-го на 3-тє місце відповідно до показника 2013 року. Надходження в загальний фонд місцевих бюджетів зросли на 11, 5%.

Перевиконання склало – 22,7 млн грн. Таким чином, вдалося стабілізувати економічну ситуацію, забезпечити всі соціально важливі видатки й продемонструвати прозорість і відкритість влади.

Проте не лише для бізнесу і простих людей був створений місток для відкритої співпраці. Уперше голова Волинської ОДА Григорій Пустовіт зустрівся з молодіжним громадським активом області, вислухав думки та пропозиції щодо роботи державної адміністрації від громадських активістів, що стало важливим кроком до побудови відкритого громадянського суспільства.

Тоді ж 15 найактивніших учасників молодіжного громадського руху було нагороджено подяками від голови Волинської ОДА.
Немає сумніву, що саме життєвий досвід Григорія Пустовіта, його працелюбність, відповідальність перед людьми й самим собою стали запорукою успішного управління областю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію