Луцьк нічим не поступається Львову, Кракову, Відню, іншим містам Східної Європи*

Луцьк нічим не поступається Львову, Кракову, Відню, іншим містам Східної Європи*
Кандидат у депутати від Блоку Порошенка Роман Іванюк просто на вулиці обговорює з лучанами стратегію розвитку рідного міста.

Впродовж останнього тижня лучани спостерігали незвичайну картину. Кандидат в народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» Роман Іванюк просто на вулицях міста спілкується із лучанами, переконуючи їх у перевагах своєї програми, її дієвості у перетворенні Луцька на справді європейське міста. За духом і стандартами життя. З цією метою кандидат у депутати підходив на вулиці до людей, роздавав листівки, спілкувався з виборцями.

Роман Іванюк – один із небагатьох кандидатів, які вдалися до такої форми агітації. Пояснює, що це природно для нього. Мовляв, йому нема чого ховати від людей. Такі зустрічі – можливість дізнатися, що насамперед хвилює виборців. Спробувати переконати їх у власній спроможності вирішити ці питання.

-Романе Олеговичу, Ви протягом тижня людей просто на вулиці. Який день найбільше запам'ятався?


-Напевно, перший – 6 жовтня. На Театральному майдані, біля пам'ятника Михайлу Грушевському та поблизу торгового центру «Гостинець», розмовляв із лучанами більше трьох годин. У цей день чимало людей підходили поговорити. Зустрів жінку, яка працювала в обласному управлінні охорони здоров'я у часи, коли його очолював мій дідусь Володимир Антонович Іванюк. Він присвятив своє життя медицині. Жінка тепло про нього говорила. Згадувала як досвідченого керівника, який легко знаходив підхід до людей. Казала, той ніколи не підвищував голос на працівників.

Багато говоримо з людьми про так звану безкоштовну медицину в Україні. Усі розуміють, що безплатної медицини не існує ані у нас, ані ніде у світі. Медицина має бути безкоштовною де-факто. Громадяни, сплачуючи податки, робитимуть цільовий внесок на розвиток медицини. Ми і зараз оплачуємо ці кошти, але до медицини вони не доходять. Погоджуюся із вкрай негативною оцінкою людей щодо так званої медичної реформи Януковича. Вона знищує галузь. Потрібно пришвидшувати зміни в цій галузі.

-З чого починаєте агітацію на вулиці?

-Біля агітаційних наметів роздаю листівки перехожим. Дуже швидко знаходжу контакт з лучанами. Хоча спочатку побоювався, що люди не братимуть агітацію чи сприйматимуть насторожено. Тим більше понеділок – важкий день (усміхається, - авт.). Але в людей – великий інтерес до виборів. Вони прагнуть змін і готові брати на себе частину відповідальності за реформи. Відтак – готові до дискусій та розмов. Тому листівки і газети беруть залюбки.

У Луцьку – висока політична зацікавленість. Усі розуміють важливість виборів до Верховної Ради. Адже парламент прийматиме важливі рішення щодо протидії від російської агресії. На часі – реалізація політичних та економічних вимог Майдану. Ще один висновок полягає у тому, що час емоційних рішень минув. Люди будуть голосувати зважено і відповідально, обираючи з-поміж кандидатів практичних, перспективних людей. Для цього необхідно безпосереднє спілкування. Самої лише телевізійної агітації недостатньо.

Найбільше політичних дискусій відбувалося на Театральному майдані. Люди багато питають про війну, реформи, майбутнє Луцька, медицину, освіту, тощо. Розповідав про програму Президента «Україна 2020», висловлював власне бачення реформ. Пояснював, як для України і для Луцька може знадобитися мій досвід у залученні інвестицій. Загалом діалог налагоджувати легко і приємно. Люди налаштовані позитивно. Лунає чимало розумних думок і пропозицій, які можуть бути втілені у життя. Ставши народним депутатом, готовий реалізувати чимало таких ініціатив.

-Які з Ваших ідей виборці сприймають найліпше?

-Приємно вразило, що людей цікавить тема інвестицій в економіку Україну та міста. Багато хто розуміє, що це можливість залучити в розвиток гроші українських чи іноземних бізнесменів. Результат залучених інвестицій – покращення інфраструктури, нові робочі місця із гідною зарплатою, відрахування на соціальні видатки.

Загалом лучани схвально сприймають мої програмні пріоритети. Зокрема, щодо створення в Україні аналогу «Грузинського інвестиційного фонду». Свого часу ця структура залучила в економіку невеликої кавказької республіки близько шести мільярдів доларів США. З огляду на геополітичні масштаби України ця сума буде вимірюватися у десятках мільярдів доларів.

Україна і Луцьк – перспективні інвестиційні проекти. Їм потрібна якісна, професійна презентація глобальним інвесторам. Я 10 років професійно залучаю в Україну інвестиції. Знаю, як реформувати неефективні державні механізми. Зробити їх прозорими, дієвими і привабливим для великого капіталу.

Люди підтримують ідею розвитку міста як високотехнологічного промислового центру Східної Європи. Луцьк – зручна територія для розміщення виробництв міжнародних корпорацій. Місто має усе необхідне. І наближеність до кордонів з Євросоюзом та Білоруссю, і інтелектуальний потенціал, і кваліфікованих працівників, і промислові традиції, скажімо автобудування. Маємо приклад такого підприємства. На заводі «Кромберг і Шуберт» створено близько 3,7 тисяч робочих місць. Цей досвід виявився успішним, оскільки завод почав розширюватися.

-Чи цікава людям ідея «Луцьк як туристичний центр»?

-Це дуже перспективний напрямок розвитку. За туристичним потенціалом Луцьк не поступається Львову, Кракову, Відню, іншим містам Східної Європи. Необхідно використати колосальні туристичні можливості міста. Маємо повністю збережений замок, монастирі 15 століття, церкви 14-15 століття, кірхи 11 століття. Старе місто – музей просто неба. Я ініціюватиму надання історичному центру Луцька, насамперед замку, статусу об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

-Доводилося спілкуватися з агітаторами інших кандидатів?

-Так. Біля пам’ятника Грушевському спілкувався із кількома агітаторами. Адже мої потенційні виборці – усі мешканці Луцька. Інших кандидатів та їх представників не сприймаю за опонентів. Не збираюся влаштовувати боротьбу за голоси. У часи справжньої війни із російською агресією українці мають єднатися навколо спільної мети – перемоги та відродженні країни.

Ці думки я висловлюю представникам інших кандидатів. Спочатку вони сприйняли їх насторожено. Але згодом ми порозумілися. Вони обіцяли передати мою позицію своїм кандидатам у депутати. Ми зійшлися на спільній тезі про необхідність об'єднання українців. Насамкінець обмінялися листівками, буклетами, газетами.

-Яка розмова була найважчою?

-Зустрічав чимало людей, які переживають побутові чи соціально-економічні негаразди. На зупинці, що на початку проспекту Молоді, зустрів молоду пару з двома дітьми. Чоловік утратив роботу через скорочення. Не може влаштуватися за фахом. Перебивається тимчасовими заробітками. Дружина – домогосподарка, виховує дітей. У їхніх словах відчув відчай і біль. Була непроста розмова. Спробував допомогти порадою із власного досвіду. Як краще шукати роботу, як поводитися під час бесіди з роботодавцем, правильно себе презентувати. Ми були абсолютно щирі, бо я також був у подібній ситуації. Розказав свою історію пошуків роботи. Про те, як вдалося знайти себе. Головне – не зупинятися і не опускати рук.

-Чи були кумедні випадки?

-Одна жіночка старшого віку не могла повірити, що листівку їй дав кандидат. Одягнула окуляри і, як міліціонер, порівнювала фото на листівці з оригіналом (сміється, - авт.). Коли переконалася, що це справді я, трохи зашарілася, взяла газету, подякувала, побажала перемоги і пішла.

-Плануєте й далі проводити такі «виходи в люди»?

-Безперечно. Переконався, що це найкращий спосіб дізнатися, як і чим живе місто і його мешканці. Поспілкуватися із земляками в розкутій атмосфері. Приємно, що люди говорять відверто, не соромляться висловлювати ідеї. Відбувається неформальна розмова між мешканцями одного міста. Луцьк завжди за духом був європейським містом. Ця щира, невимушена комунікація підтверджує європейські традиції нашого міста, високу внутрішню культуру лучан.

Я впевнений, що за п’ять років побачимо обриси нової України. У якій легко започатковувати і вести бізнес. Де немає корупції і рейдерства. Із судовою системою, що захищає права громадян. Де щороку відчутно збільшуються обсяги інвестицій, якісно зростають соціальні стандарти і доходи людей.

Ярина Приходько

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наш кандидат, молодець
Всім голосувати за нього, людину котра не була у Луцьку, котра не знає чим живе наше місто і що після ймовірної перемоги більше сюди не повернеться.
А ви далі голосуйте за гречку
Відповісти
мажор ми не лохи
Відповісти
А я буду голосувати за Романа . Він політик європейського стандарту і підхід у нього сучасний . Молоді треба давати дорогу і шанс . Тоді буде толк.
Відповісти
"Ви протягом тижня людей просто на вулиці." Що б це означало?
Відповісти
В луцьку взагаліто одна кірха і вона не з 11 століття
Відповісти
"За туристичним потенціалом Луцьк не поступається Львову, Кракову, Відню, іншим містам Східної Європи."
Що він курить? Кірха 11 століття... ноу комент )))
Відповісти
Остап со вчерашнего дня еще ничего не ел. Поэтому красноречие его было необыкновенно.
«Международный васюкинский турнир 1927 года». Приезд Хозе-Рауля Капабланки, Эммануила Ласкера, Алехина, Нимцовича, Рети, Рубинштейна, Мароцци, Тарраша, Видмар и доктора Григорьева обеспечен.
Теперь относительно железнодорожной магистрали Москва-Васюки. Несомненно, таковая не будет обладать такой пропускной способностью, чтобы перевезти в Васюки всех желающих. Отсюда вытекает аэропорт «Большие Васюки» — регулярное отправление почтовых самолетов и дирижаблей во все концы света, включая ЛосАнжелос и Мельбурн.
Ослепительные перспективы развернулись перед васюкинскими любителями.
Відповісти
аххаха))
Відповісти
хвилина реклами називається стаття.
Відповісти
тиічний мажор..видно посмішку видавлює із себе...
Відповісти
що роман зробив для луцька? говорить що залучив багато долярив..... в луцьку що вин зробив? схамениться люди.
Відповісти
хай розкаже роман про инфинити, яке татко купив для синочка. це за ваши Лучани гроши.
Відповісти
Лютера́нська кі́рха — лютеранська (нині баптистська) церква в Луцьку; пам'ятка архітектури, розташована на вулиці Лютеранській, 1, в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк».

Кірху було збудовано у 1906 році як храм Луцької лютеранської громади. З часу побудови вона виконувала роль одного з головних храмів німецьких колоністів Волині
Відповісти
Останні статті
Луцьк нічим не поступається Львову, Кракову, Відню, іншим містам Східної Європи*
15 жовтень, 2014, 13:05