Юрій Гупало: «Не втратьмо шанс оновити країну – об’єднуймося»*

Юрій Гупало: «Не втратьмо шанс оновити країну – об’єднуймося»*
Юрій Гупало – людина нової доби. Доби, яка розпочалася в Україні після перемоги Революції Гідності та обрання Президентом Петра Порошенка. Гупало переконаний, що, попри трагедію війни на Сході й загострення економічної кризи, ця доба – це передусім час нових перспектив.

«Нам випав унікальний шанс – шанс оновити країну, почати жити по-новому. І не проґавити ми його можемо тільки тоді, якщо зуміємо об’єднатися», − каже Юрій Гупало, кандидат у народні депутати від виборчого округу № 19, куди входять Володимир-Волинський, Іваничівський та Любомльський райони, а також міста Володимир-Волинський та Нововолинськ.

«МАЄМО ШАНС ВПЕРШЕ НЕ РОЗЧАРУВАТИСЯ У ПРЕЗИДЕНТІ»

– Юрію Володимировичу, під час щоденних зустрічей із волинянами Ви щоразу наголошуєте, що підтримуєте дії президента Петра Порошенка і в Парламенті плануєте працювати в його команді. Не боїтеся втратити довіру людей? Адже чинній владі в нас традиційно не довіряють?...

– Ви маєте рацію тільки частково. Чому владі не довіряють? Бо звикли, що вона – продажна і корумпована. Тобто, склався своєрідний стереотип: раз у владі − значить негідник. Такою була сумна дійсність попередніх років.

Але не забуваймо, що ми живемо в нових реаліях: ми пережили Революцію Гідності, ми бачимо небувалий підйом самосвідомості нації, ми живемо в країні, де прийнятий закон про люстрацію, де Президента, вперше за всі роки незалежності, обрали в першому турі!

Я вважаю, що це – не просто зовнішні зміни. Це пряме свідчення того, що країна оновилася. І народ більше не допустить скочування влади в прірву злочинності.

Крім того, я впевнений: Президентом України вперше стала людина, яка реально здатна навести лад у країні. Порошенко зібрав професійну команду. Порошенко з командою розробив програму ефективних реформ. Порошенко цілеспрямовано втілює в життя свої передвиборчі обіцянки. Тепер – справа за нами. Ми повинні нарешті забути про чвари і об’єднатися.

– Які тези у програмі Президента ви передусім готові відстоювати, ставши народним депутатом?

– По-перше, це мирний план Президента, який передбачає локалізацію військового конфлікту і припинення війни. Тільки у Любомльському районі, де я народився, – троє загиблих в АТО. Мої земляки відчули весь жах війни. Тому я, як і волиняни, як і Президент, хочу миру. І все зроблю для його повернення.

По-друге, це реформа армії – переозброєння, перехід на стандарти НАТО, підвищення професіоналізму військових, викорінення корупції у війську. Мешканці Володимира-Волинського, на території якого розташована 51-а окрема механізована бригада, як ніхто, знають про плачевний стан нашої армії.

По-третє, це адміністративна реформа. Села і міста Волині мусять врешті отримати більше повноважень, право використовувати свої гроші на свій розвиток, а не віддавати їх у Київ.

По-четверте, це реформа правоохоронної і судової системи. Я як підприємець, особливо схвально ставлюся до наміру Президента викорінити корупцію в судах. Адже моє підприємство не раз потерпало від несправедливих рішень Феміди у протистоянні з податківцями.

По-п’яте, це однозначний шлях у Європу. Президент відверто заявив про прагнення моєї країни вступити в ЄС та Північноатлантичний Альянс.

ГРОШІ, ШАХТИ, КОРДОН

– Яким чином, на Вашу думку, в Україні мусить відбутися адміністративна реформа?

– Її положення чіткі і зрозумілі. Мусить пройти децентралізація влади. Громади отримають більше прав і коштів на реалізацію повноважень. Виконавчу владу в областях не очолюватимуть призначені згори «губернатори». Це будуть виконкоми обласних рад.

Окрім того, я вважаю, що в Україні мусить бути впроваджена програма саморозвитку регіонів. Це має стати своєрідним перехідним етапом між сучасним станом місцевого самоврядування і перспективою, коли громади отримають набагато більше прав. Програма повинна включати в себе вивчення досвіду Польщі та інших європейських країн, де відбувалися схожі до наших реформи.

– Територія округу, на якому Ви балотуєтеся, – прикордонний регіон. Чи будете Ви відстоювати у Парламенті потребу розвитку прикордонної інфраструктури, чи не вважаєте це пріоритетом своєї депутатської діяльності?


– Однозначно це один з пріоритетів. Зрештою, кому краще знати про проблеми перетину кордону, як не мені – власнику компанії з міжнародних транспортних перевезень?

У цій сфері бачу два основних завдання: перше – викорінення корупції на митниці, друге – спрощення перетину кордону. Мешканці прикордонних Любомльського, Іваничівського та Володимир-Волинського районів повинні отримати право безвізового перетину кордону з Польщею. Так само має бути спрощена процедура оформлення тимчасових документів для автотранспорту, який переїжджає кордон.

Нагальною для Волині є також потреба у відкритті мінімум одного додаткового пункту пропуску – це і розвантажить інші переходи, і посприяє притоку інвестицій. Ну і ремонту автошляхів це однозначно допоможе: нові прикордонні переходи передбачають і нові дороги.

– Проблеми волинських шахт – давні і масштабні. Щоразу перед черговими виборами кандидати обіцяють їх вирішити – «а віз і нині там». Чому так? І чому, коли Ви кажете, що їх нарешті вирішите, Вам повинні повірити?

– Тому що я не політик-популіст, який працюватиме у Парламенті так, як скаже партійний бос. І не брехун, який каже: проголосуйте за мене, і завтра будете жити, як в Бога за пазухою.

Я наголошую: проблеми волинських шахт не можна оцінювати відірвано від загальнодержавних проблем. А це корупція, через яку у вугільну галузь не можуть прийти інвестиції. Зламаємо хребет корупції – стане легше дихати і шахтарям, і медикам, і бізнесменам.

Водночас не маємо права забувати про стратегічну важливість вугільної промисловості для України. Воєнні дії на Донеччині не дають можливості звідти повноцінно постачати вугілля, тож волинські шахтарі в таких умовах стають справжніми «хранителями енергетичного щита» України. До того ж ми зробимо все, аби ввести нарешті в експлуатацію шахту № 10 – це стане ще одним цвяхом у труну путінської агресії. Адже нововолинська шахта дасть можливість стати менш енергозалежними від північного сусіда.

– До речі, щодо євроінтеграції. Інколи складається враження, що за красивими словами про «європейський рівень життя» наші політики не бачать, що конкретно українцям треба робити, аби стати повноцінними учасниками євроспільноти. У Вас є таке розуміння?

– Так, є. До речі, це «розуміння» від імені всіх українців 27 червня в Брюсселі підписав Петро Порошенко. Воно називається «Угода про Асоціацію з Євросоюзом». Адже ця угода – це не просто порожні й красиві декларації. Це програма реформ в Україні, в кожному її місті й селі. Реалізація Угоди передбачає верховенство права, антикорупційні заходи, залучення інвестицій і дотримання прав особистості. Саме це варто мати на увазі, коли говоримо про євроінтеграцію. І, до слова, саме вони покладені в основу пакету реформ Блоку Порошенка.

ОБ’ЄДНАТИСЯ ЗАРАДИ ЕФЕКТИВНИХ РЕФОРМ


– Ви як підприємець з досвідом, очевидно, серйозну увагу в Парламенті мали б звернути на поліпшення умов для малого і середнього бізнесу. Чи Ви згідні з твердженням, що «бізнесу не треба допомагати, йому просто варто не заважати»?

– Не зовсім. Перед тим, як бізнесу, як ви кажете, «не заважати», для нього треба створити необхідні умови роботи. Загалом це називається «конкурентна економічна модель вільного ринку». В такій моделі виграють ініціативні, наполегливі й працьовиті. А не ті, у кого зв’язки й «дахи» в правоохоронних органах.

А це можливо лише після впровадження реформ. Реформувати треба суди, міліцію, СБУ, прокуратуру, Антимонопольний комітет. Ну і, звісно ж, податкову систему: кількість податків скоротити, їхні ставки – зменшити, а офшори як методи уникнення податків – перекрити.

До слова, успіх цих реформ, я переконаний, дозволить нанести вирішальний удар по корупції.

– А як же захист соціально незахищених. Хто подбає про пенсіонерів, молодь?..

– Якщо в частині підтримки бізнесу я кажу «держава мусить забезпечити умови», то підтримка найбідніших громадян – прямий і священний обов’язок державної влади. До слова, реформи, про які я згадав вище, дозволять Україні стати багатшою. Скажу просто: перестануть красти з бюджету – стане вистачати на соціальні виплати, пенсії, допомоги і т.п.

Не забуваймо і про адмінреформу як одну з основних у пакеті реформ Президента. В місцевих бюджетах залишатиметься більше грошей, які підуть на сільські дороги, облаштування медпунктів, шкіл і садочків. Зменшиться податковий тиск на підприємців − у райцентрах і селах почнуть з’являтися робочі місця. Люди отримуватимуть офіційну зарплату – побільшають страхові внески. Нарешті стане можливою давня мрія українців – страхова медицина, коли хворому не доведеться бігати поверхами лікарні в пошуках шприца.

Це, знаєте, як ланцюгова реакція. Успіх однієї реформи зумовлюватиме успіх наступної. Загалом, чим добрий пакет реформ Петра Порошенка, впровадження кого я підтримую? Передусім саме тим, що це – ПАКЕТ, комплекс реформ. Саме тому він приречений на успіх. Головне, щоб це розуміли депутати Верховної Ради, щоб відкинули амбіції й об’єдналися навколо Президента.

– Ви наголошуєте на потребі підтримати Президента. Невже це єдиний шлях?

– Як би це категорично не звучало, але так. Наразі – єдиний. Тільки голосуючи за Президента і тих, хто з ним, можна додавити бандитів, які сьогодні знову рвуться до влади. Тільки так можна продовжити зміни, розпочаті Революцією Гідності. А зміни ці – це реформи, подолання корупції, підвищення рівня життя українців.

Ми не маємо права повторити помилку, допущену після Помаранчевої революції. Не можна знову почати з’ясовувати, хто більший патріот чи хто більш достойний. Згадайте, що сталося тоді: олігархи і бандити захопили владу.

Тому зараз єдиний вихід – об’єднатися навколо реформаторських ідей Президента України Петра Порошенка, підтримати його план повернення миру та проведення реформ. Тільки так ми врешті зможемо жити достойно, гідно, по-європейськи.

Розмовляв Антон ШВЕЦЬ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
юра, а міжнародні перевезення вже не кормлять??
Відповісти
не кормл'ять, може пройду. Петро проголосуй хоч ти за мене, а то кажуть, що всі за Мельника голосуватимуть, а я теж хочу
Відповісти
з Президента. Розчарування незабаром...
Відповісти
Останні статті
Юрій Гупало: «Не втратьмо шанс оновити країну – об’єднуймося»*
20 жовтень, 2014, 16:14