Досяжний нардеп: як волинянам достукатися до депутатів

Досяжний нардеп: як волинянам достукатися до депутатів
Сьогодні, 27 листопада, у Верховній Раді VIII-го скликання зібрався новий склад парламенту, аби скласти присягу й відкрити першу сесію.

Згідно зі статтею 76 Конституції України, новообрані народні депутати України нестимуть свої повноваження протягом п’яти наступних років. Чи знають волиняни, як повинні працювати ті, кого вони обирали? Де, коли і яким чином можна звернутися до нардепів з питаннями, що турбують?

ВолиньPost вирішив розповісти про основні способи «спілкування» з народними обранцями.

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про статус народного депутата України», народний депутат постійно підтримує зв'язки з виборцями у порядку, встановленому законом.

«Народні депутати, обрані в одномандатних виборчих округах, зобов'язані підтримувати зв'язок з виборцями своїх округів. Народні депутати, обрані в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, здійснюють зв'язок з виборцями, які мешкають на території України, у порядку персонального представництва, визначеному депутатськими фракціями (групами) Верховної Ради України відповідно до закону», - зазначається у Законі.

Пункт 2 цього ж Закону говорить, що народний депутат розглядає звернення виборців, а також від підприємств, установ, організацій, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, вживає заходів для реалізації їх пропозицій і законних вимог та інформує виборців про свою депутатську діяльність під час особистих зустрічей з ними та через ЗМІ.

КОНТАКТ ВІЗУАЛЬНИЙ: ПЕРЕДІСТОРІЯ

Здебільшого, волинян, особливо тих, у кого є нагальні потреби й проблеми, що потребують вирішення, не потрібно ознайомлювати з народними обранцями. Однак, з новою історією країни до влади прийшли й нові люди, які, можливо, стануть джерелом довіри й рішучих дій на користь суспільства, що так рішуче прагне змін. Однак, чи можна сказати так про всіх волинських нардепів?!

Про остаточні результати виборів у п’яти мажоритарних округах Волинської області стало відомо ще 10 листопада. Серед 62 кандадитів обрали п’ять депутатів до Верховної Ради України: троє парламентаріїв попередньої каденції (Сергій Мартиняк, Степан Івахів та Ігор Єремеєв) і два нових обличчя у Раді (Ігор Гузь та Ігор Лапін).

Одномандатний виборчий округ №19: Ігор Гузь, «Народний фронт»

В окрузі № 19 (місто Володимир-Волинський) переміг Ігор Гузь, висунутий політичною партією «Народний Фронт». Його підтримали 27 тисяч 243 виборці. Натомість його основний суперник, самовисуванець Костянтин Зінкевич, отримав підтримку від 15 тисяч 211 виборців. Центральна виборча комісія затвердила Ігоря Гузя нардепом.

Одномандатний виборчий округ №20: Сергій Мартиняк, самовисуванець

В окрузі №20 (місто Горохів) перемогу здобув самовисуванець Сергій Мартиняк, за якого віддали свій голос 36 тисяч 648 виборців. Його конкурент, Володимир Бондар, який балотувався від партії «Блок Петра Порошенка», отримав підтримку від 21 тисячі 353 виборців. ЦВК визнала Мартиняка народним депутатом 7 листопада.

Одномандатний виборчий округ №21: Степан Івахів, самовисуванець

В окрузі №21 (місто Ковель) уже вдруге здобув перемогу самовисуванець Степан Івахів. Його рівень підтримки становив 63,49% голосів (59 тисяч 706 виборців). Другу сходинку у виборчих перегонах посів Сергій Дружинович, який балотувався від політичної партії «Сила людей», з результатом 14,12% голосів (13 тисяч 279 виборців). Зрештою, 6 листопада Івахіва оголосили народним депутатом

Одномандатний виборчий округ №22: Ігор Лапін, «Народний фронт»

В окрузі №22 (місто Луцьк) виборчі перегони були найгарячішими: від завершення голосування до оголошення результатів тут і блокували роботу, і проводили нічну варту, і мали місце судові спори.

Як виявилося, не дарма, адже різниця у голосах між основними кандидатами-конкурентами становила лише 28 (!) голосів.

Незважаючи на це, Центральна виборча комісія 9 листопала оголосила результати, за яким перемогу отримав командир другої роти батальйону «Айдар», висунутий партією «Народний фронт», Ігор Лапін. За нього свої голоси віддали 24 тисячі 245 виборців. Суперниця Лапіна, самовисуванка Ірина Констанкевич отримала підтримку від 24 тисяч 217 виборців.

Одномандатний виборчий округ №23: Ігор Єремеєв, самовисуванець

В окрузі № 23 (селище Маневичі) найбільшу кількість голосів отримав самовисуванець Ігор Єремеєв - 41 тисяча 988 голосів. Його конкурент - Людмила Кирда, висунута ВО «Батьківщина», - отримала 22 тисячі 760 голосів виборців. Центральна виборча комісія визнала Єремеєва нардепом 10 листопада.

«ВІД БІДИ І В ПЕЧІ НЕ СХОВАЄШСЯ»: РІВНІ ДОСТУПНОСТІ

Роботу з виборцями можна з впевненістю вважати своєрідним тестом на виправдання народної довіри, адже віддаючи голос чи то за гречку, чи за ім’я, чи за "симпатичний фейс", люди очікують чогось взамін.

Зазвичай, народні депутати допомагають своїм виборцям під егідою благодійного фонду: «Патріоти Волині» у Степана Івахіва, «Європейський вектор» у Сергія Мартиняка, «Волинська родина» у Ігоря Єремеєва. Благодійних фондів у Ігоря Гузя та Ігоря Лапіна наразі немає.

Вперто шукаючи допомоги, бо ж «хто стукає, тому відчиняють», виборці, в тому числі й волинські, не завжди якісно розуміють слово «допомога». Більшість виборців сприймають це, як звичне «дай», чим волинські (і не тільки) нардепи уміло користуються.

Рідко можна почути про допомогу виборцям на рівні службово-законодавчому: формування законів, які полегшать життя і дадуть змогу заробляти, відпочивати і жити значно ліпше, проведення реформ та створення ініціатив. Аби відпала необхідність у різного роду «подачках», саме такої якісної роботи повинні очікувати виборці від своїх обранців.

Проте, коли «припікає», гаяти час безглуздо. І на допомогу приходить будь-яка інформація...

Ігор Гузь – «Народний фронт»

Ще донедавна персональний сайт нардепа Ігоря Гузя містив інформацію про нього, як про кандидата. Тепер же тут є онлайн-приймальня, адреси, куди можна звернутися за допомогою, та телефони. Графік прийому виборців відсутній.


Сергій Мартиняк – самовисуванець

На офіційному сайті народного депутата України Сергія Мартиняка виборцеві знайти потрібну інформацію найлегше: одразу на головній сторінці розміщена інформація про представників в районах округу, інтернет-приймальня депутата та потрібні контакти. Однак графік прийому виборців відсутній.

Степан Івахів – самовисуванець

На головній сторінці персонального сайту нардепа Степана Івахіва одразу розміщенний розділ «Електронна приймальня», куди можна направити питання, побажання або зауваження. Є інформація про графік роботи громадських приймалень, де вказані місце та час прийому, однак знайти її можна, клікнувши на розділ «діяльність».

Ігор Лапін – «Народний фронт»

Ввівши в пошукову систему Googe ключові слова «Ігор Лапін», знаходимо лише його акаунти у соцмережах «Вконтакте», Facebook та перелік новин. Жодної інформації про пересональний сайт чи штаб наразі немає, не кажучи вже про графік прийому чи онлайн-приймальну. Оскільки Лапін - бойовий командир, і сфера його діяльності дещо інша, можна припустити, що невдовзі усі контакти будуть доступні лучанам.

Ігор Єремеєв - самовисуванець


Зв’язатися зі штабом нардепа Ігоря Єремеєва в мережі трохи складніше. Аби відшукати інтернет-приймальню, необхідно зайти у розділ «контактна інформація», уже там натиснути «форма зворотнього зв’язку» і переходимо у «повідомлення», де виборці можуть описати питання, з яким звертаються, залишивши свої телефон та e-mail.

У тому ж розділі «Контактна інформація» вказані телефони, адреси громадських приймалень та їхніх керівників. Графіку прийому виборців немає.

* * *

У складні для країни часи, коли за порогом війна, у волинян виникає потреба здебільшого у забезпеченні українських, волинських зокрема, військових на фронті. Виникають питання фінансової допомоги родинам загиблих бійців у зоні АТО, лікування поранених бійців, ротації, визволення полонених... Усі проблеми, що хвилювали раніше і «допікали» роками? здаються тепер незначними.

Гадаєш, що не все так і погано, бо в тебе вдома тепло, свіжі продукти, чистий, випрасуваний одяг, здорові діти, які відвідують школу чи садок, а сам маєш такий-сякий стабільний дохід. Може, води гарячої вдома немає, зате хоча б є холодна, яку за хвилин п'ятнадцять можна підігріти...

Коли війна, все інше відходить на другий план. Але ж війна не триватиме вічно... Хочеться вірити, що волинські нардепи не лише сприятимуть її завершенню, а й поступово покращуватимуть життя своїх краян. Можливо тоді волинянам не доведеться тероризувати інтернет-приймальні чи «набиватися» на прийом до керівників штабів.

Наталка ВОСКРЕСЕНСЬКА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так дивно і в жодного не має обручки .Ммм це мабуть такий політичний стиль)
Відповісти
Ну чого. В Гузя он є на фото обручка.
Відповісти
Побачимо, як вони будуть "працювати" з виборцями.
Відповісти
Як, як, а ніяк, попередні і далі деребанитимуть країну, а продажні лохи за них голосуватимуть
Відповісти
Останні статті
Досяжний нардеп: як волинянам достукатися до депутатів
27 листопад, 2014, 17:40