Чи повернеться Волинський клондайк? Частина друга: дивні автоімпортери

Чи повернеться Волинський клондайк? Частина друга: дивні автоімпортери
Свята минули – і «тихі війни» на Волині відродилися з новою силою. Щоправда, воюють не за цілісність країни, а за можливість в обхід совісті і закону возити через кордон товари.

Використовуючи популярну тему «революційної боротьби з корупцією», окремі підприємці пишуть відкриті листи і всіляко намагаються довести: їм заважають чесно працювати.

21 січня у Києві відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції. На ньому були присутні представники такої собі «Всеукраїнської асоціації імпортерів автомототехніки» - нещодавно створеної громадської організації. Її представники стверджували, що Волинська митниця створює перешкоди діяльності підприємств-імпортерів. Втім там же, на засіданні парламентського комітету, виявилося, що «борці за правду» дивним чином мають багато спільного і «мутного» у своїх біографіях.

КОЛИШНІ МИТНИКИ І СБУ-ШНИКИ – БОРЦІ ЗА ПРАВА ПІДПРИЄМЦІВ?

Останні місяці уважні читачі волинських інтернет-видань мають можливість спостерігати інформаційну «війну» проти Волинської митниці. «Воює» кілька підприємців. Вони навіть ініціювали створення ради при Генеральному управлінні Державної фіскальної служби України у Волинській області для здійснення громадської експертизи діяльності Волинської митниці.

Один з основних фігурантів «митних воєн» - підприємець Юрій Матчук і його компанія «Клеодора-М», яка займається ввезенням в Україну «панамських кузовів» (про це детальніше читайте у матеріалі «Чи повернеться Волинський клондайк? Частина перша: панамський слід»).

ТзОВ «Трансгруп ФК» скаржиться на затягування у проведенні митних оглядів автомобілів, які імпортує підприємство.

А ТзОВ «Авто Вест Груп» нарікає на перешкоджання у роботі організованого його фірмою митного складу – терміналу для розмитнення.

Останнє питання розглядали 21 січня на засіданні парламентського антикорупційного комітету. До народних депутатів прийшли представник «Всеукраїнської асоціації імпортерів автомототехніки» С. Мостинець і представник «Авто Вест Груп» О. Огородник. Вони стверджували, що Волинська митниця перешкоджає створювати окреме місце прибуття імпортних автомобілів для групи компаній ТОВ «Авто Вест Груп».

До цієї групи належать ТОВ «Роделла», ТОВ «Клеодора-М», ТОВ «АВТО ІЗІ», ТОВ «ЛКВ ГРУП», ТОВ «Трансгруп ФК», ТОВ «Трактрейд». Власне керівники цих фірм і є згаданою вище «Асоціацією імпортерів»… (Публікації на захист цих підприємств з дивною синхронністю з’являлись час від часу на сторінках окремих волинських видань, що й дало нам підстави вважати це спланованою «інформаційною війною»).

В розпорядженні ВолиньPost є лист голови антикорупційного парламентського комітету Єгора Соболєва до керівництва Служби безпеки України. У ньому йдеться, що, не зважаючи на заяви підприємців, парламентарі мають усі підстави підозрювати у махінаціях саме цих імпортерів.

Ось яку інформацію оприлюднює Єгор Соболєв:

1. Присутні на засіданні Комітету представники підприємців – С. Мостинець і О. Огородник – мають «цікаве» минуле. Зокрема Мостинець – колишній працівник спецпідрозділу «К» УСБУ у Волинській області, а Огородник – колишній начальник митного поста «Луцьк».

2. Щодо голови «Всеукраїнської асоціації імпортерів автомототехніки», (а заодно засновника більшості підприємств, що входять до неї) Юрія Матчука тільки протягом 2014 року посадові особи митного поста «Ковель» склали 23 протоколи за фактами спроб зменшити митні платежі.

3. 22 липня ГУ Міноходів у Волинській області розпочало досудове розслідування по кримінальному провадженню за фактом умисного ухилення від сплати податків та митних платежів стосовно працівників «Клеодори-М» - однієї з фірм Юрія Матчука.

4. Один із засновників підприємства «Трансгруп ФК» - високопосадовець прокуратури Донецької області.

«Діяльність зазначених осіб та намагання монополізувати імпорт транспортних засобів шляхом відкриття свого місця прибуття автотранспорту може створювати корупційну складову, у зв’язку з чим Комітет просить перевірити зазначені підприємства та причетних до них посадових осіб на предмет ухилення від сплати податків у великих розмірах», пише голова парламентського Комітету з питань протидії і запобігання корупції.

Єгор Соболєв у листі до керівництва СБУ вказує також на необхідність «провести ретельну та всебічну перевірку зазначених фактів та вжити відповідних заходів реагування».

Схожий лист Соболєв направив і керівництву Державної фіскальної служби України. Навівши ті ж факти нечистоплотності підприємців-скаржників, голова Комітету запропонував підрозділам ДФС України «поставити на особливий контроль діяльність суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності з метою недопущення та запобігання втягненню посадових осіб ДФС у ймовірні корупційні діяння та можливої монополізації імпорту ринку вживаних автомобілів».


ЧИ МАЮТЬ ПРАВО «ЛЮДИ МАТЧУКА» ПРИКРИВАТИСЯ ІДЕЄЮ ЗАХИСТУ ПРАВ ПІДПРИЄМЦІВ?


Прийшов час уважніше оцінити згадану вище «Всеукраїнську асоціацію імпортерів автомототехніки».

Як писав ВолиньPost, цю асоціацію створили у жовтні 2014 року. А вже через два тижні вона почала відкритими листами «тролити» начальника Волинської митниці Андрія Андрейківа.

Асоціація не має своєї сторінки в інтернеті, жодного разу не оприлюднювала своїх контактів чи будь-яких інших офіційних даних. Не знайти в мережі й жодного офіційного бланку цієї організації. Усі згадки про неї обмежуються формулюваннями «представники Асоціації обурені», «члени Асоціації виступили з заявою» тощо. Відомо тільки про її голову – згаданого вище Юрія Матчука.

У вересні 2014 року на Волині була створена ще одна громадська організація зі схожою назвою: «Асоціація імпортерів автотранспорту». Втім, ситуація і тут схожа: жодних контактів, прізвищ чи адрес. Правда, є сайт: aiau.com.ua і телефон гарячої лінії.

Там в односторонньому порядку усім охочим пропонують повідомляти цю «Асоціацію» про факти корупції на митниці. Мовляв, це така акція – «Подолаємо корупцію разом», пояснюють невідомі борці за правду. Результати такої діяльності очевидні: на сайті вказано, що у них – аж чотири звернення про факти корупції на митниці (від кого, які, чи перевірені – ні слова), а на сторінці цього утворення у Фейсбуці – аж вісім підписНиків.

Дивним чином назва цих двох організацій співзвучна назві іншого об’днання – Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД), авторитетної структури, яка діє в Україні уже 16 років і об’єднує 528 підприємств, на яких створено 86 тисяч робочих місць. Ця структура стала ініціатором прийняття 28 законів і 74 постанов Уряду. Чи не бажання трошки «попаразитувати» на авторитеті колег підказало творцям нової «асоціації» схожу назву?

Президент ВААІД Станіслав Щербина нещодавно написав листа на ім’я голови парламентського комітету з питань протидії і запобігання корупції. У ньому він, зокрема, зазначив:

«Останнім часом ВААІД стурбована тим, що різні громадські об’єднання, які позиціонують себе нібито представниками авто імпортерів, лобіюють вузькогосподарські інтереси окремих підприємств з метою отримання монопольного права реалізації транспортних засобів, що були у вжитку, на території України. Такі об’єднання створені нещодавно, не мають історії співпраці з органами державної влади, в них відсутні пропозиції щодо законодавчих ініціатив.

Це такі об’єднання як «Асоціація імпортерів автотранспорту», створена у вересні 2014 року декількома юридичними особами, що афільовані між собою та розташовані за однією юридичною адресою, а також «Всеукраїнська асоціація імпортерів автомототехніки», яка створена у жовтні 2014 року і заснована лише трьома фізичними особами.

ВААІД висловлює стурбованість з приводу того, що громадські об’єднання, які позиціонують себе як асоціації, насправді лобіюють інтереси декількох підприємств, що ввозять кузовні агрегати на територію України з метою їх подальшого складання у транспортні засоби, що в кінцевому результаті призводить до втрат бюджету шляхом мінімізації податків під час їх ввезення на територію України».

РЕІНКАРНАЦІЯ ХАБАРНИЦІ

У згаданих вище підприємців, окрім членства в «анонімних» асоціаціях, є ще одна спільна ознака. Аналіз документів, які є в розпорядженні ВолиньPost, свідчить, що у переважній більшості випадків посередницькі послуги з митного оформлення документів – так звані брокерські послуги – фірмам «Клеодора-М», «Трансгруп ФК» та інших підприємців-«скандалістів» надає приватне підприємство «Прайд-сервіс». Засновник цієї брокерської контори – колишній заступник начальника Ягодинської митниці, скандальна й одіозна Клавдія Кутикіна.

До слова, у коментарі ВолиньPost член Антикорупційного комітету, народний депутат Олег Барна розповів, що під час засідання комітету керівник Волинської митниці Андрій Андрейків надав докази, що підприємці, які звинувачують його, раніше працювали у силових структурах, зокрема в міліції, в СБУ та на митниці.

«І зараз використовують свої зв’язки для тиску. При чому самі імпортери це визнали. Один із них – Олександр Огороднік навіть заявив, що для нього «була честь працювати із Клавдією Кутикіною». Це взагалі маразм! У нас, звичайно, є багато запитань до митниці. Але ми не дозволимо використовувати комітет із протидії корупції для захисту інтересів окремих сумнівних осіб», - заявив Барна.

Що ж так обурило нардепа? Аби зрозуміти, варто нагадати, хто така Клавдія Кутикіна. Наше видання раніше писало про цю особу. У світлі сьогоднішньої «митної війни» на Волині не зайвим буде нагадати, чим свого часу «прославилася» ця особа.

На початку 2011 року Клавдія Кутикіна – на той час заступник начальника Львівської митниці – попалася на хабарі 7 тисяч доларів. На відео, знятому у кабінеті корупціонери, зафіксовано фінальну частину чітко налагодженої корупційної схеми. Видно, як відвідувачі передають чиновниці значні суми коштів. Показовим є те, що серед відвідувачів є кілька посадових осіб у формі митників.

Журналісти з'ясували, що «винагороду» заступник начальника Львівської митниці отримувала за сприяння в оформленні імпортованих товарів за заниженою митною вартістю. Гроші їй передавали безпосередньо начальники митних постів двічі на місяць. Кутикіна була тільки одним з елементів величезної структури з викачування грошей з митників і бізнесменів. Цю підприємливу жінку колеги називали «касиром»: вона збирала «общак» для своїх шефів, - писав журналіст Сергій Шаповал.

Коментуючи тоді затримання Кутикіної, прес-центр СБУ повідомив, що «співробітники СБУ викрили механізм стягнення хабарів з керівників митних постів Львівської митниці».

Шевченківський районний суд визнав Кутикіку винною лише в «отриманні хабара у значному розмірі», виправдавши за звинуваченням у «зловживанні владою та службовим становищем». Її засудили до п’яти років позбавлення волі (умовно), дали трирічний іспитовий строк і позбавили права протягом трьох років обіймати посади у правоохоронних органах.

Після цього Клавдія Кутикіна якийсь час працювала викладачем в одному вузів, а згодом заснувала приватне підприємство «Прайд-сервіс». Ця фірма зареєстрована за адресою однієї з квартир Кутикіної, що розташована на Конякіна. Керівник структури – ще один колишній спецслужбіст, співробітник Управління СБУ області Віктор Дмитрук.

* * *

То ж чого насправді добиваються підприємці, які «воюють» з Волинською митницею? І чим можна пояснили несподіване прозріння імпортерів, які відкрито зізнаються у незаконних діях, стверджуючи, що «перестали» платити хабарі і тим самим визнаючи, що раніше їх платили? Очевидно, що справа – не тільки і не стільки у бажанні бізнесменів «допомогти наповнити державний бюджет»…

Антон БУГАЙЧУК

P.S.
Цей матеріал варто розглядати як доповнення до спроб підприємців із сумнівною репутацією створювати ілюзію «народного гніву» і «мочити» митницю. Звичайно, митники – далеко «не святі» люди. Чи беруть вони хабарі? Беруть. І докази цього є у даному матеріалі. Але довести корупційну складову у діяльності нинішнього керівництва Волинської митниці поки ніхто не зміг. Зможете? То напишіть про це;)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 26
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Всі люди мають якесь минуле і що в цьому ????
Відповісти
Чому стерли мій коментар
Відповісти
Волинь Пост перетворюється в замовні новини
А може взагалі в лайф нюс
Відповісти
Тупий, примітивний заказняк. А інтернет видання геть убого дивиться на фоні такоі статті
Відповісти
Андрушааааа! ти тут! Агой Андруша ! ти є чи нє
Відповісти
Пиши що не будь, заказав статтю, треба ж і покементувати
Відповісти
Чому ви так прискіпливо розглядаєте підприємців, які пішли проти системи, невже це погано? Чи може вас все влаштовує в країні, і влаштовує та корупція яка нині тут панує? Якось дивно це. Напевно щось таки та й спонукає вас до цього. Напевно що якийсь особистий інтерес або вигода
Відповісти
Щось прослідковується сплошна підтримка цього видання працівникам митниці. Якось не клеїться, не так там все гладко щоб постійно вигороджувати її. Скажу чесно - беруть ще більше та нагліше. Стало набагато гірше.
Відповісти
Ви б краще написали скільки людей не прийняті в ДФС і скільки за це беруть бабок. Ще таких ставок не було ніколи, починали з 30 шт$ але потім трохи спустили від 5 до 15. При такій реальності як не беруть. беруть щоб відбити вкладене. А хто не має той сидить і жде приймуть чи не приймуть . отака реальність . а ви про боротьбу з корупцією говорите, смішно
Відповісти

Дмитро Добродомов
26 Январь в 8:30 ·
АНТИКОРУПЦІЙНИЙ КОМІТЕТ “ВЗЯВСЯ” ЗА ЯГОТИНСЬКУ МИТНИЦЮ
На питання Секретаря Комітету Дмитра Добродомова чи можна вважати зараз Волинську (Яготинську) митницю кришталево чистою на предмет корупційних діянь, її керівник промовчав.
На засіданні Комітету 21 січня цього року з вуст керівництва Державної фіскальної служби пролунали заяви про проведення службового розслідування по діяльності Волинської митниці. За зверненням в.о. начальника Волинської митниці Андрейківа Андрія Івановича 23 січня 2015 року у Комітеті було проведено засідання робочої групи, на якій А.І. Андрейків відповів на критику підприємців і вищого керівництва.
На робочій групі, модератором якої був Секретар Комітету з питань запобігання і протидії корупції Дмитро Добродомов, відбулись запеклі дискусії. «У нас є чимало інформації як про Андрія Івановича Андрейківа, так і про роботу митниці. Прямо під час нашої зустрічі на митних постах працювали журналісти. Також у нас є докази, що за перехід в межах митниці з білоруського поста на польський ставка хабара зросла з 5 тис. доларів до 10», - зазначив політик.
У результаті роботи були прийнятті певні рішення.
1. Пан Андрейків надає Комітетові свої декларації про майно і доходи за попередні роки, які будуть проаналізовані на предмет відповідності їх способу життя чиновника.
2. Після проведеного компетентними органами службового розслідування, Комітет зробить свої висновки щодо доцільності перебування на своїх посадах керівництва Волинської митниці.
«За нашою інформацією, після засідання Комітету в середу, коли оголосили незадовільною роботу ДФС, начальник головного управління департаменту внутрішньої безпеки пан Юрченко зібрав начальників митниці, заявивши їм, щоб вони не хвилювалися, а спокійно працювали, бо рішення депутатів ніяк не вплине на їх роботу. Так от, нехай вони зрозуміють: країна змінилась - час змінитись і їм», - підсумував Дмитро Добродомов.
У подальшому, депутати також розглянуть роботу Львівської, Волинської, Рівненської, Чернівецької митниць та проаналізують декларації їх очільників.
Прес-служба народного депутата
‪#‎Рада‬ ‪#‎Рада8‬ ‪#‎Добродомов‬ ‪#‎ДФС‬ ‪#‎корупція‬ ‪#‎Волинь‬
АНТИКОРУПЦІЙНИЙ КОМІТЕТ “ВЗЯВСЯ” ЗА ЯГОТИНСЬКУ МИТНИЦЮ

На питання Секретаря Комітету Дмитра Добродомова чи можна вважати зараз Волинську (Яготинську) митницю кришталево чистою на предмет корупційних діянь, її керівник промовчав.

На засіданні Комітету 21 січня цього року з вуст керівництва Державної фіскальної служби пролунали заяви про проведення службового розслідування по діяльності Волинської митниці. За зверненням в.о. начальника Волинської митниці Андрейківа Андрія Івановича 23 січня 2015 року у Комітеті було проведено засідання робочої групи, на якій А.І. Андрейків відповів на критику підприємців і вищого керівництва.

На робочій групі, модератором якої був Секретар Комітету з питань запобігання і протидії корупції Дмитро Добродомов, відбулись запеклі дискусії. «У нас є чимало інформації як про Андрія Івановича Андрейківа, так і про роботу митниці. Прямо під час нашої зустрічі на митних постах працювали журналісти. Також у нас є докази, що за перехід в межах митниці з білоруського поста на польський ставка хабара зросла з 5 тис. доларів до 10», - зазначив політик.

У результаті роботи були прийнятті певні рішення.
1. Пан Андрейків надає Комітетові свої декларації про майно і доходи за попередні роки, які будуть проаналізовані на предмет відповідності їх способу життя чиновника.
2. Після проведеного компетентними органами службового розслідування, Комітет зробить свої висновки щодо доцільності перебування на своїх посадах керівництва Волинської митниці.

«За нашою інформацією, після засідання Комітету в середу, коли оголосили незадовільною роботу ДФС, начальник головного управління департаменту внутрішньої безпеки пан Юрченко зібрав начальників митниці, заявивши їм, щоб вони не хвилювалися, а спокійно працювали, бо рішення депутатів ніяк не вплине на їх роботу. Так от, нехай вони зрозуміють: країна змінилась - час змінитись і їм», - підсумував Дмитро Добродомов.

У подальшому, депутати також розглянуть роботу Львівської, Волинської, Рівненської, Чернівецької митниць та проаналізують декларації їх очільників.

Прес-служба народного депутата

#Рада #Рада8 #Добродомов #ДФС #корупція #Волинь
Відповісти
де це- яготинська митниця?
Відповісти

Олег Барна
22 Январь в 9:31 ·
Сьогодні на комітеті протидії корупції.
По митниці багато запитань, Роботу визнали незадовільною. І кадрову роботу теж. Але здаєтья, що Макаренко (заступник ДФС по митниці) приготувався робити далеко не правильні висновки: не тих звільняти хоче.
Міністр АПК разом із новим директором "Укрспирту", ли ше побідкалися про важкий стан і заявив, що слухи про лівий спирт безпідставні. На мої запитання, щодо наявності поверх 40%фальсифікованої горілки (підтвердив представник Генпрокуратури,), щодо його відмови проведення перевірки виробничого процесу із долученням фахівців ревізійного управління і від громадскості, щодо ненадання відповіді про попередження перерахунку 11млн. 19грудня по корупційних схемах Лабутіна (таки перерахував), щодо небажання запустити спіртзаводи і чому ними продовжують керувати працівники музеїв (збаражзького) на Марилівському с.з. і т.д. ---- не надав. Гадаю, що він влився у корупційну схему та потрібно буде ставити питання про недовіру йому. ЗАМАХАЛО!
Поделиться
21 пользователю это нравится
2 публикаций

Андрей Круценко Интересно, почему удаляется мой комментарий?
22 Январь в 9:35

Валерий Сапожников Какой поп такой и приход:)))
22 Январь в 9:36

Александр Геч На Ягодинській митниці останнім часом можна спостерігати боротьбу з контрабандою сигарет до Польщі. Зовні все виглядає саме так, але насправді ця показуха проводиться тільки з метою підвищення ставок (за кожен блок + за боротьбу з корупцією) Справа в тому що вивозити з України сигарети жоден закон не забороняє, але якщо ви це зробите не заплативши хабаря, митник доповість про це своїм Польським колегам, котрі все заберуть і оштрафують. Насправді всі ці нововведення по декларуванню сигарет ніщо інше як показуха для лохів, а боротьби з корупцією не проводиться жодної. А може наші митники так переживають за підрив Польської економіки, адже для України зайві валютні надходження зовсім не заважають.
22 Январь в 16:33 · 2
Відповісти
Пане Пащенко , Ви декларуєте незаангажованість Волиньпосту, а коментарики не проходять, дивно????
Відповісти

Єгор Соболєв
21 Январь в 18:00 · отредактировано ·
Підняли на антикорупційному комітеті Ради тему, чому у податковій та митниці так багато керівників уникають люстрації. Назвали їхні прізвища керівнику фіскальної служби Ігорю Білоусу, керівнику митниці Анатолію Макаренку та керівнику податкової міліції Володимиру Хоменку.
Визнали незадовільною кадрову політику Державної фіскальної служби. Зобов'язали до 20 лютого дати інформацію, що виправлено.
Також нагадав керівнику
фіскальної службі про необхідність щомісяця оприлюднювати, в яких районах фіксують податкові ями. Разом з прізвищем керівника податкової. Так ми побачимо, хто їх дахує. І в якому регіоні
Відповісти
Народ, спробуйте зайти на будь-який сайт, що описав подвиги Андрейківа - все лягло, напевно Барна організував
Відповісти
"Останні місяці уважні читачі волинських інтернет-видань мають можливість спостерігати інформаційну «війну» проти Волинської митниці. «Воює» кілька підприємців. Вони навіть ініціювали створення ради при Генеральному управлінні Державної фіскальної служби України у Волинській області для здійснення громадської експертизи діяльності Волинської митниці."

1. Генеральные управління може бути тільки в Андрейківа, а у Волинській області Головне Управління ДФС України у Волинській області.
2. Громадські ради при податкових органах існували весь період їх діяльності, не повірите є навіть при ДФС України у Киеві

Відповісти
Наявність стрінки в інтернеті чи кількість підписників у Фейсбуці – смішно оперувати такими фактами на фоні глобальності корупції в нашій країні, так само смішно обговорювати одну і туж особу в кількох статтях/
ВолиньПост і так має НЕ дуже хороші відгуки, а після таких статтей ще більше грузне у болоті.
Відповісти
Ха... Оце я розумію баталії))) Волинь-пост у своєму репертуарі))) прям передача "за гроші", шо на плюсах! Рєспєкт юристам, які провертають такі ділішкі зі створенням асоціацій і т.п.
Відповісти
Судя з коментів сенсації не вийшло, напевно народ вкурсі хто тут це все засмутив для статті, ура САМОМУ ЧЕСНОМУ ВОЛИНЬПОСТУ
Відповісти
Певно коментарі всі з однієї ІР адреси))))))
Відповісти
Складається враження, що колишніх митників і СБУшників яких витурили з робори "помилково" -ЖАБА ДУШИТЬ і вони всеодо намагаються пробитися до колишнього корита.
Відповісти
Так що поганого в тому що люди щось роблять. Навпаки потрібно підтримувати їх, а те хто де був колись і які робив помилки не впливає на результат, тим паче не повинно бути визначальним при судженнях про тих чи інших. Не правильно це. Робіть люди , дай Вам боже здоров'я.
Відповісти
Чому стирають коментарі. Це сайт чи вигрібна яма?
Відповісти
http://www.hromadske.tv/politics/mitnitsya-bere-dobro/
Відповісти
Всі знають, що за переведення з Міндох в фіскальну службу Андрейків вимагає 15 тис. доларів. Половина дала, половина відмовилась. Штат митниці біля 1 тис чоловік, "касу" зібрав в рамках півляма. В пресі подає як результати боротьби з корупмованими працівниками, яких не взяли в нову службу. О! Муділа. А тут ще ви зі своєю дибільною статтею. не позортесь, а то вас геть перестануть сприймати всерйоз
Відповісти
Стаття-заказуза така, яж смердить. Автор "жжет", Кіселєв відпочиває...
Відповісти
Останні статті
Чи повернеться Волинський клондайк? Частина друга: дивні автоімпортери
02 лютий, 2015, 13:45