Аварія АН-2 на Волині: хто причетний до тютюнової контрабанди

Аварія АН-2 на Волині: хто причетний до тютюнової контрабанди
Несанкціонований політ літака АН-2 у селі Промінь Волинської області закінчився трагічно: 26 березня посеред ночі кукурузник впав, стесавши дах сільського будинку, та загорівся.

Сьогодні доля літака відома – його списано (АН-2 не підлягає ремонту). Тіла пілотів ідентифікують. Інше питання, хто ж курував тютюнову контрабанду?

РАНІШЕ ЛІТАВ З ДОБРИВАМИ, ЗАРАЗ - З КОНТРАБАНДОЮ

«Кукурузник», який кілька місяців стояв на злітній смузі у селі, був там далеко не для благих цілей – зрошення полів гербіцидами, а використовувався з іншою метою – для трансферу контрабандних цигарок із Білорусії.

Як відомо, за масштабами і прибутковості контрабанда підакцизних товарів у країні-сусіда сягає рівня наркотрафіку. Так, згідно зі статистикою, щороку близько 10 мільярдів цигарок вивозиться із Білорусі у якості контрабанди. Між тим, у Держприкордонкомітеті Білорусі не виключають, що цього разу українські контрабандисти везли до Польщі контрафактні білоруські цигарки, виготовлені на території України.

Раніше АН-2, що розбився, стояв у Радомишлі. Періодично його перекидали на кілька тижнів для обробки полів у Промінь. Востаннє тут літак з'явився за два-три тижні до аварії. Однак місцеві мешканці не бачили, щоб він працював у світлу пору доби.

"Можливо, через технічні неполадки, можливо через брак міндобрив, вдень він не зрошував поля", – розповідає сільський голова Сергій Федчук.

Натомість мешканці Променя неодноразово чули гул літака вночі. Щоправда не дуже дивувалися з того. До слова, нічні польоти "кукурузника" чули й у селі Шепель Луцького району, що знаходиться на захід від Луцька.

Активісти Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ» припускають, що Ан-2 з контрабандними цигарками на борту прямував із Білорусі до Променя через Шепель в обхід повітряного простору Луцька, аби не тривожити лучан і правоохоронців обласного центру.


Як повідомляють очевидці, у ніч катастрофи «кукурузник» піднявся зі злітної смуги в полі неподалік від місця аварії. Та, вочевидь, щось пішло не так. Вже у повітрі пілот розвернув АН-2 і намагався приземлитися на місце зльоту, але літак почав втрачати висоту.

Сьогодні доля «кукурузника» відома – його списано (АН-2 пошкоджений і не підлягає ремонту). Тіла пілотів ідентифікують.

Інше питання, хто ж причетний до тютюнової контрабанди?

ЧИЙ ЛІТАК? МОСКВИЧА...

Розглядаючи світлини мешканців села Промінь, що за кілька днів до аварії фотографувалися біля злощасного літака, звертаємо увагу на його бортовий номер – UR-62681.


Згідно з реєстром цивільних повітряних суден (інформація реєстру оновлюється щодня в автоматичному режимі), належить він ПСП «Агротехсервіс», село Боратин Луцького району.


Але чи так це? Подейкують, що літак був проданий. Однак ця версія поки офіційно не підтверджена. Окрім того, правила реєстрації цивільних повітряних суден в Україні чітко регламентують порядок зміни права власності на повітряне судно.

«Заявник повинен подати до Державіаслужби України документи на реєстрацію (перереєстрацію) повітряного судна в державному реєстрі цивільних повітряних суден України протягом десяти днів з дня одержання документів, що підтверджують право власності на повітряне судно» (п 2.9).

Отож, де-юре фірма «Агротехсервіс» прописана у Києві на вулиці Бориспільській, де-факто здійснює господарську діяльність у селі Радомишль Луцького району, що розташоване неподалік Променя. Натомість у Промені досі господарювало підприємство «Стир-Агро». Як відомо, засновником двох цих господарств є одіозний волинський бізнесмен Степан Москвич.

Аби роз’яснити ситуацію, їдемо у Промінь.

Як повідомив сільський голова села Сергій Федчук, вперше «кукурузник» побачили у населеному пункті близько 5 років тому.

"Тоді я поцікавився у директора ПСП «Стир-Агро» Миколи Сюйви, звідки цей літак. У відповідь почув, що його придбало господарство «Агротехсервіс» для обробітку полів добривами", – розповів він.

Витяг з ЄДР
Витяг з ЄДР

Щоправда, влітку 2014 року «Стир-Агро» самоліквідувалося.

Нагадаємо, у квітні 2014 року сільгосппідприємство «Стир-Агро», яким заправляв Степан Москвич, «кинуло» Аграрний фонд на понад 10 мільйонів гривень: уклало з ним 2 біржових контракти і зникло: підприємство було перереєстроване на іноземного власника. Сама фірма «переїхала» на іншу юридичну адресу (з с. Мстишин Луцького району в Луцьк на вул. Лідавську, 2), а її статутний капітал обнулився.


Натомість було створене нове підприємство «Стир-Агро М», яке й зайняло паї у Промені.


Чи є воно правонаступником «Стир-Агро», голова стверджувати не береться. Утім повідомляє, що згідно договорів, покупець майнових паїв – той таки Степан Москвич.

Версію причетності Степана Москвича до авіакатастрофи розглядають і слідчі УМВС України на Львівській залізниці. Так, у ході допиту Сергія Федчука слідчий цікавився у сільського голови про діяльність Москвича в селі. Нагадаємо, за даним фактом було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 281 КК України «Порушення правил повітряних польотів, що спричинили загибель людей».

ПЕРЕВАНТАЖЕННЯ ЧИ НІЧНА ПОРА?

Чому літак не долетів до місця призначення, встановлює слідство.

Відомо, що причин падіння "кукурузника" може бути кілька. Серед них – незадовільні погодні умови, несправність літака, помилка пілота, темний час доби, відсутність умов для посадки, неправильне розташування контрабандного вантажу в салоні літака і т.д.

Не виключено, що контрабандисти поспішали, тому не правильно спакували чи не закріпили вантаж у літаку. Як наслідок, центр його ваги змістився, що призвело до розбалансування, порушення його аеродинамічних якостей та втрати керування.

Утім цілком можливо, що причиною падіння стало перевантаження. Так, за бортовим номером знаходимо фото цього літака 4-річної давності.


З коментарів до фото дізнаємося, що вже тоді у нього були проблеми: «Важко злітає навантажений, хоча ще не спекотно», «Мотор старенький, ледве тягне...».

Якщо підрахувати можливий об’єм вантажу, то стає зрозуміло, що цигарками перевантажити "кукурузник" цілком реально. Так, у АН-2 можна завантажити 175 тисяч пачок цигарок. А це близько 2,5 тони. Натомість літак може нести до 1500 кг вантажу (або 2 пілотів і 12 пасажирів).

Та найважливіший фактор, що спричинив аварію - помилка пілота. Так, як стало відомо із власних джерел, пілоти, що керували літаком, були напідпитку.

ХАРКІВСЬКИЙ СЛІД...

Через кілька днів після аварії, 31 березня, злітну смугу, з якої стартував сумнозвісний літак, почали розбирати. Правоохоронці від демонтажу злітної смуги «руки відмили». Як повідомили у Луцькому райвідділку УМВС, земля, на якій знаходиться так званий аеродром, перебуває у приватних руках (тобто агрофірми «Стир-Агро М», яка веде господарську діяльність у селі Промінь). Тому жодних порушень у діяльності копача на «аеродромі» немає.


Але насторожує не тільки це. Так, після аварії інформація щодо ТзОВ «Стир-Агро М» у реєстрі підприємств була змінена.


Як бачимо, з переліку засновників дивним чином зник Дмитро Галецький. Змінилася інформація і у графі про розмір статутного капіталу, хоча дата закінчення формування статутного капіталу лишилася та ж.

Не беремося нічого стверджувати. Це справа правоохоронних органів. Подамо лише кілька цікавих фактів, які дивним чином сплітаються в єдиний клубок. Випадковість?

Отож, хто ж такий Дмитро Галецький, якого так ретельно «заховали» в ЄДР. Згадок про нього в мережі Інтернет не багато. Деяку інформацію знаходимо в телефонних базах країн СНД.


І ще – у Харкові. Там він керує охоронним агентством «Кратос», яке спеціалізується на наданні фізичним та юридичним особам охоронних послуг, а також різних послуг в правовій сфері.



Згадку про цей таки «Кратос» читаємо на сайті «Україна кримінальна» у статті «Харківський наркокартель: «колумбійський бізнес» Добкіна-Кернеса».

Згідно з матеріалом, агенція «Кратос» (офіс розташований за адресою: Харків, вулиця Новгородська, 2) створена під прикриттям М.Добкіна і «Гепи» для «заробляння грошей». Основний принцип роботи «Кратоса» – «кришування» бандитів. У Харкові поширюється інформація про те, що це міліцейська фірма з серйозним «дахом», яка здатна залагодити будь-які питання. Використовується вона для «рейдерських» акцій та організації інших силових заходів.

Цікаво, що пані директорку того таки «Стир-агро М» Олену Огнєву ми теж знаходимо у Харкові. Отож є така в Харкові фірма – ТОВ «Харківміськбуд», де пані Олена виступає контактною особою. Щоправда підприємство наразі проходить процедуру банкрутства...


Ксенія ШЕВУК (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Круте журналістське розслідування
Респект журналістам ВолиньPost
Правоохоронці мають брати приклад з журналістів, а не брати хабарі з контрабандистів
Відповісти
і що тут журналісти взнали? Огнєва та Галецький не мають ніякого відношення до літака. А все тому, що вони представляють Володимир-Волиньську птахофабрику яка викупила корпоративні права на аренду полів які раніше були Моськвичовими а майна не купляли , а заміна в реєстрі власників просто співпали...
Відповісти
а фабрика як відомо належить Добкіну... Так що журналісти краще працюйте..
Відповісти
Молодці
Відповісти
Здогадки, припущення, давно всім відомі базарні перекази, малюнки, документи, діаграми, технічні характеристики літака... Це усе втомлює читача, відбиває бажання дочитувати навіть до середини тексту. Відсутня лаконічність. А хто сидів в літаку і загинув? В чиїх руках були іграшкою ці люди? Звідси треба "копати". Хто за Бугом чекав цю контрабанду? На рівні Москвича такі речі не робляться - кишка тонка. Це - організована міжнародна злочинність. Натомість - багатослівя. А журналістським розслідуванням тут і не пахне. Коментатор, який підписався Сергієм Мутко, очевидно, не читав чогось кращого. Банальна говорильня. Нагадує бульварну писанину, де повідомляється, як собачка сусідки Жучка народила щенят, як відбувалися пологи, чи з поривами, чи без, і інші пікантності...
Відповісти
А що ж показали "чорні" скриньки ?..
Відповісти
Де були "чорні" скриньки, там хрен ночував.
Відповісти
Москвич це місцевий "Дон Корлеоне" його ні хто не посадить
і луцький молокозавод він розвалив разом з батьком Палиці накрав мільйони і все йому з рук зійшло!
Відповісти
А чому усі мовчать про загиблих двох, яка різниця кому належить літак, людей уже не піднімеш.
Відповісти
А навіщо говорити про двох долбо..обів, які вночі на старому АН-2 контрабанду перевозять ??
Відповісти
Москвича на люстрацію,скільки державної землі продав,за шо хати собі ісиночку вистроїв за шо джипи нові купляти ?
Відповісти
Ох і довго нада було розслідувати, таке враження що в кожного за сараєм кукурузник стоїть, я живу навпроти Боратину, по іншу сторну Стиря, і тут кожен знає чий це кукурузник....
Відповісти