Волинянка заявляє, що її незаконно запроторили у психлікарню, щоб відібрати квартиру

Волинянка заявляє, що її незаконно запроторили у психлікарню, щоб відібрати квартиру
Волинський технікум Національного факультету харчових технологій через суди домагається, щоб зі студентського гуртожитку виселили одну сім'ю.

Справа в тім, що йде мова про родину з трьох осіб, які перебували на лікуванні у психіатричній лікарні. Конфлікт між керівництвом коледжу та людьми, як стверджує одна з членів родини Алла Вишнивецька, триває вже давно. За словами жінки, хворі мама з братом під її опікою проживали у двох кімнатах в будинку, де тимчасово мешкають студенти, з 80-х років. У 2013 році їх усіх трьох відправили на лікування до психіатричної лікарні, а коли вони звідти вийшли, помешкання відібрали. Окремий вхід був замурований, речі понищені, а також відсутні деякі документи. Окрім того, Алла Вишнивецька переконує, що за цей час їх незаконно виписали з гуртожитку.

Добиватися повторного заселення, родина була змушена через суд. Луцький міськрайонний суд вирішив, що ця сім'я має право там проживати, проте керівництво навчального закладу не згідне з таким рішенням.

Напередодні засідання Волинського апеляціного суду на сайті технікуму з'явилася публікація під назвою «Крик душі. Звернення до волинян». У дописі йдеться: «Люди добрі, скажіть будь ласка, хто буде відповідати за життя і безпеку учнів та студентів, які проживають у цьому гуртожитку? Чому прокуратура, намагаючись вирішити питання забезпечення житлом осіб, які страждають на психічні розлади і втратили соціальний зв'язок, порушує права студентів, які є неповнолітніми і потребують такого самого державного захисту згідно із ст.10 Закону України «Про охорону дитинства», змушує проживати поряд із психічно хворими людьми, які вирізняються неадекватною поведінкою, невзмозі дотримуватися правил співжиття, елементарної санітарії. Зрештою, безпека та власне життя кожної дитини буде тепер під загрозою, бо ж ніхто не знає, що в голові людини, яка страждає на психічні розлади. Невже наші вчені юристи, фахові прокурори, представники певних органів влади цього не знають? Ні, вони все це знають, але органи виконавчої влади відповідно до своїх повноважень зобов’язані створити мережу психіатричних закладів та організувати надання психіатричної допомоги. І ось в такий дивний і дикий спосіб люди, які в силу своїх професійних обов’язків несуть відповідальність за життя і здоров’я кожного громадянина, «вирішують» питання нашої безпеки і здоров’я.

Напрошується запитання: це кричущий непрофесіоналізм, чи ми всі вже так зчерствіли душею, збайдужіли, що поряд із нормальними учнями та студентами поселимо жити психічно хворих людей? Чи наші прокурори вважають, що наше суспільство все психічно хворе, тому і не робить різниці між здоровими і недієздатними громадянами?».

На суд прибули працівники навчального закладу, а також привели з собою студентів з плакатами, на яких зазначалися такі написи: «Вимагаємо справедливого рішення апеляційного суду», «Ганьба суду першої інстанції», «Студенти проти поселення психічно хворих у студентський гуртожиток», «Студенти хочуть безпечно жити в гуртожитку», «Психічно хворим не місце у гуртожитку ВТ НУХТ».

Чому студенти прийшли на суд розповів голова студради Павло Дзеблюк: «Конфлікт виник з сім'ї Вишнивецьких. На мою думку, їм не місце в нашому гуртожитку. Я не знаю, заключення немає, але говорять, що вони психічно хворі. Своїми діями вони це доказують. Були інциденти, що в сім'ї Вишнивецьких син бігав з ножем та погрожував… Це було ще раніше, коли вони тут проживали. Вони тут проживали ще за СССР».

Алла Вишнивецька підтвердила, що її мама та син страждають на психічні захворювання, проте вона категорично заперечує, що має схожий недуг. Жінка переконує - її незаконно запроторили до психіатричної лікарні на 8 місяців і збирається вимагати незалежної експертизи за участю іноземних фахівців.

Наразі, виселена з гуртожитку сім'я поневіряється по чужих людях. Практично не мають за що жити, адже у зв'язку з відсутністю прописки, їх познімали з усіх реєстрів, тому й соціальну допомогу, яку отримували – вони не можуть отримати.

Представник прокуратури Тетяна Романішина внесла клопотання про перенесення засідання суду у зв'язку з додатковими доказами. Суд перенесли.

Наші журналісти й надалі стежитимуть за розвитком подій.

Наталка ПОЛІЩУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Волинь пост, "За словами жінки, хворі мама з братом під її опікою проживали у двох кімнатах в будинку, де тимчасово мешкають студенти, з 80-х років." - будинок, де тимчасово проживають студенти, - це гуртожиток, в якому живуть діти від 15 до 19 років, а сім'я психічно хворих людей(на що є висновок судово-медичної експертизи) жила поряд із неповнолітніми дітьми. І коли ви так захищаєте цих людей, якими повинен опікуватись не навчальний заклад, до якого вони не мають ніякого відношення не мають, тро уявіть. що такі люди живуть поряд з вашими рідними, і безпеці вашої дитини загрожує хворий на шизофренію, але здоровий фізично дорослий чоловік.
Відповісти
«Волинянка заявляє, що її незаконно запроторили у психлікарню, щоб відібрати квартиру», - яка квартира може бути у гуртожитку???!!! Якщо Алла Вишневецька опікується хворими мамою та братом, то чому ж вона не могла втихомирити свого брата, коли в нього ставалися напади і він погрожував жителям гуртожитку???!!! Якщо, Ви, Наталка Поліщук, вважаєте, що психічно хворим людям місце у студентському гуртожитку, то поселіть сім’ю Вишневецьких поруч зі своєю дитиною, тоді побачимо якою буде ваша думка.
Відповісти
Но наша мерия должна найти хоть какой-то выход,иначе люди сьанут бомжами и им грозит голод.И где гарантия что больной брат не пойдет или его не подтолкнут га что-то ужасное!
Відповісти
Я особисто як студент дуже заклопотаний даною ситуацією. Скажіть будь-ласка як психічно хворі люди можуть проживати в одному приміщенні з учасниками навчального процесу. Тим більше враховуючи те що примішення перебуває на державному балансі, і призначене виключно для прожиття студентів даного технікуму. Я згідний що такі люди повинні мати захист і соціальну підтримку з боку держави, але це не означає що вони повинні проживати разом з повноцінними членами суспільства, тим більше з неповнолітніми, адже як я знаю є спеціальні органи які зобовязані забезпечувати опікую людей з психічними відхиленнями.
Важко заперечити той факт що студенти є майбутнім нашої країни, запорукою її успіху та процвітання, і я вельми не хотів би щоб їхнє життя піддавалося будь якій небезпеці, тим більше у приміщенні де вони повинні пербувати під захистом держави.
Я взагалі не розумію як журналісти "слуги народу" можуть підтримувати в даній ситуації неадекватних людей які своїми діями несуть загрозу нашим студентам.
В даній ситуації втілює надію тільки те, що в нашій країні осталися свідомі люди які бачуть ситуацію в "ЇЇ справжньому світлі" ( адже немає жодного коментаря на підтримку цієї статті). І я вважаю що це багато про що говорить.
Відповісти
Прочитали коментар "студента" і приємно здивовані, наскільки доцільно та правильно він (вона) подав свою думку. Браво коментаторові! Видно високий рівень знань отримав у технікумі. І ще видно моральний рівень виховання - це ж дуже справедливо відстоювати позицію дирекції, яка викинула людей на вулицю.
Відповісти
Мені є дуже дивною ваше упереджене ставлення до студента технікуму, читаючи ваш коментар, проглядається думка, що студенти технікуму не вміють висловлювати свою думку?????????????????????????????????????????Щодо морального рівня виховання, я вам скажу, так, ми викладачі робимо багато, що щоб виховати в наших студентах свідомих громадян, які боряться за свою безпеку. Особисто скажу за себе, я працюю на посаді практичного психолога навчального закладу, і знаю, які наслідки можуть бути від спільного проживання неповнолітніх з психічнохворими на шизофренію, дитяча психіка не сформована, уявіть свою дитину, яка проживає з такими людьми, дивиться на це все, нюхає ці запахи, від яких хочеться рвати. Якщо ж ви такі добрі, порядні і справедливі візьміть цих людей до себе на проживання, а потім пишіть свої враження! Дирекція навчального закладу нікого не заставляла іти під стіни суду, якби це було організовано дирекцією, прийщов би весь навчальний заклад в кількості 1500 студентів!
Відповісти
Не зрозуміло що було раніше, яйце чи курка.( хворі мама з братом під її опікою проживали у двох кімнатах в будинку, де тимчасово мешкають студенти, з 80-х років). Якщо люди були заселені на законних підставах, то надайте їм інше житло. Також інституту прописки в Україні не існує. Є реєстрація. Питання до влади, як можна зняти хворих людей з будь-якої реєстрації всупереч закону. Звичайно важкохворим психічно людям місце в медзакладах, якщо вони важкохворі. Викладачі це окрема тема. 90% продажні, зажерливі, непрофесійні, обмежені люди, які не усвідомлюють своєї соціальної нікчемності. Вижени їх з роботи і нічого не зміниться. Студенти переважно ліниві, тупі, вчаться бо батьки всунули куди-небуть, все за хабарі. За такими посередностями дитина з розумом не може пробитися, бо їх тисяча до одного. Наплодили придурків з вищою освітою. І цей заклад таке саме барахло як "політех", "Лесі Українки", а про всілякі "України","ВІЄМИ","Біотехнічні" зовсім нема чого говорити. Вам не можна доручити ніякої роботи. Як раніше говорили, нет ума строй дома. Ви будинка не збудуєте, бо там треба геометрію знати. Зате назви гарні "гімназія", "коледж". До рівня шкіл і технікумів не дотягують. Які вчителі, такі і учні. Як кажуть, нарочно дебилами окружают.
Відповісти