Танці, бійки, кавалери… Як святкують День Молоді у волинській глибинці. ФОТО

Танці, бійки, кавалери… Як святкують День Молоді у волинській глибинці. ФОТО
Журналісти інтертнет-видання ВолиньPost побували на День Молоді у волинській глибинці, а саме у двох селах Локачинського району та одному селі на Горохівщині.

Нам вдалося поспілкуватися з місцевою молоддю та побачити неміські, святкові й колоритні розваги.

Перший розважальний заклад в населеному пункті зустрів не дуже привітно. У селі знаходився диско-бар, який працював у нічному режимі. Не встигли вийти з автомобіля, як, «нарвалися» на місцевих авторитетів, які не дуже привітно сприйняли чужинців. Не дивлячись на мерехтіння святкових вогників і душевну музику, в середині закладу майже не було відвідувачів, адже більшість з контингенту (біля десяти молодиків) святкували на літній терасі бару. Як і очікувалось, окремим красеням кортіло влаштувати розбірки немісцевим відвідувачам "їхнього" закладу. Тому рішення було не залишатись надовго, а продовжити свою подорож нічним життям волинського села. Навздогін авто кинувся хлопчина в блакитній сорочці, який напевне, почав святкувати ще зранку, демонструючи непристойними жестами свою "гостинність", "вихованість" і "тверезість". Не наздогнав, тому повернувся досвятковувати свій День Молоді у "свій" клуб, куди хвилину тому намагалися потрапити чужинці.

У цьому ж населеному пункті є Будинок культури, проте, популярністю він не користується. Назважаючи на те, що у цей вечір на дискотеці мала б бути «естрада» (ред. жива музика) людей зібралося менше, аніж біля бару. Проте, на журналістів вони відреагували спокійніше. Хлопці і дівчата познайомилися з нами і навіть дали інтерв'ю.

Дівчина, яка прийшла на танці до клубу зазначила: «Немає куди піти. Хочемо в селі свою дискотеку, щоб не потрібно було б кудись їздити». Окрім того, панянка розповіла, якщо дискотеки і влаштовують, то – недовго, і тому вся молодь іде продовжувати гуляння до бару (там, де нещодавно "блакитна сорочка" тримала оборону, захищаючи клуб від чужинців).

Наступний населений пункт зустрів взагалі колоритним закладом. Не одразу можна здогадатись, що тут розташований своєрідний торгово-розважальний центр, адже на цій симпатичній хатині яскравого зеленого кольору немає ні таблички, ні будь-якого іншого розпізнавального знаку. Вдень хатина виконує функції магазину, де пані продавець продасть вам всяку всячину: від граблів до свіжого хлібця, а ввечері в будинку починає бурлити життя, і хатина-магазин стає баром та дискотекою, а пані продавець, відповідно, барменом та діджеєм. Щоправда, людей там було не дуже густо. Присутні хлопці без проблем погодилися сфотографуватися. Інцидент виник з іншими відвідувачами (дві пані, одна з яких доволі молодого віку та чоловіки, котрим очевидно за 50). Саме їх продавець-бармен-діджей почала виштовхувати, як тільки побачила фотоапарат. Панянка з «гоп-четвірки», підійшовши до нас, спробувала вивести на вулицю, сказала, що на дворі вона виходить краще, хоча саме її ніхто і не фотографував. Йти спілкуватися з підозріло-привітною і дещо нетверезою дівчиною ми не наважилися. Але від'їхати без проблем не вдалося. Четвірка наздогнала автомобіль і оточила його. Почали вимагати прозвітувати, що нафотографували. Сказали, що ми не знаємо на «кого нарвалися». Також "чудова четвірка" розпочала гучну дискусію на тему:" а може вони приїхали зі Сходу нас фотографувати?". Пані, яка виглядала більш зріло, взагалі подумала, що знімають саме її: «Я тут 20 років не була в селі, приїхала, а мене відразу ж фотографують», - зітхнула жінка, затягнувши цигарку.

Вихід був один – втекти. Що ми і зробили.

Третій заклад, і нарешті ми потрапили на справжню дискотеку. Багато молоді, місцеві співаки. Дівчата з кавалерами. Справжня сільська бійка а-ля "село на село", щоправда, подробиць якої ми не бачили. Бачили лише, що в один бік від бару побігло хлопців десь 30. Клуб був заповнений вщент, адже грав горохівський музика, який зібрав в цей вечір аншлаг. Серед аудиторії присутніх на День Молоді були й сивочолі мужчини, які енергійно танцювали, даючи фору багатьом молодикам. Ті компанії, яким не вистачило столиків в закладі, розмістили свої фуршети на капотах автівок, припаркованих неподалік.

У всіх населених пунктах, в яких ми побували, танці в основному відбуваються у барах. Будинок культури функціонував лише в одному селі. Такого розуміння, як сільський клуб, немає. Молодь збирається у тих місцях, де без проблем можна купити випивку, та й то - музика і танці там лише по великих святах. А так, щоб відпочити, то місцеві їздять на «багатші села», де навіть той самий бар виглядає більш-менш адекватно. В жодному закладі немає охоронця чи людини, яка б дивилась за порядком, відтак їхні функції на свій манер переймають "блакитні сорочки", які влаштовують розбірки всім незнайомцям без будь-яких причин, або ж жінка-продавець, котра змушена самотужки випроваджувати із закладу нетверезу "чудову четвірку", що можуть пручатися і сидіти далі.

Отож, як бачимо, дозвілля на селі залишає бажати кращого і справа не у менталітеті, а в тому, що у сільській місцевості молодим людям практично немає, де подітися. Якщо раніше скрізь функціонували клуби, в яких щонеділі проводили танці, то зараз їхнє місце зайняли місцеві бізнесмени, або точніше, і навіть не варто боятися цього слова, "бариги", які готові розливати розведений спирт з-під прилавка, всім, хто заплатить гроші, які заробляють на сільських вихідних і молодіжному алкоголізмі. Безконтрольність цих сільських монополістів дозволяє диктувати умови культури і дозвілля у певному населеному пункті. І молодь буде продовжувати ходити в магазини-бари, адже зібратися більше їм нема де.

Юлія ОСТАПОВИЧ, Наталка ПОЛІЩУК (ВoлиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 56
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
світлі одухотворьонні обличчя
за майбутнє можна бути спокійним
Відповісти
Давно кажу - за набiр в армiю можна бути спокiйними, дати тим молодим безробiтним в селах по 500-700 баксiв в мiсяць, то вiдбою не буде в армiю.
Відповісти
500_700 баксів та на роботі? у Луцьку стільки не платять
Відповісти
СИЛО Є СИЛО, ОБЛУПЛЕНЕ, П*ЯНЕ, ЗГОРБЛЕНЕ ВІД РОБОТИ...В ЯКУ ЄВРОПУ З ПЕРЕГАРОМ І БОДУНОМ?
Відповісти
Аж огидно дивитись..Невже не можна було зробити кращі знімки? Чи фотошоп використовуєте лише для рубрики з Дідух?
Відповісти
Прочитайте книжку Люко Дашвара "Село не люди".
Відповісти
В "Гопері" не набагато кращі знімки!)))
Відповісти
дуже шкода що така патова ситуація по селах з культурною програмою для молоді. бо потім отакі "голубі сорочки" перебираються у місто і тут як то кажуть "Остапа понесло".
Відповісти
зазвичай такі "голубі сорочки" приїжджають на навчання з 1 вересня, і при першій же можливості від месної гопоти Луцька получають кошерних піз...лєй. + голуба сорочка п*яний дрищь, із об*ємом рук не більше 28 см. тобто один поставлений удар і "голуба сорочка" спить.
Відповісти
Спєц по гопоті?
Відповісти
таки да
Відповісти
сиди дома
Відповісти
Автор статті - а чому не вказуєте назви населених пунктів?
Відповісти
І як звати, фамілію і імя.
А то непонятно.
Відповісти
Довго чекала такої статті. Дякую журналістам. Це проблема країни в цілому. Всім байдуже до молоді, і високим чинам, і відділам культури і працівникам БК. Дискотеки майже ніде давно не проводяться, а штат будинків культури і клубів отримують заробітну плату за роботу, на яку навіть не виходять, а сільські голови підписують їм табеля. Клуби валються, концертів і заходів ніхто не проводить. Шкода.... молодь спивається, бо не має куди подітися. Владі мабуть це вигідно. Потрібна реформа в цій галузі і зацікавлені люди.
Відповісти
Я, з Вами згідна!!!! Так Нашим мужловладцям так вигідно! Щоб молодь спивалась ......!!! Але і ми в свою чергу повинні бути небайдужими ! МОЛОДЬ ЗБИРАЙТЕСЬ РАЗОМ І РОБІТЬ СОБІ ЦІКАВИЙ ВІДПОЧИНОК...
Відповісти
ех кльово, згадав молодість )))))))))))))))
Відповісти
Стакан повний самогонки брав зубами і випивав. І до бабів.
Відповісти
Проїдьтесь ще закладами культури в Іваничівському районі. Вони усі закриті в робочий час. Натомість функціонує бар-притон "Веселка" в Поромові. Раджу там познімати в суботу. А для чого в нас дільничі інспектори? Чому вони не виїжджають і не фіксують порушень закону, хуліганства, продаж алкоголю неповнолітнім, розпиття спиртних напоїв в громадських місцях.......
Відповісти
от цікава тема. та написано плоско. (весь час тікали, тікали від неадекватів). я так і не зрозумів цілі ваших сафарі.
я думаю і так відомо який пздц робиться в селах. та заради бога, такий самий як і в селах типу Луцьк. Думаю не варто псувати своє єдине життя (тим хто при розумі), а валити з цієї країни в слід за очі.
Відповісти
А кому ви там нужнi?
Відповісти
от ти міський маргінал і вали)мені тут без таких легше дихатися стане, ато диви ще з триколором завтра побіжиш по вулицях))) мені тоді менш патронів тратити на таке як ти прийдеться) хунта буде кароч а з "цієї країни" "таким" і справді ліпше тікати, бо для мене це Українаі для таких як я) Хочеться пригадати Андрія Кузьменка "Правду треба було шукати у своїй голові а не у атласі з географії"... та де там Кузьму... великого Шевченка слухай...І смеркає, і світає,
День божий минає,
І знову люд потомлений,
І все спочиває.
Тілько я, мов окаянний,
І день і ніч плачу
На розпуттях велелюдних,
І ніхто не бачить,
І не бачить, і не знає —
Оглухли, не чують;
Кайданами міняються,
Правдою торгують.
І Господа зневажають,
Людей запрягають
В тяжкі ярма. Орють лихо,
Лихом засівають,
А що вродить? побачите,
Які будуть жни́ва!
Схаменіться, недолюди,
Діти юродиві!
Подивіться на рай тихий,
На свою країну,
Полюбіте щирим серцем
Велику руїну,
Розкуйтеся, братайтеся,
У чужому краю
Не шукайте, не питайте
Того, що немає
І на небі, а не тілько
На чужому полі.
В своїй хаті своя й правда,
І сила, і воля. /349/
Нема на світі України,
Немає другого Дніпра,
А ви претеся на чужину
Шукати доброго добра,
Добра святого. Волі! волі!
Братерства братнього! Найшли,
Несли, несли з чужого поля
І в Україну принесли
Великих слов велику силу,
Та й більш нічого. Кричите,
Що Бог создав вас не на те,
Щоб ви неправді поклонились!..
І хилитесь, як і хилились!
І знову шкуру дерете
З братів незрящих, гречкосіїв,
І сонця-правди дозрівать
В німецькі землі, не чужії,
Претеся знову!.. Якби взять
І всю мізерію з собою,
Дідами крадене добро,
Тойді оставсь би сиротою
З святими горами Дніпро!

Ох, якби те сталось, щоб ви не вертались,
Щоб там і здихали, де ви поросли!
Не плакали б діти, мати б не ридала,
Не чули б у Бога вашої хули.
І сонце не гріло б смердячого гною
На чистій, широкій, на вольній землі.
І люди б не знали, що ви за орли,
І не покивали б на вас головою.
Схаменіться! будьте люди,
Бо лихо вам буде.
Розкуються незабаром
Заковані люде,
Настане суд, заговорять
І Дніпро, і гори!
І потече сторіками
Кров у синє море
Дітей ваших... і не буде
Кому помагати.
Одцурається брат брата
І дитини мати.
І дим хмарою заступить /350/
Сонце перед вами,
І навіки прокленетесь
Своїми синами!
Умийтеся! образ Божий
Багном не скверніте.
Не дуріте дітей ваших,
Що вони на світі
На те тілько, щоб панувать...
Бо невчене око
Загляне їм в саму душу
Глибоко! глибоко!
Дознаються небожата,
Чия на вас шкура,
Та й засядуть, і премудрих
Немудрі одурять!
Відповісти
а в селі піар шо показали в волинювс)) Можна було і не показувати всі і так знають шо там в селах. дівчата люблять з города.. хллопцям аби побитись і випитти... отак і живуть люди)то вам не опєриголівуди...хоча і там хватає всього)
Відповісти
дуже актуальна тема. молодь у селі фактично - у безвихідній ситуації, оскільки альтернативи у них немає.. бар, випивка - не можна казати за всіх, але інших варіантів відпочити чи відсвяткувати якесь свято молодим людям у селі ніхто не пропонує, на жаль(
Відповісти
Які можуть бути інші варіанти!? Ти сама так проводила час
Відповісти
Все так як і було 20-30-40 років тому клуб, п`янка, дівчата. це просто місцеві села не бачили реального села. А пи...й отримують як селюки які приїжджають в луцк і починають буксувати так і городскі які приїдуть у село їм там вішають люлей а потім п'ють мирову. Усе як було так і залишилось. Ідеальний день молоді на селі.
Відповісти
Быдло.
Відповісти
"Супер", я не сперечаюсь що ми там нікому не потрібні, та ти сядь на автобус у польщу, білоруссію, або росію (далі і не треба), влаштуйся на саму низькооплачувану, хєрову роботу, і будеш отримувати у разів п'ять більшу зарплатню, ніж у ненці.
Відповісти
Для того щоби польскi заробiтки стали гiгантськими iх треба витрачати в Украiнi )
Для Польщi це тi самi злиднi, що i тут нашi зарплати.

Iнша рiч - середовище проживання.
Випадковий емiгрант з довоенного Криму до Польщi пiдкреслив саме це: "Мене не так цiкавить вже зарплата, вона в Польщi вирiвняна, як середовище проживання моеii сiм`i.
Відповісти
Перші фото це Привітне Локачинський р-н.
Відповісти
Вино, баби і папироси. Все, як колись - нічого нового... А, забув - дурь з"явилась.
Відповісти
1)ну добре, добре. соромно мені сильно стало. гаразд, бери собі в армію таких патріотів як оте в футболці-вишиванці з фото. і ....палити хати/палаци мажорним корупціонерам, по луцькій периферії. якщо мало духу, то закрий свій шевченківський рот.
2)ти років би зо п'ять тому прогулялася б в укр.нац. вбранні, то ті твої сьогоднішні побратими ржали би з тебе дури/дурака.
3) в відповідь на твої скам'янілості, тримай кльову пісню Фіолет-Тануна.
Відповісти
Спасибо авторам. Знал что, на запукр дерьмо, но не знал, что настолько. Такое я только в Ханты-Мансийском округе и в Сургуте видел у вахтовиков. Все скачал. В своих сетях растиражирую. Подчеркну источник. Это западенцы сами про себя написали. Какая к чёрту информационная война? ВЫ сами про себя всё дерьмо напишете.
Відповісти
ТАГІЛЛЛЛЛ!!!!
Відповісти
Это тебя так зовут?-мудила с Нижнего Тагила.
Відповісти
Крымчанин, в отличии от вас, "россиян", жители Западной Украины эти проблемы (алкоголизм среди молодежи, вымериния деревень, отсутствие какой либо инфраструктуры для развития культуры морали и т.д..) знают, и не замалкивают их, как вы, а наоборот, подают наверх, обсуждают и решают, следовательно - потихоньку избавляются от всего этого дерьма, благодаря которому мы так похожи на вас..
Відповісти
Дєрмо ви щас жрьотє крм патамуша нєхрєн што єсть. А ми наслаждаємся жизню. Ну да миж всю правду подайом. ....
Відповісти
файний хлопак на останьому фото в гівняних штанях, зимова курточка з кофтою новий тренд в холодний літній вечір.
Відповісти
Які негативні метаморфози відбулися буквально за два покоління людей! Мені було 17 років, а Їй - 16. Для дітей середньої школи в одному з сіл Локачинського району в середу і неділю "крутили" денні сеанси фільмів. Чекав, палахкотів від нетерпіння, жив від середи до неділі. Це була єдина можливість в темній залі торкнутися до руки коханої дівчини... Якось Вона в темряві навпомацки написала мені записку: "Хочу обняти тебе...". Щастю не було меж. Один раз ми поцілувались - невміло, соромязливо, але поцілунок був пекучий, як удар струму... Життя, навчання в вузах - наші дороги розійшлися. Ця записка й досі лежить в моєму "архіві"...
Відповісти
гарна стаття. Я останнім часом часто про це думаю. Завжди села між собою билися, часто до реанімаціі. Чому дивуватися, що зараз війна? Така нація. Така релігія.
Коли дивишся збірники приколів на ютубі, то із заходу молодь то на скейтах, то ще щось цікаве, а наших чи росіян тільки п'яних фіксує відеокамера. Не хочеться цього слова казати, але наші націі бидлячі
Відповісти
Звичайно я за !!! необхідно показувати і розказувати про проблемми населення. У селах справді безвихідь з роботою.
Вся молодь як не в польщі то десь інше.

Якщо ж Ви "шановні" журналісти хотіли просвітити про день молоді. ТО БЛ.... можна показати, як реально святкують в селах... а не вибрати самі ... клуби
Відповісти
А як реально святкують в селах?? Може вони йдуть гуляти в парк - якого там немає, може вони йдуть кататись на атракціони -яких там немає?, може вони йдуть в піцерію - якої там немає, а може на концерт "Другої ріки" - яка туди не приїде ніколи, а може в центрі села тьма різних заходів з гучною музикою і гелевими кульками? - теж немає!!!! В селі для молоді нічого ніхто не організовує, тому ще варіанти вони йдуть на річку, вони йдуть в ліс посмажити шашликів, або ж збираються в когось на хаті пити дідусевий самогон і заїдати маминим салатом, і як важко повірити все однак в кінцевому результаті, молодь , яа хоче святкувати далі ( а не поїсти в лісі шашликів і піти додому спати) всі дороги ведуть в один єдиний місцевий бар.. також вони можуть поїхати гуляти в місто на День молоді, але це зовсім інша історія яка аж ніяк не стосується відпочинку в селі...
Відповісти
Да хотів шось добавити а ви панове написали відразу всі мої думки нема чого й додати
Відповісти
Цікаво було б почитати, яке село у Європі, як там рятуються від упадку та убогості.
Відповісти
В селі так було завжди - село на село йшло з вилами, пиятика, бійки. А потім, вже в 60-х - 70-х роках багато молоді пішли в місцеві ПТУ, поїхали в ПТУ східних областей, а на канікулах корчили з себе "городскіх", за що отримували стусанів від старших парубків. Я приїжджав зі Львова на канікули студентом, то місцеві казали - "завдавака" - чи з заздрості, чи зі зневаги до "городських". Донині тримаю міцні звязки з рідним селом, не рву цю, як написано в біблії, "срібну павутину", не бю того "горщика", з якого пють "ключову воду", але на моїй малій батьківщині мало що помінялось. Щоправда, битися немає кому, як і родити дітей. Але деградація відбулась велика, руйнівна. Державні мужі забули, що країни без села не буває. Село - це культура, це стиль життя, це обличчя нації. Тому завжди і скрізь пишався тим, що вийшов з хліборобської сімї.
Відповісти
на скільки знаю на торчинський дискотеці да і не тільки збираються щоб просто потрахатись молоді дівчата обміюються презервативами і враженнями про секс в кущах.танці мініюбки секс в кущах заміж рановато.
Відповісти
Клас! В суботу їду в Торчин
Відповісти
Вражений про побачене і прочитане. Село це не є центр культури, але тут зберігаються традиції. Так як ви пишите що всі п'ють та б'ються, це звичайно буває, але не узагальнюйте всіх! Самі подумайте, як села повині розвиватись, якщо вони в деяких випадках беруть приклад із міського житя. Село є селом, і я цим горжусь! СЛАВА УКРАЇНІ-ГЕРОЯМ СЛАВА!!!
Відповісти
Редакція ВП - такі ж самі вихідці з села. Плюєте в колодязь, з якого й вийшли?
Відповісти
хоті блиснути розумом і тут не вийшло?))) До твого відома наша країна взагалі аграрна, особливо Західна її частина. Досить багато людей які досяги вершин в політичній, науковій, економічній ультурних сферах - вихідці з села. Журналісти підняли хорошу тему для роздумів стосовно відсутності умов для проведення дозвілля. І знаєш людину з села вивезти можна, а от село з людини - ні. Це про тепе гарадськой тіп, жаль что не сталічний, був би ще покруче на фоні селюків)
Відповісти
Усе пучком уселі ПРИВІТНО.

Відповісти
Привітне класне село.
Відповісти
А чому неприїхали 9 липня і не подивилися що сталося в Привітному?
Відповісти
хто як вмів так і відпочивав ,,,)
Відповісти
Хочу зпросити вас в село Рачин.... Бо тут э i клуб i розвожальна програма на вихiднi для молодi i хореографiчнi вечори.....
Відповісти
Останні статті
Танці, бійки, кавалери… Як святкують День Молоді у волинській глибинці. ФОТО
01 липень, 2015, 11:20