Що переживають звірі під час реконструкції луцького зоопарку

Що переживають звірі під час реконструкції луцького зоопарку
Незабаром луцький зоопарк буде іншим: більшим, новішим і вільнішим для хижаків.

По звіринцю вільно гулятимуть ведмеді і леви, а люди дивитимуться на них через скло. Планують розвести справжній левовий прайд, в перспективі завезти мавп і купити величезний акваріум, де люди зможуть помилуватися водним світом.

Також розвивають умови для птаства, адже птахів у зоопарку побільшало. Серед хижих пернатих зараз можна помилуватися красенями-круками, які взяли за звичку перекривляти сусідів-качок, так, що відвідувачі тепер можуть почути від чорних пересмішників пародію на «качину мову».

Перших два тижні реконструкції зоопарк для відвідувачів був закритий. Зараз до звіринця знову ж таки пускають людей, хоча роботи у рамках проекту з розвитку транскордонного співробітництва «Модернізація зоопарків у Замості та Луцьку» ще не завершені. Крапку хочуть поставити вже 15-го жовтня. Саме тоді має відбутися грандіозне відкриття, на яке обіцяють прибути представники зоопарків з усієї України.

Загалом, луцький звіринець буде зовсім інший. Як розповіла директор зоопарку Людмила Денисенко, у звірячому містечку повна перебудова. Розширюють пішохідні доріжки, перебудовують місток, який попередньо був настільки у жахливому стані, що становив реальну небезпеку.

Така реконструкція конкретно відобразилася на тваринах. Як вдалося помітити журналістам інтернет-видання ВолиньPost, вони дуже тривожно реагують на гуркіт техніки. Склалося так, що в день відвідин представниками ЗМІ повз клітки лисиць і птахів постійно їздив трактор. Саме лисиць подібне дуже шокувало. Як тільки техніка наближалася, вони зіскакували і починали бігати з кутка в куток клітки.

Людмила Денисенко розповіла, що, на жаль, від стресу тварин вберегти неможливо, адже немає куди їх подіти:

«Зоопарк – це живий організм, і в залежності від того, ходять люди чи не ходять сюди, тварини повинні щонайменше відчувати дискомфорт. Тут дуже багато було техніки. Масивної техніки, яка шуміла. Ми змушені були перших 5-6 вольєрів зачиняти. У нас в тварин помінявся ритм життя. Вони випускалися лише ввечері, коли від’їжджала техніка, і ми лише після того випускали тварин на вольєри. Слава Богу, що ми без втрат перебули цих два тижні. Тому що і працівникам було незручно, адже коли переритий зоопарк, доставити їжу до вольєрів було проблематично. Тим паче, що у нас мінявся місточок. Цей місточок сполучає дві частини зоопарку і вийшло так, щоб без місточка, аби добратися до деяких вольєрів, потрібно було ходити через цілий зоопарк. Так само мінялися вольєри, адже збільшувався розмір доріжок, тому що після реконструкції очікують більшого напливу відвідувачів».

Найперша проблема, яка виникла під час реконструкції – це перевезення ведмедів у інші клітки, адже старі вольєри переобладнують на новий, величезний, з басейном. Перевезти 350-ти кілограмових хижаків виявилося доволі непросто, тому що в Луцьку немає ветеринарів, котрі змогли б розрахувати правильно дозу препарату, що змусить «виключитися» тварину. Спеціалістів викликали аж із Києва.Після того, як величезних тварин присипили, їх за допомогою екскаватора відвезли у тимчасові клітки.


Наразі 6 ведмедів почуваються добре.

Новий вольєр, який чекає на цих хижаків – це не тісна клітка, а відгорожена склом територія, по якій ведмеді зможуть вільно пересуватися. Окрім того, там буде басейн. За схожою схемою будують і містечко для левів. Як зазначила Людмила Денисенко, для левів буде більше місця і тоді можна буде не думати, де подіти малюків, які у майбутньому народяться у левиці Даші та лева Ніка. Тоді можна думати про створення свого луцького прайду.


Ще одне новаторство – зимові павільйони, де зимуватимуть звірі, які бояться холодів: «Зимою у нас всеодно є відвідувачі. У нас в лева стояли всередині клітки обігрівачі. А тепер взимку можна буде зайти в тепле приміщення і поспостерігати за тваринами. Ми думаємо, що там будуть не одні леви. Ми хочемо зробити там водний світ. Такого в зоопарку не було. Це поки що в планах, і зробимо в першу чергу те, на що вистачатиме грошей», - зазначила директор зоопарку.

Зоопарк обіцяють зробити гарним і комфортним. Не буде більше проблем із туалетами, адже будуються нові вбиральні.

У зоопарку також побільшає відпочинкових місць. Буде більше лавочок, встановлять кафе. Окрім того, буде кафе безпосередньо біля входу у зоопарк. Звичайно, вся ця краса відіб’ється на ціні за вхід у звіринець, вона однозначно збільшуватиметься.

Наталка ПОЛІЩУК ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
зоопаркова фауна, як і вся волинь найбілше переживає за стан здоров’я одного вершника-джиґіта
Відповісти
Люблю наш зоопарк. Тварини такі рохмані, що дозволяють себе погладити, почухати. Навіть від хижаків чується позитивна енергетика, напевно тому, що їх люблять.
Відповісти
А чого це після ремонту "ціна однозначно збільшуватиметься?" - ремонт же робиться не за власні кошти зоопарку, а за європейський грант, то ж "відбивати" нема чого. А хочете прибутку - то беріть кількістю захоплених відвідувачів...
Відповісти
З європейських грошей ми нічого не змогли, як би по культурнішому сказати - вкрасти. А моральні переживання і жадобу до грошей - хто компенсує? Відповідь вірна - відвідувачі. І накінець - хватіть скігліті, 10 грн більше.
Відповісти
А ти не думаєш, що ціни ростуть? А ти не думаєш, що не все в зоопарку робиться за гранти. А щодо захоплених відвідувачів, то згадай про зоопарк 2-річної давнини. Нинішні працівники зробили дужє багато. І щоби робити далі - потрібні кошти. Інша справа, що підвищення має бути в розумних межах. Тоді ти прийдеш і побачиш, що зоопарк ще більше змінився. І зрештою, працівники теж повинні за щось жити.
Відповісти
фотограф просто жесть
Відповісти
теж про це подумала...
Відповісти
на фіга показувати як стріляють у ведмедів????? вони напевно приколісти ...
Відповісти
ЯКЩО ПІШЛА МОВА ЗА КВИТОК .ТО ЦІНА МАЄ БУТИ В МЕЖАХ 40 ГРИВЕНЬ ...ТОДІ МОЖНА БУДЕ ЗАБУТИ ПРО ЗАЧУХАНИХ БРАТІВ НАШИХ МЕНЬШИХ...
Відповісти
Тигри та ведмеді завжди мріяли про євроремонт.
Відповісти
Останні статті
Прості Люди (ч.1)
28 липень, 2015, 13:45
Що переживають звірі під час реконструкції луцького зоопарку
27 липень, 2015, 10:30