Навіщо платити більше? Як дешево і сердито волиняни працюють на «Кромберг енд Шуберт»

Навіщо платити більше? Як дешево і сердито волиняни працюють на «Кромберг енд Шуберт»
Про умови праці на заводі «Кромберг енд Шуберт», що на Волині ходять легенди. Про те, що на німецькому заводі надзвичайно важкі умови праці відомо всім, але публічно це питання ніхто не піднімає. Як там працюється нашим землякам, спробували з'ясувати журналісти ВолиньPost.

Завод «Кромберг енд Шуберт» на Волині працює вже 10 років.

На підприємстві задіяно 5 тисяч 500 робітників. В основному працюють волиняни з сільської місцевості. Доїзд на робоче місце їм організовують. Середня заробітна платня вважається чи не однією з найвищих на Волині, адже сягає вона 5-6-ти тисяч гривень.

Для людей, які опинилися у складних життєвих обставинах, тобто без грошей і роботи, цей завод - справжнє спасіння. Адже туди беруть усіх, хто згідний працювати, не дивлячись на освіту. Тому на заводі можна зустріти людей різних спеціальностей – від прибиральниці до вчительки.

Про те, як працюється на заводі, простіше дізнатися за системою місцевих «бі-бі-сі», тобто з чуток. Офіційно висвітлювати умови праці на цьому підприємстві чомусь не поспішають.

Перш за все, «Кромберг-енд-Шуберт» - підприємство з 100% іноземними інвестиціями по виготовленню електричних бортових кабельних систем для автомобілів. Завод виготовляє свою продукцію для найбільших європейських виробників автомобілів (VW, BMW, Audi, Mercedes).

Не важко здогадатися, що обсяги виробництва, так як і прибутки, вражаючі, а якщо зважити на те, що на нашому волинському заводі платять за роботу не за європейськими стандартами, тобто так як в ідеалі повинна була б оцінюватися робота на іноземному виробництві, а за нашими мірками, то економічна оптимізація просто неймовірна. Тим паче, що виробництво працює цілодобово, а від працівників вимагають абсолютної віддачі.

30 хвилин перерви за цілий робочий день

Умови праці на німецькому підприємстві не з легких, в чому і довелося переконатися нашим журналістам, побувавши на «Кромберг-енд-Шуберт». Процес виробництва практично безперервний. За цілий день – лише 20 хвилин обіду, та ще 10 хвилин на інші потреби. Щоб піти у туалет, якщо це звичайно не співпадає з офіційною перервою, доводиться відпрошуватися. Позапланова кава, перекур, або просто недовгий відпочинок у робочий графік не вписується. Така розкіш може влетіти у солідну «копійку». Якщо працівника «застукали» за «байдикуванням», то значить він підпадає під штрафні санкції. Хоча на виробництві уникають слова «штраф», для штрафу є інша назва - «депреміювання».

Загалом, працівники заводу, з якими вдалося поспілкуватися, погоджуються, що заробити можна, але лише тоді, якщо сліпо дотримуєшся усіх правил – в іншому випадку є загроза позбутися значної частини заробітної платні.

Про зарплату, як її нараховують і за що вираховують розповіла начальник відділу управління персоналом Марина Кущенко: «Середня зарплата на заводі біля 9-ти тисяч. Середня зарплата на виробництві – 5 тисяч 700. Якщо вираховувати податки – це близько 4-х тисяч на руки. У нас погодинний тариф – 15 гривень 4 копійки, за годину. Тобто, якщо 168 годин – це тільки по окладу вийде 2 тисячі 560 гривень. Це 1 тисяча 900 по окладу, якщо податки вираховувати. Плюс є ще премія, яка може сягати 17-ти гривень за годину, якщо людина не наробила браку і виконала план – це врахуйте 2 тисячі 800 гривень плюс. Крім того, у нас є різні види доплат, згідно галузевої угоди – це 35% за нічні години. Нічна зміна з 10 годин вечора по 6-ту годину ранку. 20% окладу за вечірні години. З шостої години вечора по 10-ту годину вечора. Доплата за кваліфікацію. Працівник, який здає тест – від 120 до 600 гривень на місяць. Працівники, які в нас працюють 2-3 рік у нас заробляють навіть 5-5,5 тисяч гривень на місяць, буває, що навіть і 7 тисяч гривень».

Якщо пододавати усі надбавки, а також дотриматися умов лояльності, дійсно можна заробити біля 6-ти тисяч гривень.

Що таке лояльність?

Лояльність на заводі «Кромберг-енд-Шуберт» - це означає не хворіти та не ходити у незаплановані відпустки. Якщо працівник іде на лікарняне – мінус лояльність. Якщо обставини склалися так, що потрібна позапланова відпустка – також мінус лояльність: «Що таке лояльність. Ми зараз абстрагуємося від окладів і премій. Додаткова у нас була доплата… До всіх цих премій надбавок – це плюс 800 гривень в місяць. Якщо ти всі ці дні з'являєшся на роботі… Коли на лікарняному – тоді не отримуєш ту надбавку, бо за тебе працювала інша людина. А лікарняне оплачується згідно закону», - розповіла Марина Кущенко.

Спробуємо порахувати, що ж може вийти, коли наприклад, не випрацюєш на всі умови, отож: лікарняне (-800 гривень), невиконання плану, або брак (-2800). Віднімемо це від суми (5700), яку з надбавками порахували як середню заробітну платню, і того виходить 2 тисячі 100 гривень.

Як насправді працюється і як виконуються плани, ми поцікавилися у колишньої працівниці Ніни. Дівчина пропрацювала 2 місяці і як стверджує, то не витримала ні умов, ні відношення,¸ні "великої" зарплати.

«Мені зразу казали, що я не зможу там працювати через важкі умови та відношення… Коли прийшла на лінію було дуже важко. Адже навчити, як правильно виконувати роботу ніхто не хотів тому що, якщо вони відволікатимуться на мене, то не встигнуть виконати план. Щоб виконати план потрібно працювати майже безперервно, тому вони не люблять новачків. От наприклад, якщо у команду працівників, які на заводі по 7 років, поставити когось новенького, він не буде встигати робити ті обсяги, що старші робітники. Відповідно під загрозою план і премія, яку мають отримати. На фоні цього виникають сварки, доходить до того, що старі працівники ледь не з бійкою "кидаються" на повільного новачка. І це зрозуміло, такий напружений темп роботи дуже впливає на психологічний стан. По собі знаю – коли приходила зі зміни до дому, то теж хотілося на когось накричати».

За словами Ніни, конфліктні ситуації на заводі на кожному кроці. Особлива напруга – це між новачками та «старожилами». Виникає запитання – чому ж, якщо подібні конфлікти мають місце між старими та новими робітниками, їх ставлять на ті ж самі зміни. Можна припустити – таким методом намагаються зрівняти сили. Нові працівники мають рівнятися на досвідченіших і будь-що встигнути. Слабка ланка випадає.

Що ж до заробітної платні новеньким – тут взагалі сумна картина: «Я попрацювала два місяці. В перший тиждень зарплата і стажування становили разом 2000 гривень, наступного місяця на мене чекала така картина: біля трьох тисяч гривень зарплата (це врахуйте сюди ще й аванс) при тому, що з колегами (які не враховуючи авансу мали хто 3, а хто 4 тисячі гривень) робили фактично на рівних умовах, єдине, що час від часу вони мені, як новачку, допомагали.

Однак часто ця допомога супроводжувалась нецензурною лексикою в мою сторону та криками. Зрозуміло – перший місяць це ніби стажування, а от за другий я пішла з'ясовувати. Тоді мені сказали про якийсь штраф, за існування якого я не була навіть в курсі. Ну добре нехай 100 гривень – це штраф, а інші майже півтори тисячі гривень де? Мені пояснили, що я новенька і що мені ще допомагають, толком за що зняли гроші, не розповіли», - зауважила Ніна.

Лікарі на заводі часті гості

Напружений темп безперервної роботи дарма не минає. Влітку дуже часто на підприємство викликають швидку, адже спека і тяжка праця негативно впливає на організм. Багато кому стає зле.

За словами Ніни, лікарі на підприємстві часті гості. «Навіть зі мною так трапилося, стало погано, викликали мені швидку. Лікарі з швидкої сказали мені, що вони сюди частенько заїжджають, особливо в літню пору», - зазначила співрозмовниця. Окрім того, великий вплив на здоров'я мають нічні зміни. Особливо тоді, коли іде збій. Можуть трапитись такі чергування - комусь з працівників "пощастить" вийти у дві зміни підряд - денну і нічну.

Журналісти ВолиньPost спробували напроситися на "Кромберг" в рамках журналістського експерименту. Представникам ЗМІ сказали, що такий варіант можливий, але зразу ж попередили, що роботу не оплатять.

Відрядження за кордон. Навіщо платити більше?

Нам вдалося дізнатися, що волиняни, які працюють на «Кромберзі» мають змогу попрацювати і на підприємствах, які знаходяться в інших країнах. Здавалося б гарна перспектива отримати зарплату за європейськими підрахунками, але це не так. Люди їдуть на інші «Кромберги» працювати зі збереженням української заробітної платні – тобто працюють на тяжкому виробництві за кордоном за якісь три сотні євро.

Іноземці, які приїжджають на український завод, працюють теж за такою схемою – зі збереженням своєї заробітної платні. Це зрозуміло, адже жоден працівник з іншої країни навряд чи погодився працювати за такі «смішні гроші», які платять у нашій ненці Україні.

Якщо подумати – це дуже економний хід. Адже, наприклад, коли набрати на завод у Німеччині німців, то на їхню заробітну платню доведеться витратити в рази більше, аніж нашим делегованим у відрядження українцям.

P.S

Отож, маємо таку картину: коли йде мова про заробітну платню, то говорять про 5 тисяч 700 гривень. Коли ж справа стосується штрафів – це не штрафи, а депреміювання, адже ставка насправді 1 тисяча 900 гривень. Умови праці заводу взагалі ніде не висвітлюються, не контролюються, та й, в принципі, кому це потрібно? Точно не нашій владі, яка у 2012 році, як зазначила прес-секретар Тетяна Ємірова, остаточно продала землю під Кромбергом, не потурбувавшись здобути для наших працівників якомога лояльніші умови. Проте, про лояльність волинян, які працюють на «Кромберг-енд-Шуберт», роботодавці потурбувалися у першу чергу (- 800 гривень за її відсутність).

Наталка ПОЛІЩУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: завод, праця
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 96
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дякую за обєктивне висвітлення інформації щодо цифр зарплати, кількості працівників, можливості закордонних відряджень на підприємстві. Безумовно, це стане гарною ознайомчою нформацією для всіх, хто зацікавлений у пошуках роботи та вміє робити неупереджені висновки.
Щодо власних висновків автора статті - це питання професіоналізму, вміння аналізувати факти та користуватися відкритим доступом до інформації, який на заводі надається всім представникам ЗМІ, а не опускатисярівня компіляції чуток з "бібісі".
Професіоналізм журналіста залишає бажати кращого, але всі ми ростемо , вчимося, і радує хоча б те, що обєктвні цифри зуміли донести не забувши та не перекрутивши)
а читачі вже давно навчені відрізняти зерно від полови і формувати думку самостійно на основі фактів, а не вникати в недалекі та упереджені "журналістські висновки"
Відповісти
Низький уклін Вам, Тетяно, за наданий коментар.
Відповісти
бла бла бла
Відповісти
Ви володієте достовірною інформацією. То опублікуйте яка реальна плинність кадрів і чого вона така висока, якщо там працюють на 99% мілоді люди. Чого 90% - це молодь з села, а не лучани, не дивлячись на високі, чк Ви кажете заробітки. Опублікуйте, як часто буруться пробі повітря, і як їх аналізи співвідносяться з нормами. А так своїм коменарем Ви відробляєте свою платню, яка, до речі, в рази більша за ту, яку отримують хлопці і дівчата на лініях.
Відповісти
Майже все, що тут написано це брєд, я з впевненісті можу сказати, бо працюю там вже 2 роки. Йдіть працювати на базар, там будуть ставитися до Вас з "повагою". Зарплата дійсно нормальна, я отримала 5 тисяч на руки цього місяця, і без славнозвісної лояльності. Цю премію ти можеш отримувати по бажанню, якщо ти захворів так її знімають, але в більшості її дають, щоб люди не ходили на липові лікарняні. Якщо ти йдеш в відпуску лояльність зберігається.Тому не треба так безцеремонно згущувати фарби.
Відповісти
Висновок з такого коменту лише один: Україна наразі перебуває на рівні акої собі африканської Буркіна Фасо У кожному разі переважна більшість наших регіонів на кшталт Волині. Люди вбогі як матеріально так і духовно. Тому не просто йдуть гробити своє здоровя по-суті за копійки, а ще й захищають порядки на заводі з піною коло рота. Прикро, але це правда. Тому і результати опитувань, які проводить ВП, не дивують: людям подобається бути рабами.
Відповісти
Ви, мабуть, зарано зупинилися, та нагадали б ще про "лицарiв та свинопасiв" в нацii? Ви ж, напевно, лицар, i дуже бережете здоров'я задля майбутньоi свободи пiсля третього майдану?
Відповісти
Добре, що піднімаються питання умов праці на луцьких підприємствах, але погано, що стаття надто слабенька. Відсутній аналіз проблеми. Наведені дані можна було взяти по телефону, не відриваючи дупи від редакційного стільця. Насправді ж умови праці на цьому підприєстві не просто важкі, а жахливі в буквальному розумінні слова. Молоді люди ( а працюють там дівчата і хлопці переважно по 20 30 років) часто втрачають свідомість не лише через напруженість робочого ритму, але й через високу концентрацію шкідливих речовин в приміщеннях, що виділяються при пайках і монтажу. Люди хворіють, але не лікуються, боячись втратити роботу. При цьому зарплата просто жалюгідна на фоні європеських стандартів. Відомо, що у європах середня погодинна зарплата 7 - 8 євро. Тобто на цьому заводі платять за годину у 10 разів менше. Це знущання! Середній ланці управлінців платять набагато вищу зарплату за те, що вони виконують практично роль капо, як це було в гітлерівських концтаборах. Порада автору матеріалу: якщо берешся писати, то спочатку влізь з головою в проблему, не лише зрозумій її до глибини, але й відчуй душею й серцем, а вже потім берись писати. Тим більше, коли йдеться про такі чутливі соціальні теми.
Відповісти
Я не думаю, що Ураїнський завод кромберга унікальний. Такий самий в китаі, тунісі, Бразиліі. Дешева робoча сила одним словом. Але для Волині без цих 5000 робочих місць буде гірше. Яка альтернатива - на заробітки в польшу, на біржу, на базар торгувати, контрабандою жити в трусах сигарети возити, бурштин копати? 5000 робітників - це 5 000 сімей:15000-30000. Тут журналісту треба кожне слово добирати, а не на бібісі посилатись. Дивує мовчанка офіційних керівників завода. Чому відмовчуються. Хай офіційно висловлять свою позицію.
Відповісти
Я не хочу, щоб в Україні працювали за пригоршню рису в день, як це робиться в Китаї. Я хочу, щоб в Україні було мінімум, як у Польщі. Тому мене обурює ситуація на "Кроші".
Відповісти
Чому ви порівнюєте з зарплатою у Німеччині. Так, там 8,5 Євро за годину - мінімалка. Але в німеччину можуть поіхати одиниці. Поляки платять 7-8 злотих за годину нашим. На наші гроші це десь буде 8-9 тис.Це реальніша альтернатива для наших людей. Нехай цей журналіст зробить журналістське розлідування про умови праці в Польші. Бараки, 12 годинний робочий день, ніякого соц захисту, платять "на чорно".Я не говорю про зруйновані сім'і, діти без батьків ростуть ...
Відповісти
Мы африка Европы, черная-черная африка, нам платят столько сколько мы стоим, а стоим мы не 7-8 ойров, а 25-26 гривень, в принципе за такие-же копейки наши пашут в Польше, только по 12-14 часов 6 дней в неделю.
Відповісти
Молодець, Наталка! Усе дуже гарно помічено, як би там не квакала зі свого болота Тетяна Ємірова (хто на ЩО вчився - кажуть у народі). Я розмовляю з багатьма працівниками цього підприємства впродовж багатьох років. «Кромберг енд Шуберт» - це те «соковижимне» підприємство, про які писав наш прапрадідусь Карл Маркс в «Капіталі»: «Забезпечте капіталу 10% прибутку, і капітал погодиться на будь-яке застосування, при 20% він стає пожвавленим, при 50% позитивно готовий зламати собі голову, при 100% він нехтує усіма людськими законами, при 300% немає такого злочину, на який би він не ризикнув піти, навіть під страхом шибениці». А прибутки, очевидно, немалі, коли 50-місний автобус везе о п’ятій ранку з Маневицького чи Турійського районів 5-10 напівсонних робітників-невдах по життю. Таких там - 95% і вони самі про це заявляють. Страх перед голодом - найсильніша мотивація до праці - це і є жорстока експлуатація. Тому, як би не латали апологети капіталізму його стару одежину, вони не можуть не признати, що в основі цієї так званої «економічної моделі» лежить прибуток, а не задоволення суспільних запитів. Цей чиряк на дупі Луцька, нашвидкоруч зліплений у вигляді циганського шатра, щоб в разі потреби за 3 дні його демонтувати і забратися геть - це той випадок, коли духовно мертві ще радянські краснобаї (особливо тодішній голова Луцької районної адміністрації Вадим Науменко, оскільки підприємство розташоване на земельній ділянці району), захлинаючись хвалились, мовляв, скільки там буде робочих місць, скільки там зароблятимуть, і створювали «робочі місця» будь-якою ціною. Ця «ціна» вже багато років вилазить людям боком.
Відповісти
Ну в такому випадку шукайте себе в комуністичних країнах, де панує соціалізм, шановний. Китай, наприклад. Чому Ви досі тут? Може на Богдані працюєте?
Відповісти
У нас за більш як 20 років Незалежності просто відучилися працювати!! На КРЗ, шовковому, іскожі легше було і не шкідливо? Якщо шкідливо то в с.г господарство нехай ідуть працювати на свіже повітря за 3-4 тис.гривень. Чомусь пруться на кромберг? Я керівником отримую 5 тис.грв, сутками працюю іне скаржуся що мені погано. А то попривикали зміну відпрацював додому завезли і ще погано. Працювати потрібно шановні!!
Відповісти
Судячи з коменту ти працюєш на "Кроші", тобто знаєш справжню ситуацію на виробництві. То наведи статистику скільки людей (молодих і здорових) кожного дня втрачають свідомість на роботі, яка концентрація ціанц і інших вредних речовин в цехах, чи хоч раз державні або незалежні інституції були допущені до взяття проб повітря в цехах для аналізу, чи є профспілка на заводі, чи хто небудь хоч раз осмілився заявити про жалюгідний розмір платні у порівнянні з німцями. Опублікуй це, якщо в тебе є хоч якесь сумління, а вже потім будеш обурюватися. А стосовно КРЗ чи шовкового, то можу тобі сказати, що в порівнянні з "Крошом" там були ідеальні умови, і був реальний захист прав працівників, і доходи їх були в рази більшими.
Відповісти
ні,я працюю у зовсім іншій сфері-сільскому господарстві і працювати потрібно скрізь
Відповісти
Про які шкідливі речовини ти говориш? Ти хоч маєш уявлення що виготовляє цей завод? Підприємство сертифіковане за мієнародними стандартами ISO9001 ISO14001 прсиійно проводятся зовнішні аудити на дотримання цих стандартів. Профспілка на підприємстві є. Окрім цього є соціальний працівник який організовує цікаве дозвілля працівників заводу (подорожі, спортивні змагання) за рахунок підприємства. Стосовно масовоі втрати свідомості- повна маячня. Звичайно бувають поодинокі випадки, але причиною цього аж ніяк не є умови праці.
Відповісти
Дякую за критику. Але "бібісі" нам підтвердили офіційними коментарями. А як працюється на заводі - ми побачили самі. Дуже тяжко. І хто сказав, що журналіст не має право на власні висновки?
Відповісти
журналіст має право на власні висновки. на основі чого він їх робить - ось це питання професіоналізму. у вас була нагода поспілкуватися з будь-ким з нинішніх працівників заводу, без цензури та упереджень. також ЖОДЕН з офіційних коментарів не наведений буквально, цитатою, так, як він був поданий, а лише використаний як основа для того, що Ви називаєте висновки, а в цивілізованій журналістиці це кваліфікується як упереджене та однобоке виствітлення фактів.
Відповісти
"Позапланова кава, перекур, або просто недовгий відпочинок у робочий графік не вписується" - німці на святе замахнулись,на роботі виявляється працювати треба!
Відповісти
Влучно сказав !!!)
Відповісти
Ого, більше 5 тисяч робочих! Не всім там так погано напевно.
Відповісти
Що обєктивніше дозволить висвітлити факти професійному журналісту - розмова з колишньою працівницею, невідомо за яких обставин звільненою чи інтервю з будь-ким, хто працює там не один рік? не з тими, кого приведуть за руку, а на власний вибір? чи, можливо,і те, і те?
якщо йде мова про "часті виклики швидкої" - чи не буде професійно попросити вибірку чи коментар тієж ж служби швидкої, чи дійсно ці виклики були, якщо були, то з яких причин?
ви мали змогу побачити медпункт на підприємстві, також почули коментар про відпочинок та оздоровлення працівників - чому не згадуєте про це? бо це не передбачено форматом та концепцією статті, яка була сформована незалежно від того, щоб Ви побачили на заводі?
ЖОДЕН з офіційних коментарів не поданий дослівно, лише окремі фрази без контексту.
Ці всі зауваження не для заперечення, адже повторю - єдина інформація, цікава ажекватному читачу - цифри зп та кількість робочих місць подана без перекручень. Це все щире побажання працювати професійно.
І насамкінець, перепрошую, що можливо буде зруйнувано ваш імідж правдошукача попри перепони, але дозволю нагадати, що на завод вас запросили з власної ініціативи прес-служби та керівницва, що аж ніяк не узгоджується із твердженням "Офіційно висвітлювати умови праці на цьому підприємстві чомусь не поспішають"
Відповісти
Особисто працювалв на КРОШЕ знаю як це і що. Тому можу підтвердити кожне слоово Наталки. Молодець!!!
Відповісти
Стаж роботи? Чи теж 2 місяці?
Відповісти
КРОШЕ? А це що таке?
Відповісти
@kalipso видно штатний троль - розхитує дискусію, щоб допомогти колезі з її безнадійним трешом, може Поліщук прокоментить його шедеври пізніше.
Відповісти
Брє сивої кобили оце все висвітлення правдивої інформації щодо роботи на заводі!!!
Забули які умови праці на інших підприємствах міста?Забули яка зарплата у ваших родичів,колег,у вас самих?А особисто у тебе ,Наталко?
На заводі не виставиш 4 табуретки,не поставиш пачку майонезу та не наріжеш палку ковбаси і не будеш празнувати всі православні,католицькі,пострадянські свята під час робочого процесу...
Відповісти
Кому умови праці здаються важкими, нехай ідуть на варшавку торгувати. Там легше, особливо взимку. Я працюю на заводі вже майже 6 років. Всім задоволений.
Відповісти
да..круто 5 тис на руки..це ж можна пагудэть.да? працівниця на лінії...а в 40 років мати купу болячок - круто буде, ага з такими усовами праці як на кромбергу???
Відповісти
А ти як можеш судити про умови? З попівської колокольні?
Відповісти
Працював там біля 3-з років(шнайдерай)! Мала зп за таку важку роботу! Погане відношення керівництва!до людей ставляться як до рабів!
Відповісти
А яка зарплата на "МОТОРІ"?
Відповісти
Продажна і безідейна нація. Коли ви за поважаєте себе і свою землю? Коли ви перестанете гризти кістки, які вам кидають закордонні буржуї ? Питання риторичне.
Відповісти
Авторка явно намагається створити собі імідж скандальної журналістки, бо людям більш подобаються скандальні, кричущі новини, навіть якщо вони вигадані. Згадайте як відреагували росіяни на "новину" про розіп"ятого хлопчика, або про бандерівців, які їдять дітей, або про снігурів, які знищують бандерівці. Таким чином вона намагається заробити собі рейтинг. Але навряд чи зможе. Не думаю, що народ буде щодня шукати новини на кшталт "а що там на КРОШУ?".
Стидно, Поліно, опускатися так низько, та ще й показувати свою абсолютну неграмотність, нелогічність та відсутність кругозору.
Відповісти
Справа не в моєму іміджі. Справа в тому, що тема оплати праці і умов роботи на Кромберзі дуже актуальна, про що свідчить відвідуваність публікації.
Відповісти
Автор, не виправдовуйтесь. Нема перед ким. Якщо людей готові везти автобусом з Старовижівського району на роботу, то на цьому крапка. Були б хороші умови чи зарплата - пропопозиція робочої сили перевищувала б попит.
Відповісти
Я б тiльки хотiв вiдмiтити, що в професiйнiй своiй роботi панi Тетяна на декiлька голiв вища за всiх коментаторiв. Браво iй! Щиро.
Відповісти
Не можу зрозуміти, чим так насолив завод авторці?
Відповісти
Все вірно написано.Мене вбив темп роботи і ночні зміни за 3 місяці. Дошка їде- не відійдеш, я нічого не встигала, так швидкості рук і не навчилась. теж пішла. А баби працюють, може я така слабенька. Звільнилась- і щаслива!!!
Відповісти
Є різні підприємства: хороші, гірші і зовсім погані. Завод, про який йдеться, належить до останніх. І навіть справа не в заробітках. Тут під виглядом дисципліни праці і усіляких вимог до людей ставляться як до бидлоти. Велика "заслуга" в цьому вошивого пана Качмарека. Качмарек - це золотий приклад того, як поляки впродовж багатьох віків "люблять" українців. З іншої сторони, журналістка не була б "скандальною", якби написала, як у вранішню пору навколо підприємства співають солов’ї. На щастя, вона до таких не належить. Правдиві журналісти завжди "скандальні". А в коментарях на фоні всіх негараздів заводу обгризеними кістками вилазять наверх завдання прес-секретарів: максимально захистити від «скандальних» журналістів свого боса. Це вдається слабенько, бо правди ніде діти. І про середню зарплату як про середню температуру по госпіталю: вона навіть не складає 200 доларів. Нехай прес-секретарі і інші маленькі щенята, які голосно лають, бо їм наступили на хвіст, на мить уявлять собі, що двоє німецьких євреїв розташували це підприємство, скажімо, у Франції, Англії, розвинутих країнах північної Європи, чи навіть у Чехії та Болгарії? З такою зарплатою?.. Коментарі зайві: кромберги і шуберти характерні для України, Сомалі, Гватемали…
Відповісти
Якби не було б працівників, згодних працювати за цю зарплату, то ніхто б не вкладав би ризикованих інвестицій в країну з невідомим політичним майбутнім. Ну і з місцевою специфікою (відкати, кришування і т.д.) ніхто за безкоштовно не звязувався. Так що це не "німецькі євреї" винуваті, що тут аналог Сомалі.

А якщо журналіст настільки скандальний, то чекаємо також фоторепортажу про бліц-попойку під заводом в кінці зміни. Щоб не було підозри у зайвому популізмі.
Відповісти
Проблема багатьох українців в тому, що вони чудово знають, що б вони робили на місці німецьких євреїв: вибачилися б за другу світову та дали пожиттєву пенсію всім мешканцям неньки з дня їх народження. Неоподатковану, звісно. Ну і безкоштовне молоко, бо треба щось і з соціалізму хороше взяти...
Відповісти
Невтомно працювала!

Спочатку в німця потім у поляка наша молода дівчина
Крутила у дві зміни проводи зелені-жовті-сині.
Хотіла щоб була в неї своя машина,
І кар'єра наче птах вгору полетіла.
Та не судилось , серце розбилось, щоки надула
і аж у Мукачево з "тупим кінцем" гайнула...

Відповісти
Ще про модерн таку статью зробіть
Відповісти
Прес-секретар звісно ж буде захищати своє підприємство, а то попруть з роботи в разі чого, я думаю, як журналіст вона прекрасно все розуміє, "не підійшли журналісти і не спитали в працівників як їм працюється, коли разом з керівництвом ходили і дивились завод" ну так, при керівниках люди звісно ж будуть гнати і жалітись на умови праці, й звісно ж розказувати за всі реалії та умови праці" (враховуючи те, що бояться залишитися нехай такої жахливої, але роботи. Знаю вже декілька жінок, які пропрацювавши на заводі по 6 років, всі як одна мають тепер проблеми з серцем та легенями...
Відповісти
Всі праві і не праві по своєму.Проте,
однозначно -проблема є.І замовчувати і не висвітлювати її,хай і у такий спосіб,злочин.
Відповісти
Моя родичка працювала на цьому заводі, витримала пів року і з заводу пішла на лікарняний, почалися проблеми зі здоров'ям.
Відповісти
Не ляпайте язиками. Там пекло. Я робила на шовковому колись. Не зрівняти. По-перше. Дебльний графік змін. Ніякого толку: перша,перша три других, вихідний,три третіх. Ходиш, як зомбі, постійно хочеться спати. Контроль як в концтаборі. Так, ніхто не каже, що там ДУЖЕ шкідливо. На меланжевому колись молоко давали. А ту за малєйший промах- знімають великі кошти. Хай би він пропав! Але поставлені у безвихідб: якщо не можеш виїхати за кордон- фактично, щоб прожити- треба на німця робити.
Відповісти
А на меланжевому такі вже райські умови були,ужас!Куди там КРОШУ вже рівнятися.
Що,зад великий,шевелити важко?Попоганяли,мабуть,майстри та працівники якості,та так що меланжевий раєм привидівся....До речі,рулончиків меланжу багато накрала?
Відповісти
У кадрах в них кажуть, що черга на роботу 1000 людей. Мені вже 4 місяці обіцяють викликати.
Відповісти
Совки привикли халявити та красти. А тут приватне підприємсто з строгою дисципліною. Подивіться на авіазавод, працівники які втікають з роботи і виносять левак.... Ніхто нікого силою не тримає на Кромберзі, не подобається- на Варшавку пити пиво у будці .
Відповісти
Я працювала на заводі 3 роки, потім була Румунія, пізніш співбесіда посада інженер технічного відділу одружилась і декрет. Хто цілеспрямований, працює той і має. А хто хоче все і зразу той жаліється. Я особисто не маю на що
Відповісти
Ті, хто кажуть, що там так добре працювати, подивіться робочих, та вони як зомбі! Моя свекруха приходила з роботи і падала спати, нічого не могла робити, при нормальній вазі схудла десь кілограмів на 10, якщо не більше, змарніла. Графік ідіотьський, премії-бонуси нараховуються, наприклад, якщо людина після своєї зміни йде відразу на іншу зміну, а толку насправді немає, бо замучена людина другу зміну підряд буде набагато гірше працювати, ніж якби був би складений нормальний графік. Коли наймають нову людину, ніхто не хоче з нею "панькатись", втрачати свій час. А люди туди ідуть з безвиході.
До речі,навіть молодих хлопців і дівчат забирали на швидкій, або від виснаження, або від проблем з серцем (щоб заробити більше грошей, напиваються енергетиків).
Відповісти
я теж за 2 неповних роки поміняв вже 3 записи в трудовій з пе4аткою КРОШУ,і все ок і зарплата ,і на4альство
Відповісти
Відправили мене на 1 місяць в Македонію . За 1 день відрядні 590 грн. Одних відрядних заплатили 18 000 грн. Плюс зарплата (на руки 5 600). Всього вийшло 23 600 за один місяць. Готель нормальний, сніданок включений. В столовці на заводі там поісти за 3 євро можна. Так шо додому привіз чистих 17000 гривень. Тут всі в чергу вистроілись щоб відправили десь заграницю, навіть в Туніс. А якшо в германію відправлять - це точно джек пот.
Відповісти
Рая, ти тупа овечка. Навіть в тому, що жінки не одружуються, а виходять заміж. Не кажучи про купу граматичних помилок в тексті. Ти безнадійно тупа. Тобі все сподобалось лише тому, що ти в селі доїла корову і сапала картоплю. Але ти програла: корову приємніше доїти і пити свіже молочко, ніж бути рабом в німців.
Відповісти
Краще чоловікам іти в Варту Порядку, там нічого не робиш, три рази за місцяць вночі покатаєшся по Луцьку в формі і маєш 4 тис грн
Відповісти
Робота на КреШ це тест працівника на вошивість. Хто не зміг,той дармоїд-халявщик або злодій.
Відповісти
Оце тема!
Прозріла,коли сьогодні відкрила коментарі!
Вже так щиро працювали на КРЗ,що і досі по сараях лежать рулони вкраденого та вивезеного тепловозом рубероїду!А умови праці які були прекрасні!!!Не тільки в обмороки не падали,навіть умудрялися дихати.
Далі...Меланжевий комбінат,працювали аж гай виріс на 40-му кварталі.Теж умови праці офігенні,не задихнулися.В колишніх гуртожитках і досі,мабуть,під матрацами рульки меланжевої тканини чекають своїх клієнток на крадене.
Біда чорна на тому Крошу!!!
Розкажіть,наприклад,як на Крошу працюють прибиральниці(по сучасному служби підтримки),які у них круті механізовані швабри(німецькі!),їздиш собі та їздиш,рачком стояти не потрібно,окремі кабінети мають...Ой,дуже багато чого цікавого є...
Відповісти
Угу, на ГПЗ теж в цеху ногами масло бовтаєш під ногами - одне щастя.
Відповісти
не працюю на кромберзі, але в державній установі, і чесно кажучи, іноді мрію про таку ж дисципліну..... а то у нас як - ще не встигнеш прийти і щось зробити - вже.......... КАВУ ПОРА ПИТИ!!!!!!!! Пів години порозкладав папірці- ...... ТРЕБА ПІТИ ПОКУРИТИ (і це жінки). Десь якесь свято - день ангела - обов"язково хтось знайде кума, брата, свата і п"янка цілий день...... Такий у нас менталітет. Хто любить порядок і дисципліну - ніякий Кромберг не страшний
Відповісти
Працюю вже декілька років. Не мед, звичайно, але запропонуйте альтернативу? Дуже 4-хзмінний графік вибиває. Ну і начальство, яке вислужується перед поляком.
Відповісти
не подобаеться іди в державний заклад на 1200 і зразу все сподобаеться. А ви думаєте нас хтось чекає за кордоном на халяву...
Відповісти
не подобаеться іди в державний заклад на 1200 і зразу все сподобаеться. А ви думаєте нас хтось чекає за кордоном на халяву...
Відповісти
Люди, перестаньте глумитися над нещасними людьми, які гнуть спину і тратять здоров’я на німців. Там працюють нещасні люди, невдахи, неповносправні на голову, алкоголіки, самотні курящі і питущі жінки, діти з села, які хочуть їсти шматок хліба. Не усі ж можуть ходити по паркету на каблуках 13 см в короткій спідниці і декольте до самої піськи. Не усім везе в житті.
Відповісти
Справа в тому, що в цю дискусію з певних технічних причин майже не втягуються ті (дуже помітно з коментарів!), до кого тут підвищена увага - працівники цехів - робітники. У них може й не бути компютера, та і, власне, їм після важких нічних змін не до нього. А захищають підприємство тут ті Єви і Раї (крім Єрмілової), хто чогось кращого в житті не бачив, крім свого Чорторийська і пяного чоловіка. Усе пізнається в порівнянні. Підприємство вкрай нікудишнє, трохи краще, ніж уранова шахта. Але виходячи з того, що земельна ділянка у 2012 році продана шубергокромбергам, ці "годувальники" волинян надовго закріпилися на позиціях Боратинської сільської ради. З іншої сторони, нехай би прес-секретар попрохала своїх панів, господ, серів, херів і фонів, аби вони показали завод журналістам. Так роблять усі, навіть режимне військове підприємство "Луцький авіаремонтний завод". Чому? Тому, що там, де бракує гласності, там є здогадки і брехня. Там, як тут хтось написав, "згущаються фарби".
Відповісти
Схоже, що дискусія вичерпала себе. Підкину декілька коментарів для роздумів. Маю стаж 30 років, вищу категорію, класне керівництво, навантаження трохи більше ставки, приблизно 1,2 ст. Зарплата чистими майже 3 тис. Додайте, що виходжу з дому о 8-ій, приходжу о 15-ій, тобто чистих 7 годин роботи. Конспекти пишу вдома, зошити перевіряю теж вдома. Це від 1 до 4 годин. Живу в селі, маю господарство, але про цю роботу багато не буду. Хтось вважає, що у вчителів легка робота? Я б поміняла 5 теперішніх учнів на 30 колишніх. Морально вимотуюсь, напевно, більше, ніж на Кромберзі. На нім.заводі хоч ніхто на мозок не капає. А у нас ще, крім переліченого, є семінари, конференції, наради, педради, конкурси, виховна робота з дітьми і т.д., і т.п.? А у молодих вчителів, без стажу, - зарплата 1 тис. з невеличким хвостиком. Чи варто дивуватись, що на заводі дуже багато молодих людей з вищою освітою. Це неправда, що "Там працюють нещасні люди, невдахи, неповносправні на голову, алкоголіки, самотні курящі і питущі жінки, діти з села, які хочуть їсти шматок хліба". Там працюють ті, що закінчити ВДУ (тепер. СЄНУ). А щодо дисципліни, то вона дуже потрібна. Її відсутність довела до розвалу країну, довела до того, що зараз учитель безправний, боїться і начальства, і батьків, і дітей.
Відповісти
Схоже, що дискусія вичерпала себе. Підкину декілька коментарів для роздумів. Маю стаж 30 років, вищу категорію, класне керівництво, навантаження трохи більше ставки, приблизно 1,2 ст. Зарплата чистими майже 3 тис. Додайте, що виходжу з дому о 8-ій, приходжу о 15-ій, тобто чистих 7 годин роботи. Конспекти пишу вдома, зошити перевіряю теж вдома. Це від 1 до 4 годин. Живу в селі, маю господарство, але про цю роботу багато не буду. Хтось вважає, що у вчителів легка робота? Я б поміняла 5 теперішніх учнів на 30 колишніх. Морально вимотуюсь, напевно, більше, ніж на Кромберзі. На нім.заводі хоч ніхто на мозок не капає. А у нас ще, крім переліченого, є семінари, конференції, наради, педради, конкурси, виховна робота з дітьми і т.д., і т.п.? А у молодих вчителів, без стажу, - зарплата 1 тис. з невеличким хвостиком. Чи варто дивуватись, що на заводі дуже багато молодих людей з вищою освітою. Це неправда, що "Там працюють нещасні люди, невдахи, неповносправні на голову, алкоголіки, самотні курящі і питущі жінки, діти з села, які хочуть їсти шматок хліба". Там працюють ті, що закінчити ВДУ (тепер. СЄНУ). А щодо дисципліни, то вона дуже потрібна. Її відсутність довела до розвалу країну, довела до того, що зараз учитель безправний, боїться і начальства, і батьків, і дітей.
Відповісти
Пані вчителька (правильно учителька) не зрозуміла суті проблеми і суті дискусії, що розгорілася в коментах. А суть у ось у чому:
1) жахливі умови праці, які не конролюються державними органами;
2) платня в 10 -12 разів нижча за мінімальну погодинну в європах;
3) люди реально заробляють серйозні болячки, але всеодно працюють, бо нема де дітися, і зновум ж таки влада не втручається у цю проблему, хоча зрозуміло, що потім ці болячки треба буде лікувати за державні кошти (якість цього лікування - це вже інша проблема);
4) не прозорість і безконрольність умов праці на підприєстві, хоча воно виробляє абсолютно цивільну продукцію.
Відповісти
Біля мартенівських печей також шкідливо працювати. Але в нас вільна країна,ніхто нікого не заставляє. Не подобається,то можна до Італії дупи мити поїхати чи возити контрабас через кордон.Якщо людли працюють на Кромберзі, то значить все їх влаштовує.
Відповісти
Біля мартенів, телепню, зміна 5 годин, з відпусткою 30 днів, великою зарплатою, захистом профспілки, впорядкованими змінами, заводською амбулаторією,виходом на пенсію у 55 років.
Відповісти
Халявщик, то чого ж ти лізеш на ПРИВАТНЕ підприємство з своїми ідеями? Шукай де краще, а не вимагай від держави,щоб вона тобі подуку підставила.
Відповісти
На приватному підприємстві, як і на державному, має бути санітарно-гігієнічний режим і умови праці , що відповідають офіційно встановленим законам і нормам.
Відповісти
Норми,це питання відносне. Кожна робота відрізняється, і різниця є в оплаті праці ,ане режимами та пільгами. Кромберг неодноразово перевіряли, і все внормі.
Відповісти
Я низько кланяюсь вам за вашу важку працю, як кланявся 50 років назад своєму вчителю початкової школи - єдиному в селі, інваліду війни зі значком "Відмінник народної освіти" на лацкані двічі чи тричі перелицьованого піджака. Нагорода відповідала його знанням і внутрішній культурі. Це усе деградувало і давно кануло в лету. Безперечно, з вини держави. Але ви помиляєтесь: на заводі мало випускників згаданого вами вузу. Вони, зазвичай, торгують на ринках області. На чистому повітрі, та й заробити там можна більше. Ринок перед заводом має безліч переваг. Навіть те, що на ринку лише одна "зміна", що дуже важливо для молоді.
Відповісти
Отже,висновок.
Добре там,де нас немає,допоки ми туди не прийшли!
Відповісти
Ставлення начальства,як до бидла-рабів.Вони не говорять,а оруть матами.От працюєш на ЕПТ,а нова начальниця Катя не пускає на перерву,не тільки на малу,а зара вже і на велику.То що,здохнути?По закону ми маємо в день перерви 30 хвилин!А Толік Самойдюк хай взагалі здохне,тварь!За гівно дівчат рахує і оре так матами,обзиває(дівчат!),принижує всіх робітників підряд!Набийте йому рожу хтось іще раз!
Відповісти
Хитра, чужими руками хочеш вирішити свої проблеми. Чого не страйкуєш,не пишеш скарги, чого не бєш морду сама?
Відповісти
В того Толіка є свої (хатні) дівчата-дочки, хай би там горланив.Людські сльози ще йому вернуться.
Відповісти
Побільше таких заводів в Луцьку і жити стане краще. всі до нас поїдуть жити . Зарплата достойна прожити можна.
Відповісти
Ого,вже народ реальний з крошу вклинюється!А за що ж той Толік так "оре"матами на вас?Робити не хочете?З доброго дива мати гнути не буде.
Відповісти
Можна подумати, що один Толік кричить, а решта начальства (і великого, і малого)вмовляє всіх працювати лагідно і без нецензурщини!
Відповісти
Ситуація майже аналогічна
Відповісти
На Modern-Expo далеко гірша ситуація. Там один конюх пилипюк що значить, а його зеаступники... Там - прірва!
Відповісти
Скажіть хто-небудь, чи є ще на Волині підприємство, що платить 5 тис.грн. з/платні некваліфікованим робітникам, возить їх безкоштовно на роботу і додому, відправляє працювати за кордон толпами, оздоровлює їх, їхніх дітей в санаторіях, відправляє відпочивати в Карпати, Світязі, на термальні джерела Закарпаття і т.п.??? Я знаю таке одне підприємство - Кромберг енд Шуберт:)
Відповісти
Враховуючи кількість автотранспорту який використовується для перевезень працівників ( а він орендується у підприємців) зі всієї області, на підприємстві ідуть великі видатки на перевезення. Мабуть краще було б скерувати дані кошти на підвищення заробітної плати, працівники і в Луцьку знайшлись би. А то їздять по всій області дурнів шукають, Для таких вимог і зарплата повинна бути відповідна! Створи умови, заплати, а тоді вимагай.Люди повинні знати за що працюють..!
Відповісти
Ви ще багато про завод не знаєте. Я відпрацював майже дев'ять років. Там беруть хабарі. А про 13тий кабінет взагалі мовчу (одні щурі), туда ідуть клянчити і лизати задній отвір.... багато що можу розказати но багато писанини....
Відповісти
Розкажіть, просвітіть тих, хто ще планує там працювати
Відповісти
мені страшно. скоро на навчання .хочеться щоб тренери так навчили робити проводку ,щоб на мене ніхто не кричав.
Відповісти
Робота нормальна сам працюю на обмотці є плюси але ще більше мінусів тільки і дивлятся щоб зняти з людей за що небуть гроші приходять доколупуюця до мелочей а правила які є самі не дотримуюця думаю звільнятись начальство на 80 відсотків тупе одні тупорилі з розумних одиниці нема справедливості.
Відповісти
Ідіть на аванту там краще.
Відповісти
Хочуть європейські зарплати, а працювати не хочуть!
Звикли до халяви і розгільдяйства!

У всьому світі так працюють на заводах, це цілком нормальна зарплата!
Відповісти
Останні статті
Навіщо платити більше? Як дешево і сердито волиняни працюють на «Кромберг енд Шуберт»
12 жовтень, 2015, 16:20