Волинський театр телефонного шахрайства

Волинський театр телефонного шахрайства
Останнім часом все частіше на сторінках ЗМІ з’являються повідомлення про те, що десь хтось потрапив на гачок телефонних шахраїв. Тенденція така, що зазвичай повідомлень про жертв шахраїв більше, аніж хепіендових історій про їх виявлення та покарання.

Здавалося б, що знаємо за телефонних шахраїв все, але тим не менш жертв не меншає. Справа в тому, що з року в рік аферисти відточують своє ремесло і знаходять чудернацькі й різноманітні способи як наживитися з чужої кишені (чи кредитки).

Найулюбленіша роль телефонних шахраїв – це «розіграти» людину представившись по телефону співробітником міліції і повідомити приблизно такий текст «ваш син (донька, чоловік, сестра, кум, брат, сват) потрапив в ДТП (в заручники, в міліцію, вчинив аварію (вбив людину, збив пішохода, пограбував, хуліганив, був за кермом в нетверезому стані), тому вам потрібно перерахувати певну суму грошей, щоб в нього (неї) не було проблем.

Найчастіше таким тривожним дзвінком будять рідних нам людей посеред ночі. Тоді людина почувши спросоння таку шокуючу новину, готова віддати всі свої заощадження аби вберегти свого родича чи друга від в'язниці.

В районі Київського майдану вдалося зловити співучасника шахрайського дійства

Щоправда є люди, які не ведуться на такі провокації, відразу метикують, що варто зателефонувати до людини, яка «потрапила в халепу» і пересвідчитися на власні вуха, що з нею дійсно все так погано, як їй повідомив голос псевдо-міліціонера, або ж почути здивований і такий знайомий голос, який скаже приблизно таке: «Яка міліція? Який кримінал? Я з друзями на рибалці» і т д. і, відповідно, залишити шахраїв без «заробітку».

У волинянина шахраї вимагали 30 тисяч гривень.

Лучанин Ігор, який час від часу патрулює місто і виїжджає з місцевими «самооборонівцями» на виклик, розповів, що нещодавно в районі Київського майдану вдалося зловити співучасника шахрайського дійства, а саме таксиста, який приїхав забирати гроші в жінки, якій подзвонили «співробітники міліції» та повідомили, що її дитина (вік 30 років!) знаходиться в міліції, їй загрожує в'язниця. Щоб врятувати хлопця від такої страшної карми, жінці потрібно протягом години підготувати 7 тисяч гривень і віддати таксисту.

Також "правоохоронці" попередили жінку, що вона може й не пробувати дзвонити до сина, бо всерівно не додзвониться, тому що "міліціянти" вилучили в нього телефон.

Спійманий майже на гарячому таксист пояснив це так, що його клієнти, які користувалися послугами неодноразово, подзвонили йому і попросили під’їхати за вказаною адресою, та забрати гроші.

Буденна і зовсім очікувана робота як для таксиста, більше того він, як покірний слуга падишаха, на прохання своїх клієнтів зняв фішку «Таксі», коли їхав на спецзавдання.

Як запевнив горе –таксист він тут ні причому і знати не знає, що то за гроші і кому, просто вирішив допомогти своїм клієнтам, яким очевидно так довіряє, що сумнівів і подиву їхні прохання в нього не викликали ніяких.

«Оскільки безпосереднього факту передачі коштів не виявили, то таксиста довелось відпустити, номер, з якого дзвонили шахраї, пізніше був недосяжний. Це до речі третій чи четвертий випадок в цьому будинку, де шахраї успішно «розвели» своїх жертв і зазвичай їхні об'єкти для видурювання грошей - це старі бабусі»,- розповів Ігор.

Ще одна популярна в шахрайському театрі роль, зігравши яку вони поповнюють свої рахунки на сотні тисяч гривень чи доларів - перевтілення в працівників банку.

Номер мобільного телефону прив'язаний до банківської картки, що спрощує роботу аферистам

Справа в тім, що одного прекрасного дня до вас може подзвонити жінка чи чоловік з чарівним голосом, представитись працівником банківської установи, в якій у вас є, скажімо, зареєстрована кредитна картка, і повідомити, що з вашої картки зловмисники хотіли зняти кошти, тому вам необхідно заблокувати її негайно (збільшити ліміт, поліпшити сервіс і т. д). Для цього вам потрібно назвати номер картки і PIN-код, і все. Після цього ваш чудовий день перетворюється в гіркий розпач і розуміння того, що вас «кинули» на гроші.

Цікаво й те, що навіть, коли ви подзвоните у відділення банку, який обслуговував вашу картку, то почуєте, що там нічого не знають і ніхто з працівників банку вам не телефонував. Однак звідки шахраям відомо про наявність у вас картки того чи іншого банку?

Зазвичай номер мобільного телефону прив'язаний до банківської картки, що спрощує роботу аферистам, а також не дивлячись на те, що правоохоронні органи чи прокуратура проводять лікбез на тему: «Що робити, щоб не стати жертвою телефонного шахрайства», люди всерівно потрапляють в пастки аферистів.

В чому причина успіхів шахраїв на їхній ниві, можна тільки здогадуватись: чи це погана проінформованість населення, чи їхня власна необережність та наївність, чи відмінна акторська гра шахраїв, якій повірив би навіть сам Станіславський?

Прокуратура Луцького району свого часу оприлюднювала список порад людям, які стосувалися того, як вберегти себе від такого виду шахрайства.

Однак поки правоохоронні та інші органи думають-гадають та намагаються відслідкувати хоча б якийсь причинно-наслідковий зв'язок, пов'язаний з діяннями цих "театралів", зловмисники й далі продовжують успішно "заробляти" гроші таким способом.

"Ви виграли автомобіль!"

Ще один шахрайський трюк, старий як «бородатий» анекдот, дзвінок чи смс на вашу мобілку з повідомленням «Ви виграли автомобіль!» коротко, і на перший погляд ясно, але далі виявляється, що є дуже маленьке, майже непомітне «але»… Вам треба перерахувати певну суму коштів на номер картки, який надиктує вам шахрай, і ні грошей, ні автівки та й на номер мобільного навряд чи вдасться додзвонитись - абонент поза зоною і, як кажуть, «кінці в воду».

«Ви виграли автомобіль» - на Волині промишляють телефонні аферисти

Втілення в образ працівника фіскальної служби шахраям очевидно теж до смаку, інакше як пояснити успішні промисли на цьому поприщі. Тут історія така: зловмисники телефонують начебто від імені начальника ГУ ДФС області та керівництва органів державної фіскальної служби до посадових осіб суб'єктів підприємницької діяльності з проханням передати кошти або перерахувати на банківський рахунок для «фінансування» (надання матеріальної допомоги воїнам АТО, проведення перевірки, зустрічі високопоставлених осіб з Києва, гроші за не проведення перевірки фінансової діяльності суб'єктів господарювання) тощо.

На Волині діють «податкові» шахраї

Зовсім нещодавній випадок з сім'ї мера Луцька Миколи Романюка ще раз підтверджує, що від випадків телефонного шахрайства не застрахований ніхто – навіть теща градоначальника, яка теж ледь не потрапила в тенета телефонних шахраїв.

«Серед ночі зателефонували до тещі і сказали, що внука затримали, просили надіслати гроші. Добре, що у неї немає такої суми, то сказала передзвонити до Колі», - розповів Микола Романюк на одній з оперативних нарад в міській раді.

Телефонні шахраї хотіли "розвести" тещу мера Луцька

"Коли подзвонила подруга зі свого номеру до "орендодавця", то він сказав, що не існує ніякої квартири, а через день оголошення про здачу квартири щезло".

Одне з останніх «ноу-хау» в бізнесі телефонних аферистів - оголошення на сайтах про те, що здається квартира. На одну з таких пасток потрапила волинянка Мар’яна З., яка й розповіла ВолиньPost про цей випадок. Дівчина подзвонила, запитала чи актуальне ще оголошення, чоловік відповів їй, що так, він ще здає квартиру, тому й домовились зустрітись біля ЦУМу. Однак через певний час чоловік перетелефонував, сказав, що запізнюється і просив перекинути йому на рахунок 100 гривень, бо в місцевості звідки він їде, немає де поповнити телефон. Мар'яна перекинула 50 гривень, адже більше готівки з собою не мала.

«Через певний час чоловік передзвонив і спитав мене, чи не могла б я скинути ще 100 гривень, якщо не маю готівки, то можна із зарплатної картки. Саме тоді я запідозрила щось нехороше і вирішила не ризикувати далі. Після цього телефонувала на два його телефонні номери, однак чоловік не відповідав. Коли подзвонила моя подруга зі свого телефону до цього «орендодавця», то він повідомив, що немає ніякої квартири, і він взагалі десь в Іспанії. Через день оголошення про здачу квартири щезло, а два номери з яких дзвонив цей чолов'яга, знаходяться постійно поза зоною досяжності»,- розповідає Мар'яна.

Хоча 50 гривень – це дріб’язок, в порівнянні з ситуаціями, коли в людей з карток зникають тисячі гривень, однак це сигнал для того, що в театрі шахраїв з’явилась нова роль – господар, який здає квартири в оренду, а тому варто бути в таких ситуаціях обережнішими.

Об'єктами таких злочинних посягань найчастіше стають люди похилого віку, неповнолітні та морально нестійкі особи

Начальник управління карного розшуку УМВС у Волинській області Геннадій Єпіфанович розповів, що проблема вчинення шахрайств завжди була і залишається актуальною через те, що даний злочин має свої специфічні ознаки, зокрема те, що потерпіла особа у переважній більшості власноруч передає злочинцю своє майно або цінності під впливом певних чинників, які створює шахрай.

Лише упродовж цього року у Волинській області зареєстровано 120 таких шахрайств. Як свідчить практика, половина шахрайств учиняється раніше судимими особами ( один з яких перебуває в умовах обмеження або позбавлення волі), при чіткому розподілі між собою злочинних функцій та з використанням електронно-обчислювальної техніки. При телефонних з’єднаннях зловмисники використовують приховані номери, що унеможливлює негайне відслідковування їх місцезнаходження.

Об'єктами таких злочинних посягань найчастіше стають люди похилого віку, неповнолітні та морально нестійкі особи, яких легше за все переконати в певних думках, схилити до якихось дій, які сприятимуть досягненню злочинної мети шахраїв.

Щоб не стати жертвою так званих „телефонних” шахраїв, які телефонують в більшості на стаціонарні телефони (в основному в нічний час) правоохоронці дають безліч порад: спілкуватися з незнайомими людьми не більше хвилини-двох, якщо є можливість обов'язково зателефонувати до близької особи, яку начебто затримали; спілкуючись з невідомим, варто вести себе впевнено і навіть зухвало, при цьому запитати про особисті факти життя, які відомі тільки вам обом, під час бесіди з нібито «співробітником правоохоронних органів» запитати посаду, Ф.І.О., назву та розташування відділу міліції, прокуратури, СБУ, під час телефонних дзвінків та звернень з вимогою перерахування грошових коштів під різними приводами негайно повідомляти про ці факти в міліцію.

Здавалося б звичайні правила, зрозумілі як два плюс два. Однак з дня у день завдяки власній необережності чи іншим факторам ми продовжуємо дозволяти зловмисникам наживатись на своїй безмежній любові до рідних та близьких нам людей. Як показує життя - ніхто не застрахований. Коли можна почути сотню історій про можливі випадки шахрайств, і сотню рекомендацій від правоохоронних органів чи працівників прокуратури, що робити і як діяти, щоб не втрапити в пастку.

Аферисти не дрімають - і з дня у день відточують свою акторську майстерність, придумуючи щоразу нові і щоразу витонченіші способи залізти в й так змілілі кишені довірливих волинян.

Юлія ОСТАПОВИЧ





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все місто обклеєне "лохотронним" спамом: отець Василь, Мольфарка, робота в офісі, діагностування біофотонами, Platinum Bank. Телефони відомі. Тільки чомусь МВС вони зовсім не цікавлять.
Відповісти