Вода, сніг і зливні труби: директор луцької «комуналки» про розчистку вулиць

Вода, сніг і зливні труби: директор луцької «комуналки» про розчистку вулиць
Багато лучан за останній тиждень відчули на собі незручності, пов’язані з таненням снігу. Мокрі ноги – півбіди, та коли заливає дах, чи підтоплює цілу вулицю, це стає вже великою проблемою.

Про проблеми розчистки луцьких вулиць не так уже від снігу, як від води - кілька питань директору департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Івану Кубіцькому.

- Які місця в Луцьку – найбільш небезпечні через ймовірність підтоплення?

- Вулиця Даньшина, Ветеранів. На Гончарова – постійно проблеми виникають. Крім того були проблеми на вулиці Сосюри, де відсутнє дорожнє покриття і дорогу просто розмивало і знищувало.

Проблемні окремі ділянки на дворових територіях в різних частинах міста.

Не можу сказати, що якийсь із цих випадків був дуже серйозним. Основне танення снігу вже минуло. Тому не очікуємо появи нових точок з підтопленнями.

Але треба додати, що це також залежить і від річки Стир, рівень води якої буде збільшуватися. Загроза може бути на Гнідавській, але не думаю, що цього року.

Ще одна проблемна ділянка – Омеляник. Але минулої суботи я там був особисто. Великої масової проблеми там нема.

- Які заходи проводилися для попередження і ліквідації підтоплень?

- Перш за все, ще до танення снігу підприємство «Луцькспецкомунтранс» за допомогою техніки та бригад людей виходили на вулиці і розчищали стічну каналізаційну систему. Знімали гратки, які знаходяться біля бордюрів, виймали звідти сміття.

- Як подібні роботи фінансуються?

- Місто виділяє кошти на утримання зливової каналізації. Цього року ця сума складає 400 тисяч гривень.

- Морози цьогоріч ускладнювали «боротьбу з водою» на вулицях Луцька?

- Так, гостра проблема підтоплень в місті – замерзання зливової каналізації. Це вже стосується окремих будинків, а не вулиць.

Наприклад, минулої суботи на території ЖКГ №2 було 12 викликів. А минулого тижня ліквідували проблему підтоплення даху будинку на Київському майдані.

Для 12 під’їздів переробили зливову каналізацію. В багатьох будинках доводилося згрібати сніг з дахів. Також працювали бригади зі збивання бурульок.

- Чи плануються якісь роботи із попередження підтоплення дитячої залізниці, що в районі вулиці Шопена?

- Справа в тому, що це належить до компетенції річного господарства. Правда, в минулі роки нам виділялися гроші на чищення річки Сапалаївка. Була спеціальна бригада для розчистки завалів, прибирання шин та інших робіт. На сьогоднішній день таких коштів на наш департамент не виділяється.

- На що люди скаржаться найчастіше в останні дні?

- За минулі п’ятницю, суботу та неділю працювала бригада до пізнього вечора. На Макарова була проблема. Там треба було зробити кромку, щоб не пустити воду на приватні садиби.

- Один з ефективних заходів для недопущення затоплення вулиць міста під час танення снігу – вивозити цей сніг з вулиць…

- Вивезення снігу – це дуже дорого і на це немає коштів. То ми масово ми такої роботи не проводили. Вивезли сніг тільки з найпроблемніших місць. Перш за все це дорожні кільця. Нагромадження снігу створювало аварійну ситуацію, коли водій не має огляду дороги через великі кучугури. Звідти ми вивозили.

- Останні роки проблеми з водою виникали в Луцьку і в теплу пору Веду мову про затоплення після сильних злив. Дороги і тротуари заливає на проспекті Відродження біля школи №23, біля ТЦ «Гостинець», на Омелянику, на Конякіна. Варто чекати чогось подібного у цьому році?

- Минулого року найбільш серйозне підтоплення було в міській лікарні. В тому районі є одна проблема, через яку часто стоїть вода на Відродження. Система скиду стічних вод сконструйована так, що виводить потоки в Сапалаївку. Але ця річка не чиститься і має затори. Як наслідок, стічна система не може ефективно працювати. Навіть в бездощовий період система відводу води працює тільки на третину своєї здатності.

Другою причиною є забиття колодязів. Після подій минулого року ми зробили висновки, провели серйозну розчистку і сподіваємося, що такого більше не буде.

Але не треба забувати про погодній фактор. Якщо за день випадає місячна кількість опадів, навіть чиста стічна система не може впоратися з потоками води.

Щодо інших названих адрес, то основна проблема – забивання стічної системи. Виїзні бригади прочищають ті місця.

Розмовляв Олександр КОТИС (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: ЖКГ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.