Вулична їжа – яка вона, коли створена шеф-кухарем? ФОТО

Вулична їжа – яка вона, коли створена шеф-кухарем?  ФОТО
Вулична їжа давно стала невід’ємною частиною іміджу багатьох міст та країн світу. Важко уявити собі нью-йоркські вулиці без яток із хот-догами, французькі – без аромату круасанів та кави, а італійські – без традиційної піци та морозива. Справа навіть не стільки у вартості ресторанних страв, скільки у зручності та «мобільності» такого виду їжі.

А які асоціації виникають, коли йдеться про український стріт-фуд? Це питання досліджувало інтернет-видання ВолиньPost.

Насправді помилкові стереотипи нерідко створюють неоднозначний ореол навколо цього поняття. А прикро, адже його тренди та формати змінюються постійно, увесь час удосконалюючись.

Різноплановість пропонованих страв сприяє збільшенню кола шанувальників. Їсти руками, ще й на вулиці – більше не поганий тон. Це сучасно, а якщо ще й смачно – то взагалі круто. Сьогоднішній темп життя диктує свої умови, і підлаштуватися під брак часу потрібно вдало та так, аби не залишитися голодним.

Скільки існує торгівля, стільки люди не припиняють частуватися під час цього процесу найрізноманітнішими смаколиками. Спілкування, відпочинок, прогулянки, зустрічі – з гарною компанією усе значно смачніше, та й апетит кращий. Мало які ярмарки чи фестивалі сьогодні обходяться без фут-зони. Та й значний відсоток фотозвітів нерідко становлять саме зображення цих локацій - смачних, яскравих, незабутніх.

Світові тенденції: що смачненького?

Багато хто вважає, що страви української кухні надто важко пристосувати до стріт-формату. Та ми переконаємо вас – усе зовсім не так. У різних куточках земної кулі чимало страв, які, на перший погляд, аж ніяк не вписуються у «швидкий» формат, однак користуються любов’ю та популярністю у себе на батьківщині.

Ми не розповідатимемо про мільйон аналогів бургерів, тако, паніні, буріто, донерів... Швидше, йтиметься про несподівані страви.

Лондонський «Фіш енд чіпс» (смажена картопля зі шматочком риби у фритюрі, просто загорнута у газету) є чи не найулюбленішою стравою англійців, як і традиційна китайська локшина з куркою у кисло-солодкому соусі в Шанхаї. У Голландії на картонній «тарілочці» вам запропонують смачнющий оселедець з кільцями соленого огірочка та оливковою олією. Тайвань – взагалі рай для гастрономічних мандрівників. Тут скрізь можна відчути смак національних гострих супів, скуштувати омлет з устриць чи равликів. Бангкок давно визнаний першою столицею світу за якістю та різноманітністю вуличної їжі. Чи не тому, що там вщент зруйновані усі бар’єри та стереотипи стосовно того, якою вона повинна бути?

Як щодо наших перспектив?

Засилля пропозицій хот-догів, шаурми та паніні часом створює враження хаосу та дешевизни існуючої у нас пропозиції. Безпечна, якісна, смачна, гарна вулична фешн-їжа хай-левела – яка вона?

Як давно картопля та м'ясо перестали бути звичними для нас продуктами? Хто сказав, що китайці можуть продавати з яток свої славнозвісні пельмені, а ми свої вареники, смачніші у багато разів,
ні? Сучасна молодь не любить пафосних ресторанів, але любить смачно попоїсти. Саме тому повинна виникнути альтернатива існуючій пропозиції та нашому уявленню про неї.

Редакція інтернет-видання ВолиньPost поспілкувалася на цю тему з бренд-шефом торгової марки «Дмитрук. Гриль» Сергієм Федулою.

«Команда «Дмитрук. Гриль» пропонує свій погляд на стріт-фуд. Поєднання місцевих сезонних продуктів із делікатесами, використання несподіваних соусів та ексклюзивна презентація створює не просто враження, а формує унікальний стиль бренду.

Цей проект створений популяризувати вуличну їжу в Україні та відійти від стереотипів про неякісне харчування поза домівкою. Ми робимо все для того, аби у населення склалося зовсім нове, протилежне враження про таку гастрономію. А найголовніше – з нами люди мають можливість отримувати смачні авторські страви, приготовані на 100% з регіональних продуктів від місцевих фермерів та виробників.

Вводимо у меню давно забуті продукти та національні страви, подаємо їх за сучасними кулінарними тенденціями, надаємо цим стравам автентичності та місцевого колориту. Цим повертаємо славу і любов до української кухні», - розповідає Сергій Федула.

Що ж, можливо, прийшов час довести, що українська вулична їжа варта особливої уваги? Адже нам є, що показати, чим почастувати та здивувати! І краще знайомитися з нею одразу через професіоналів, для яких вулична їжа і їжа ресторанного рівня – абсолютно рівнозначні поняття.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Фастфудам -ні! За здорове харчування бощики супчики гречичка картошечка
Відповісти