ТОП-9 секретів хорошої квартири, або Як правильно вибирати житло

ТОП-9 секретів хорошої квартири, або Як правильно вибирати житло
Здавалося б, річ очевидна і проста: хто ж краще за тебе знає, яку домівку хочеш? Але це тільки на перший погляд. Знайомишся з новою оселею – і починається: галасливі сусіди, пил з вікна, ніде поставити дитячу коляску… А в кінці місяця «добиває» ще й рахунок за комунальні послуги… Одним словом, запросто можна нарватися на купу неприємних сюрпризів.

Тож нижче – перелік тих найбільш частих характеристик житла, на які спершу покупці не часто звертають увагу, але які в результаті і формують той бажаний і справжній затишок і комфорт. Консультує один з найдосвідченіших ріелторів Волині, директор Волинського агентства нерухомості Лариса Мусійчук.


1. Сторонній шум

Досить мало охочих придбати квартиру у новобудові відразу звертають увагу на цей критерій. Коли в людей є гроші, вони, перш за все, думають, як їх витратити. Особливо це стосується новобудов, які ростуть над магістральними вулицями, де постійний потік машин, частина з яких - вантажні.

Тому, якщо купуєте квартиру, аби там жити, а не просто вкласти зайві кошти, - подумайте про шум за вікнами. «Був випадок, коли сім’я орендувала квартиру на вулиці Івана Франка, пожили там три місяці з маленькою дитиною і з’їхали. Мало того, що це новий будинок і всі ремонти роблять у квартирах, то ще й поряд проводили будівельні роботи, автомобілі їздили туди-сюди», - каже Лариса Мусійчук.

2. Рівень загазованості

«Шкода, але на цей критерій покупці практично зовсім не звертають увагу при виборі новобудови. Люди думають, що вони із закритими пластиковими вікнами будуть у безпеці. Коли відкривають вікна, а там немає чим дихати, тоді починають продавати квартиру. Адже при високому рівні загазованості і квартиру не провітриш», - каже директор Волинського агентства нерухомості.

Як правило, забруднюють повітря або промислові підприємства, або автомобілі, які наповнюють простір вихлопними газами. Відтак віддаленість від цих джерел отруєння – запорука чистоти за вікнами

Нагадаємо, що за висновками спеціалістів, найбільш чисте повітря – у міських районах Кічкарівка, Малий Омеляник та на вулиці Львівській і вуличках, близьких до неї.

3. Зелені насадження

Як стверджує Лариса Мусійчук, покупці нових квартир здебільшого задумуються про наявність зелені біля будинку. «Але вони думають, що їм забудовник засадить територію деревами чи будуть «вибивати» це з «жеку» або ж самі щось посадять», - додає ріелтор.

Утім, варто враховувати, що чистоти повітрю і можливості приємно провести час додають не лише дерева на території новобудови. А й сквери і рекреаційні зони поряд з багатоповерхівками. Тому квартира у будинку, неподалік якого розбитий міський парк чи сквер, має свої переваги перед житлом у спальних районах міста – так званих «бетонних шанхаях».

4. Щільність населення

Це показник, який легко міряється цифрами: кількість людей, які живуть на одиниці площі житлового кварталу чи будинку. Втім, як кажуть ріелтори, покупці найчастіше не оперують цифрами, а оцінюють цей фактор з «побутової» точки зору: аби темно від сусіднього будинку не було.

«Я категорично проти того, щоб будинки стояли «спальня в спальню». Так як в нас за «Там Тамом» новий квартал будували за принципом «хто де урвав шматок землі». Ставили якомога більше будинків, а в них розміщували велику кількість під’їздів. Ти відкриваєш зранку жалюзі – і бачиш сусіднє вікно сусідньої спальні. Хоча між будинками повинна бути відстань приблизно 25 метрів», - каже Лариса Мусійчук.

За оцінками будівельників, середня щільність населення у житлових багатоповерхових кварталах Луцька – 1000 мешканців на один гектар.

5. Парковки

Дуже часто парковки у новобудовах ділять за принципом «хто раніше встав - того й штани». Будувати будинок без паркомісць сьогоднішніми будівельними нормами заборонено. Утім, на заваді може стати об’єктивний брак місця (і тоді парковок вистачить не всім) або ж нечесне оформлення дозволу на введення будинку в експлуатацію (і тоді парковок може не бути зовсім).

Нагадаємо, кількість паркувальних місць у дворах визначається таким документом, як ДБН (Державні будівельні норми) України 360-92 «Планування та забудова міських і сільських поселень».

У 2011 році у ці ДБН були внесені зміни. У документі сказано: у житлових районах повинне бути забезпечене постійне зберігання усіх автомобілів, які належать мешканцям будинків. Розміщення автостоянок і гаражів слід здійснювати з розрахунку одне машино-місце на одну квартиру.

6. Близькість до дитсадків і шкіл

Ідеальна ситуація - це планова забудова міста, коли квартал забудовується лише після розрахунку кількості жителів і передбачення у ньому відповідного садочка і школи. Але реалії у Луцьку інші, й тому тут інколи виростають цілі мікрорайони без освітньої інфраструктури.

Хоча є сім’ї, які вибирають квартиру таким чином, аби дорогою до дитсадка навіть дорогу переходити не доводилося – щоб бути спокійним за своїх дітей.

Нагадаємо, у луцьких садочках загалом діє 389 вікових груп, які відвідують 10 727 дітей. Освітяни кажуть, що садочки перевантажені: на 100 місць – 149 дітей. А у черзі ще більше тисячі.

7. Енергозбереження

Покупцям квартири інколи буває достатньо самого факту, що стіни будинку обклеєні пінопластом. Втім ні його товщина, ні якість часто може не відповідати вимогам і зрештою не давати суттєвої економії тепла. Тож при покупці квартири варто звертати увагу і на такі речі.

«Люди починають задумуватися про енергозбереження, коли отримують перші рахунки за комунальні послуги. Для того, щоб потім не «чухати голову», потрібна діагностика. Коли нам щось болить, ми йдемо до лікаря, так само і до квартири треба запросити спеціаліста, який розповість, чи достатньо помешкання утеплене», - каже директор Волинського агентства нерухомості Лариса Мусійчук.

8. Освітлення території

Благоустрій території – обов’язкова умова здачі будинку в експлуатацію. Тому, як мінімум, основні ліхтарі ставлять. Тільки коли люди починають там жити, то розуміють, що освітлення не вистачає. А воно – запорука не лише комфортного пересування в темну пору доби і естетичного вигляду території, а й гарантія більшої безпеки.

Якщо вам поталанило і у вашому будинку таки встановили камери відеоспостереження, особливо важливим є якісне освітлення прибудинкової території. Необхідна кількість ліхтарів не лише гарантуватиме збереження вашого здоров'я, коли ви пізно повертатиметеся додому, а й забезпечить необхідну видимість у випадку грабежу. Тому, крім настінних ліхтарів біля входу, освітлюватися повинен майданчик та проходи до будинку.

9. Дизайн під’їзду і території

Поки люди не куплять квартиру, часто просто не звертають увагу на дизайн під’їздів і прибудинкової території, кажуть ріелтори. Зараз оригінальність прибудинкової території і під’їзду – це проблема самих мешканців. Забудовники найчастіше пропонують стандартну сіру плитку і пофарбовані стіни. Добре, що хоча б усі будують досить широкі східцеві клітки.

«Було б супер, якби якийсь забудовник зробив оригінальні під’їзди чи оздобив би територію. Це б для нього було б краще і в маркетинговому плані. Це можна було б обіграти при продажу. Дуже хочеться зустрітися з тим забудовником, який для початку задумає щось таке і матиме для цього гроші», - каже Лариса Мусійчук.

Оксана ВЛАСЮК (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну власне кажучи все справедливо. Але поки не буде справжньої конкуренції та соціальної відповідальності бізнесу доки і буде ця вакханалія. Плююс нестача житла змушує людей купувати власне кажучи "кота в мішку" а не повноцінне житло- тому що компанії продають не готові квартири чи будинки а більшості своїй повітря, проект... Потім, зібравши необхідну суму грошей починають будівництво. І лише потім якщо ви купуєте квартиру що вже готова- то це компанія реалізовує свій прибуток.- от саме ці покупці можуть реально оцінити придбання повністю і майже всеосяжно. Хоча звичайно новобудова і є новобудова. Там ще з рік-два буде гармидер та бруд. А взагалі то поради слушні звичайно. Також потрібно звертати увагу на планування помешкання - як там можливо все розмістити і як там можна буде жити. Тому що іноді планування кімнат не дозволяє до прикладу розмістити там наприклад двох дітей - просто не вистачить місця нормально поставити два звичайні ліжка , столи , шафи щоб організувати їм простір для життя.- лише через те шо розміри досить великої по площі кімнати невдалі чи двері розміщені так що заважають розміщенню меблів, опалювальні прилади забирають частину простору і так далі.
Відповісти
Гарно написано, відчувається висока грамотність. Але для того щоб не купувати повітря чи проект Ви можете прийти до фірм, які будують за власні кошти, а не вступати в кооператив, який добудує будинок коли назбирається грошей ( тобто достатня кількість членів кооперативу), а це річ непрогнозована. В кооперативі відповідальність несуть члени кооперативу за добудову будинку! Задумайтесь, лучани...
Відповісти
от і поговорили
Відповісти
Останні статті
ТОП-9 секретів хорошої квартири, або Як правильно вибирати житло
02 червень, 2016, 14:12