Економіка в Україні потихеньку встає з колін, - директор Північно-Західного регіонального управління ПриватБанку. ФОТО

Економіка в Україні потихеньку встає з колін, - директор Північно-Західного регіонального управління ПриватБанку. ФОТО
- Юрію Олексійовичу, Вас призначили директором, і було трохи дивно, тому що нещодавно був один директор, тепер - інший. Чим зумовлені такі зміни? Чому саме Ви?

- По-перше, все почалося зі Львова. Там керівник регіонального управління, який 10 років був директором. Щодо нього було прийняте рішення, що він буде займатись системним проектом на всю Україну. Тому це для того керівника було розвитком, новим етапом в його кар’єрі.

Я став директором зі своєї ініціативи. Був конкурс, я знаю, що було близько 20 претендентів. Люди висилали свої резюме, вони заявляли, що їхній досвід відповідає рівню цієї посади. Я 14 років вже працюю в банках. 9 останніх років я працював в хед-офісі, але перші 5 був у Полтаві в регіональному офісі.

За майже 10 років роботи в головному банку я зрозумів, що це робота, яка ближча до людей, до клієнтів, до середовища. Вона мені ближча, ніж робота з технологіями, якимись проектами. Тому я вважаю, що мій досвід попередньої роботи і моє бачення глобальних питань можна поєднати. Ставши директором, я зможу побачити з середини усі процеси, як вони спроектовані в хед-офісі. Цифри не завжди дають відповідь на те, чи правильно все працює. Все залежить від того, чи комфортно клієнтам, які у нас обслуговуються.

Тому і керівництво підтримало мою кандидатуру, воно вважає, що я з цією роботою справлюсь гідно. 20-ох інших претендентів на посаду директора Північно-Західного регіонального управління ПриватБанку я випередив.



- Можна сказати, що Ви захотіли більше спілкуватись з людьми безпосередньо, заглибитись в самі процеси. Коли приїхали сюди, Ви зустрічались із колективом, зустрілись з кадрами. Адже на сьогодні вважається, що робота в ПриватБанку є досить престижною, багато молоді приходить. Що Ви тут побачили? Чи потребують змін кадри?

- Я відразу скажу, що ПриватБанк на Волині останні півтора року є лідером. У нас є рейтинг, є критерії вимірювання ефективності роботи. Бути лідером, не маючи міцного колективу, неможливо. Ще за радянських часів крилатий вираз про те, що «кадри вирішують все», працює і сьогодні.

Які б не були технології, я впевнений, що все залежить від людей. Тут міцний та потужний колектив, і, звісно, я саме з цього розпочав - познайомився з кожним менеджером окремо. Зараз чітко знаю, розумію потенціал кожного менеджера, який працює в команді. У нас серйозні резерви для підвищення ефективності роботи, багато цікавих резюме.

- Скажіть, будь ласка, чому, на Вашу думку, молодь хоче до Вас іти працювати?

- Ми даємо можливість кожній здібній людині, якщо вона має потенціал і бажання розвиватись. Я починав свою роботу у банку з кур’єра, тому кажу, що ЗАВЖДИ ВСЕ В ТВОЇХ РУКАХ. Я знав, що ПриватБанк - це правильне місце, тому у мене не було сумнівів починати свою кар’єру тут.

Починав у 2002 році, був інженером-автомеханіком, але мені дали шанс, тому що побачили бажання, блиск в очах. Тому так на всіх рівнях. І на Волині так само. Ми прийняли багато рішень, аби довіряти більш високий фронт роботи. Бачимо, що ці кадрові рішення були правильні.



- Юрій Олексійович, Ви сказали про умови праці. Чи престижно тут працювати?

ПриватБанк - саме те місце, де молода людина може здобути досвід продажу. У нас дуже інноваційні технології, у відділеннях працівники обслуговують клієнтів з планшетами. У нас вигідні умови, нам потрібні активність, енергія та бажання. Якщо вони всі співпадають, то обмежень ніяких немає, можна заробляти серйозні гроші, які інша банківська структура надати поки не може. Тому тут ми неконкурентні.

Молодь це знає, відчуває, вона спілкується між собою. Ми платимо вище ринку, але вся оплата вища за рахунок продажів. Кожна людина заробляє в нас по-різному. Для молодої активної людини обмежень немає. Тому ми і відкриті для активної молоді. За обслуговуванням фізичних осіб наш банк не має рівних - за швидкістю, якістю та наповнюванням сервісу. Продавець має бути вмотивований навчити клієнта користуватись продукцією, цей процес у нас іде в правильному напрямку.

- На сьогодні складна ситуація в державі, і, звичайно, банк живе завдяки кредитам та депозитам. Скажіть, яка ситуація на Волині? Чи несуть гроші в банк, чи кладуть, чи позичають?

- Стосовно депозитів: вони йдуть вгору, тобто люди банку довіряють і кошти несуть. Аналогічна ситуація з кредитами. Наш головний продукт - це "Картка Універсальна", вона є різних рівнів. У нас більше 5 млн клієнтів в Україні, які користуються кредитними картками. Людям це потрібно. Ми даємо клієнту можливість до 55 днів використовувати кредит без відсотків.

- А що стосовно кредитного портфелю?


- Він тримається на стабільному рівні. Ми сьогодні не можемо його нарощувати, потреби немає. Депозитний портфель у нас зростає, дуже багато клієнтів в свій час кошти забрали, і ось зараз вони їх повертають.

Ще дуже важлива річ, яка відбувається, це те, що ми знижуємо щотижня ставки за депозитами. Це перший прояв, що економіка в країні потихеньку встає з колін. Це для тих людей, які хоч трохи розуміються на цих глобальних речах. Значить, макроекономічні показники покращуються.

Ми з надією дивимось у майбутнє. Віримо у зміни в Кабінеті Міністрів і в ті речі, які робляться. Найголовніше - щоб війна закінчилась. І тоді, я вважаю, у нас буде все зростати.

Але є тенденція на краще. На початку року нам було більш сумно, зараз кращі перспективи. Показник - це те, що люди несуть гроші в банк, тож довіра повертається. Рухаємось в правильному напрямку.

- Є робота з пенсіонерами, дітьми. Ще підприємці. Для держави це важливо. Що для цього робиться, можливо, щось нове?


- Запрацював проект "Кредити Українському Бізнесу". Проект для людей, які займаються бізнесом. Ми відчули, що ця ніша не те, що нікому не потрібна, вона пустує. Вона ризикована. Але ризик-менеджмент у нашому банку, я вважаю, на досить високому рівні. Мабуть, один із найкращих в Європі.

Ми це розвивали упродовж багатьох років. Ми вміємо оцінювати свого клієнта, аналізувати багато інформації, ми в цьому дуже просунуті. Тому, банк може приймати рішення, в кого можна інвестувати КУБ. Цей проект має серйозну відмінність від стандартного кредитування, адже інвестує кошти всіх підприємців не банк, а прості люди.

У нас є ще «Сервіс вигідних вкладень». Клієнт може інвестувати гроші в фізичних осіб. Ми пропонуємо перевести борг на окремий рахунок, інвестор дасть гроші, буде отримувати відсотки, звільняється ліміт і можна знову користуватись кредиткою.

Є багато хороших клієнтів, які не можуть вчасно повернути борг. Зрозуміли, що люди хочуть інвестувати гривню вільну, попит пішов дуже серйозний, тому ми пішли далі і зрозуміли, що люди хочуть інвестувати в бізнес.

Як працює проект «Кредит Українському Бізнесу»? Ми розповідаємо підприємцям, що є можливість отримати кошти під свій бізнес. Потрібен бізнес-проект (презентація), ми знімаємо відео, допомагаємо. Окремий сайт розроблений, і будь-яка людина, яка знає про це, може інвестувати. Обирається проект, сума, картка, якою перераховують, і все - на ту суму щомісяця нараховуються відсотки. Акціонери свого роду.

Стосовно Волині. Ми вже проінвестували 28 проектів на суму більше 3 млн. грн (винятково Волинь), і в роботі є ще 20 проектів. Вважаю, на кінець серпня буде не менше 50 проектів на суму більше 5 млн. грн. Дуже важливо, що кожен проект, який був проінвестований, підтягує нові робочі місця. Тобто на кінець серпня буде близько 200 нових робочих місць. За два роки - приблизно 1 млн.

Так, це такі амбітні плани. Для Волині цей проект дасть тисячі робочих місць. Інвестиції застраховані, тому інвестори можуть бути спокійні за свої кошти.

- Країна була занедбана. Звичайно, ріст буде. Якщо Ви зайняли таку нішу, Ви фактично створюєте державу. Все будується на інвестиціях та підприємствах. Ви йдете на 10 кроків попереду. Ви розумієте це?

- Я з Вами повністю згідний. Ми створили майданчик, на якому зустрічаються люди, які можуть один одному допомогти. Є вільні кошти, які тримають не в тих місцях, де потрібно. Я впевнений, що це відобразиться і на депозитах. Люди побачать, що це все розвивається. Ми оптимістично дивимось вперед.

-Цей проект стосується усіх видів підприємницької діяльності?

- Так. Можу сказати, що найбільше - це магазини різних товарів, перевізники, продуктові маркети, малий бізнес. Ми там не даємо великих інвестиції. В середньому 100 тис для малого бізнесу достатньо для змін, щоб бізнес почав нове життя.

Дуже велика увага до цього проекту. Сьогодні - це один із наших пріоритетів.

- Розвиток для дітей? Сучасні діти дуже активні і швидко все розуміють. Що вони можуть отримати?

- У нас вже 5-6 років функціонує ЮніорБанк. Він почав розвиватись із мрій. Ми починали з банальної речі - роздавали "Картки Юніора", але не давали дітям чогось цікавого. Потім ми зрозуміли, що дітям потрібні цікаві речі, пов’язані з банком в ігровій формі.

Зараз дуже розповсюджені екскурсії відділеннями, бізнес-квести, бізнес-школа в цікавому форматі. Ми надаємо первинні знання дітям до 15 років. Все, що функціонує, завжди можна зробити краще.

- Ви сюди надовго прийшли, чи це для Вас перехідний етап?


- Я хотів би на Волині довго-довго працювати, багато-багато років. Мені тут дуже подобається. Бачу, як сприймають тут людину з Полтави, це завжди викликає теплу реакцію.

- У нас історія ПриватБанку на Волині дуже цікава. Мер був керівником. Чи вважаєте Ви себе людиною більш відомою як керівник, чи робота за кулісами більш доречна?


- Коли є відкритість, прозорість, є довіра. Без довіри, я вважаю, ПриватБанк не може взагалі функціонувати. Тому що і мені, і всім працівникам платять клієнти. Це дуже все взаємопов’язане. А яка довіра, якщо все за кулісами і кіт в мішку? Не потрібен піар, але при нагоді, коли є щось сказати цікаве.

Елемент публічності - це правильно. У всьому має бути гармонія. Я залюбки буду розповідати громаді і клієнтам про новинки. Я залюбки спілкуюсь з журналістами і отримую від цього процесу задоволення. Познайомився з мером Миколою Романюком. Він впевнений, що банк передали в надійні руки. Для влади також важливо, щоб банк йшов правильним курсом.

- Попередній керівник казав, що хоче змінити приміщення. А Ви як вважаєте?

- Є плани переїхати. Тут кабінетна система. Це не дозволяє керівнику зайти і відчути все. Мені було б комфортніше. В регіонах поступово переходять до формату хед-офісів. Маємо надію під кінець наступного року запросити Вас на відкриття нового офісу.

- Що Вам особисто допомагає у роботі?

- Гумор. Без гумору в складні часи взагалі важко вижити. Нічого не вийде добре. Ми намагаємось йти з позитивом по життю.

Розмовляла Катерина Дулапчій

Довідка:

ВОЙТЕНКО Юрій Олексійович - директор Північно-Західного регіонального управління ПриватБанку.

Народився на Полтавщині 15 жовтня 1976 року. Має дві вищі освіти: (Харківський державний політехнічний університет, кваліфікація - інженер-електротехнік, Полтавський університет споживчої кооперації України, кваліфікація - фінанси).

У ПриватБанку працює 14 років, із них - 10 років досвіду роботи в головному офісі.

Розпочинав свою кар’єру в Полтавському ГРУ ПриватБанку.
З 2002-го року по 2004-й працював економістом і старшим економістом у відділі зарплатних карт. Потім на посаді керівника відділу кредитування фізичних осіб та на посаді керівника бізнесу “Кредитні карти” Полтавського РУ.

Навесні 2007 року переїхав працювати до Дніпропетровська в головний офіс ПриватБанку. Обіймав такі посади: заступник керівника бізнесу “Кредитні карти” ГО ПриватБанку, перший заступник першого заступника Голови правління банку.

У травні 2016 року призначений на посаду директора Північно-Західного регіонального управління ПриватБанку.

Юрій Войтенко - комунікативний, цілеспрямований, досвідчений менеджер.

Одружений, виховує двох синів 11-ти та 8-ми років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Райцентр у фото. Локачі
09 серпень, 2012, 18:55
Економіка в Україні потихеньку встає з колін, - директор Північно-Західного регіонального управління ПриватБанку. ФОТО
08 серпень, 2012, 21:09