Ігор Єремеєв: «Якщо держава не може допомогти селянам – то має хоча б не заважати»

Ігор Єремеєв: «Якщо держава не може допомогти селянам – то має хоча б не заважати»
Проблеми села та розвитку агропромислового комплексу в нашій країні – гостра тема для політичних дискусій при будь-якій владі. Однак ситуація в галузі якісно не змінюється з року в рік. Про першопричини проблем вітчизняного АПК, про варіанти виходу українського села з кризи - розмова з відомим політиком, бізнесменом Ігорем Єремеєвим.

– Ігоре Мироновичу, за час вашої минулої діяльності у Верховній Раді ви були ініціатором значної кількості законодавчих ініціатив у сфері АПК. Тому тема розвитку українського села вам знайома і близька. Як ви вважаєте, чи можна говорити взагалі, що аграрний сектор має майбутнє в Україні?

– Сільське господарство – це галузь, яка здатна зробити Україну сильною, а її економіку – стабільною та, головне, конкурентоспроможною. Це аксіома.

Але, крім економічної складової, у питанні розвитку АПК є ще й соціальна. Українське село сьогодні – це третина населення країни. А ще вчора цей показник становив 60%.

Тому розвиток інфраструктури села, поліпшення життєзабезпечення селян так само повинні стати однією із складових довгоочікуваної реформи АПК.

Інша справа, що практично немає жодного політика чи політичної сили в Україні, які би не говорили про реформу аграрного сектора, але при цьому «віз і нині там».

Чому? Причини три. Перша – це дешевий політичний популізм, друга – немає розумних думок у тих, хто про це говорить, третя – «включається в гру» чиновницький апарат, у якого часто своє, специфічне бачення майбутнього села, прямо пов'язане з особистими інтересами.

– Можете навести приклади такої чиновницької поведінки?

– На жаль, таких прикладів багато. Один із найсвіжіших – конфлікт навколо дотації виробників молока і м'яса. Чиновники боролися за те, щоб дотаційні гроші йшли не безпосередньо виробникам, а через спеціальний фонд, звідки вже потім ці суми повинні були розподілятися аграріям. В результаті такої політики 2011 рік став першим за останні 13 років, коли м'ясо-молочна галузь не отримала ні копійки грошей державної підтримки!

У підсумку істотно скоротилося виробництво молока, відбулося скорочення зайнятості населення на селі та зростання цін в магазинах на молочну продукцію. Чиновникам здається, що виробництво молока – це вкрай прибутковий бізнес.

Але існує статистика, що рентабельність виробництва молока становить 18-24% при вартості кредитування на рівні 17-18%. І це для великих фірм.

Або звернемося до прикладу мита на експорт зерна. Необґрунтовано і невчасно введене або скасоване мито веде до економічних втрат для товаровиробника. І знову ж це робиться чиновниками на догоду лише декільком окремим компаніям, а не в інтересах українського села.

Після цього ті ж чиновники цинічно продукують порожні гасла про перспективи українського села.

– Здоровий глузд переміг в питанні дотацій? Перед Новим роком парламент начебто вніс зміни в діючу систему.

– Зміни внесені, хоча не повною мірою. З нового року переробні підприємства будуть перенаправляти у вигляді дотацій лише 70% від суми ПДВ, а 30% держбюджет таки залишив за собою.

Надалі пропорція буде змінюватися: у 2013 році ці кошти будуть спрямовуватися до спеціального фонду Державного бюджету в розмірі 40%, а на спецрахунок для виплати дотацій – 60%, в 2014 році співвідношення буде 50% на 50%.

Але навіть і це стане відчутною допомогою селянам. Для них ця дотація – хоч якась підтримка.

– А як ви оцінюєте обсяг фінансування, виділеного з держбюджету 2012 року на розвиток сільського господарства?

– Фінансування державою АПК в 2012 році буде найменшим за останні кілька років. У кризових умовах, безумовно, необхідна економія, але економити треба ж з розумом, а не на стратегічно важливих для країни галузях!

Як відомо, в 2012 році буде виділено близько 8,21 млрд гривень на сільське господарство. Цього вкрай мало і, крім того, це – на 20% менше, ніж у минулому році. Причому, з них – 3,7 млрд грн. складає безпосередня (пряма) підтримка сільгоспвиробників. Що ця сума в масштабах країни?

Як підсумок – український сільгоспвиробник знову працюватиме на ентузіазмі, а імпорт в країну іноземної сільгосппродукції буде тільки збільшуватися.

– Але ж була недавня заява уряду про те, що в цьому році держава надасть свою допомогу саме дрібним і середнім сільгоспвиробникам.

– Знаєте, головне, щоб, як то кажуть, добрими намірами не була вистелена дорога до пекла. Які критерії та підходи будуть застосовуватися, щоб визначити наскільки велике, середнє або мале те чи інше сільгосппідприємство?

Дуже нагадує ситуацію з дотаціями для молочників. Допомогу знову хочуть виділяти в «ручному режимі» на розсуд того чи іншого чиновника з Міністерства?

Крім того, потрібно мислити адекватно. При закладеному бюджетному фінансуванні АПК в розмірі 8 млрд гривень повноцінно підтримати розвиток і роботу дрібних і середніх сільгосппідприємств просто нереально. Є ризик того, що все знову зведеться до демагогії.

До речі, я підтримую думки, що висловлюються зараз експертами: єдиний в таких умовах шанс для дрібних фермерів – це об'єднуватися в обслуговуючі кооперативи для підстраховки як при придбанні техніки і засобів виробництва, так і при виході на ринки збуту продукції.

І тоді держава, яка так красиво декларує майбутню допомогу дрібним фермерам, повинна продемонструвати її на практиці і надати таким обслуговуючим кооперативам статус неприбуткових.

– Цілком очевидно, що успіх розвитку аграрного сектора значною мірою залежить від успішності реалізації земельної реформи, яку ніяк не можуть розпочати в Україні. Як ви вважаєте, рішення законодавців про продовження мораторію на продаж сільгоспземель до 2013 року було правильним?

– Швидше, воно було вимушеним. Чиновникам поки що не вдалося набрати обіцяний темп в реформуванні земельної сфери.

Ми бачимо, що за недавніми результатами перевірки Рахункової палати виявилося, що «буксує» навіть одна з найбільш фінансованих програм – Програма видачі держактів на землю в сільській місцевості та розвитку системи кадастру. В рамках цього проекту обмін сертифікатів на держакти на право власності на землю завершується, проте в Україні лише 8% від загального числа власників сертифікатів скористалися правом на безкоштовне отримання такого держакта. Про який цивілізований ринок землі в такій ситуації може йти мова?

До цієї проблеми приєдналася ще плутанина, що виникла навколо обговорюваного зараз в Парламенті законопроекту «Про ринок землі». До нього вже більше 1200 поправок, і в якому вигляді і коли він буде прийнятий – абсолютно не ясно.

Ситуація нагадує старий анекдот: що б радянський завод не виробляв – у нього все одно виходить кулемет. Яку б реформу у нас на державному рівні не ініціювали – при її доопрацюванні на різних чиновницьких рівнях з'являються зміни, ініціативи, пронизані можливостями для самих чиновників!

Отже, на нинішньому етапі можна зробити висновок, що в тому вигляді, в якому зараз намагаються провести земельну «реформу» – це шлях у глухий кут для аграрного сектора. При такому підході ні звичайні селяни, ні фермерські господарства, ні великі аграрні компанії, які, між іншим, зараз платять більше 2 млрд грн. соціальних відрахувань на розвиток села, розвиватися не будуть.

І потрібно усвідомити, що, якщо державі не вистачає зараз коштів виправити кардинально ситуацію в аграрному секторі, то вона повинна хоча б не заважати людям працювати на землі. Це в підсумку і забезпечить гідне життя українського села.

Ірина ГОРДІЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: Єремеєв
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 28
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ей, ВолиньПОСТ - що з вами?? Візьміть людське інтерв"ю. Це ж Єремеєв, і щоб до другого речення вже нудно стало((((((
Відповісти
класне інтервю. Читати цікавіше ніж дурню пусту багатьох наших місцевих "політиків"
Відповісти
інтерв"ю набагато цікавіше, чим інші мозгові потуги наших місцевих "політиків"
Відповісти
Що ви тут розбазікалися? По суті Єремеев висловився по кожному з питань. А журналіст написав все без ємоційних прикрас. Думки точно Єремеева. А що про квіточки на полі розповідати та грушки на вербах, коли питають про конкретні та серйозні проблеми села?
Відповісти
Горбате криве і нудне.
Знаю Ігоря Він людина цікава а от інтерв"ю слабке.
Відповісти
Не знаю Єремеєва тому не можу знати як він розсуждає. Але мені текст сподобався.Нажаль таких текстів перед виборами буде все менше - будуть лозунги "Уря-уря".Або тупі бігморди на дорогах.
Відповісти
Красавчик, оказывется он ещё и латифундист по сельскому хозяйству.
И швец, и на дуде игрец.
Відповісти
Дуже схоже на джинсу. Юрій, Вам незарах.
Відповісти
Сільське господарство – це галузь, яка здатна зробити Україну сильною, а її економіку – стабільною...
Це з тих міркувань закупляєш молоко в селян, дешевше за джерельну воду?
Відповісти
ще тут благодійник вискочив.невже замало азс і нафти?що не пускають дальше?подумай над словами азарова-беріте лопату і за червячками.
Відповісти
Думаю, ВолиньПост тільки розмістив у себе це інтерв.ю. Причетності до творчого процесу журналісти, сподіваюся, не мають.
Відповісти
ще один Єрємєєв вилізло перед виборами маслозаводи на Волині банкрутами зробив атепер про селян дбає ну це взагалі
Відповісти
Як гарно коли є кого звинувачувати. Правда? Ми звикли , що завжди хтось виний. А те, що зараз на внутрішніх інвесторів молитися треба, бо саме вони дають робочі місця в такому злиденому регіоні як наша Волинь - то це факт. І якщо підприємства того ж Єремеєва дають роботу 15 тисячам людей (рахуйте ще з їх родинами буде - до 40 000), то у розумної людини навіть язик не повернеться казати, що його бізнес має зникнути.
Відповісти
Ясько! Ти напевно геть нічого не розумієш в бізнесі, в економіці Держави та її розвитку. Банкрутство маслозаводів – це робота Держави а не Єремеєва! Ти напевно простий робітник, який працює на заводі виробництва молочної продукції і гадаєш, що все залежить тільки від керуючого та власника підприємства. Хіба підприємець, який прийшов заробляти гроші і віддавати душу с/г та давати роботу працівникам для їхнього збагачення має намір банкрутувати підприємство? Тому будь ласка, не мусори своїми статтями, а стань на захист пана Єремеєва. Бо людина каже правду, всі трублять – кому дотації, кому дотації. А де ж вони! Як не крути, а йому треба сказати спасибі .
Відповісти
«включається в гру» чиновницький апарат, у якого часто своє, специфічне бачення майбутнього села, прямо пов'язане з особистими інтересами.
-----Оце по "єремеївські" Молодець! Поважаю. Ніколи не боявся правду казати.
Відповісти
Компетентні думки без зайвих епітетів. Згоден, що може писав і не місцевий журналіст, але від того, мені здається, текст виграє. Але щодо земельной реформи думка сподобалась особливо. З кадастром та паями - біда. Слава Богу, що вибори на носі-побоялися народних заворушень, які б розпочалися після відміни мораторію.
Відповісти
Молодець, Ігорчик! Втер всім горе-аграріям носа. Ігор - розумна людина. Пишаюсь ним.
Відповісти
Не інакше, як "чорна заказуха" полізла, бо до самої статті придертися неможливо. Сільський хлопець Єремєєв знайомий з аграрним комплексом і через своє походження, і на практиці спробував аграрний бізнес. Засмучують коментарі по принципу "сам дурак".
Відповісти
До ладу і по суті це інтерв'ю. Тільки ті, кому байдужа доля селян, недолугі чиновники, яких "зачепила" їх оцінка і суть, або ж штатні й одвічні критикани Єремеєва, намагаються щось заперечити. Але ж думки цікаві і слушні. Респект автору і Волиньпост. Чекаємо побільше розумних, грамотних матеріалів. Єремеєву удачі!
Відповісти
Думки слушні та зауваження аграріїв до діяльності Держави цілком відповідають дійсності. Людина пройшла всі етапи розвитку аграрної промисловості і знає проблему села та його розвитку. Земля наразі незрозуміло чия, дотацій немає, підтримки з боку Держави ніякої. Залишаєшся один на один з даною проблемою. А ще гірше, коли Держава розказує скільки вона допомагає с/г. Ніби виглядає так, що кому треба гроші то приходьте. Всім вистачить. Ще й нам в карман покласти. Тому готовий підтримати дану людину, має власну думку і головне сам стикнувся з даною проблемою віч на віч.
Відповісти
Готовий повністю підтримати думку Єремеєва та хотів би побачити його в ділі, можливо дійсно пора довіряти с/г все таки практикам, а не теоретикам. Людина висловлює думку про наболіле, а припекло то напевно аж по саме горло. Годі «пустоцвіти» Державою нам закидати. Адже всі, хто при владі, кинулись хапати великі та потужні металургійні заводи, родовища, порти і ін. – все те, де можна отримувати великі гроші без зусиль та праці. Гроші самі пливуть у кишеню. Але всі забули про с/г, що кормить всю країну, де треба дійсно важко попотіти та вкласти всі сили в її розвиток. Саме він, не побоявся важкої праці вклав велику долю в розвиток с/г, а головне не словом а ділом. Тому, Волинь за такого керуючого. Я вважаю, що він підніме с/г з колін та надасть йому нового та потужного розвитку.
Відповісти
Слова практика. Єремеєв - людина, яка знає про що говорить з власного досвіду. Саме практики повинні писати закони, тоді вони будуть працювати. А теоретики можуть "народжувати" лише популістські твори.
Відповісти
Людина висловила свою думку, тільки зауважте, що доречну та справедливу, а головне наболілу для всіх, хто займається с/г. А Ви так всі кинулись на людину зі своїми звинуваченнями. Він всього лиш підкреслив основні проблеми та шляхи розвитку с/г. Невже Ви не розумієте, що кожному хто займається с/г необхідна допомога Держави. Напевно дуже приємно купувати молоко, сир, м'ясо ті ін..продукти за страшенними (високими) цінами. Тому і банкрутують заводи та ін.. дрібні підприємці, що вирощують с/г по тій причині, що вони є не конкурентоспроможні з іншими імпортованими продуктами, які хоч не є якісними, але зате дешевшими. Підтримайте його і тоді можливо Держава повернеться до нас обличчям. Чим більше нас, тим ми сильніші і думкою і ділом. Думаю, що аграрії підтримають дану людину на всі 100%.
Відповісти
Автору Ірині треба сказати велике дякую, що розмову про проблеми економіки веде з досить компетеним бізнесменом, а не з провладними чиновниками з ПР, які 100% будуть розказувати, що сьогодні "все - тільки для села", що "є покращення життя вже сьогодні" і т.д.
1. Бізнесмен створив 15 тис. робочих місць - це багато чи мало? І чи була тут допомога держави? Навряд чи.
2. В бюджеті передбачено на 20% менше дотацій на с/г. А де ж збільшують дотації? Правильно, на утримання АП, ВР та Межигіря. Люди добрі, Вас ПР оббирає як липку, а Ви цього не помічаєте!
Треба підтримувати своїх, власних, місцевих лідерів, а не жити за принципом: мій голос і так нічого не вирішує. Вирішує!
А поливати брудом один одного - це давня українська забава!
Відповісти
Так Ывахів, партнер Єрємєєва, член партії регіонів? Зубули чи шо?)))
Відповісти
Прочитаєш коментарі і складається враження, що Єремєєв самий розумний, самий ефективний, самий, самий, самий ))) Видно, вибори скоро )))
Відповісти
Ну якщо когось починають так сильно критикувати за доречні думки - то точно незабаром вибори :)
Відповісти
Прочитайте краше саме інтервю, а не коментарі. І у вас таке ж враження складеться. Толковий він мужик
Відповісти
Останні статті
Ігор Єремеєв: «Якщо держава не може допомогти селянам – то має хоча б не заважати»
28 лютий, 2012, 13:41