Світязь: там, де засмагають волинські ВІПи (част.1)

Світязь: там, де засмагають волинські ВІПи (част.1)
УВАГА! ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНИЙ!

Шацькі озера давно стали туристичною Меккою не лише для волинян, а й для відпочивальників з усієї України. З огляду на останні події в країні, на Волині щоліта спостерігається справжній туристичний ажіотаж. Будиночки, пансіонати, кімнати наприкінці весни та влітку вщент заповнені відпочивальниками.

Не секрет, що найбільшою популярністю користується озеро Світязь, де умови одні з найкращих: білий пісок на пляжі та блакитна вода найбільшого озера в Україні приваблюють сотні тисяч туристів. Недарма Світязь називають перлиною блакитноокої Волині.

Та як виявилось, ця перлина є доступною далеко не всім. Справа в тім, що вже кілька років поспіль ходять чутки, що частину озера окупували багатії, які створили для себе приватний пляж, куди «простим смертним» ногою – зась.

Хоч вже туристичний сезон і закрився, та ми встигли відвідати Світязь і знайти ВІП-дачі на самісінькому березі блакитного озера і з’ясували, чому там настільки не люблять туристів.

ПУЛЬМО


Отож, село Пульмо. З першого погляду його мало що відрізняє від будь-якого іншого села на Волині: прості люди, небагаті хатинки, звичайна дорога, живність та гарненько посаджені городи. Та всього лише за кілометр від села розкинулось у лісі елітне містечко – справжня поліська «Конча-Заспа». Дачний масив місцеві нарекли «Іллічівкою», ба навіть на інтернет-картах воно так прописано.

Влітку довелося почути від знайомих туристів, як вони спробували обійти Світязь навколо, однак за селом Пульмо надибали на елітний дачний масив, обнесений величезним парканом по самісіньке водне плесо. Мовляв, намагались пройти, однак охорона нікого не пропустила, пославшись на те, що там приватна територія і пляж також приватний.

Ми ж із колегами-журналістами та відеооператорами з продакшн-студії «Правда PRO», озброївшись квадрокоптером DJI Inspire 1, подалися шукати горезвісний дачний масив з приватним пляжем, аби дізнатися, хто ж там таки живе, та чому «простим смертним» відпочивати там не дозволено.

Проїхавши всього лишень кілометр за село Пульмо, наша команда зупинилась – дорога виявилась перекопаною великим рівчаком, а вже за 200 метрів ми зауважили паркан та охоронну будку.




Тож далі ми продовжили свій шлях пішки і за кілька хвилин, знайшовши необхідну локацію на рівнині, вперше запустили літальний апарат, аби споглянути згори на масштаби елітного дачного містечка та вирішити, куди нам рухатися далі.

Однак попрацювати як слід нам не вдалося – за 15 хвилин до нас на мотоциклі під’їхали двоє охоронців. Не представившись і не пред’явивши посвідчення охоронної фірми, вони почали нахабно виганяти нас з території і доводити, що територія приватна, тому там знімати заборонено.



Щоправда, присутність ГШР «Самооборони Волині» вгамувала їхні претензії. Зрозумівши, що до них завітали журналісти, так звані охоронці зателефонували своєму керівництву. Тож, вже за кілька хвилин до нас на позашляховику Nissan під’їхав сам голова кооперативу Федір Ткачук.

Зокрема, він повідомив, що поява «безпілотників» дуже стурбувала людей, які наразі відпочивають у своїх дачах на березі Світязю. Мовляв, така техніка викликає занепокоєння, оскільки минулоріч саме з цього боку масиву викрали та вивезли 2 квадроцикли та 2 човни. Буцімто крадіїв так і не знайшли, проте поява «чужих» дуже стурбувала місцевих відпочивальників.

Почувши, що сюди навідались не шпигуни, а журналісти, з не надто великим захопленням запросив проїхати з ним в адмінбудівлю і там про все поспілкуватись. Мовляв, йому дуже неприємно, коли садово-дачний кооператив називають «Царським селом» та запевнив, що тут немає можновладців з коронами. Ми не змогли відмовити Федору Ткачуку в пропозиції проїхатись територією масиву і подивитись, як і чим живуть місцеві відпочивальники.

Так, за словами Федора Ілліча, власників дач в кооперативі об’єднує всього лишень три речі: електрифікація з вуличним освітленням, каналізаційна мережа з очисними спорудами та охорона, яка забезпечує спокій на території масиву та пильно стереже межу. Мовляв, кожен має право власності на свою ділянку і хто там живе та що будує, його не турбує.

Водночас він запевнив, що, згідно із законодавством, 100-метрова зона навколо озера Світязь не забудовується. Мовляв, пляж є у загальному доступі для будь-кого з туристів чи місцевих мешканців. Разом з тим Федір Ткачук зауважив, що на території садово-дачного кооперативу дійсно встановили дві заборони: на заїзд автотранспортом та розпалювання багаття.

За його словами, місцеві мали гіркий досвід з гасаннями нетверезих на автомобілях та стихійними вогнищами, які лишали по собі «зайди», тож саме це спонукало встановити металевий паркан з кількома прохідними пунктами охорони та шлагбаумом. Мовляв, крадіжки тут відбувались досить часто, а це дає змогу контролювати територію, відвідувачів та записувати всі транспортні засоби, які перетинають межу.



«Таких кооперативів дуже мало не лише на території Пульмівської сільради, а й на Волині. Тут добре розвинута інфраструктура. Ще коли ми розробляли генплан, то одразу було розроблено проект електрифікації з трансформатором і каналізаційної мережі з очисними системами. Такого на Волині дуже мало де є навіть на сьогодні… Це все було зроблено виключно за кошти членів кооперативу. Ще на той час за рахунок внесків засновники скидались по 15 тисяч, це 3 тисячі доларів, і всі решта - по 16 на каналізацію. Це ж не септики, а ціла каналізаційна мережа, і тут ані копійки бюджетних коштів нема. Це ми на той час загалом освоїли півтора мільйона на каналізацію і ще сплатили єдиного внеску до бюджету села 100 тисяч», - розповів Федір Ткачук.

За його словами, обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство» створили 11 років тому. Ділянки видавались безплатно за рішенням сільської та районної ради. Загалом територія кооперативу - це 103 ділянки, однак забудовані не всі. Тож, на сьогодні лише 90 власників земельних ділянок є членами кооперативу, які щомісяця сплачують по 760 гривень внесків на каналізацію, вивіз сміття і тому подібне.



Згідно з даними Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, кооператив створено у 2006 році і його засновниками є лише 11 осіб. Та, як виявилось, це відомі та впливові на Волині й в Україні люди. І вочевидь саме їх Федір Ткачук мав на увазі, коли згадував тих людей, кому пощастило за рішенням місцевої влади безплатно отримати дачну ділянку саме в цьому місці.

Голова кооперативу показав усі необхідні документи з дозволами контролюючих служб та всіма супутніми проектами. По тому він одразу вирішив провести журналістів навколо масиву, аби показати масштаби напрацювань та здобутки управителів кооперативу, які так дбають про комфорт і затишок своїх членів.

Ми ж в цей час, слухаючи розповіді про кількість завезеного щебеню і глибину рівчаків, продовжили робити свою роботу, адже одразу в очі кинулись величезні паркани та ошатні будинки з брусу-кругляку.





І ми не прогадали. Як виявилось, саме тут так полюбляють відпочивати судді, прокурори, високопоставлені чиновники, депутати та типові бізнесмени-мільйонери.

ЧИТАТИ ДРУГУ ЧАСТИНУ ПУБЛІКАЦІЇ




Любомир КРОПИВНИЦЬКИЙ

«Розслідування підготовлене в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в могилу з собою всього не заберуть
Відповісти
а фамілій так і неназвано???
Відповісти
а мая хвамилия очень известная, чтобы я ее называл!

ну звісно, що це не поштарка з нашого району там хату з кругляка побудувала, а "чесні" судді, прокурори, митники та інші державні діячі.
Відповісти
є лише 11 осіб. !!
ФАМІЛІЇ ЩАСЛИВЧИКІВ В СТУДІЮ!!! Що б знати кого каструвати коли почнеться...
Відповісти
ЗАВТРА БУДЕ ДРУГА ЧАСТИНА І ТАМ ПЕРША ПОРЦІЯ ПРІЗВИЩ, а в понеділок - друга порція!
Відповісти
Я так розумію, що Степан Івахів один з тих кого Ви розірвете?
Відповісти
Під бульдозер усе, але ж мона ще конфіскувати - все рівно побудовано на крадені гроші та отримані хабарі, а потім створити зону відочинку сімей загиблих в АТО, воїнів АТО, дітей сиріт, та інвалідів..
Відповісти
Вам ,холопам тільки свиней в нас пасти Пожизненно з передачею в спадщину...
Відповісти