Деклараційний шок: що змінило оприлюднення статків волинських можновладців

Деклараційний шок: що змінило оприлюднення статків волинських можновладців
На фоні економічної кризи, значних видатків на війну, зростання тарифів та спроб збільшити зарплати нардепам оприлюднення е-декларацій стало приводом для обурення багатьох волинян, як і українців загалом.

Мільйони в банках та готівкою, автопарки, великі земельні ділянки та розкішні покупки ще раз вразили пересічних громадян, хоча багато хто підозрював, що вищі посадовці та депутати точно не бідні.Та навіть ці декларації не відображають реальні масштаби фінансових можливостей обмеженого кола можновладців, адже є багато способів приховати свої статки в українських реаліях.

ЧИТАТИ ПРО Е-ДЕКЛАРАЦІЇ ВОЛИНЯН

ВолиньPost запитав експертів про те, як вплине оприлюднення е-декларацій на настрої людей та поведінку політиків.

"...ще більшу недовіру громадян"

"За даними національних соціологічних служб, загалом близько трьох чвертей українців вважають, що за останні 12 місяців їхнє життя погіршилося або дещо погіршилося. Ситуацією в області не так багато місцевих політиків регулярно цікавляться, тож її не так оперативно моніторять", - нагадує голова "Асоціації молодих політологів і політиків" Олександр Новосад.

За його словами, "перемивання кісточок" іншим – улюблена справа багатьох людей, а таке масове оприлюднення е-декларацій - чи не найкращий привід для цього.

Проте наочна демонстрація навіть офіційних доходів, витрат та майна може збільшити недовіру виборців до політиків та влади загалом. "Якою може бути реакція пересічного волинянина, який отримує мінімальну чи середню заробітну плату? Звичайно, негативна. Більше того, усі ці процеси викликають ще більшу недовіру громадян до парламентарів, рівень якої і без того дуже низький", - розповідає координатор громадянської мережі "ОПОРА" на Волині Катерина Шарпата.

"Електронне декларування – другий виклик для суспільного аналізу впродовж останнього часу. Досить гостре обурення викликало підняття зарплат депутатам, оскільки це питання завжди знаходилося на вістрі уваги пересічних українців. В принципі, зараз нічого страшного не сталося. Адже просто деталізувалося те, про що раніше і так здогадувалися, бо чимало наших можновладців мають в наявності великі матеріальні статки. До того ж, великий обсяг інформації ще треба певний час "переварити". Також впливатиме і те, на яких акцентах декларацій розставлятимуть ключову увагу місцеві ЗМІ", - пояснює Новосад.

Проте хвиля обурення може бути тимчасовою і триватиме лише до наступного важливого приводу для емоцій. Так, після оприлюднення цих же декларацій питання спроби збільшення зарплат нардепам відійшло на другий план.

"Оприлюднення цих декларацій особливо ніяк не вплине, народ пообурюється, позлиться вчергове", - вважає голова "Ценру політичного аналізу та виборчого консалтингу" Михайло Наход.

"...активно користуватимуться політичні опоненти"

В той час як масове обурення виборців може бути лише тимчасовим, політики можуть використати декларації опонентів під час виборів, вважають експерти.

"У майбутньому цією інформацією, особливо напередодні виборів, активно користуватимуться політичні опоненти "особливих декларантів", громадські активісти і ЗМІ, але чи для виборців ця інформація буде важливою і знаковою при здійсненні вибору, питання неоднозначне. Перевірити це можна буде на перших виборах голови Княгининської ОТГ, у разі якщо балотуватиметься пан Ярмольський", - розповідає Михайло Наход.

Йдеться про голову Луцької райдержадміністрації Ігоря Ярмольського. 11 грудня відбудуться вибори голови Княгининської об'єднаної територіальної громади. Ярмольський у 2015 році програв вибори сільського голови Княгининка Олені Твердохліб і тепер планує взяти реванш.

Згідно із декларацією чиновника, у нього - 16 земельних ділянок у селах Княгининок, Зміїнець, Боратин Луцького району, а також землі у селі Романів Рожищенського. Також немало землі і в дружини Ярмольського, - пише видання "Район.Рожище".

Вибори у ОТГ 11 грудня стануть першою нагодою використати е-декларації конкурентів
Вибори у ОТГ 11 грудня стануть першою нагодою використати е-декларації конкурентів


Проте такий аргумент як великі статки опонента на виборах може стати хорошим інструментом для зниження його рейтингу і різних маніпуляцій, тому політики обов'язково візьмуть його на озброєння, - вважає Олександр Новосад.

"Звичайно, десь це може вплинути і на сприйняття конкретних політиків та партій і в позитивному, і в негативному сенсі. Однак більш детально це стане помітно за деякий час. Зараз хороший час для аналізу, бо в майбутньому, напевно, самі політики будуть обережнішими в плані побудови іміджу і декларування. До речі, щоб відповісти не припущеннями, а справді оперувати даними для більш конкретної відповіді, бажано було б вивчити суспільні настрої на предмет того, що найбільш вразило та не сподобалося в деклараціях депутатів та високопосадовців. Таке завдання, думаю, невдовзі ставитимуть спеціалістам з імідж-консалтингу та дослідження громадської думки", - відзначає Новосад.

Цікаво, що хвиля негативних суспільних настроїв вже встигла вплинути як мінімум на народних депутатів, які більшістю голосів відмовилися від підвищення зарплат. "За постанову, яка скасовує раніше прийняте рішення про збільшення заробітної плати народним депутатам, №5323 проголосували 264 нардепи, зокрема нардепи-волиняни Ірина Констанкевич, Ігор Лапін, Ігор Гузь та Юрій Савчук. Степан Івахів та Сергій Мартиняк не брали участь у голосуванні.

Тому, за словами експертів, загалом е-декларування стало важливим кроком до прозорості. "Оприлюднення декларацій - це позитив. Як мінімум, волонтери знають точно, хто має можливості "інвестувати" у добрі справи", - вважає Михайло Наход.

"Такий крок як запровадження електронного декларування обов’язково стане проривом у питанні профілактики корупції в Україні", - переконана Катерина Шарпата.

Розмовляв Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.