«Негаразди на Волині одразу використовують іноземні спецслужби», - Юрій Фелонюк

«Негаразди на Волині одразу використовують іноземні спецслужби», - Юрій Фелонюк
Якщо робота поліції щодня помітна на вулицях міст та сіл Волині, роботі Служби безпеки приділяють менше уваги. З одного боку, спецслужби завжди працюють із певним рівнем секретності, з другого - ця "невидима" робота спрямована на підтримання стабільності в області.

У інтерв'ю ВолиньPost начальник управління СБУ у Волинській області Юрій Фелонюк розповів про їх публічну та непублічну роботу на Волині, вплив іноземних спецслужб, боротьбу з незаконним видобутком бурштину та службу волинських "сбушників" на сході.


- Існує багато міфів та конспірології щодо роботи СБУ. Це допомагає чи заважає вашій роботі?

- Правова основа, структура та основні завдання СБУ – відкриті та прозорі. Кожен громадянин може прочитати про основні засади діяльності Служби безпеки у багатьох нормативних актах. Це, перш за все, Закони України "Про службу безпеки України", "Про оперативно-розшукову діяльність", "Про контррозвідувальну діяльність", "Про державну таємницю", "Про організаційно-правові основи боротьби із організованою злочинністю". Служба безпеки діє виключно у правовому полі.

Природно, що громадськість та ЗМІ мають підвищений інтерес до нашої діяльності, оскільки наша робота сконцентрована на важливих напрямках, ми упереджуємо й викриваємо серйозні злочини проти національної безпеки.

Так, ми змушені обмежувати певну інформацію, щоб не поставити під загрозу поточні операції, слідство. Це – світова практика діяльності спецслужб.

Ми часто посилаємось на таємницю слідства. Це означає, що саме слідчий ухвалює рішення, який обсяг інформації та коли можна оприлюднити.

Зберегти баланс між відкритістю та вимогами збереження секретів насамперед допомагає демократичний контроль над безпековим сектором. Ми регулярно звітуємо перед громадськістю про результати нашої діяльності.


- А в чому специфіка роботи СБУ на Волині? Які специфічні порушення викриваєте в області?

- На СБУ покладені завдання захисту державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного потенціалу України, життєво важливих інтересів держави та прав громадян від розвідувальної діяльності іноземних спецслужб, посягань злочинних угрупувань, окремих організацій та осіб, протидія злочинам проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції.

Незважаючи на те, що ситуація у Волинській області є порівняно спокійною, протидія розвідувально-підривній діяльності іноземних спецслужб - це одне із наших основних завдань. У першу чергу, ми говоримо про спецслужбу Російської Федерації. Зокрема, йдеться про спроби впливати на свідомість волинян. Відомо, що російські куратори стоять за розповсюдженням деструктивного контенту в соцмережах.

У 2016 році Управлінням виявлено ряд таких фактів. Зловмисники використовували різні псевдоніми, створювали фейкові аккаунти в соціальних мережах та розповсюджували антиукраїнські матеріали.

Слідчим відділом розпочато 5 кримінальних проваджень за статтею 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, - ред.), 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України, - ред.), 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, - ред.).

Спільно з іншими правоохоронними органами ми протидіємо корупційним проявам з боку митників і прикордонників, які намагаються "кришувати" незаконні переміщення товарів, зокрема підакцизних, через державний кордон.

У взаємодії із зарубіжними партнерами ми ставимо заслін для транзиту наркотичних засобів та психотропів із Європи в Україну. У поточному році нами ліквідоване озброєне злочинне угрупування, яке займалося контрабандою в Україну та збутом на території Волинської області психотропних речовин.

Надзвичайно актуалізувалася проблема незаконного обігу зброї. Наші земляки гідно виконують свій обов’язок у районі проведення антитерористичної операції. Однак дехто із них, повертаючись додому, прихоплює з собою зброю та боєприпаси. Управлінням задокументовано та припинено десятки фактів надходження в область зброї із району проведення АТО.

У ході оперативно-слідчих дій ми вилучали кулемети, протитанкові міни, пістолети, РПГ-26, гранати Ф-1 та РГД-5, набої різних калібрів, осколкові міни 50 мм, снаряди 30 мм тощо. Дехто зберігає вибухові пристрої просто у себе вдома, або в підсобних приміщеннях, що може призвести до трагедії.

Ми звертаємо особливу увагу на це, закликаємо громадян до небайдужості, адже незаконна зброя може бути використана для вчинення кримінальних злочинів або для дестабілізації ситуації в регіоні.
Волинь - у сірій зоні терористичної загрози, тобто тут вона нижча, ніж у деяких інших областях.
Волинь - у сірій зоні терористичної загрози, тобто тут вона нижча, ніж у деяких інших областях.

- Після вбивства "Мотороли" в Донецьку було повідомлення від СБУ із закликом бути пильним. Всі області країни поділили на різні зони. На Волині - "сіра" зона. Що це означає?

- Очевидно, що в нас менша терористична загроза, ніж в областях, які безпосередньо наближені до району проведення АТО. Але я хочу ще раз звернутися до волинян і нагадати про пильність! Ворожі спецслужби для досягнення свого результату – дестабілізації державних інститутів України та розколу нашого суспільства - вдаються до надзвичайно підступних схем.

Вони намагаються проникнути шляхом шантажу та погроз в середовище заробітчан, використовують родинні, бізнесові зв’язки наших громадян з росіянами, особливу увагу приділяють використанню для досягнення мети інтернет-ресурсів та сучасних засобів зв’язку. За таких умов віддаленість від кордону з РФ значення не має. І підтвердженням цьому є факт затримання у сусідньому місті Рівне співробітниками контрровіздки СБУ агента головного розвідувального управління генерального штабу ЗС РФ.

Користуючись нагодою, висловлюю щиру вдячність волинянам за їх небайдужу громадянську позицію, адже у більшості випадків саме завдяки активним діям наших громадян, ми можемо швидко встановити зловмисників, які мають намір дестабілізувати ситуацію та попередити протиправні дії.

Активно працює в області Координаційна група з протидії тероризму, куди входять представники усіх правоохоронних органів та керівники органів державної влади. Ми спільно підвищуємо антитерористичну захищеність, визначаємо об'єкти критичної інфраструктури, де необхідно посилити охорону для унеможливлення вчинення терористичних актів та диверсій, проводимо спільні антитерористичні навчання за актуальними сценаріями.


- Коли говорять про криміногенну ситуацію на Волині, одразу постає питання незаконного видобутку бурштину. Що із цим робить поліція, видно на фото, відео. Яка роль СБУ у боротьбі із цим явищем в області?

- Несанкціонований видобуток бурштину з його подальшим контрабандним переміщення за межі України є одним із вагомих чинників, що негативно впливає на стабільність обстановки в області. Йдеться не лише про криміногенну складову. Будь-які негаразди, які відбуваються на території Волині, одразу використовуються іноземними спецслужбами, перш за все - Російської Федерації, щоб показати, що у нас нібито безліч внутрішніх проблем. Ми виявляємо організаторів груп із незаконного видобування бурштину, а також тих, хто намагається взагалі "розхитати" ситуацію і показати "негарну картинку".

Є у цій проблемі й потужний корупційний аспект. Наприклад, ми викрили командира та співробітника взводу дорожньо-патрульної служби, які "кришували" і організовували незаконне видобування бурштину. У рамках кримінального провадження їм було повідомлено про підозру.

"Бурштинова" проблема набула актуальності для Волині з кінця 2014-го року, коли кожна з організованих злочинних груп намагалася захопити "свій" район для незаконного «бізнесу». Правоохоронні органи, у тому числі і СБУ, виявляли, фіксували та припиняли протиправну діяльність злочинних угруповань. Вилучені десятки мотопомп, сотні кілограмів незаконно видобутого «сонячного каміння». Лише у 2015 році слідчий відділ Управління розслідував 22 кримінальні провадження про такі злочини. Завдяки чіткій взаємодії всіх правоохоронних органів та органів державної влади ситуацію вдалося стабілізувати. Однак остаточне розв’язання проблеми можливе лише через законодавчу площину.

Управління, реалізуючи аналітичну функцію спецслужби виходить з пропозиціями перед законодавчим органом, місцевими органами влади про необхідність внесення змін у нормативну базу. Ми постійно інформуємо Президента України, Кабінет Міністрів України, Верховну Раду, облдержадміністрацію та раду, пропонуємо конкретні шляхи стабілізації та поліпшення обстановки.


- Знаю, що працівники СБУ з Волині їздять нести службу на Схід. Які завдання вони там виконують?

- Починаючи із перших днів проведення АТО, Управління активно бере участь у виконанні своїх обов'язків на сході. Значна частина співробітників Управління пройшла через ротації на Сході. Це тривалі відрядження. До речі, наша група і зараз перебуває там.

Основним завданням наших співробітників є протидія розвідувально-підривній діяльності спецслужб РФ та диверсійній роботі російсько-терористичних груп. Крім того, СБУ вирішує низку комплексних питань, зокрема, збір інформації, аналіз поточної ситуації, тренування персоналу, вдосконалення взаємодії з усіма задіяними в АТО силовими структурами, розв’язання проблематики пропускної системи, боротьба з корупцією та ін.

На жаль, серед загиблих в АТО є і наш побратим - капітан Віктор Мандзик. Указом Президента його нагороджено орденом "За мужність ІІІ ступеня" посмертно. На честь Віктора Мандзика назвали курс Національної академії СБУ, там же відкрили стелу, а у нас на приміщенні - пам'ятну дошку. Про цю втрату ми не забудемо ніколи.


- Ну а кадровий дефіцит в управлінні не виникає через відсутність частини працівників на місці?

- Співробітники, які відряджені в район проведення АТО, залишаються у складі Управління. Ми всі - військовослужбовці, розуміємо, що перебуваємо у складних умовах. Кожен готовий підставити плече своєму побратиму. Так, навантаження у роботі збільшене в рази, темп надзвичайно високий, рівень відповідальності надзвичайний, але зараз залишаються і працюють ті, хто є справжніми патріотами своєї країни, для кого Україна справді – понад усе. Це та ідея, яку ми маємо формувати перш за все в собі, і та ідея, яка збереже Україну, зробить її процвітаючою та вільною серед інших народів.


- Ви постійно говорите про спецслужби Російської Федерації. Це зрозуміло, бо триває війна. Але чи допускаєте ви, що й інші спецслужби активно себе проявляють?

- Ми боремося проти агресивного бажання Росії поділити Україну, диктувати нам умови, змінити світогляд українців. Ніякі інші спецслужби такого роду діяльності не проводять, немає таких спецслужб, які своїми діями та намірами можна порівняти із спецслужбами Російської Федерації по відношенню до України. Водночас, ми комплексно оцінюємо оперативну обстановку, протидіємо усім сучасним загрозам та викликам нацбезпеці.

- Ну і на завершення: що означає буква "К" на лацкані?

- Із перших днів служби (після закінчення Національної Академії СБУ) і до призначення мене керівником Управління, я був співробітником спецпідрозділу по боротьбі із корупцією та організованою злочинністю - скорочено відділ "К".


- А які ще є "букви"?

Підрозділ захисту національної державності - відділ "Т". Від слова "тероризм". І наша легендарна "Альфа" - спецпідрозділ "А".


Розмовляв Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
По деклараціях дуже добре прослідковується робота ....
але їм усім ви по барабану.
Відповісти
Останні статті
«Абетка» Миколи Романюка
08 листопад, 2016, 16:00
«Негаразди на Волині одразу використовують іноземні спецслужби», - Юрій Фелонюк
07 листопад, 2016, 10:03