«Абетка» Ігоря Палиці

«Абетка» Ігоря Палиці
На ВолиньPost продовжується рубрика «Абетка», в якій ви зможете прочитати цікаві, відомі та не дуже факти про знаних волинян. Для наповнення нашої абетки ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, про яку гості «Абетки» розповіли у своїх виступах чи інтерв'ю, або яку вдалося дізнатися журналістам.

Раніше героями рубрики стали міський голова Луцька Микола Романюк та очільник облдержадміністрації Володимир Гунчик.


Сьогоднішній гість – голова Волинської обласної ради Ігор Палиця.

В «Абетці» Ігоря Палиці ми зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли при згадці імені керівника облради.

А - «Авангард»

У вересні 2015 року відбулося відкриття реконструйованого стадіону «Авангард», кошти на який виділили із фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Вартість робіт з реконструкції «Авангарду» становила понад 9 мільйонів гривень, за які обладнали бігові доріжки зі спеціальним покриттям, майданчики для стрибків у висоту та довжину, сектор для метань тощо. Тож, відтоді на стадіоні відбулося чимало національних та навіть міжнародних легкоатлетичних змагань, а також відбір до Олімпійської збірної у Ріо-де-Жанейро.

Б – «Буковель»

«Буковель» - найбільший гірськолижний курорт України. Розташований у Яремчанському районі поблизу однойменної гори. Чинному голові Волиньради «приписують» володіння часткою комплексу, адже курорт «контролює» група «Приват» Ігоря Коломойського.

До слова, «Буковель» у 2012 році визнали найбільш швидкозростаючим гірськолижним курортом світу. Окрім того, Україна подала заявку на проведення Зимової Олімпіади 2022, і «Буковель» вважається одним із ключових претендентів на звання основної спортивної арени ігор.

В – «Волинь»

Цей футбольний клуб Палиця придбав влітку 2011 року – тоді він купив 60% акцій луцького футбольного клубу. Окрім того, Палиця є почесним президентом ФК. За цей час команда переживала різні часи: і боролася за єврокубкові місця, і за те, щоб залишитися в Прем'єр-лізі.

У 2015 році зовсім зайшла мова про те, що Палиця не фінансуватиме клуб, що ледь не спровокувало його зникнення. Але ситуацію вдалося виправити і сьогодні «хрестоносці» продовжують виступати в елітному дивізіоні.

Г – готель

Ігор Палиця є співвласником двох престижних готелів в Австрії. Після покупки елітної нерухомості прізвище волинянина двічі потрапляло на шпальти австрійських видань - у грудні 2012 року компанія, співвласником якої є Палиця, купила найбільший готель на лижному курорті Земмеринг – Panhans Grandhotel. Згодом, навесні 2013 року, ця ж компанія купила в Земмерингу інший фешенебельний готель – ARTIS Hotel. У компанії, яка придбала елітну нерухомість, Палиці належало 25%.

Проте згодом він спростовував свою причетність до готелів.

«Я бізнесом не займаюсь. Я читав ці публікації, але не купляв ніякі готелі, це – дезінформація», - заявив Ігор Палиця в телеефірі ТВІ у 2013 році.

Д – депутат

Ігор Палиця був нардепом двох скликань – 6-го та 7-го. Вперше був обраний від блоку «Наша Україна – Народна самооборона» у 2007 році, вдруге – з грудня 2012-го року пройшов як самовисуванець по 22-му виборчому округу.

А ще офісний центр «Директорія» у центрі міста є «гніздом» команди Ігоря Палиці.

Е – Економіст

У 2004 році Ігорю Палиці присвоїли звання Заслуженого економіста України.

Є – Євген Чикаленко

Очільник Волиньради у 2013 році став лауреатом премії імені видатного агронома, публіциста та мецената Євгена Чикаленка.

Премію заснувала Ліга українських меценатів для відзначення патріотичної благодійної діяльності тих, хто, цитуючи Чикаленка, «любить Україну не тільки до глибини душі, а й до глибини своєї кишені». До слова, подав кандидатуру Палиці ректор Східноєвропейського національного університету Ігор Коцан.

Окрім цієї премії, Палиця є ще лауреатом Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» за 2014 рік. Цю відзнаку йому теж призначили за благодійність та «вклад у розвиток і популяризацію національної культури, науки та книговидання».

Ж - Женева

Про те, що родина Ігоря Палиці живе у Швейцарії, він зізнався журналістам ще декілька років тому.

«Моя родина – дружина і діти живуть у Швейцарії, тому що діти ходять там у школу, навчаються і дружина проживає разом з ними. Я не проживаю в Швейцарії, у мене немає швейцарського резидентства, у мене нічого немає у Швейцарії. В дітей є швейцарське резидентство, тому що вони навчаються в Швейцарії й автоматично його отримують. У дружини нема»,- запевняв Палиця. За його словами, діти навчалися там, аби здобути знання мов та закінчили туристичний коледж, бо подальшу їхню роботу він бачить у Буковелі.



До слова, син Палиці Захар любить постити фото з Женеви та саме це місто вказано як його рідне місто у соцмережах.

З – Згорани

Скориставшись прикладом одного із волинських нардепів, Ігор Палиця теж вирішив долучитися до «публічного здорового способу життя». Тож 7 жовтня 2016 року він разом із Ігорем Гузем та ще 6-ма охочими переплив озеро у селі Згорани Любомльського району.

Щоправда, тоді Палиці не вдалося прийти першим, адже всіх плавців випередив вчитель фізкультури з Любомльського району Леонід Гаврилюк.



І – історик

В очільника Волинської облради – історична освіта. У 1994 році він закінчив тоді ще Волинський державний університет імені Лесі Українки і отримав спеціальність «Історія і право».

К – Коломойський

Ігор Коломойський - один із найвпливовіших і найбагатших людей України. Його бізнес «спеціалізується» на нафтовій, банківській та частково металургійній галузях. Багато років поспіль Коломойський є бізнес-партнером Палиці. Окрім того, Коломойський разом із групою партнерів недавно «зайшов» у політику з партією «Укроп», список якої на Волині й очолював нинішній керівник Волинської облради.

В кулуарах Палицю називають довіреною особою Ігоря Коломойського у Верховній Раді.

Л – лекція

13 жовтня 2015 року Ігор Палиця прочитав для студентів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки лекцію на тему «Співпраця наукових інституцій та бізнесу на місцевому рівні». Тоді очільник Волиньради розповів про свій перший робочий досвід та те, які якості у студентах він цінує, аби випускники могли разом із ним працювати. Мовляв, диплом із відзнакою не є визначальним показником. Головне – бажання працювати.



М – «мовний» закон

У час свого депутатства довкола Ігоря Палиці розгорівся скандал через голосування за проект Закону «Про засади державної мовної політики» (відомий ще як закон Колісніченка-Ківалова) у другому читанні у 2012 році. Палиця тоді був єдиним з фракції НУ-НС, хто підтримав закон. Проте згодом з'ясувалось, що нардеп не брав участі у голосуванні у зв'язку з його перебуванням за кордоном.

Н – «Наш Луцьк»

Ще у 2011 році Ігор Палиця заснував у «столиці» Волинської області благодійний фонд «Новий Луцьк». Фонд виділяв кошти на допомогу малозабезпеченим сім’ям, дітям з особливими потребами, а також іншим категоріям, давав кошти на покращення матеріально-технічної бази у навчальних та освітніх закладах.

Через 4 роки фонд розширив межі діяльності та почав відкривати офіси розвитку кварталу, а згодом «розкинувся» за Луцька, тож його перейменували у Благодійний фонд «Тільки разом».



О – Одеса

Із цим містом пов’язана майже річна сторінка життя очільника Волиньради. Палицю призначили головою Одеської обласної держадміністрації 6 травня 2014 року. 30 травня 2015 року на його місце Президент Петро Порошенко призначив грузинського «легіонера»-реформатора Міхеіла Саакашвілі.

Палиця тоді зазначив, що з президентом у нього повне взаєморозуміння, і він із задоволенням поступився місцем керівника області Міхеілу Саакашвілі. Про це він заявив під час брифінгу після представлення Саакашвілі активу регіону. А нещодавно після звільнення Саакашвілі із посади Палиця надіслав лист прем’єр-міністру Володимиру Гройсману із проханням пояснити причину звільнення Палиці – мовляв, «хоче знати різницю» причин звільнення.

А ще керівник Волиньради має кілька Орденів - орден «За заслуги» III ступеня та орден Волинської спілки учасників спілки АТО «Золотий тризуб» І ступеня. Від цієї ж спілки Палиця отримав звання «Народний герой Волині».

П – Петро

Батько Ігоря Палиці Петро Якович - впливова на Волині людина. З дружиною є власником ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ ЛЮБАРТ», зареєстрованого у Луцьку на вулиці Підгаєцькій, 13а. Статутний капітал підприємства – 3,870,000 гривень. Згідно із КВЕД, підприємства може займатися столярним виробництвом.

Водночас ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ ЛЮБАРТ» є власником 75,69% акцій публічного акціонерного товариства «ЕНКО». Цьому підприємству зокрема належить Луцький електроапаратний завод. Свого часу саме там був офіс видання «Волинські новини».

Окрім того, засновником Луцького електроапаратного заводу ВАТ «ЕНКО» є публічне акціонерне товариство з такою ж назвою, а от бенефіціарними власниками цієї юридичної особи є Оксана Палиця та Петро Палиця.

Р – рейтинг

Будучи вже головою Волинської обласної ради, Ігор Палиця втрапив до рейтингу найвпливовіших одеситів. На місце в сотні претендували 344 людини з різних сфер: політики, бізнесу, освіти, медицини, культури та інших. Голосування відбувалося онлайн та за допомогою оцінки фахівців різних сфер.

Тож, до сотні найвпливовіших одеситів потрапив й екс-голова Одеської обласної державної адміністрації, чинний голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, опинившись на 84 місці рейтингу.

С – статки

Згідно з цьогорічною е-декларацією, на рахунку керівника Волиньради у Приватбанку – 4 082 222 гривень, ще 19 000 000 гривень і 750 000 доларів готівкою. У 2015 році Палиця заплатив 101 811 гривень за оренду машини в Україні.

Голова облради орендує квартиру в Києві площею 303,4 квадратні метри та 246,7 кв.м. з вересня 2014 року, а також три гаражі площею 19, 20, 20,9 квадратних метра у Кравчука Івана Петровича. Окрім цього, у декларації – дорогі автівки та кілька престижних годинників, а також право власності на нежитлове приміщення площею 267,7 квадратних метра.

Т – Товстенюк

Олександр Товстенюк - голова Правління благодійного фонду «Тільки разом» та «права рука» Ігоря Палиці у Луцьку. Ще у часи, коли очільник Волиньради був нардепом, Товстенюк був його помічником-консультантом, до цього очолював товариство з обмеженою відповідальністю «Директорія». З 2012 року був головою правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк», згодом – фонду «Тільки разом».

На останніх виборах до Луцької міської ради балотувався на посаду мера Луцька, проте програв чинному міському голові.



У – «Укроп»

Ігор Палиця з липня 2015 року є членом політради політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», входить до складу президії. Під час виборів до органів місцевого самоврядування Палиця очолював виборчі списки кандидатів від «Українського об’єднання патріотів» (УКРОП) до Волинської обласної та Луцької міської рад.



Ф – «Форбс»

Ігор Палиця вже неодноразово потрапляв у рейтинг найбагатших українців і цьогоріч «не здав» своїх позицій. Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця посів 82 сходинку із активами у 43 мільйони доларів. У галузі його інтересів – паливно-енергетичний комплекс та нерухомість.

А ще захоплення Палиці – футбол і фітнес.

Х –«хімія»

Значний відрізок життя очільник Волиньради присвятив роботі на «нафтохімах» - підприємствах нафтохімічної промисловості.

Зокрема, з 1999 до 2003 року Палиця був виконувачем обов’язків члена правління, а згодом комерційним директором та головою правління ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття». З 2003 року він обіймав посаду голови правління ВАТ «Укрнафта». І ВАТ «Укрнафта», і «Нафтохімік Прикарпаття» пов’язують з бізнес-групою «Приват», яку очолює мільярдер і власник «Дніпра» Ігор Коломойський.

Ц – ЦУМ

Хоча власником ЦУМУ офіційно є кіпрська компанія, навіть пересічні лучани знають, кому належить універмаг.

Наразі формальним власником 93,94% акцій універмагу є кіпрська офшорна компанія G.I. COMPANY LINE SYSTEM MANAGEMENT LIMITED, яка зареєстрована за адресою Лімассол, проспект Архієпископа Макарія III, 155, Протеас Хаус, 5 поверх. Таку ж адресу реєстрації має інший офшор Ігоря Палиці, на який «оформили» контрольний пакет акцій футбольного клубу «Волинь» – МАНТІМУС КОММЕРШИАЛ ЛТД.

Ш – штраф

Весною цього року патрульні поліцейські наклали штраф за паркування особистого автомобіля Ігоря Палиці біля приміщення ОДА під знаком «Службове авто».

Про цей інцидент Палиця згодом розповідав під час сесії. Мовляв, його здивувала присутність патрульних, які пояснили, що повинна бути укладена угода, якщо він використовує власний автомобіль у службових цілях, а щодо автомобіля вони отримали виклик.

Тоді, схоже, штраф образив голову облради, бо паркування назвали «резонансним», тож він наголошував, що підтримує створення нової поліції, але вона повинна бути професійною.

Ю – юність

Свої перші гроші у юності Ігор Палиця заробив продажем штанів у кооперативному магазині в центрі Луцька.

«Я купляв тканину на 33-ому кварталі. Приїхав сюди, домовився з 6 працівниками. Вони шили. Я давав тканину, давав ґудзики, давав замочки, вони шили брюки. Я ці брюки завозив у перший кооперативний магазин на Радянській (вулиця Лесі Українки, ‒ «ВН»), реалізовував і так починав заробляти», ‒ розповідав Ігор Палиця, ще коли балотувався у нардепи під час зустрічі у Центрі профтехосвіти.



Я – Яремче

Офіційно Ігор Палиця прописаний у місті Яремче Івано-Франківської області. Таку адресу прописки він зареєстрував на сайті Національного агентства з запобігання корупції. Щоправда, у графі «Місце фактичного проживання або поштова адреса, на яку Національне агентство з питань запобігання корупції може надсилати кореспонденцію суб'єкту декларування», Палиця вказав місто Київ.

До слова, після обрання Палиці головою Волиньради, один із інтернет-ресурсів Івано-Франківської області надрукував новину із заголовком «Уродженець міста Яремче Ігор Палиця став головою Волинської облради». Хоча народився очільник Волиньради зовсім не у Яремче, у а Луцьку.

***

Автор цієї публікації виключила літери «И», «Ґ», «Ї», «Й», «Ч», «Щ», «Ь» з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію.

У публікації використані матеріали видань «Волинські новини», «Волинське Агентство Розслідувань», «Волинський інформаційний портал», «Таблоїд ID», «Хроніки», «Українська правда», «Фіртка», «Вікна», «Сегодня», газети «Новое время», сайту TCH.ua, палітичної патрії «Укроп», НАЗК та Волинської обласної ради.

Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
К- Касарда, П - Пролісок.
Відповісти
Ц- цирк.
Відповісти
Б - бурштин.
Відповісти
Н - нафта, Г - гарно, П - продавав, Р - результат, Ш - Швейцарія
Відповісти
У - Укрнафта
Відповісти