«Абетка» Віталія Кварцяного

«Абетка» Віталія Кварцяного
На ВолиньPost продовжується рубрика «Абетка», в якій ви зможете прочитати цікаві, відомі та не дуже факти про знаних волинян. Для наповнення нашої абетки ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, про яку гості «Абетки» розповіли у своїх виступах чи інтерв'ю.

Раніше героями рубрики стали міський голова Луцька Микола Романюк, очільник облдержадміністрації Володимир Гунчик та голова облради Ігор Палиця. Сьогоднішній гість – депутат Волинської обласної ради та відомий своїм епатажем тренер «Волині» Віталій Кварцяний.

В «Абетці» Віталія Кварцяного ми зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли у журналістів при згадці імені відомого тренера.

А – аеробіка

Віталій Кварцяний відомий не лише своїми гострими висловлюваннями, а й оригінальними методами тренувань.

Так, футболісти розповідають про особливу програму підготовки, якої тренер дотримується вже багато років. Кварцяний вимагає від своїх підопічних бути універсальними у всьому.

«На тренуваннях ми і в бронежилетах бігали, і намотувати кола по полю для мотокросу, часто займались плаванням, аеробікою, акробатикою», - розповідав екс-футболіст «Волині» Олег Герасимюк. Проте, за словами футболіста, у житті тренер - хороша людина.

«Може багато порадити корисного. Він дуже багато говорить з футболістами, начитаний, знає багато інформації», - підсумовував спортсмен.

Б – барани

Саме із цими парнокопитними асоціював гравців «Волині» Кварцяний після невдалої гри. 21 серпня 2011 року у матчі 7-го туру чемпіонату України одеський «Чорноморець» зіграв на своєму полі внічию з «Волинню». Ніхто так і не зміг відкрити рахунок у цій зустрічі. Після зустрічі на полі Кварцяний не шкодував епітетів для своїх підопічних, видавши чергову «перлину».

«Другий тайм ми просто проіснували на полі, бігало стадо баранів, соромно було сидіти на лавці»,- охарактеризував гру волинян їх тренер.

В – вулиця

За словами коуча, до футболу його привчили вулиці.

«Багатьох розваг, як зараз, не було, тому вулиця у всіх займала максимально багато часу. Існувала вулична дружба, яка підштовхувала нас до організації різних заходів, головним з яких був футбол. Усе зводилося до того, як побігати з м'ячем на будь-якому пустирі, на будь-якій вулиці, на будь галявині, на будь-якому майданчику – де тільки м'ячу можна знайти застосування», – писав Кварцяний у своїй книзі.

Г – горілка

Олександр Гуменюк
, голкіпер «Волині» у 2003-2005 роках, в одному з інтерв’ю розповідав, як після перемоги над «Динамо» в 2003 році тренер скомандував замінити ящик пива на ящик горілки.

«Жарти жартами, але якщо відверто, то після вдалих матчів Віталій Володимирович дозволяв нам пропустити чарку-другу. Пригадується, коли взяли гору над «Динамо», а я ще й відбив пенальті, то в душову занесли ящик пива», - пригадав Гуменюк. Проте туди зайшов Кварцяний і на підвищених тонах почав запитувати, що тут відбувається.

«Ми відразу навіть не зрозуміли, що відбувається, адже раніше це було звичною справою. Прибіг адміністратор команди, і тренер накинувся вже на нього: «Це що таке? Яке пиво?! Давай сюди ящик горілки, ми ж перемогли «Динамо», - підсумував голкіпер.

Це було не єдине крилате висловлювання тренера про оковиту.

«Серце легше зносить тонну горілки, ніж одну гру «Волині» в цьому сезоні», - казав він після невдалого для підопічних рауту матчів.

Д – депутат

У 2010-му році за результатами місцевих виборів у листопаді Віталій Кварцяний був обраний депутатом Луцької міськради. Балотувався від політичної сили «Фронт змін». Щоправда, за підсумками роботи ради, Кварцяного визнали найбільшим прогульником засідань.

У 2015 році коуч балотувався вже до Волинської обласної ради, і виборці довірили йому представляти свої інтереси у стінах органу. Тож і нині Кварцяний є чинним депутатом Волиньради.


Е – експресивний, епатажний та ексцентричний

Сам такими епітетами із префіксом «най» часто нагороджують тренера «Волині» спортивні коментатори та так його характеризують у футбольних виданнях.


Є – Європа


За час тренерської роботи Кварцяний встиг попрацювати із європейським клубом. Так, він працював тренером у польському клубі «KZSO» у 1990-1994 роках.

Ж – жахи

Півзахисник збірної України Владислав Ващук розповідав цікаву історію про те, як Кварцяний оновлював склад команди, запросивши на перегляд молодь.

«Вирішив якось Віталій Володимирович Кварцяний оновити склад команди. Ну як, оновити – молодь на перегляд запросити. Раптом щось цікаве трапиться», - пригадав футболіст.

Коли на вокзалі з'ясувалося, що приїхало у п'ять разів більше футболістів, ніж очікувалося, тренер обвів поглядом натовп, зрозумів що всі в автобус не помістяться, і сказав: «Значить так. Хто любить комедії – направо! Хто любить жахи – наліво!». Натовп розділився на дві частини. «Всі, хто любить комедії - на**й! Хто любить жахи – за мною в автобус... Ви сюди не веселитися приїхали», - пригадував Ващук.

До слова, футболіст додавав, що після перегляду жоден з прибулих в команді не залишився.

З – Змія

Віталій Кварцяний народився у 1953 році, який за Східним гороскопом є роком Змії. Тренер хрестоносців з'явився на світ 19 липня, тож його знак зодіаку - Рак.

І – інцидент

У липні цього року коуч поскандалив із волинськими ультрасами, тож через надмір емоційну реакцію тренера уболівальники ледь не «рознесли» футбольну арену, де відбувався матч із рівненським «Вересом».

Вболівальники кинули на поле фаєр і через деякий час отримали критичні слова від тренера, мовляв це неповага до людей. «Ідіть на вулицю кидайте», – сказав тоді тренер, зауваживши, що така підтримка команді не треба.

Фани освистіли тренера та після словесної перепалки почали відривати стільці. Конфлікт врегулювали правоохоронці.

А ще тренер на емоціях називав свою команду «інсультно-інфарктно-смертельною».

«Як казав колись Фоменко, він мав у Харкові інфарктну команду, то в мене сьоодні інсультно-інфаркно-смертельна команда. Ще одна така гра – і можна дати дуба», - зазначав тренер.

К – кар’єра

Експресивний тренер спочатку збудував кар'єру футболіста – він грав у СКА Чити, луцьких «Торпедо» та «Приладі» та навіть зіграв 2 матчі за молодіжну збірну УРСР у 1973 році.

У 1984 році Кварцяний повісив бутси на цвяха і зосередився на тренерській роботі. Тренерська кар'єра тривала в 7 клубах.

З майже 30 років кар'єри коуча - найбільше часу він віддав луцькій «Волині». Також фахівець попрацював у запорізькому «Металурзі», криворізькому «Кривбасі», хмельницькому «Поділлі» та польському «KZSO».

Серед найголовніших здобутків Кварцяного - чемпіон УРСР 1989 року та чемпіон України в першій лізі 2002 року. Також команди під його керівництвом тричі вигравали чемпіонат Волинської області та Кубок краю.

У 2010 році за підсумками сезону його визнали найкращим тренером Першої ліги за версією ПФЛ.


Л – легіонери

Одного разу волинський коуч не втримався й не зовсім обачно висловитися про гравці-легіонерів з «Волині».

«У нашій команді є гравці, які грають за збірні якихось республік. Що вони там роблять, не розумію. За тарілку супу куплені і на тарілку супу й склянку чаю грають. Поки не пізно треба пів команди розігнати, а замість них набрати нових футболістів. Хай сидять вдома й оселедець чи банани продають», - сказав тренер.

М – методи

Віталій Кварцяний великий вигадник того, як боротися із недостатньо результативністю гравців. Не рахуючи тренувань у бронежилетах та проходження детектора брехні, тренер не раз пригрожував «виховувати» футболістів й іншими методами.

«Зараз будемо щось робити. Може «пітаніє» якесь. Гвозді туда давати чи кнопки, скипидар в задницю колоти», - махав пальцем на підопічних Кварцяний.

Н – нащадок

У коуча є син Дмитро, який теж працює тренером. Дмитру Кварцяному 40 років і свою кар'єру він теж починав із футболу - грав у «Волині», ковельському «Колосі», хмельницькому «Поділлі» та цуманському «Яворі». Тренером у «Волині» працює з початку 2000-них.

О – орден

Відомий тренер, виявляється, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня - його Кварцяному присвоїли у 2011 році.

П – президент

Епатажний тренер є президентом Федерації футболу Волині. А ще у часи своєї футбольної кар’єри він грав на позиції півзахисника.

Р – рейтинг

У 2015 році Кварцяний увійшов до списку 10-ти найбагатших депутатів Волиньради, зайнявши у топі 8-ме місце. Він задекларував 513,8 тисяч гривень доходу у 2015 році. 484,4 тисячі гривень із загальної суми – заробітна плата та 29,4 тисячі гривень – страхові чи пенсійні виплати. Дружина Кварцяного отримала 13,1 тисячу гривень виплат минулого року.

С – собака

У Віталія Кварцяного була вівчарка, яку, за словами футболістів, він любив приводити на тренування.

«У нього була вівчарка, він її любив. Він постійно приводив її на тренування. Кидав м'яч і наказував вівчарці - «Фас»! Пес розривав м'яч на частини. «Ось бачите, як грати треба?!» - кричав Кварцяний. Але на людей вівчарку він ніколи не нацьковував», - пригадував про тренерового улюбленця гравець збірної України Євген Хачеріді.

Т – талант

У волинського тренера - справжній дар відкривати таланти, та, за словами колег, знаходити їх «в глухомані». Зокрема, він «відкрив» світові одного з кращих гравців збірної на чемпіонаті світу в Німеччині Анатолія Тимощука, легендарного гравця київського «Динамо» і лондонського «Арсеналу» Олега Лужного, «символа» харківського «Металіста» Марко Девіча, гравця національної збірної Євгена Хачеріді, лівого захисника донецького «Шахтаря» В'ячеслава Шевчука, сенегальського захисника Папа Гуйє, тренера «Ворскли» Василя Сачка.

У – «Укроп»

Під покровом саме цієї політичної сили обраний депутатом Волинської обласної ради. Кварцяний балотувався по виборчому № 58. Тренер є членом фракції «УКРОП» у Волиньраді, Кварцяний працює в постійній комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.

Ф – «Футбол – це не тільки перемоги»

Автобіографічну книгу Кварцяний презентував 16 липня 2013 року на стадіоні «Авангард» після понад року роботи над її написанням. Книга написана російською мовою, має майже 300 сторінок і важить понад кілограм.

У книзі Кварцяний зібрав унікальні фото з історії «Волині» та волинського футболу, історія успіхів і невдачі команди, спортивний шлях футболістів тощо.

Х – характер

Після того, як у жовтні 2016 року хрестоносці програли «Зорі», тренер вирішив, що причина – у відсутності характеру. Тож на післяматчевій прес-конференції Кварцяний заявив: програш був очікуваний.

«Гра була такою, яку ми, в принципі, і передбачали. Наша команда не змогла реалізувати деякі напівмоменти. Не зовсім гострі, але моменти були, після яких можна було завершувати атаку. Але на подив я дитячу відповідь отримав від них. Незручний був м'яч. Для молодих хлопців дуже важкий і вони не могли пробити вище і сильніше. Я можу їх зрозуміти. …Бракує хлопцям чоловічого характеру, хоча вони старалися. Все йде в розвитку. І ігрові, і атлетичні можливості» - додав тренер.

А ще підопічних Кварцяного у футбольних колах називають Хрестоносцями.

Ц – цифра

Кварцяний пригадував, що його офіційна тренерська робота почалася 11 квітня 1977 року на Луцькому приладобудівному заводі. Тоді інженер обчислювального центру заводу Петро Михайлюк, який на громадських засадах тренував «Прилад», запропонував йому посаду тренера з футболу.

Ч – чесний


«Мені дуже подобається його чесність. Кварцяний завжди говорить те, про що думає. А про його мінус і так всі знають. Це занадто емоційний характер. Не кожен гравець може витримати образи, крик і постійну критику», - так охарактеризував тренера «Волині» «Луцький Недвед» Олег Герасимюк.

А ще перші кроки у футболі Віталій Кварцяний зробив у російській Читі, під час служби в армії, де він виступав за спортивний клуб армії.

Ш – шити

За словами самого ж Кварцяного на презентації своєї книги, тренерську кар’єру він розпочинав із… шиття.

«Я розпочинав з того тренерську кар’єру, що фарбував поля, шив і м’ячі, дружина прала форму, а я іноді прасував», – розповідав тренер один із епізодів, про який написав в автобіографічній книзі.

Щ – щурі

Ващук, який певний час тренувався під керівництвом Кварцяного, у своєму Фейсбуці писав, що фрази тренера «можна було записувати. От взяти хоча б те, як Кварцяний «налаштовував» футболістів на бойову хватку.

«Значить так. Їдемо на гру. Жити будете в гуртожитку зі щурами. Годувати вас не будуть. Ви повинні вийти на гру злі і голодні!» – розповідав Ващук про методи Кварцяного у Фейсбук.

Ю – «Юність»

Ще за час своєї футбольної кар’єри коуч волинян у складі різних команд завойовував нагороди. Серед них – і кубок «Юності», який Кварцяний здобув із луцьким «Приладом».

Я – «Я вам що, дурник якийсь?»

Таким емоційним висловлюванням відреагував тренер хрестоносців через надмірну увагу журналістів каналу «Футбол» до його персони під час матчу волинян із полтавською «Ворсклою».

«Що ви влаштували? Вам, журналістом, нема чим зайнятися? Ваш телеканал «Футбол» бігає за мною з 15-ма камерами. Ви краще слідкуйте за футболом, як грають, як він розвивається. Я вам що, дурник якийсь, щоб слідкувати за мною?», - сказав тренер після програшу волинян полтавцям.


***
Автор цієї публікації виключила букви «И», «Ґ», «Ї», «Й», «Ь» з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію. У публікації використані матеріали сайтів «Футбольний клуб», ФК «Волинь», ФК «Ворскла», ФК «Чорноморець», «Футбольні факти», «football.sport.ua», «footboom.com», «football-ukraine.com», Вікіпедії та Вікіцитатника, видань «Gazeta.ua», «Сегодня.ua», «Футбол 24» та сайту Волинської обласної ради.

Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарна робота!
Автору Василині - премію!
Відповісти
А я б ще на кожну літеру поставив ненормативну лексику Кварцяного, яку можна почути лише у вязниці суворого режиму. Це Василині, яка спеціалізується по абетках.
Відповісти
Типовий спортивний адміністратор. Якщо більше нічого не вмієш робити, вузьколобий, можна сміливо йти в спорт. Навіть так факультет в СНУ називають: "дурфак". Там піднімають гирі і штангу, бігають за мячем, штовхають ядро, стрибають через планку вище х@я, бють один одному морду до струсу мізків. Їм би на мамонтів полювати - вони з тієї історичної епохи.
Відповісти
Букви Й немає.
На останній матчі в городі-герої Одесі чутно було по тєлівізару як він кричав Шаповалу: Й...ний в р...!".
Відповісти
Букву Ф треба змінити на Фаворит,М - на марафон,а П - на паріматч
Відповісти
Хто присвятив своє життя спорту, у того ні попереду, ні ззаду. У Кварцяного попереду - 12 ідіотів, які бігають за одним мячем, а позаду - натовп фанів, які ревуть як бугаї.
Відповісти
усі хто пише проти Кварца типові невдахи, яким у цьому житті нічого не світить, крім як писати різну х*рню чим доводити свою безпорадність
Відповісти