«Абетка» луцьких патрульних

«Абетка» луцьких патрульних
На ВолиньPost продовжується рубрика «Абетка», в якій ви зможете прочитати цікаві, відомі та не дуже факти про знаних волинян. Для наповнення нашої абетки ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, про яку гості «Абетки» розповіли у своїх виступах чи інтерв'ю.

Раніше героями рубрики стали міський голова Луцька Микола Романюк, очільник облдержадміністрації Володимир Гунчик та голова облради Ігор Палицята та тренер «Волині» Віталій Кварцяний.

До річниці роботи у Луцьку патрульної поліції ми підготували «Абетку» луцьких патрульних, де зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли у журналістів при згадці правоохоронців.

А - атошники

Згідно зі статистикою, зі 165 патрульних, які пройшли усі етапи відбору та взялися патрулювати вулиці обласного центру Волині, 28 пройшли службу в зоні антитерористичної операції.

До слова, цих патрульних нагороджували пам’ятними медалями Управління патрульної поліції у День Незалежності.

Б – бортовий номер


Особлива ознака, яка відрізняє автомобіль патрульних від машин інших підрозділів поліції - бортовий номер. Він розміщений на передньому лівому та правому крилах машини, великий номер розміщений на даху автівки.



В – Вовченко


Нового начальника управління патрульної поліції у Луцьку представили 20 квітня 2016 року. Олександр Вовченко став начальником управління патрульної поліції Луцька після переведення попереднього начальника на аналогічну посаду у Кропивницький.

Щодо нового керівника, то заступник очільника Нацполіції Олександр Фацевич відзначив, що він постійно був “на вулиці” разом із патрульними, та показав себе із найкращого боку, будучи командиром роти у Києві та під час роботи у Харкові.


Г – група швидкого реагування

Разом із патрульними щоночі заступають охороняти громадську безпеку і самооборонівці. В Луцьку щодня на нічне чергування заступає одна група, тобто, 5 людей на одному автомобілі. А на свята та вихідні на патрулювання виходять 2-3 ГШР. Тож таким чином представники громадського формування допомагають патрульним та беруть участь у затриманнях, прибувають на допомогу та виїжджають на виклики.



Д – допомога

За час патрулювань поліцейські здійснили безліч «добрих» викликів. Окрім доставки додому загублених дітей, патрульні готували їсти 78-річний бабусі, обмотавшись тросом залазили до квартири, аби визволити дітей, які зачинилися всередині.

Серед іншого поліцейські визволяли наляканого собаку, якого залишили помирати на прив’язі, відвозили до зоопарку врятованих щурів та птахів, а також мирили школярів, які не могли поділити між собою березовий сік.



Е – естафета

Луцькі полісмени долучилися до всесвітньої естафети #‎22Pushups, яку проводили на підтримку ветеранів війни. Естафету патрульні отримали від своїх рівненських колег та передали Управлінню патрульної поліції Вінниці. Тож луцькі патрульні протягом 22-ох днів робили 22 віджимання і щоденно запрошували когось приєднатися. Флешмоб був спрямований на те, аби допомогти ветеранам війни впоратися зі стресом та повернутись до звичного життя.

З - закиди

Начальник управління патрульної поліції у Луцьку Олександр Вовченко в одному з інтерв’ю однозначно відповів на закиди щодо бездіяльності патрульних – мовляв, їздять по дорогах, а у двори й не заглядають.

«Ці закиди не є правдивими. Ми постійно відслідковуємо по нашій системі, як працюють наші патрульні, де вони їздять, де вони знаходяться і скільки часу у них займає оформлення адмінматеріалів. До цього дуже прискіпливо ставимося.

Ні для кого не секрет, що зараз ми маємо в Луцьку не ту кількість патрульних автомобілів та патрулів, яку б хотілося, щоб повноцінно забезпечити той порядок в місті, який ми хочемо. Але навіть попри це все можу із впевненістю сказати, що, починаючи із 3-4 години ранку, абсолютно всі патрулі спішуються десь на 40 хвилин – годину і оглядають дворові території. Тому про те, що немає патрулів, говорять люди, які їх просто не бачать, бо вони о 4 годині сплять… Тому ці закиди “немає”, “не реагують” – це також брехня. Якщо взяти статистику викликів, які ішли на “102” до того, як почала працювати патрульна поліція, і після того, ця цифра не зменшується. Люди вірять, що поліція приїде і допоможе», - зазначав Вовченко.



І – інцидент

На головного луцького патрульного напав невідомий чоловік із ножем. Інцидент стався 23 червня 2016 року, коли Вовченко із заступником об'їжджав місто.

Біля готелю «Світязь» на вулиці Набережній двері їхнього автомобіля відкрив невідомий чоловік із собакою та наказав головному копу Луцька вийти з машини. Коли чоловік почув відмову, то схопив ножа та кинувся на начальника Управління.

Заступник вибіг з автомобіля та попередив, що стрілятиме, якщо нападник не зупиниться. Однак це не подіяло, так само, як і попереджувальний постріл заступника з травматичного пістолета в повітря. Тоді поліцейський двічі вистрілив у нападника, після чого той кинувся тікати. За кілька метрів Олександр Вовченко наздогнав та затримав втікача. Згодом Вовченка госпіталізували, а за справу взялися слідчі.

К – курси самооборони

Влітку поліцейські вирішили поділитися із лучанками своїм знаннями. Тож у Центральному парку вони влаштували курс навчань із самооборони для жінок.

Патрульні демонстрували основні вправи, які можуть використовувати жінки, захищаючись від потенційних зловмисників та знайомили із способами самооборони. Заняття, окрім теоретичної частини, включали у себе й практику. Перше таке тренування відбулося 13 серпня і згодом ще кілька занять відбувалися декілька неділь поспіль. Проводили їх патрульні Володимир Галишин, Сергій Бадалян та начальник управління Олександр Вовченко.

Л – людяність

Троє луцьких патрульних отримали від начальника управління 29 січня дещо незвичні відзнаки. Так, Мар’яну Олексюк, Степана Стецьковича, а також на той момент заступник командира батальйону Сергія Мерчука нагородили за небайдужість.

Тодішній керівник Антон Цюцюра розповів, що патруль у складі Олексюк та Стецьковича помітив на Залізничному вокзалі бездомного в інвалідному візку. Патрульні підійшли та розпитали, чи все добре. Виявилося, що чоловік переїхав до Луцька два тижні тому, та через насильство в сім’ї більше тижня жив на вокзалі.

«Більше тижня нікому не було діла до цієї людини, поки не помітили патрульні», ‒ сказав тоді Цюцюра. Тож, патрульні домовилися з представниками церкви «Фіміам», які погодилися прийняти чоловіка принаймні до кінця зими. Вони самостійно відвезли чоловіка до лікарні, де він пройшов медичний огляд. Сергій Мерчук отримав нагороду за ініціативу зі збору допомоги для дітей учасників АТО.


М – матч

За час своєї роботи патрульні декілька разів долучалися до благодійних акцій, серед яких були і футбольні матчі.

Так уперше полісмени зіграли у футбол влітку. 12 червня команда патрульних змагалася у вмінні буцати м’яча із командою учасників АТО від волонтерського проекту «Меценати для солдата». У цьому змаганні із рахунком 8:1 перемогли поліцейські. Після завершення усі взяли участь у флешмобі на підтримку української збірної – футболісти та вболівальники стали в коло та скандували “Україно, вперед! Україно ми з тобою!” та “Слава Україні! Героям слава!”.

А вже 25 червня патрульні взяли участь у благодійному футбольному турнірі на честь бійця «АЗОВу» Андрія «Хоми» Снітка. Під час дійства зібрали 1725 гривень, які передали родині загиблого. До слова, у турнірі взяли участь дві команди патрульних, які зайняли 2 і 3 почесні місця.

Н – непокора

Частенько у своїй роботі поліцейським доводиться стикатися із не надто адекватною поведінкою порушників, які не хочуть представлятися, грубіянять, а інколи навіть нападають на поліцейських. За злісну непокору працівнику поліції порушникам загрожує реальний термін ув'язнення.

Так, до прикладу, журналісти стали свідками нападу на одного з патрульних у відділку поліції. Тоді нетверезий затриманий, який наче трохи заспокоївся, вдарив патрульного головою в обличчя. Чоловік і раніше намагався чинити непокору, а після цього випадку його ще кілька разів затримували за хуліганство.

Зрештою, чоловіка таки притягли до відповідальності - йому дали два роки поселення у Городку.



О – офіцери для дітей


За час своєї роботи патрульні відвідали усі луцькі школи, а також чимало садочків, вузів, і навчальних закладів у межах району. Приїжджали поліцейські, аби поспілкуватися із дітьми навіть у літні табори. Такі відвідини здійснювали у рамках проекту «Шкільні офіцери».

Патрульні багато розповідають про свою роботу, важливість дотримання закону тощо. Головним завданням таких зустрічей, окрім донесення інформації щодо дотримання ПДР, є й відновлення довіри до правоохоронних органів та дати зрозуміти, що до поліції можна і треба звертатися у разі потреби.

Особливо тепло і радісно реагували на такі візити діти молодшого віку: іноді вони буквально не відпускали патрульних, аж поки кожен не зробив селфі зі стражем порядку.


П – Поліщук


Чи не найбільш обговорюваний скандал розгорнувся довкола патрульної поліції після поста луцької журналістки Наталки Поліщук, яка у нецензурній формі обурювалася у соцмережах нібито незаконними діями поліцейських. Журналістка порушила правила переходу проїжджої частини і поліцейські доставили її у міськвідділ для встановлення особи. Журналістка була незадоволена таким перебігом подій і обіцяла поліцейським продовження скандалу та судові позови.

Р – резонанс

Чималу зацікавленість у громадськості викликали справи, коли луцькі патрульні штрафували служителів Феміди, та їм, у більшості випадків, вдалося вийти сухими із води

Так, патрульні 17 січня оштрафували суддю Луцького міськрайонного суду Андрія Подзірова. Він порушив, припаркувавшись поблизу знака «Зупинка заборонена» по вулиці Конякіна обласного центру. Патрульні склали протокол і винесли постанову про адмінвідповідальність у вигляді штрафу обсягом 255 гривень. Згодом суддя таки виграв справу.

Загалом справ з зупинкою суддів було понад 10. Більшість з постанов служителі Феміди оскаржили, а суди виграли.

«Попадалися» патрульним і інші відомі особистості. Серед затриманих - заступник директора заводу «Мотор» Володимир Заяць, екс-заступник губернатора Едуард Стоєв, екс-начальник дозвільної служби області Сергій Куприянчик та екс-заступник начальника департаменту захисту економіки Рівненщини Олександр Волошин. Останнього до слова, таки покарали штрафом за хуліганство та визнали винним у непокорі поліцейським, проте Апеляційний суд визнав його невинним.



С – статистика

Серед нових поліцейських – кожен десятий – учасник АТО, багато спортсменів, 10% – дівчата, 80% нових поліцейських з вищою освітою, 15% раніше працювали в органах МВС (майже всі служили в добровольчому батальйоні “Світязь” та інших батах МВС, які брали участь в АТО)”, – писав у Facebook міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За рік роботи у Луцьку патрульні поліцейські опрацювали 38 255 подій, понад 12 тисяч із яких – самопризначені.

Середній час прибуття патрульних на місце події становив 6 хвилин 49 секунд. Найбільша кількість звернень – 6315 - інформаційного характеру. Другими за частотою були сімейні сварки, на які довелося їздити аж 2616 разів. На адміністративні порушення патрульні реагували 2 568 разів, та виїжджали на 2 141 крадіжку.

Т – траса

Вже за два місяці після початку роботи патрульних у місті, вони взялися патрулювати відрізок траси Цумань-Цуманський пост-Устилуг. Чергують патрульні й на Цуманському пості.

Тож чотири патрулі несуть на цьому відрізку траси. Один з них - стаціонарний і знаходиться на посту, а три автомобілі рухаються маршрутом. Відрізок траси, який триматимуть під контролем луцькі патрульні, простягається на понад сто кілометрів.

Окрім того, у курортний період патрульні стерегли порядок у Шацькому районі.



У – Ухо

Ще одна гучна справа набула розголосу після бійки, у ході якої затримали слідчого Департаменту Нацполіції у Волинській області Володимира Ухо.

Бійка відбувалася у клубі «Оболонь», в ній брали участь дві жінки. Одна із них вилізла на іншу й продовжувала її бити. Коли це побачив чоловік постраждалої, він почав захищати її. Потім у сутичку втрутився чоловік, який назвався поліцейським. А жінка, яка влаштувала бійку, почала говорити, що вона не остання людина у місті і поквитається з парою постраждалих.

Чоловіка-нападника затримали та доставили у міський відділ поліції. Патрульні поліцейські викликали представників внутрішньої безпеки. Проте, на місце приїхав чоловік у погонах майора, який не представився нікому й, за словами очевидців, намагався допомогти нападнику уникнути відповідальності.

У відділок поліції прибув командир батальйону Дмитро Мокич та начальник Управління патрульної поліції Олександр Вовченко. На їх неодноразові вимоги представитися, поліцейські у формі не реагували.

Ф – Філюк

Чи не найбільшого розголосу набули судові засідання, на яких голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк оскаржував постанови патрульних. Вперше Філюка оштрафували 19 січня 2015 року, коли суддя проїхав під заборонний знак. У поліції повідомляли, що тоді суддя із постановою погодився, та згодом передумав сплачувати 255 гривень штрафу та подав до суду.

У суді адвокат посилався на те, що у місці розвороту все одно доведеться порушувати, адже там є подвійна суцільна, хоч насправді біля суду такої розмітки немає. Зрештою, суд таки задовольнив позов в повному обсязі та визнав протиправними дії патрульного і скасувати винесену ним постанову.

Вдруге Філюка оштрафували весною за те ж порушення – проїзд під заборонений знак, і суддя знову вирішив судитися з патрульними. Цього разу суддя повернув від Центрального ринку на вулицю Сенаторки Левчанівської, де односторонній рух та почав мчати по зустрічній.

Однак на розгляд своєї скарги ні сам Петро Філюк, ні його адвокат не з’явилися. Виявилося, що скаржник та його представник не отримали судових повісток. Однак на наступному засіданні, яке відбувалося 10 травня, повідомили, що суддя передумав судитися з патрульними та подав відмову від позовних вимог.

А ще заступником голови Нацполіції та екс-очільником патрульних Києва є лучанин Олександр Фацевич.

Х – хами на дорозі

30 серпня патрульним трапився черговий не надто культурний порушник, поведінку якого зафільмували журналісти, за що отримали погрози та нецензурну лексику.

Водій автівки "БМВ Х5" порушив правила дорожнього руху - перетнув дві суцільні смуги розмітки та заїхав на тротуар, чим порушив правила дорожнього руху.

Коли до нього підійшли поліцейські, аби скласти протокол за порушення ПДР, він почав агресивно поводитись та лаятись. Пізніше кинувся на журналістів із кулаками та словесно погрожував розправою.

Ц – Цюцюра


Першим очільником луцьких патрульних був лейтенант Антон Цюцюра.

До роботи у патрульній він трохи більше року працював слідчим у Великоновосілківському районі Донецької області, потім п’ять з половиною років працював на металургійному заводі у службі охорони. Після набору до патрульної поліції успішно склав тести та працював у патрульній поліції Києва, з згодом був командиром першого батальйону патрульної служби Львова. Після півроку роботи у Луцьку Цюцюру перевели на посаду очільника патрульних Кропивницького.



Ч – чай

З яких тільки причин не викликали патрульних. Все майже як у «Поліцейській академії», де полісменам дзвонили, аби зняти кота з дерева.

Тож після 7 місяців роботи служби у місті прес-секретар поліцейських Ольга Бузулук публікувала найоригінальніші причини дзвінків.

Так, до прикладу, з проспекту Відродження надійшло повідомлення від дідуся, ніби Спецслужба України хоче привласнити його квартиру за допомогою телебачення та радіо. Патрульні провели розмову, пояснивши дідусю, що це не так. На Ковельську просили допомоги, бо сусід позбавив півня життя. На вулицю Привокзальну викликали поліцейських, бо на рівні третього поверху застряг кіт, та ніяк не міг звідти вилізти. Поліцейські змінили траєкторію руху кота за допомогою лазерної указки, тим самим врятувавши тваринку. Був навіть виклик, коли бабуся повідомила, що в неї викрадають повітря. Діти дзвонили на 102, бо не могли без патрульних поділити березовий сік, а траплялося й таке, що телефонували через занадто швидкий рух транспорту із проханням «зробіть щось». Часто патрульним повідомляють, що десь займаються коханням, а одного разу зверталися із проханням врятувати сову.

Та ледь не найоригінальнішим був «чайний» виклик. Патрульних викликав чоловік, який не міг як слід пояснити причину виклику. Тож коли поліцейські приїхали, виявилось, що заявник хотів просто попити з ними чаю. Чаю попили, але протокол все таки склали за статтею 183 Про завідомо неправдивий виклик спеціальних служб.


Ш – штрафи

Протягом року патрульні добре пропрацювали, адже, згідно зі статистикою, вони наклали адмінстягнень на понад 6 мільйонів гривень. Щоправда, достеменно не відомо, скільки коштів вже сплачено до бюджету міста із вказаної суми.

Щ – «щасливі записки»


Патрульні знайшли цікавий метод, аби боротися із злісними порушниками правил паркування. У грудні 2015 року вони почали залишати на неправильно припаркованих автівках «листи щастя».

Тоді начальник луцьких патрульних Антон Цюцюра зазначав, що це винятково луцьке «ноу-хау», адже в інших містах такої практики не було.

«Наші патрульні вийшли з такою ініціативою попереджувати людей. Вони фіксують собі авто, номер і наступного разу, якщо автомобіль буде знову неправильно припаркований, на нього буде складений адмінматеріал», – коментував появу таких попереджень Цюцюра.



***
Автор цієї публікації виключила букви «Є», «Ж», «Ї», «Й», «Ю», «Я» «Ь» з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію. У публікації використані матеріали видань "Таблоїд. Волині", "Волинське Агентство Розслідувань", "Відомості", "Лісовий вісник" та сайтів Луцької міської ради і Волинської обласної держадміністрації.

Текст - Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А, оно такі-ДА! Вони є "партульниє"
Відповісти