«Нотатки мандрівника» Андрія Костенка: добрі поліцейські, каталонці та siesta

«Нотатки мандрівника» Андрія Костенка: добрі поліцейські, каталонці та siesta
Так склалось, що багато українців виїжджають за кордон, шукаючи там високооплачувану роботу, а згодом полишають Батьківщину назавжди.

Втім, інколи любов до рідної землі перемагає жагу до грошей. Одним із таких став Андрій Костенко, який повернувся в Україну після 3 років заробітків в Іспанії.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ

Про іспанських поліцаїв, котрі годують печивом, каталонський акцент і шалену спеку ВолиньPost розповів український заробітчанин.

Туристична мапа.
Мені довелося побувати в Румунії, Словенії, Італії, Франції, Монако, через які приїхав у Мадрид, столицю Іспанії на 3 роки. Також, багато мандрував у Барселоні, Сарагосі, Валенсії, втім найбільше сподобалось в маленькому курортному містечку Бенідорм, куди залюбки приїхав би ще раз.

Завжди пригадую Францію, особливо лазурове узбережжя Ніцци. Канни ̵ неймовірно гарне місто, якби мав багато грошей, тоді купив собі там будиночок біля моря і приїздив би насолоджуватись цими фантастичними краєвидами.

Заробітки. Поїхав в Іспанію як і багато наших громадян в пошуках кращого життя, на заробітки. Працював садівником, а згодом пекарем в «Panaderia». А ще грав у футбол за українську команду в чемпіонаті Мадриду. Заробити там можна від 1000 євро за місяць.



Привітність.
На вулиці вас зустрінуть радісною посмішкою, а «Hola» (привіт з іспан.) кажуть навіть незнайомій людині.

Іспанські поліцаї.
Мені довелось бути 2 рази в іспанській поліції. Затримували за те, що перебував нелегально, коли закінчилась віза. Однак, там дуже привітні поліцейські, які намагались мені допомогти: поїли чаєм з печивом та люб'язно викликали перекладача, щоб якнайшвидше вирішити моє питання (сміється. – від авт).



Адаптація. Труднощі виникали спочатку з пошуком роботи та вивченням іспанської мови, перших півроку хотілося додому, але згодом звик, знайшов друзів і моє заробітчанство стало набагато легшим.

Спекотна країна. Шокувала неймовірна спека, яка триває 8 місяців протягом року, в Мадриді, а в південних містах увесь рік. Чимало закладів просто закриваються вранці о 11:00 і відкриваються о 17.00, коли спека спадає у іспанців це називається «siesta», в цей час на вулиці навряд когось зустрінеш.

«Siesta».
Іспанія – це корида, фламенко, шестиструнна гітара (винахід іспанців), фієста, море, сонце, веселощі та іспанський темперамент. Іспанці любителі розваг, відпочинку, танців і пісень, до роботи ставляться більш ніж спокійно. Це одна із небагатьох країн світу, де ще діє «сієста», так називається денний відпочинок коли офіси та магазини не працюють.



Каталонці не іспанці. Одного разу, я зі своїм другом та трьома іспанськими гравцями футбольного клубу поїхали на їхню гру в Барселону. Вийшли з вокзалу та й розпитували місцевих жителів, як доїхати до спортивного центру, де відбуватиметься гра. Відповіли нам каталонським акцентом, котрий мало схожий на іспанську мову. Каталонці дуже принципові, адже вони вважають себе окремою частиною Іспанії.

Витрати.
Оренда кімнати в квартирі вартувала 200 євро плюс 100 євро на місяць вистачало на продукти і ще 100-150 міг витратити на одяг й сходити на дискотеку чи футбол.



Темперамент. Іспанці завжди веселі і безтурботні, нікуди не поспішають, хоча і дуже темпераментні та гарячі, але не агресивні. Коли вони сваряться, то можуть кричати один на одного багато часу, але до якихось бійок в них не доходить. В нас би вже по писку хтось «заїхав».

Іспанія ̵ це Україна.
Не вистачало друзів та рідних, але там багато українців і українських магазинів, в яких можна придбати все, що хотілось нашого. Для мене Іспанія ̵ це українська країна.



Текст - Катерина ЛАЩУК


ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ РУБРИКИ В FACEBOOK


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Андрій живе у Луцьку і працює у Фонді Ігоря Палиці "Тільки разом", допомагаючи зробити наше місто кращим.
Відповісти
Останні статті
«Нотатки мандрівника» Андрія Костенка: добрі поліцейські, каталонці та siesta
22 грудень, 2016, 10:00