«Нотатки мандрівниці» Марії Мовшук: студенти в піжамі, «забиті» холодильники та українці в Канаді

«Нотатки мандрівниці» Марії Мовшук: студенти в піжамі, «забиті» холодильники та українці в Канаді
Чимало українців їдуть в Канаду: хто працювати, а хтось волонтерити. Марія Мовшук відвідала її та познайомилась не лише з канадцями, а й українцями, котрі ще давно іммігрували туди, втім зберегли нашу культуру й традиції.

Про те, чому не ходять на «каблах» в університет, не готують їжу вдома і з якого приводу комплексують канадці? Все це і навіть більше розповіла героїня рубрики для ВолиньPost.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ

Canada World Youth
– програма, за якою я була в цій країні 3 місяці. Канадці надзвичайно ввічливі й ліберальні. Канада – дуже багатонаціональна країна і толерантна, через те, що поважають різні релігії й культури. Ми, українці, почували себе як вдома, адже були своїми. Нам довелося жити в канадській сім'ї, відчути їхню гостинність. Ми жили в містечку Онтаріо й навіть були в українській церкві.



Україна – одна велика «Раша». На відміну від мешканців Штатів, канадці чітко знають де Україна, а де Росія. Тоді як значна кількість американців навіть не знали, на якому континенті наша країна, мовляв знаходимось в Латинській Америці або ж ми одна велика «Раша».

В універ на підборах – зась! Якось була в університеті Гвельфу, де всі одягнуті просто й зручно. Бачила дівчинку, котра прийшла в… піжамі. А побачивши мене підборах – вони здивувались. Адже такі речі дозволяють собі носити лише на вечірку.

Розрізнення Канади з Америкою.
Канадці трішки комплексують з приводу того, що їх порівнюють з американцями. Мовляв у Канаді менше злочинів та більше привітніших людей. Однак це розрізнення є лише на жартівливому тоні. На мою думку, Америка дещо розвиненіша, ніж Канада.



Різдво.
В них «Cristmas» – це щось особливе! Традиційно канадці люблять дарувати один одному подарунки, і у величезній кількості.

Громадянське суспільство. Дня канадців дивно, що в Україні люди з обмеженими можливостями сидять вдома і не мають змоги реалізувати себе у суспільстві. Тоді як в Канаді допомагають таким людям. Приміром, на Різдво одна жінка робила вітальні листівки і продавала їх.



Заповітна мрія.
Сподобалась природа, а особливо Ніагарський водоспад, це була моя «dream come true» (з англ. – мрії здійснюються.)

Особливості кухні.
В них немає власної кухні. Все, що я там куштувала було або китайське, або тайське, або ж грецьке. На відмінну від українців, вони не люблять готувати їжу вдома, здебільшого замовляють її. А ще канадці «забивають» холодильники їжею на тиждень вперед. Відкриваєш його, а там тридцять йогуртів (сміється. – від авт.)
Наче вдома. Канада – це місце, де ти можеш щось віднайти для себе, відчути себе вдома, навіть за 1000 кілометрів (тішиться. – від авт.)



Все доступніше. Машини дешевші і вони не збирають на неї все життя, як українці. А одяг можна купити за 10-20 або ж навіть за 1 долар.

Український куточок в Канаді. Одного разу, будучи у Гвельфі, наша група ходила в українську сім'ю, котра давно іммігрувала в Канаду. Дивно, коли ти бачиш зовні винятково канадський будинок, а заходиш всередину і розумієш, що це Україна. На поличках виставлений посуд, на стінах безліч ікон та килимів, а в телевізорі транслюють 1+1 (сміється. – від авт.)

Текст - Катерина ЛАЩУК

ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ В FACEBOOK


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
«Абетка» Олега Кіндера
16 січень, 2017, 18:00
«Нотатки мандрівниці» Марії Мовшук: студенти в піжамі, «забиті» холодильники та українці в Канаді
16 січень, 2017, 09:00