«Нотатки мандрівника» Богдана Гончарука з батьківщини Карлсона

«Нотатки мандрівника» Богдана Гончарука з батьківщини Карлсона
Швеція – це мальовнича, педантична та процвітаюча країна Європи. Герой нашої рубрики - помічник міського голови Луцька Богдан Гончарук відвідав з метою участі у навчальному семінарі та розповів ВолиньPost про досвід функціонування громад, особливості національної кухні та великий сором шведів.


ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ


У Швецію Богдан їздив у лютому 2016 року. Посадовець відвідав навчальний семінар, організований Міністерством закордонних справ Естонії у співпраці з «Шведським інститутом».

Мета поїздки. Участь в семінарах з питань децентралізації, зокрема шведського досвіду у цьому питанні.

В готелі автобусний парк. В Стокгольмі вразило те, що в Старому місті практично немає перехресть врегульованих світлофорами, скрізь йдуть багаторівневі розв'язки або ж великі тунелі. Приміром, йдеш собі вулицею й натрапляєш на тунель завдовжки…1460 метрів. А на березі озера знаходиться чотиризірковий «Хілтон», де в підвалі розмістився автобусний парк: 15-метрові червоні міські автобуси.

Транспорт, то взагалі окрема мова. До 60-х років ХХ століття Швеція була країною з правостороннім рухом, як Великобританія. Так от і до сьогодні весь транспорт державної поштової служби має принципово праве розташування керма. Незвично.



Лижі - то святе. Протягом 4 години нам зробили екскурсію центральною частиною міста. Снігу не було, втім навколо королівського палацу був насипаний сніг, тому що на початку лютого є щорічна лижна естафета. Не важливо сніг є чи нема, шведи – на лижах.

Продають вже очищені курячі яйця, зварені в круту. Скуштував оселедця у різних маринадах. Ви знаєте, надзвичайно смачно! (сміється, - від авт.) Я не міг собі уявити, що ця страва може бути настільки різноманітною. Однак найбільше я був вражений, коли побачив у відділі кулінарії фешенебельного торгового центр, що знаходиться на центральній вулиці Свейвеге, в продажі відварені в круту та вже очищені курячі яйця.

З місцевих спеціалістів порадили імбирні пряники та коричне печиво, що однаково гарно пасує і до солодких, і до солоних «наповнювачів». Іх у великому розмаїтті продають в тюбиках як зубну пасту))). Я зупинився на креветковому та сирному.

А на сніданок великого шведського столу, що був у нашому готельчику – одна з головних страв варені курячі яйця, які в моменті розмітались іншими мешканцями. За сніданок їх запаси на столах поновлювали мінімум двічі . От така загадка.



Особливість.
У Швеції на касі мою картку Приватбанку термінал зчитав в разів у 5 швидше, ніж в Луцьку.



Карткова система. Шведи практично не користуються готівкою, принаймні я не бачив такого, лише картки. Податкова адміністрація Швеції щороку надсилає людині роздруківку заповнену форму декларації за попередній рік і якщо громадянин не має доповнень і заперечень, то йому достатньо лише телефоном підтвердити коректність внесених даних. Так вони проводять щорічне декларування доходів. А основним інструментом боротьби з корупцією фахівці «Шведського інституту», які ознайомлювали нас із досвідом королівства в цьому напрямку, вважають відмову від готівки та тотальні електронні розрахунки.

Спостереження. Як на мій погляд, шведи здебільшого займаються висококваліфікованою роботою, а простішу роботу виконують мігранти, яких дуже і дуже багато. Принаймні у Стокгольмі. Наприклад 3 з 4 водіїв міських автобусів – жінки арабської зовнішності. Середня заробітна плата в столиці королівства коливається від 900 до 1100 євро.

Секрет процвітання. В Швеції існує абсолютно чітка історично формована система розселення. Територіальні громади самодостатні. Держава підтримує інноваційні заходи в громадах, сприяє їх кооперації між собою, заохочує до міжнародних контактів.

Природа. Подорожуючи на бусі з міжнародного аеропорту «Арланда» до Стокгольму, а потім потягом до Уппсали, переконався, що природа дуже подібна до північного Полісся: пісок та хвойні дерева. Але в них є багато кам’янистих вкраплень. Іноді зустрічаються мало що не скелі).



Стара опера.
Для жителів Стокгольму є спільним соромом є те, що в норвезькій столиці - м. Осло, збудували нове приміщення оперного театру, а в них ще старе. Шведи акцентували на цьому увагу.

Шведи про українців. Для шведів дивно, що в Україні є дуже багато маломобільних мешканців, а подекуди таких, що не виїжджали за межі своєї області. У цьому плані ми для них відкриття.



Вражаюча будівля. Зовні це просто дев'ятиповерховий кубик, а всередині все стилізовано, як в кораблі. Насправді ж, це офісні приміщення під егідою організації «Шведський інститут», де проводяться тренінги, зустрічі, реалізуються проекти, і загалом комунікації між громадами. В цьому місці ви можете визначити для себе пріоритетні напрямки розвитку, знайти партнерів для співпраці. І це надзвичайно круто!

Швеція – це зразок для наслідування Україні…

P.s В моєму паспорті ще поки не багато печаток, але пригадую зараз найграндіозінше враження від Австрії. Зокрема, панорама нічного Відня з літака…я не можу передати ці відчуття словами!...Але це вже зовсім інша історія (сміється, - від авт.)


Текст - Катерина ЛАЩУК

ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ РУБРИКИ В FACEBOOK



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
украінцям ніколи не бачити безвізового режиму.бо в нас корупция на першому місці.26 рік розкрадання держави та людського майна
Відповісти
Середня зарплата в Швеції 3000євро!!!
Відповісти
Що до зарплати - то мінімальна зарплата в Швеції 13500 крон=1350 євро. При цьому мігранти мають 1500 євро, а працьовиті шведи - 3000 євро
Відповісти
В поштових авто кермо зправа не тому що "це принципово". А тому що скриньки поштові розміщені з правої сторони дороги :))
Відповісти