Бурштиновий клондайк: влада обіцяє, а віз – і нині там

Бурштиновий клондайк: влада обіцяє, а віз – і нині там
Від першої сутички, яка прогуділа на всю країну у травні 2014 року минуло вже два з половиною роки. Роки обіцянок упорядкувати бурштиновидобуток і направити його мільярдні прибутки в бюджет. Але помпи і досі гудуть, а потоки грошей досі ллються у кишені нелегальних видобувачів та корупціонерів у владі.

Про це йдеться в матеріалі Дмитра Бондара для Слідства.інфо, - повідомляє Четверта влада.



Стрілянина, кримінальні розбірки, бурштин. Слова синоніми для північних районів Рівненщини. Таких барв історія нелегального бурштиновидобутку набула переважно після революції – у 2014-му.

В наступні роки – влада обіцяла, президент погрожував, а нардепи розглядали законопроекти. Та поки все безрезультатно. Бо на Поліссі і досі гудуть мотори.

9 травня 2014-го. Урочище Гальбин, Сарненський район, Рівненщина. Тоді встановлювати контроль над місцевим бурштиновидобутком приїхав особисто народний депутат Володимир Продивус. Попри спортивну статуру та зброю у руках нападників, місцеві дали відсіч. І нарешті заговорили:

«Був там Продивус, депутат, його арештовували, де він? Я хотів би цього бачить. Були автомати, УЗІ, я не знаю, якщо в нашій країні можна зареєструвати УЗІ...» – так з трибуни в Рівненській обласній раді виступав клесівський бурштинщик Олександр Васильєв.

Працювати легально, платити владі, а не бандитам. Ось чого хотіли представники населення Полісся. Влада – зволікала. Час від часу гриміли конфлікти між місцевими та правоохоронцями. Щоб навести лад – створили спеціальний оперативний штаб та прикомандирували спецпризначенців.

«Ну, звичайно, ми не вирішили проблему до кінця, але я думаю, що це –початок вирішення проблеми, тому що ці масштаби, які були, зараз дещо зменшуються, – казала тоді ще голова Нацполіції, Хатія Деканоїдзе про результати вжитих заходів.

Масовий видобуток і справді місцями зменшився. Робота у відомому урочищі Гальбин, де гостював Продивус, і справді припинилась. Попри те, що у золоті для нелегальних копачів часи там працювали до 6 тисяч людей одночасно.

«Я не скажу, що ми закрили на 100% незаконний добуток, тому що, окрім того, що це є кримінальне порушення, це є соціальне явище в окремих районах Рівненської області, але ж масовості нема такої і ситуація контрольована і оперативний штаб буде працювати доти, доки не отримає відповідне розпорядження глави Національної поліції про зняття», – каже керівник приданих сил оперштабу Сергій Науменко в одному з інтерв`ю у вересні. А вже через місяць оперштаб припиняє роботу.

Із 26 листопада спецпризначенці покинули бурштинову область. Це майже співпало у часі з відставкою Хатії Деканоїдзе, яка й сприяла створенню штабу. І якщо раніше нелегальним копачам бодай щось заважало – тепер – ні.



Білет для роботи біля Клесова, як на цьому відео, за словами копачів, сягав 500 доларів. У Гальбині цифри називали вдвічі більші – 1000 доларів та розподіл улову з «дахом» 50 на 50, і це у кращому випадку.

Ось так напередодні різдва виглядає блокпост на одному із в`їздів до урочища Гальбин. Журналісти підходять поговорити зі службовцями.

«Кажуть, що миють, працюють. То це там працюють, чи де працюють, чи шо?» – запитує журналіст вказуючи у напрямку дороги вглиб лісу.

«Я не знаю, там туда не пустять, там стоять в масках, бляха», – каже службовець.

«Отам в масках? А далеко?»

«Ми хотіли самі піти подивиться, б…я».

«А до масок далеко?»

«З кілометр».

«З кілометр? Я поняв. А ви там якусь, ну не знаю, міліцію викликаєте, якесь підкріплення?»

«Що ж визивати, хто викличе, хто приїде, як нема нікого? До десятого числа не буде тут вобще нікого».

«Так а вас тут нащо тоді поставили, який толк тоді, щоб тут двоє людей стояло?»

«Стережем буржуйку, так і напиши, можеш нас сфотографірувати, які тут умови».


Для чого вони тут, поліцейські і самі не знають.

«А до вас хоть не дограються?» – цікавиться журналіст.

«Кажуть будеш пизд*ти, ми спалимо нах*й да і все».

«Вже кажуть два спалили», – каже один зі службовців, сміючись.


За кілометр вглиб лісу – автомобілі та близько десятка чоловіків навколо вогнища. З цього місця чути роботу моторів. Познімати клондайк, не турбуючись про свою безпеку, журналістам не дають. Тож вони вирішили не ризикувати.

Попри те, що бурштинову мафію затримував генпрокурор Віталій Луценко, а Поліссям літали вертольоти, нелегальний промисел і досі процвітає. Головні гравці – на волі.

Відповідальність за реакцію поліцейських на ситуацію в цих місцях – до керівників, так званих, бурштинових райвідділів. Нещодавно призначений очільник поліції області Валерій Присяжнюк каже: «Я питання щодо роботи керівників підрозділів вивчаю, вони в мене постійно на контролі. Керівництво Головного управління національної поліції в Рівненській області не збирається покривати тих, хто не якісно виконує і неналежним чином виконує свої функціональні обов’язки».

Досі ще жоден очільник не заявляв протилежного, втім, ефекту від цього не багато. Валерій Присяжнюк вже анонсував повернення спецпризначенців назад. Питання лише в тому, коли саме вони відновлять роботу.

«Думаю, що до кінця місяця повинен запрацювати, я може даже й раніше. Ну, знову ж таки, не хочу бути там шоб обіцять ілі ще щось. Я думаю питання це комплексне і воно повинно вирішуватися на рівні держави. А що стосується поліцейських – поліцейські повинні виконувати ті функції, які передбачені Законом Про Національну поліцію», - каже він.

На державному рівні вирішувати проблему тим часом не поспішають. Нардепи ніяк не розглянуть необхідний законопроект. Депутати ж місцеві – плідно «працюють». Серед них – бурштиновий активіст Олександр Васильєв, який вже не просто «Іспанець», а депутат фракції Радикальної партії Ляшка в Рівненьскій обласній раді. Яка останнім часом щедро погоджує дозволи на бурштиновидобуток надзвичайно цікавим фірмам.

Зокрема 457 гектарів землі погодили віддати фірмі «Санкамян».

Засновник, за даними мін’юсту – Лян Ян, зареєстрований у Варшаві. Фірма прописана в квартирі у селищі Рокитне. Директор – Микола Кравець – бізнес-партнер нардепа від «Батьківщини» Сергія Євтушка та депутата Сарненської райради – Миколи Клеваки.

Самі ж депутати облради не на камеру зізнаються, що саме він – Микола Клевака – «лобіював» питання по Санкамяну. Зв`язатися з ним так і не вдалося. Втім, у телефонній розмові директор Микола Кравець такі зв’язки спростовує.

«Микола Харитонович Клевака до цього не має ніякого відношення», – директор Санкамяну Микола Кравець.

«Ніякого відношення не має?» – цікавиться журналіст.

«Абсолютно».

«І Євтушок не має відношення?»

«А Євтушок тєм болєє».

«А чому тоді так кажуть, що саме Микола Харитонович займався вирішенням питання по цій фірмі?»

«Ніхто, ніякий Микола Харитонович не займався вирішенням питання».


Напередодні надання надр для видобутку погодили компанії «Інклюз-8» з Чернівців. Засновниця – Алла Мельничук – психолог, яка працювала у місцевій раді і ніколи досі не займалася корисними копалинами. Щоб почати бізнес, каже, продала будинок.

З’ясувати, хто стоїть за цією леді, не вдалося, та й у засновниках вона пробула не довго. Бо замість неї тепер компанія з офшорної зони – Белізу - АЛАНЕЗА БІЗНЕС ІНК. Реальних власників встановити майже нереально.

«Ви продали фірму вашу?» - запитує журналіст.

«Так. Продаю», – відповідає екс-власниця «Інклюзу-8» Алла Мельничук.

«А ви не підкажете хто реальний власник? Тобто кому ви продаєте?»

«Ні не підкажу».


Директором «Інклюзу-8» тепер – керівник Асоціації «Український вугільний союз» Володимир Щербіна. Він – член громадської ради при Державній службі геології та надр, яка й видає спецдозволи на видобуток. Поговорити з журналістами він спершу не зміг через зайнятість, а потім просто не піднімав слухавку.

Ну і наступна фірма – «Ред.Мет» – на Рівненщині не новачок, компанія мала право на геологорозвідку у Дубровицькому районі. Тепер – депутати погодили їй видобуток.

Зв’язки «Ред.Мету» через естонську компанію засновницю – приводять до Володимира Продивуса. Бо власниця частки у ній – водночас власниця землі під будинком екс-нардепа. Директор «Ред.Мету» запевнив, що такі зв’язки йому не відомі.

Свій голос за погодження цій фірмі – віддав і бурштинокопач, а тепер депутат облради Олександр Васильєв, який у 2014-му мав сутичку зі спортсменами Продивуса, а потім потрапив до обласної ради.

«Ну чесно, якби, один раз я його бачив – на 9 травня. Більше я його не бачив», – розповів депутат Рівненської облради Олександр Васильєв.

«Раніше ви були проти Продивуса. Ви не знали що це його фірма?» - цікавиться журналіст.

«Я спілкувався там з керівництвом району, а вони з місцевими. Якщо воно їм треба, значить він їх залучає до робот. Я можу одне сказать: там де немає хазяїна – там робиться повний бєспредєл. Це вже і так показує практика. Ви це все бачите. В любому випадку я тільки за те, щоб залучить місцеві артілі до видобутку і тільки такий закон стабілізує тут все і не тільки тут, а й на Житомирщині і на Волині».


Закону – нема. Відповідні проекти зареєстровані та досі жоден з них – так і не прийняли. Промисел ніяк не легалізують, залишаючи місцевих копачів поза законом. Дерибан бурштинових земель триває далі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І таки шо? Моют- продают- імеют ВСЕХ. Бо хватає откупится. От пороха, авака, юги луццюнька. от фсех- і от бандітов... ну не бандітов от власті, а такі уголшовних бандітов. Бурштінова республіка... Такі да!
Відповісти
Останні статті
Бурштиновий клондайк: влада обіцяє, а віз – і нині там
19 січень, 2017, 12:03