«Нотатки мандрівниці» Ірини Хом'як: легенда про мільйони троянд, фантастичне вино та грузинський Лас-Вегас

«Нотатки мандрівниці» Ірини Хом'як: легенда про мільйони троянд, фантастичне вино та грузинський Лас-Вегас
Грузія – надзвичайно прекрасна, виноградна та атмосферна країна. Навіть ті, хто там не був, знають, що найкраще вино, найгостинніший народ і найсмачніше хачапурі лише в Грузії.

Героїня нашої рубрики Ірина Хом'як розповіла ВолиньPost ще й про місця, котрі неодмінно треба відвідати, несамовиту грузинську любов до України та де скуштувати соковите аджарське хачапурі.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ

Закохана в Грузію.
Перша моя поїздка до Грузії була абсолютно спонтанною. У відомого «Lowcost» авіаперевізника з'явились квитки за дуже привабливими цінами. Такою нагодою гріх було не скористатись. Поїздка припала на Пасхальні свята і ми їхали просто провести цікаво вікенд.

Тоді я мало знала про цю країну, але внутрішнє передчуття підказувало, що вона для мене стане особливою. Так і сталося. Після тієї подорожі я двічі поверталась до Грузії і з радістю б відвідала її знову.

Нині, розробила авторський тур, яким користуються друзі та знайомі. Залюбки ділюся зі всіма спраглими до пригод.

Грузія – це неймовірно мальовнича країна, з багатою історією, привітними людьми, нереально смачною кухнею та фантастичним вином - як можна було у неї не закохатись?



Куди податися? Краще за все починати мандрівку із столиці - Тбілісі. Загубитися в старих кварталах древнього міста, відвідати громадські бані, знайти місцевий Гранд каньйон, оцінити витвори архітектури часів Саакашвілі та час до часу заходити на келих вина в місцеві кафе та ресторанчики.

Наступним пунктом подорожі варто здійснити Сванетію – високогірний край на північному заході Грузії, який довго був загублений від цивілізації. Саме там можна дізнатись, як жили справжні горці. Захопитись красою Кавказьких гір, прогулятись містечком Местія, відвідати Сванські вежі. За бажанням, можна поїхати в Ушгулі – найбільш високогірну постійно населену громаду в Європі.



У Батумі їхати влітку. Якщо ви подорожуєте влітку, обов'язково рекомендую відвідати грузинський Лас-Вегас - Батумі. Прогулятись набережною, де знімали кадри «Любов та голуби», «зацінити» хай-тек будівлі нових готелів та казино. Зустріти неймовірний захід сонця на березі моря з пляшечкою червоного сухого вина та найвідомішим в Грузії аджарським хачапурі, адже саме Батумі є його батьківщиною.

Від Грузії до Туреччини.
До речі в Батумі отримала цікавий досвід - вперше пройшла кордон між двома державами пішки. А все тому, що за 15 км від Батумі знаходиться маленьке містечко Сарпі, в якому проходить кордон між Грузією та Туреччиною. І за наявністю закордонного паспорту можна на годинку-другу відвідати Туреччину.

Виноградна Грузія.
Погрівшись під батумським сонечком повертаємось до Тбілісі. А звідти їдемо до хлібосольної, точніше виноградно-фруктової Кахетії. Вина: Сапераві, Мукузані, Кіндзмараулі, Кварелі - усі вони з'являються тут. На благодатній землі Алазанської долини росте виноград, а нестандартна технологія виготовлення робить грузинське вино одним із найсмачніших у світі.



Легенда «Про мільйон троянд». «Столицею» Кахетії є маленьке мальовниче місто Сігнахі. За легендою, саме в цьому містечку художник Піросмані вперше зустрів прекрасну балерину Маргариту, закохався в неї, продав усе своє майно та подарував коханій мільйон червоних троянд. Гуляючи вуличками Сігнахі дійсно починаєш вірити в таке кохання.

Мцхета. Подорожуючи Грузією варто відвідати Мцхету - першу «столицю» країни та місцевий Ватикан - саме там, в Храмі Светісховели досі зберігається хітон Ісуса Христа.

«Казбек» лише для обраних. Спробувати вдачу та поїхати до підніжжя гори Казбек - при гарній погоді, гора відкривається і можна побачити її засніжений шпиль. Але кажуть, Казбек відкривається лише людям з чистою душею.



Грузини люблять Україну. Грузини дуже приємний, доброзичливий та відкритий народ. Вони завжди раді гостям, залюбки дають поради і допомагають, якщо в цьому є потреба. Перша моя поїздка була весною 2014-го, після Майдану, коли напруження політичної свідомості в суспільстві був дуже високим. Надзвичайно радісно і приємно було бачити прояви підтримки грузинами нашого народу – на багатьох кафе люди вивішували жовто-блакитні стяги, писали слова підтримки. Це дуже запамяталось та вразило.

Грузинська гостинність.
Грузини з великою радістю приймають гостей. Усе в Грузії повязано із застіллям та вином, тому й не дивно, що кухня в них надзвичано смачна, а вино – одне з найкращих у світі. Хінкалі, хачапурі, лобіані, чахохбілі – усі ці страви давно вже не новина для українців, але повірте, відвідавши Грузію, ви відкриєте для себе кавказьку кухню заново.

Грузинський презент. Навіть в якості сувенірів, раджу всім везти вино, сири, спеції та чурчхелу!



Після смерті не на небо, а в Грузію. Грузія – фантастична, тепла, привітна і надзвичайно красива.

Колись прочитала слова американського прозаїка Стейнбека, який писав після відвідин СРСР в 1949 році: «Де б ми не були в Росії, в Москві, в Україні або в Сталінграді, чарівне слово Грузія переслідувало нас постійно. Люди, які ніколи не були там, і які, напевно, ніколи не зможуть поїхати туди, говорили про Грузію з пристрастю і захопленням. Вони говорили про грузинів, як про надлюдей, як про великих п'яниць, великих танцюристів, великих музикантів, великих трудяг і коханців. Ще вони говорили про країну, розташовану на Кавказі, поруч з Чорним морем, як про другий рай. Зрештою, нам стало здаватися, що більшість з них сподівається, що, якщо вони проживуть хороше і добропорядне життя, то після смерті потраплять не на небо, а в Грузію».

І щось таки є в цих словах, ще ні разу не зустрічала людину, яка відвідала цю країну і залишилась незадоволеною. Грузія закохує і заставляє повертатись до неї знову і знову.

Текст - Катерина ЛАЩУК

ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ РУБРИКИ В FACEBOOK



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже гарні фото!!!
Відповісти
Супер! Іринка, ти молодець! Нових та цікавих мандрівок!!!

Відповісти
Останні статті
«Нотатки мандрівниці» Ірини Хом'як: легенда про мільйони троянд, фантастичне вино та грузинський Лас-Вегас
23 січень, 2017, 10:00