«Абетка» Степана Івахіва

«Абетка» Степана Івахіва
Сьогодні відзначає ювілейний - 50-ий - День народження волинський нардеп Степан Івахів. Редакція Інформаційного агентства ВолиньPost вітає Степана Петровича з святом та бажає щедрої долі, невичерпної енергії та успіхів у всіх починаннях.

Також з нагоди свята журналісти підготували «Абетку» Степана Івахіва. У ній зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли при згадці його імені. Для наповнення «Абетки» ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, яку Степан Івахів розповів у своїх виступах чи інтерв'ю.


А - Андріївка

Саме у невеличкому селі Андріївка Буського району, що на Львівщині, народився майбутній нардеп він Волині. До слова, віднедавна населений пункт вже не Андріївка – у рамках декомунізації у травні 2016 року село перейменували, повернувши історичну назву – Мармузовичі.

Б – благодійник

Івахів є засновником благодійного фонду «Патріоти Волині», який роками діє на території області та з перших днів роботи підтримує місцеві громади. Пріоритетними напрямками роботи є допомога школам, садочкам, медичним закладам, будинкам культури та церквам. Особливу увагу приділяє розвитку дитячого спорту на Волині.

Окрім того, після початку війни на Сході фонд активно долучився до втілення ініціатив, спрямованих на підтримку українських військових.

До слова, передаючи спонсорську допомогу в один з районів Волині, депутат просив не називати його спонсором.

«Не люблю я цього слова. Краще благодійником», — зазначав Івахів.

В – «Воля народу»

У Верховній Раді Степан Івахів є заступником керівника депутатської групи «Воля народу», створеної ще у 2014-му році.

Ця група включає 17 народних депутатів, переважна більшість з яких обрані на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року за мажоритарними виборчими округами.



Д – День Незалежності

Депутат розповідав, що найбільшим святом вважає День Незалежності.

«Я дійсно вважаю цей день, День Незалежності, до якого стільки йшли наші прадіди, діди, батьки, – святим. Для мене це таке саме велике свято, як Різдво чи Великдень, як народження рідної людини. А українська мова, хай які закони нині ухвалюють, є і має залишатися єдиною державною. І будь-які дискусії тут зайві», - розповідав Івахів.

Є – Єремеєв

Найближчим другом нардепа був його колега по бізнесу та Раді Ігор Єремеєв, з яким Івахів був знайомий понад 30 років. На жаль, Ігор Єремеєв передчасно пішов із життя в серпні 2015 року. За словами самого Івахіва, аби розказати, що вони пережили разом, 30-ти років би не вистачило.

Вони познайомилися, навчаючись на першому курсі університету. Згодом Івахів підселився до кімнати Єремеєва у гуртожитку, а пізніше разом розпочали займатися бізнесом.

«В нього завжди була внутрішня боротьба. Зовнішньо, для навколишнього світу, він здавався досить строгою і прагматичною людиною. А всередині це була надзвичайно людська натура, яку він не міг собі дозволити винести назовні, а тільки в досить близьких відносинах. Я мав можливість знати його з цієї грані», - розповідав Івахів.

Ігор Єремеєв та Степан Івахів у зоні АТО
Ігор Єремеєв та Степан Івахів у зоні АТО


З – «Збережи життя солдату»

У травні 2014 року фонд Івахіва розпочав проект з допомоги бійцям АТО «Збережи життя солдату». У його рамках для військових закупляли матеріально-технічні засоби та допомагали адаптуватися бійцям після повернення додому. Зокрема, юристи фонду створили посібник, який не тільки інформує про чинні пільги, але й містить покрокові інструкції для їх оформлення. Посібники безкоштовно поширювали серед демобілізованих бійців. Від фонду на Схід поїхали автомобілі, бронежилети, техніка, обладнання, інструкторські комплекси тощо.



І – інженер

Обранець народу отримав диплом інженера-будівельника – у 1992 році він закінчив Рівненський інститут водного господарства.

«Мене як інженера-будівельника просто «коробить», коли я бачу як сьогодні будується вчорашній день. Нам не треба сьогодні починати будувати те, що в наших сусідів за кордоном було вже 15 років тому. Треба переймати їхні новинки. Я дуже радію, коли їду і бачу, що хтось побудував хорошу хату, чи магазин. Мені не важливо, хто ця людина і чи є вона моїм конкурентом. Я просто щасливий від цього. Хтось сучасну заправку зробив, хтось – шикарний ресторан, там дивись – класний магазин. Оглядаєшся довкола – інша країна», - розповідав політик, ще будучи депутатом Волиньради.

К – карате

Степан Івахів завжди приділяв багато уваги розвитку спорту. Він є засновником Федерації карате.

«Починали з малого, а вже сьогодні вона об’єднала 14 областей і тисячі дітей України. Бо спорт – це не тільки здоров’я. Це і дисципліна, і вміння тримати удар, і шанс вирости сильною та впевненою людиною. А щоб діти, наше майбутнє, ставали саме такими, належить створювати їм комфортні умови для занять, вкладати у них, не задумуючись», - розповідав політик.

Також він разом із колегами-спортсменами створив Всеукраїнську громадську організацію «Українська Федерація «КЙОКУСІН-БУДО КАРАТЕ», - контактного виду бойового мистецтва.

Л – люди

Народний депутат, попри роботу в Раді, часто відвідує округ, аби наживо поспілкуватися зі людьми та вислухати про наболіле. Івахів неодноразово бував у школах та медичних закладах, спілкувався із залізничниками чи спортсменами, щоб зрозуміти їхні потреби та вирішити поточні питання. Наприклад, під час візиту в Шацьк, депутат наголошував, що йому важливо мати зворотній зв'язок - треба чути точку зору пересічних людей та їхні думки.

«В цьому сенсі наші цілі збігаються - я також хочу почути від вас особисто оцінку того, що відбувається в країні», - зауважував Івахів. Так, впродовж 2012-2017 років нардеп разом зі своєю командою систематично відвідував кожну сільську, селищну раду та Ковель, провівши загалом 948 зустрічей. До слова, це – рекорд серед депутатів.

Під час зустрічі з волинянами
Під час зустрічі з волинянами


М – меценат року

У 2015 році у Ковелі парламентарій став переможцем у номінації «Меценат року». За сприяння фонду «Патріоти Волині» лише за 2015-ий рік у Ковелі збудували сучасні спортивні майданчики з штучним покриттям у ЗОШ №2, №7 та №12, взялися до реконструкції ДНЗ №14. Навчальні заклади міста отримали вагому матеріальну підтримку - фонд подарував їм комп’ютери, техніку, спортивне обладнання, придбали й автомобіль для Ковельського промислово- економічного коледжу тощо. На день міста меценат подарував Ковелю сертифікат на два мільйони гривень на будівництво набережної річки Турія.

Н – народний депутат

Вперше до Верховної Ради Степан Івахів потрапив у 2012-му році – тоді він балотувався по 21-му виборчому окрузі з центром у Ковелі, та здобув перемогу. У Верховній Раді Степан Івахів залишається позафракційним та є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

На виборах 26 жовтня 2014 року переміг на тому ж окрузі, тож і нині представляє волинську громаду у Раді.



О – освіта

Нардеп розповідав, що отримати вищу освіту варто хоча б заради того, щоб голова навчилася думати.

«Я от кажу своїм дітям: «Вам важко буде вгадати спеціальність, за якою ви будете працювати». Взагалі визначити спеціальність, яка тобі буде підходити, в юному віці дуже важко. Навіть, якщо в цьому допомагатимуть батьки. Але отримати вищу освіту, щоб голова навчилася думати, треба однозначно. Я вважаю, що мені моя освіта стала в нагоді. Так воно сталося, що, будучи інженером-будівельником по спеціальності, я жодного дня не пропрацював по розподілу після вузу. Але можу гордитися, що я – будівельник», - пояснював депутат.

П – «ПортСіty»

У 2012 році саме нардеп заклав перший камінь у будівництві торгово-розважального комплексу, який і досі залишається найбільшим у Луцьку. Під час реалізації цього масштабного проекту Степану Івахіву стала в нагоді його освіта інженера-будівельника, адже він контролював весь процес - від розробки до втілення в життя.

«У компанії «Континiум» за будівництво всіх об’єктів відповідаю я. Правильніше буде, відповідаючи на ваше запитання, сказати, що пригодилася моя спеціальність», - сказав він під час одного з інтерв'ю.



Р – роботодавець

Степан Івахів в одному з інтерв’ю декілька років тому ділився враженнями про роботу «Континіуму».

«За ці двадцять років ми з Ігорем Мироновичем вивели наш «Континіум» до числа кращих компаній країни. На сьогодні вона є найбільшим роботодавцем у Західній Україні: у нас понад 12 тисяч працівників. Щоправда, за цей час я жодного разу не був у повноцінній відпустці», - розповідав нардеп.

С – сім'я

Мама нардепа Марія Іванівна Івахів 40 років працювала вчителькою у його рідному селі Андріївка. До слова, вона була класним керівником у сина. Степан Івахів щасливий батько 3 дітей – доньок Тетяни та Анни і сина Антона. Їх він виховує в шлюбі з дружиною Світланою.

Т – тренер

Степан Івахів неодноразово наголошував і на необхідності пропаганди спорту серед молоді.

«Цьогоріч я здав норматив із карате, який дає право володіти чорним поясом із цього виду спорту. Тож коли чоловіки мого покоління писатимуть мемуари, я, сподіваюсь, тренуватиму дітей. Буду таким собі граючим тренером», - зазначав нардеп у 2012 році.



У – Україна

Нардеп зазначав, що якби довелося вибирати іншу країну для життя, у нього не було б інших варіантів – тільки Україна.

«Я точно знаю, що житиму тут, хіба виженуть», - сміявся Степан Івахів.



Ф – флешмоб

У 2014 році нардеп Степан Івахів приєднався до всесвітнього флешмобу «Ice Bucket Challenge», який набрав популярності й в Україні. Тут флешмоби набули іншої мети — кошти збирали на допомогу українській армії, на лікування онкохворих або на іншу благодійність.

Івахів прийняв виклик від колег з Верховної Ради, депутатів від Волині Ігоря Єремеєва та Сергія Мартиняка. Обливався водою з льодом обранець громади у компанії свого сина. Перед тим, як вилити на себе холодну воду, він зробив міні-звернння:

«Хочу звернутися ще до одного чоловіка. Путін, газ нам твій не потрібен, ми будемо митися в крижаній воді, як сьогодні. Ми закалимо всю націю, але тобі нас не здолати», - сказав політик. Опісля нардеп та його син «прийняли крижаний душ» та вигукують «Слава Україні».



Х – хобі

Нардеп завжди приділяв багато уваги спорту. Займається бігом та карате, він очолював одну з федерацій карате в Україні.

«Мені подобається займатися такими видами спорту, щоб, коли ти заходиш до залу вже не думати про роботу. Я боксую», - згадував він і про інші уподобання під час спілкування із журналістами.

Ч – Чорнобиль

Нардеп пройшов службу в армії, і певний період він навіть ніс її у Чорнобильській зоні.

Ш – школа

Степан Івахів здобув першу освіту в школі рідного села Андріївка, де мама було його класним керівником.

Про це народний депутат не забуває і постійно допомагає рідній школі. Наприклад, у 2017 році за підтримки Благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині» тут звели і відкрили сучасний спортивний комплекс. Новий спортивний об’єкт Андріївки – це не лише футбольне поле з професійним покриттям розміром 42 на 64 метри. А й бігові доріжки загальною довжиною 296 метрів, яма для стрибків і професійний майданчик для гри у баскетбол і волейбол.

Загальна вартість робіт - близько 5 мільйонів гривень.

Я - Я хотів би...

«Я хотів би, щоб ми жили краще, але це не означає, що потрібно сидіти і нічого не робити. Що мені точно не подобається в нашій державі – то деякі особливості нашої ментальності. От ще як має двір, то порядок наведе, а вже за два метри перед двором – ніколи в житті. Ми не можемо до цього часу навчитися якісно класти дорогу. Нам турки будують магістралі!

Хто в цьому винен? Я хочу жити в чистій країні. І щоб ми були добріші, щоб більше посміхалися один одному і навчилися біля себе робити елементарний людський порядок. Про кожну владу, яка була в Україні можна наговорити повно негативу. А що це дасть?» - розповідав Степан Івахів, ще будучи депутатом Волиньради. За словами політика, його філософія проста – треба робити якісний продукт.

Ігор Єремеєв і Степан Івахів під час зустрічі з військовими
Ігор Єремеєв і Степан Івахів під час зустрічі з військовими


***

Автор цієї публікації виключила букви «Г», «Ж», «Е», «Ї», «Й», «Л»,«Щ», «Ю», «Ц» з переліку, бо до не вдалося підібрати асоціації. У публікації використані матеріали видань «Українська правда», ««Таблоїд. Волині», «Волинські новини», «Відомості», «4 влада», «Волинська правда», сайтів депутатської групи «Воли народу», Верховної Ради України, фонду «Патріоти Волині» та Волинської обласної держадміністрації.

ТЕКСТ Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.